Gülüş Tasarımı, Estetik Diş Hekimliği alanının günümüzde en popüler dalı olarak her kişiye özel ve ideal gülüşü kazandırmak için yapılan çalışmalardır. Gülüş tasarımı ya da gülüş estetiği ile kişinin yüz hatlarına, cinsiyetine, dudak şekline ve beklentilerine uygun gülüş formunun ortaya çıkarılması hedeflenmektedir.
Gülüş tasarımı ile amaç; sadece diş estetiğinin oluşturulması değil, aynı zamanda kişinin diş dokusu ve sağlığının da ideal seviyeye getirilmesidir. Kişiye özel planlanan gülüş estetiği uygulamalarında gülümsemeyi önleyen faktörler ortadan kaldırılarak dişlerde altın oran yakalanmaktadır.
Gülüş Tasarlamada Kriterler
Gülüş tasarımı, her kişiye özel olarak tasarlandığı için estetik diş hekimi uzmanlarının dikkat etmeleri gereken hususlar vardır. Yüzün şeklinden cinsiyete, yaştan mesleki konuma, gözlerin ve burnun şekline kadar dikkat edilecek ve altın oranı sağlayacak gülüş tasarımı kriterleri bulunmaktadır. İlk olarak kişinin ağız ve diş sağlığının oluşturulması, ardından tedavi için uygun olup olunmadığına karar verilmesi gerekmektedir. Gülüş estetiği yaparken uzman hekimler:
Diş eti sağlığı
Ağız kapanışı
Diş aksı
Diş eti seviyeleri
Diş boyutları
Diş formu
Diş karakterizasyonu
Yüzey yapısı
Diş rengi
Alt dudak çizgisi
Gülüşte simetri hususları
Burun hattı,
Çene ucu,
Dudak seviyesi,
Yanak aksı,
Ten rengi
Bireyin yaşı ve cinsiyeti hesaba katılır ve tedavi buna göre gerçekleştirilir
Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları
Gülüş tasarımı, kişinin gülüşünü; farklı estetik diş hekimliği tekniklerini kullanarak istenen hale getirmektir.
Gülüş tasarımı yapılırken teknolojinin nimetlerini kullanmanın dışında, hekimin estetik bakış açısına sahip olması gerekir. Gülüş tasarımı yapılırken özel fotoğraf cihazları ile kişinin ağız içi ve dışı görüntüleri elde edilir ve diş ölçüleri alınır. Gülüş estetiği yapılırken fotoğraf üzerinde dişlerin hangi seviyede olması gerektiği değerlendirilir. Dişler ve kemik seviyeleri klinik ve radyografik olarak incelenir. Ardından netleşen tedavi planı uygulamaya alınır. Gülüş tasarımı hayata geçirilirken: