Son Konu

Hacı Abdullah Efendi Kimdir Kısaca

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Hacı Abdullah Efendi Kimdir

Hacı Abdullah Efendi Hakkında Bilgi

Hacı Abdullah Efendi Seydişehirde yaşayan buyuk velilerdendir Bozkırın Karacahisar koyunde 1806 (H1222) senesinde doğdu Babası Muderris Yeğen Mehmed Efendidir Ailesinin tek cocuğu olan Abdullah Efendi, kucuk yaşta annesini kaybetmesine rağmen tahsilini aksatmayıp, sıbyan mektebinden mezun oldu Bu arada babasını da kaybettiTahsiline devam etmek icin babasının talebelerindenMehmed Kudsi Efendinin yanına gitti Mehmed Kudsi Efendi Nakşibendiye yolunun buyuklerindendi Bu buyuk zatın yanında ilim ve edep oğrenen Abdullah Efendi, hocasının vefatı uzerine yerine gecti

Talebelerinden Bergamalı İbrahim Efendi, ziyaret maksadıyla Seydişehire geliyordu Eskişehirde bir gece bir arkadaşında misafir oldu Hacı Abdullah Efendiyi ziyarete gittiğini soyleyince ev sahibi; “Ben de seninle ziyaret icin gelip, o mubarek zatın hayır duasını alayım dedi Ertesi gun birlikte yola cıktılar Abdullah Efendi o gun talebelerinden birine; “Oğlum! Kasaptan et al eve gotur Hacı anneye soyle, eti topluca pişirsin Helva ile pilav da yapsın Akşam uzeri misafirlerimiz gelecek Onlar gelinceye kadar hazır olsun Geldiklerinde yemekleri aldırırız dedi Talebe bu emri yerine getirdi

Akşam uzeri iki misafir geldi Abdullah Efendi hizmetlerini goren talebesine; “Oğlum! Misafirlerimiz ac, yemek getir dedi Biraz sonra ağızları kapalı yemekler tepsi ustunde onlerine konulunca, Eskişehirli olan hemen yemek tabaklarının kapaklarını acıp, baktı O anda derhal ayağa kalkıp, Abdullah Efendinin elini opup, af diledi ve şoyle dedi: “Yolda hayli acıkmıştım Şehre yaklaşınca; “Şeyh Efendi olgun bir zat ise, et, bir helva, bir de pirinc pilavı hazırlatır Bize ikram eder diye kalbimden gecirdim Aynı yemekleri onumde bulunca cok şaşırdım Beni bağışlayın

Hacı Abdullah Efendi de; “Bizde bir şey yok Her şeyi Allahu teala emreder, kulları yapar Karnınızı doyurmaya bakın, buyrun afiyet olsun dedi

Abdullah Efendi, hocasının işareti uzerine Seydişehire yerleşerek, buradaki medresede talebe yetiştirmeye başladı Kendisine başvuranların dertleriyle ilgilenir ve care bulurdu Namazlarını SeyyidHarUnı Veli Camiinde kılardı Devlet erkanı sık sık sohbetlerinde bulunur, onun hayır duasını alırdı

Bir gun Konya Valisi Ferid Paşa, Hacı Abdullah Efendinin ziyaretine geldi Birkac gun Seydişehirde kalan Paşa, Abdullah Efendinin sohbetlerine katıldı Paşa ayrılmak uzere izin isteyince, Abdullah Efendi, işlerinin hayırlı olması icin Paşaya dua etti Paşa ayrılırken; “Dua buyurun efendim! İlk fırsatta ziyaretinize tekrar geleceğim deyince, Abdullah Efendi; “Seydişehire son gelişiniz, bir daha goruşemeyeceğiz buyurdu Bu sozlerden Ferid Paşa uzulunce,Abdullah Efendi; “Merak etmeyin netice hayırlıdır dediSeydişehirden ayrılan Ferid Paşa AntalyaSancağına teftiş icin gitti Burada sadrazam olduğuna dair telgraf alarak hemen deniz yoluyla İstanbula gitti Bir daha Seydişehire gelmek nasib olmadı

Üst Alt