bilgiliadam
Yeni Üye
gurur allahin talebelerinden Nûreddîn Ali Şebrâmelîsî isminde bir zât, bir gün İmâmı Gazâlî hazretlerinin İhyâkitâbından gurûr bahsini mütâlaa ediyordu Orada ilim sâhiplerinden bâzılarının, ilimlerine güvenerek ve ilimlerinin kendilerini kurtaracağını zannederek aldandıklarını, kendini beğenmeye, kibre ve gurûra kapıldıklarını, böylece felâkete sürüklendiklerini okuyunca aniden çok duygulandı Kendisinin de o tehlikelere düşmesinden fazla korktu Şimdiye dek öğrendiklerim bana yeter düşüncesiyle ilim öğrenmeyi bırakıp, sürekli Kur'ânı kerîm okumakla, oruç tutmakla, sırf ibâdet ve tâat yapmakla meşgûl olmaya karar verdi Artık Sâlim Şebşîrî'den okumayacaktı Ertesi gün derse gitmeyecekti Lakin hocası derste göremeyince merak edip sorar veya yanıma gelir diye sırf hatırını korumak için derse gitti Ama, o günkü dersi mütâlaa etmemişti Ders esnâsında daima susuyor, derse iştirak etmiyor, hep İhyâ'da okuduğu yeri düşünüyordu Ders esnâsında Sâlim Şebşîrî de, onun bu hâlini anlamıştı Bir ara ona; Yâ Ali! Sana ne oldu Bugün çok suskunsundedi O da; Efendim, bu günkü dersi mütâlaa etmedimdedi Sâlim Şebşîrî onun hâlini kerâmet olarak anladı ve İmâmı Gazâlî'nin eserlerini sayarak; Yâ Ali! İmâmı Gazâlî, Müstesfâ, Vecîz gibi şu şu eserleri telif etmedi mi?dedi Ali Şebrâmelîsî; Evet efendimdedi Bunun üzerine sâlim Şebşîrî; Anlaşılıyor ama, sen İhyâ'dan Gurûr bahsini okumuşsun ve o sana çok etki etmiş İlim ile meşgûl olmamak îcâbetseydi, İmâmı Gazâlî hazretleri ilimle bu dek meşgûl olur ve bu kadar eser yazan mıydı? Sen ilim taleb et! Gücün yettiği değin Allahü teâlâdan kork Dağıtılmış tehlikelere, kibre, gurûra düşmekten O'na sığın Ümid olunur ancak, Allahü teâlâ seni ihlâs sâhibi kullarından eylerdedi Ali Şebrâmelîsî diyor oysa: Hocamın bu sözleri bana çok tesir etti Ben önceki düşüncelerimden vazgeçtim İlim öğrenmeye devâm ettim Vakitlerim hocamdan okuduğum ve okuyacağım dersleri mütâlaa etmekle geçtil alinti