Son Konu

Güzel Araba Sürmenin Püf Noktaları Nelerdir?

hackturkiye

Yeni Üye
Katılım
26 Ara 2022
Mesajlar
774
Tepkime
0
Puanları
16
Yaş
41
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Araba kullanabilmek kişiye her zaman avantaj sağlar. Seyahat etme, işe alınma en önemli avantajlarıdır. Araba kullanmak doğuştan gelen bir yetenek olmayıp birçok püf noktayı içerir. Hepimizin çok küçük yaşlarda hayal ettiği ve genç nesilde büyük bir heyecan uyandıran bir durumdur. Her şeyin eğitimi olduğu gibi güzel araba sürmenin yolu da iyi bir eğitim almak ve iyi bir koçtan (usta öğretici) pratik öğrenmedir. Temel motor becerileri için bu iki yol da şarttır.

Güzel Araba Kullanmanın Başlıca Püf Noktaları Şunlardır:

1. İyi Bir Usta Öğreticiden İyi Bir Eğitim Almak

Keyifli ve güvenli bir sürüş için ilk yapmamız gereken iyi bir eğitim almaktır. Eğitim alırken mutlaka her bilgiyi işin uzmanından edinmek gerekir. Araba sürmeyi öğretenlere ''usta öğretici'' denir. Bunlar, çok iyi eğitildikleri ve tüm püf noktaları bildikleri için bilmediklerimizi bu usta öğreticilerden öğrenmemiz gerekir. Bu durum, tüm sürücüler için geçerlidir.
Çok uzun süre araç kullanan birçok sürücü maalesef geri park manevrasında dörtlü flaşörleri kullanması gerektiğini bilmez. Yine araçlarda kör noktanın olduğunu, buna dikkat etmemenin önemli kazalara neden olduğunun farkında değildir. İyi bir usta öğretici ile yola koyulmak kullandığınız arabayı ve mekanizmasını tanımanıza vesile olur.

2. Aracın Evrakları Tam Olarak Yola Çıkmak

Aracın evraklarını, ehliyetini iyice kontrol edip tam olduğundan emin olduktan sonra yola çıkmak gerekir. Aracın sigortası yoksa mutlaka yaptırın ve öyle yola çıkın. Can kaybını bir tarafa bırakalım çok lüks bir araca çarptığınızı ve suçlu taraf olduğunuzu düşünün. Bir ömür o arabanın masraflarını ödemek zorunda kalırsınız. Yine bir kişinin ölümüne, yaralanmasına yol açtığınızda bunun bedelinin astronomik rakamlar olduğunu unutmayın. Sigorta ve kaskonun olmaması keyifli, güzel araba sürmenin önünde önemli bir engeldir.

3. Arabayı Her Açıdan İyi Tanımak
İyi bir sürücü arabaya binmeden evvel arabanın etrafında dönüp lastikleri ayaklarıyla tekmeler ve gözleriyle kontrol eder. Araca bindikten sonra koltuğu ayarlar. Rahat bir sürüş için oturuş biçiminizi iyi ayarlamanız önemlidir. Burada pedallar, direksiyon ve aynalar arasında kuracağınız hâkimiyet koltuk ayarından geçer. Daha sonra dikiz aynasını ve diğer aynaların kontrolünü yapın. Arabayı çalıştırmadan emniyet kemerini takın. İlk kalkışta yolu gözleyin. Gideceğiniz yöne sinyal verip öyle yola devam edin.

4. Araç Farlarını Etkili ve Zamanında Kullanmak
Araç farlarına hâkim olmak, işlevlerini bilmek de etkili, keyifli ve güvenli araç kullanmada önemlidir. Karanlık ya da sisli yollarda, trafikte diğer yolcular ve yayalar ile uyum içinde ilerlemeniz bu farlar sayesinde olur. Karanlıkta, gündüz vakti sisli ve yağışlı havlarda kısa farları; geceleyin aydınlatmanın yeterli olmadığı tünellerde uzun farları; aracı kısa süreliğine bir yere parkta, kaza anında ve geri park manevrasında dörtlü flaşörü kullanın. Burada karşı yönden gelen kişinin gözünü kamaştırıp kazalara neden olan uzun farlara özellikle dikkat edin.
Güzel, keyifli ve güvenli araba sürmenin bir yolu da sağ, sol ve dikiz aynasını etkili kullanmaktan geçer. Çoğu kişi trafikteki durumu sadece dikiz aynasından takip eder. Bu, hem yanlış hem de tehlikeli bir durumdur. Ara sıra aynaları kontrol etmek birçok olumsuzluğu engeller. Dikiz aynası sadece arkanızdaki araçları gösterir. Bu yüzden sağ ve sol taraftaki aynaları da etkili bir şekilde kullanmalısınız.

5. Direksiyona Hâkim Olmak
Güzel, keyifli ve güvenli araba sürmenin yolu, araç kullanmakta altın kural direksiyona hâkim olmaktır. Bunun ilk yolu, direksiyon dersi almaktır. Direksiyon eğitimini mutlaka usta öğretici kişilerden almak gerekir. Trafikteki hâkimiyet büyük oranda direksiyon kullanımına bağlı olduğu için bir usta öğreticinin yanında yola çıkıp uzun süre onu izleyin. Daha sonra pratik yaparak öğrendiklerinizi kalıcı hale getirmeye çalışın.
İlk direksiyon derslerinizi kendi aracınızda almanız aracınızın sinyal, işaret ve diğer özelliklerini tanımanıza, onlara kısa sürede alışmanıza yardımcı olacaktır. Böylece kendinize güveniniz artar ve trafiğe hâkim olursunuz. Direksiyon derken tabi ki direksiyonu kavramayı öğrenmeliyiz. Direksiyonu tutuşunuz direksiyona hâkimiyetimizin en önemli koşuludur. Direksiyonu aynı hizadan sağ ve sol taraftan iki elinizle fazla sıkı ve gevşek olmamasına dikkat ederek kavramalı ve bu şekilde trafikte seyretmelisiniz.

6. Kurallarına Göre Yolda Seyretmek
Güzel araba sürmenin püf noktalarından biri de sürüş esnasında sağ şeritten yola devam etmek ve kesinlikle sık sık şerit değiştirmemektir. Önemli kazaların birçoğu sürekli şerit değiştirmekten kaynaklanır. Trafikte motosiklet ve bisikletle de seyir halinde olanların olduğunu düşünerek seyirde buna dikkat etmek gerekir. Özellikle dönüşlerde yanımızda arabaların geçemeyeceği durumlarda çoğu kişi hemen dönüş manevrası yapar. Hâlbuki bisiklet ve motosikletle de yolda seyir halinde olan kişilerin olduğunu hatırlamak gerekir.

7. Trafikte Sakin ve Sabırlı Olmak
Yoğun trafiğe göre pozisyon alıp trafikte sakin olmayı öğrenmek oldukça önemlidir. Her gün artan araç sayısı ve yoğun trafik bazen çok uzun süre trafikte seyir halinde olmanıza neden olur. Sürekli dur-kalk yapmak, sağa sola sapmak zorunda kalmak, ambulansa yol vermek, düzensiz ve seviyesiz sürücü davranışları çoğunlukla sinir bozucu olabilmektedir.
Trafikteki keşmekeşlik ve yoğunluğa dikkat edip tüm kurallara uysak dahi herkesin bizim gibi iyi sürücü olmadığını ve dikkatli olamayacağını da hesap etmeliyiz. Trafikte size korna çalan, uygunsuz hareketler yapan, makas atmaya çalışan, acele etmenizi bekleyen sürücülerden kesinlikle etkilenmeyin.

8. Aracın Bakımını Zamanında Yetkili Serviste Yapmak
Arabayı güzel ve keyifli sürmenin püf noktalarından biri de araçtan daha iyi performans elde etmek için aracın mutlaka zamanında bakımını yetkili serviste yapmaktır. Kötü hava ve yol şartları maalesef hava filtresinin sürekli kirlenmesine ve özelliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Bu da araçtan yeterli performansı almanızın önünde önemli bir engeldir.

9. Araç Takip Mesafesine Uymak
Araba sürmenin püf noktalarından birisi de araç takip mesafesine uymadır. Sürücülerin en fazla yaptıkları hataların başında gelir. Olası ani manevralarda kötü sonuçların ortaya çıkmaması için araçla aranızda hızınızın yarısı kadar mesafe bırakın. Bu, hem sizin hem de aracınızın emniyeti için hayati derecede önemlidir.

10. Trafik İşaret ve Levhalarını Bilmek
Güzel araba sürmenin püf noktalarından biri de trafik dilini öğrenmekten geçer. Trafik işaretlerinin anlamlarını tek tek öğrenmek, tabelaları takip etmek ve anlamlandırmak, uyarıları dikkate alıp yavaşlamak, gerektiğinde durmak trafikte can güvenliği adına hem bizim hem de trafikte seyir halinde olan ve yaya geçidinde aktif olan kişilerin hayatlarını kurtarır.

11. Her Koşulda Araba Kullanabilmek
Araba sürmenin en zor olduğu yerler; trafiğin yoğun olduğu yerler, olumsuz hava şartlarının yol açtığı ortamlar, yokuşlar, keskin virajlar ve stabilize yollardır. İyi bir sürücü tüm yol şartlarına uyum sağlayan sürücüdür. Düz ve boş yollarda araba sürmenin elbette bir zorluğu yoktur. Virajları önceden kestirip yavaşlamak, yokuştan güvenli bir şekilde inmek, karlı ve buzlu yollarda frene fazla basmadan seyretmek ve fazla manevra yapmamak, ilk kalkışta gaza fazla yüklenmemek etkili araba sürmenin püf noktaları arasında yer alır.

12. Yolun Trafik Durumunu Bilmek
Güzel araba sürmenin püf noktalarından biri de araçların trafikte en az olabileceği saatleri kestirip zorunlu durumlar hariç o saatlerde trafiğe çıkmaktır. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi mega kentlerde sabah işe gidiş saatleri ile akşam işten dönüş saatleri bu anlamda çekilmez olmakta ve kişiyi yormaktadır. Bu da keyifli araba sürmenin önündeki engellerden biridir.
Araba Sürmenin Püf Noktalarını Kısaca Şöyle Özetleyebiliriz:
  • Trafiğe çıkmadan evvel bol bol pratik yapın. Bunu bir usta öğretici ile yapın. Trafiğe çıkmak için sabırsızlanmayın.
  • Durma, kalkma ve şerit değiştirmelerde sinyal vermeyi unutmayın. Sinyali makul sürede verin.
  • Korna çalmak özellikle rahatsız edici şekilde ısrarla çalmak, iyi olmayan sürücü davranışları arasında yer alır. Acil durumlar dışında kornaya basmayın. Selektör yapın.
  • Araba kullanırken kesinlikle telefon kullanmayın. Dikkatiniz dağılır, ağır sonuçlar doğurabilir.
  • Gündüz seyahat etme imkânınız varsa gece seyahat etmeyin. Özellikle yeni araba kullanıyorsanız bu daha da önemlidir.
  • Mevsimsel lastik kullanmaya özen gösterin. Kar lastiği hayat kurtarır unutmayın.
  • Trafikte her kesimden insanların varlığını kabullenerek hoşgörü ve empati geliştirin.
  • Yaya geçitlerine dikkat edin! Önceliğin yayalarda olduğunu sürekli hatırlamaya çalışın.
  • Yüzlerce kazaya karışmış taksi ve dolmuşların varlığını unutmayın. Bunların yolcu indirme bindirme zamanlarında ani duruş ve kalkışlarını iyice hesap edip trafikte ona göre seyredin.
  • Yollardaki trafik levha ve işaretlerine dikkat edin. Şehir içindeki ve yollardaki levhaların ne anlama geldiğini mutlaka öğrenin.
  • En büyük güvenceniz olan emniyet kemerinizi kısa ve uzun mesafelerde mutlaka takın. Hayat kurtarır.
  • Keyifli bir sürüş için yeni nesil bir araç alın ve otomatik şanzımandan şaşmayın.
  • Navigasyon kültürünü edinin. Bilmediğiniz yerleri birilerini arayıp öğrenmeyin. Tercihen güncel yandex navigasyonu telefonunuza indirin ve bunun için aracınıza bir aparat takın. Sizi en kısa yoldan götürecek asla şüphe duymayın.
  • Yeni araçların çoğunda park sensörü mevcuttur. Aracınızda yoksa mutlaka taktırın. Sensörler sayesinde birçok kişinin kâbusu olan park sorunu yaşamazsınız. Hatta park ederken keyif alacaksınız.
 
Üst Alt