Gülüş Tasarımı; Dişler yemek yemeye yardımcı olmanın yanı sıra gülüş estetiği açısından da büyük rol oynar. Dişlerde var olan şekil bozuklukları ve lekelenmeler günlük hayatta bizleri olumsuz yönde etkiler. Özel Gülüş Tasarımı Nedir?
Çekici Estetik Gülüş: Ön dişleri daha ön plana çıkarmaktır.
Entelektüel Gülüş: Dişlerin aynı seviyeye getirilerek kişiye daha olgun bir gülümseme edası katar.
Sportif Gülüş: Bu gülüşte orta kesici olan dişlerin yan taraflarda bulunan kesici dişlerden uzun olarak tasarlanmasıyla sağlanır.
Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Gülüş tasarımı yapılırken birçok tedavi yönteminden yararlanılır. Bunlardan bazıları aşağıda bahsettiğimiz tedavi yöntemleridir.
Estetik Laminate Porselenler
Porselen Lamine Diş uygulamasında, dişler kesilmeden ve törpülenmeden uygulama yapılıyor. Uygulama için kullanılan porselen yaprakçıklar, 0.2-0.3 mm kadar ince hazırlanıyor. Bu incelikten dolayı, yapıştırma sırasında ekstra bir mesafeye gerek kalmıyor. Evet dişler kesilmiyor, törpülenmiyor. Laminalar yapıştırılırken, anestezi yapılmasına da gerek kalmamaktadır. Uyuşturma gereği duyulmuyor. Eğer porselen laminalar ile pembe estetik uygulaması da yapılacaksa, pembe estetik için anestezi gerekebiliyor. Herkese pembe estetik yapılmamaktadır. Pembe estetik, yani diş eti estetiği gereken kişilere uygulama yapılmaktadır.
Veneer laminalar, eğer dişlerinize önceden kaplama yapılmışsa, dişlerin üzerine konulamamaktadır. Uygulama için en önemli şart, kişilerin kendi diş dokusu olmasıdır. Diş hekimleri sadece kendi diş dokusu olan kişilere bu uygulamayı yapmaktadırlar.
Bazı kişiler, dişlerine tel ile düzeltme yapmaktadırlar.
Dişlerinde kırılma olan kişiler olmaktadır. Dişlerinde bazen kazalardan sonra kırılmalar olan kişilere diş tedavisi olarak uygulanmaktadır.
Eğer dişlerinizi çok sert fırçalıyor ve dişlerinizi bu yüzden aşındırdıysanız, porselen lamina yöntemini diş tedavisi amaçlı da kullanabilirsiniz.
Kompozit Dolgular
Kompozit dolgu, doğal diş rengine en yakın dolgulardandır.
Kompozit reçine bazlı malzemeden elde edilen kompozit dolgunun dişe uygulanmadan önceki formu hamur şeklindedir. İhtiyaç duyulan dişe uygulandıktan sonra led ışık kaynağı kullanılarak sert ve diş dokusuna benzer bir forma kavuşturulur. Dolgu uygulanan dişle kimyasal olarak birleşen kompozit dolgular, renk ve geçirgenlik açısından da doğal diş yapısına uyumludur.
Kompozit Dolgu Kimlere Yapılır?
Genel olarak diş yapısında meydana gelen deformasyonların giderilmesi amacıyla uygulanan kompozit dolgu, daha estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişilere de gülüş tasarımı tedavisi çerçevesinde uygulanabilmektedir.