Son Konu

Gurur

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kibir KIBIR Sâlim Şebşîrî'nin talebelerinden Nûreddîn Ali Şebrâmelîsî isminde bir zât, bir gün İmâmı Gazâlî hazretlerinin İhyâkitâbından gurûr bahsini mütâlaa ediyordu Orada ilim sâhiplerinden bâzılarının, ilimlerine güvenerek ve ilimlerinin kendilerini kurtaracağını zannederek aldandıklarını, kendini beğenmeye, kibre ve gurûra kapıldıklarını, böylece felâkete sürüklendiklerini okuyunca birdenbire fazla duygulandı Kendisinin de o tehlikelere düşmesinden çok korktu Şimdiye kadar öğrendiklerim bana yeter düşüncesiyle ilim öğrenmeyi bırakıp, aralıksız Kur'ânı kerîm okumakla, oruç tutmakla, sırf ibâdet ve tâat yapmakla meşgûl olmaya karar verdi Bundan Böyle Sâlim Şebşîrî'den okumayacaktı Ertesi gün derse gitmeyecekti Lakin hocası derste göremeyince merak edip sorar veya yanıma gelir diye sırf hatırını gözetmek için derse gitti Lakin, o günkü dersi mütâlaa etmemişti Ders esnâsında her zaman susuyor, derse iştirak etmiyor, her zaman İhyâ'da okuduğu yeri düşünüyordu Ders esnâsında Sâlim Şebşîrî de, onun bu hâlini anlamıştı Bir ara ona; Yâ Ali! Sana ne oldu Bugün çok suskunsundedi O da; Efendim, bu günkü dersi mütâlaa etmedimdedi Sâlim Şebşîrî onun hâlini kerâmet olarak anladı ve İmâmı Gazâlî'nin eserlerini sayarak; Yâ Ali! İmâmı Gazâlî, Müstesfâ, Vecîz gibi şu şu eserleri telif etmedi mi?dedi Ali Şebrâmelîsî; Evet efendimdedi Bunun üzerine sâlim Şebşîrî; Anlaşılıyor ki, sen İhyâ'dan Gurûr bahsini okumuşsun ve o sana fazla tesir etmiş İlim ile meşgûl olmamak îcâbetseydi, İmâmı Gazâlî hazretleri ilimle bu değin meşgûl olur ve bu değin eser yazar mıydı? Sen ilim taleb et! Gücün yettiği kadar Allahü teâlâdan kork Farklı Alanlara Yönlendirilmiş tehlikelere, kibre, gurûra düşmekten O'na sığın Ümid olunur ama, Allahü teâlâ seni ihlâs sâhibi kullarından eylerdedi Ali Şebrâmelîsî diyor oysa: Hocamın bu sözleri bana fazla etki etti Ben önceki düşüncelerimden vazgeçtim İlim öğrenmeye devâm ettim Vakitlerim hocamdan okuduğum ve okuyacağım dersleri mütâlaa etmekle geçtil  

Üst Alt