Son Konu

Grip nedir? Tanı ve tedavi hakkında bilgilendirme

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Grip, yalnızca İnfluenza Virüs'ün yaptığı bir hastalıktır. Devletimizde bu hastalık daha çok Aralık, Ocak, Şubat aylarında görülür. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, yaygın kas ağrısı tipik özellikleridir. Bu belirtiler gayrı bütün üst teneffüs yolu enfeksiyonlarında görülebildiği için soğuk algınlığı, nezle üzere gribal (yani grip benzeri) enfeksiyonlarla karıştırılabilmektedir. Lakin grip yalnızca influenza virüsün yaptığı illete verilen bir isimdir. Öteki gribal marazlar çok daha hafif seyreder.

GRİBİN VESAIR GRİBAL ILLETLERE NAZARAN KIYMETI NEDİR?

Çoğunlukla ilaç kullanılmasa bile resen geçen gribin en korkutucu yanı ise 1000 hastadan 1'inin irtihaline sebep olmasıdır. Sair kronik marazları olan kimseler için gribin daha riskli olacağı düşünülse bile biliyoruz ki ölenlerin yaklaşık yarısında altta yatan hiç bir hastalık, risk faktörü vs bulunmamaktadır.

TEDAVİSİ VAR MI?

Evet. Gribe tesirli ilaçlar var. Bu ilaçlar illetin elverişli devranında hekim teklifiyle kullanılanırsa gribe bağlı kahırları büyük orantıda azaltabilir. Şunu mahsusen belirtmek gerekir ki bu mikrop bir virüs olduğu için antibiyotikler tedavide tesirli olmazlar.

NASIL KORUNABİLİRİZ?

Birçok marazdan korunmada birinci aşama olan el aklığı bu illette da çok değerli. Bilhassa hastalık atağı devri olan Aralık, Ocak ve Şubat aylarında tokalaşmaktan kaçınmak unutulmamalıdır. Tekrar bu aylarda örtük ve kalabalık ortamlardan kaçınmak kıymetlidir. Gribe karşı en tesirli korunma sistemi ise her sene sonbahar aylarında yapılan grip aşısıdır.

GRİP AŞISI NEDİR? NEDEN BİR SEFER DEĞİL DE HER SENE TEKRAR YAPILMALIDIR?

Boy-Vaccine-Syringe-Shot.jpg

Grip virüsü, yüzeyindeki yapılara ve yapısına nazaran değişik isimlerle önümüze çıkar. İnfluenza A – B üzere ya da H1N1 (domuz gribi diye bilinir), H3N2 (mevsimsel grip diye bilinir) ve buna misal isimleri çok duyarız. Bizim bağışıklık sistemimiz bu saydığım virüslerin hepsini farklı mikroplar üzere algılar. Birinden hasta olunca başkalarına karşı bağışıklık kazanamayız. Oburuyla karşılaşınca ne yazık ki yeniden grip oluruz.Ve grip virüsü daima kendisini biz onu tanıyamayalım diye değiştirir. Daha evvel H1N1 geçirsek bile birkaç yıl evvelki H1N1 virüsü artık birebir dış görünüşe sahip olmadığı için artık onu tanıyamayız ve karşılaşınca tekrar hasta oluruz.

Yerküre Sıhhat Örgütü her yıl bir evvelki virüsleri inceleyerek bir sonraki grip mevsimi için aşı imalatında kullanılacak influenza virüslerini tespit eder ve aşı üreticileri de buna nazaran aşıları üretir. Virüsün kendini değiştirme özelliğinden ötürü aşıların aktifliği %70-90 arasında kalır. Tekrar Yerküre Sıhhat Örgütü her yıl kimlerin aşılanması gerektiğine dair tekliflerde bulunur.

KİMLER GRİP AŞISI OLMALI?

Kesinlikle aşı olması gereken kümeler şunlardır:

Gebeler

6 – 59 ay arası evlatlar

Yaşlılar

Kronik ya da riskli illeti olanlar

Sıhhat çalışanları

Bunların haricinde konutta kronik ya da riskli hastalıklı birey olan hane halkı, yatılı mektepliler, kışla üzere saklı yanda uzun müddet kalması gerekenler, hocalar üzere kalabalık ortamda çalışanlar, talebeler aşı yapılması önerilen bireylerdir.

SON LAF

Domuz gribi (H1N1), mevsimsel gripten daha tehlikeli değildir. Duyunca korkmayın.

Kesinlikle hekiminizin verdiği ilacı kullanın.

Her gün C vitamini almanız sizi gripten korumaz.

Hekiminiz önermiyorsa antibiyotik kullanmayın.

Aşı en tesirli korunma yoludur, unutmayın.

Aşılar vücudumuza zarar vermez, bağışıklığımızı bozmaz.

Sağlıklı kalın ...

 
Üst Alt