bilgiliadam
Yeni Üye
Haddİs GÜldestesİ HADDİS GÜLDESTESİ Bir Hadis Cenaze namazı kıldığınızda, ölen için gönülden ve dostça dua ediniz Hadisi Şerif (Ebu Davud) Diğer Bazı Hadisler »J Seçme Bazı Hadisi Şerifler Allah bu dini zatı için özel olarak seçmiştir Dininize ancak büyüklük ve hoş etik uygu Dikkat edin! Dindarlığınızı bu iki nitelikle süsleyin Hadis (Taberani) En üstününüz, görüldüklerinde Allah’ın hatırlandığı kimselerdir Hadisi Şerif (Etken) Biriniz gönlünden, müslüman kardeşine yardımcı bir nasihat geçiriyorsa, onu söylesin Hadis (İbni Adiyy) En üstün amel (eylem), içten niyettir Hadisi Şerif (Egemen) Sizden biriniz, (din) kardeşinin aynasıdır Öyle ise onun üzerinde rahatsız edici bir şey gördüğünde gidersin Hadisi Şerif (Ebu Davud) Resulüllah’a : Cennettekiler uyurlar mı? diye sorulmuştu Cevaben buyurdu oysa: Uyku, ölümün kardeşidir Cennettekiler uyumazlar Hadis (Tirmizi) Her canının istediğini yemen, israftandır Hadis (İbni Mace) Allah kadınlarınz hakkında şanslı olmanızı öğüt eder Çünkü onlar, anneleriniz, kızlarınız teyzelerinizdir Hadisi Şerif (Taberani) Üç şeyin zıddını yapmaya kuşkusuz ruhsat yoktur: Kafir olsun, müslüman olsun, ana babaya iyilik yerine getirmek; İster müslümana, ister kafire karşısında olsun, bahşedilen güya durmak; Emaneti, sahibi ister müslim olsun, ister gayri müslim; sahibine adamak hadis (Ramuz) Mümin, tamamiyle faydadan ibarettir Birlikte yürüdüğünde, sana (hoş şeyler anlatıp) avantaj verir Kendisine us danıştığında, (en içten ve zorunlu bilgiyi verip) sana yardımcı olur Ortaklık kurduğunda (hainlik düşünmez) sana kazanç sağlar O, her şeyiyle, her işinde (tepeden tırnağa) faydadan ibarettir Hadisi Şerif (Ebu Nuaym) Herhangi bir kişi geri vermemek niyetiyle bir borç alırsa kıyamet gününde hırsız olarak Allahın huzuruna çıkar hadisi şerif( İbni Mace ) Allah Resulü, bir gün ashabına sordu: Size en sevimsiz ve en anlamsız insanın kim olduğunu söyleyeyim mi? Ashap: Söyle ya Resulallah! dediler Allah Resulü şöyle buyurdu: Kendisinden Allah için yardım istenildiğinde vermeyen (değil diyen cimri) kimsedir Hadis (İbni Ebi’dDünya) Din kardeşinin yüzüne gülümsemen senin için bir sadakadır İyiliği emredip kötülükten sakındırman, bir sadakadırYolunu kaybetmiş kişiye içten yol göstermen bir sadakadırİnsanların gelip geçtiği yoldan, taşı, dikeni, kemiği, (ızdırap verici her türlü nesneyi) kaldırman bir sadakadır Kuyudan kova ile çektiğin sudan,din kardeşinin kovasına su dökmen, tekrar senin için bir sadakadır Hadisi Şerif (Kütübü Sitte) Cenaze namazı kıldığınızda, ölen için gönülden ve cana yakın dua ediniz Hadisi Şerif (Ebu Davud) Allah eski dostluğu devam ettirmeyi, yani sadık olunmasını sever Böylece ise, onu devam ettirin Hadis (Deylemi) Güvenilir almak, zenginliktir(Camiüssagir) Güvenilir elde etmek, rızkı kendine çeker Kazanç yollarını açar Hıyanet ise,fakirliğe niçin olur Hadisi Şerif (Deylemi) Kişi malı, hanımı ve çocuğuyla sınav edilir Hadis (Taberani) Allah cemildir (güzeldir) güzelliği sever CömerttirCömertliği sever Temizdir, temizliği sever(İbni Adiyy) Allah beni cömert ve gösterişsiz bir kul olarak yarattı Hakkı kasten çiğneyen inatçı (cebbar) bir kimse yapmadı Hadis (Ebu Davud) Dünyada yaşanan tasa ve sıkıntılar (musibetler) yüzlerin karardığı kıyamet gününde, sahibinin yüzünü ak ederler Hadisi Şerif (Taberani) Hz Peygamber, öylesine tane tane konuşurdu ancak, kelimelerini saymak isteyen saya bilirdi Hadisi Şerif (Buhari) Hastayı ziyaret için bir dingil de olsa yürü İki kişinin arasını düzeltmek (barıştırmak) için iki eksen de olsa yürü Allah için arkadaş edindiğin birini ziyaret etmekiçin 3 aks de olsa yürü Hadis (İbni Ebi’dDünya) Ümmetimin bana en yakın olanları, bana en fazla salavat getirenleridir Hadis (Beyhaki) Dört nitelik vardır fakat, kimde bulunursa, Allah o kimseyi cehennemden uzak kılar ve onu şeytandan korur: Fena bir şeyi yapmak isterken iradesine baskın olan; Nefsi istemediği halde, hoş bir şeyi yapan; Bir şeyi canı çekip, iştah duyduğunda nefsine engel olan; Öfkelendiğinde, öfkesini tutan 4 özellik daha vardır ama, kimde bulunursa, Allah rahmetini o kimse üzerine yayar ve onu cennetine koyar: Bir yoksulu koruma altına bölge; Zayıfa acıma eden; Emri altındakilere (işçi ve hizmetçilerine) yumuşak davranan; Anne babasına bağış ve iyilikte bulunan Hadis (Baskın) Allah, bir işi yaptığınızda o işin hakkını vererek içten ve sağlam yapmanızı sever Hadisi Şerif (Beyhaki) Allah’ın bir kula yoksulluk ve hastalık verdiğini gördüğünüzde, şüphesiz ki, Allah onu günahlardan arındırmak istiyor diye düşünün Hadis (Deylemi) Nefsin arzularına (hevaya) uymaktan sakının Çünkü o, (insanı) doğruya aleyhinde sağır ve kör yapar Hadis (Camiüssagir) Allah Resülü: Herc artmadıkça kıyamet kopmaz,buyurduHerc nedir, ya Resulallah?diye soruldu Allah Resulu: Herc,vefat demektir Cevabını verdi Hadisi Şerif (Ramuz) Kıyamet gününde şehitler getirilip, hesap için durdurulur Sadaka verenler getirilip, hesap için durdurulur Tasa verilip belaya uğratılanlar da getirilir, ama onlara ne mizan kurulur ve ne de an Kendilerine yağmur gibi sevaplar yağdırılır Bela ehlinin elde ettiği bu ebedi ödülleri görebilen mahşer halkı, “ah keşke dünyada iken biz de hastalansaydık da cesedlerimizi makaslarla kesseydiler, diyerek onların elde ettikleri mükafatlara imreneceklerdir Hadisi Şerif (Taberani,Mu’cemulKebir) Kazançların en helal ve pak olanı; o kadar bir tüccarın kazancıdır fakat konuştuğunda yalan konuşmaz Bir şey itimat edildiğinde ona hıyanet etmez Laf verdiğinde sözünden dönmez Satın alırken ( Daha ucuz almak için ) aldığı malı kötülemez Bir şey satarken, malını fazla övüp yalancı reklama girmez Borç aldığında ödemeyi geciktirmez Alacağı olduğunda borçluyu sık boğaz etmez hadisi şerif ( Beyhaki ) İlim öğrenmeye çalışan, evine dönünceye değin, Allah yolundadır Hadisi Şerif (Ebu Nuaym) Kim ama, güneş batıdan doğmadıkça pişmanlık ederse, Allah onun tövbesini kabul eder Hadis (Müslim) İnsanlarla alay eden kimseler var ya, kıyamette onlardan birine cennetten bir kapı açılır “Haydi gel denilir O birey, kapının önüne varınca, kapı yüzüne kapanır Daha Sonra başka bir kapı açılır “Haydi gel! denilir O kapıya da ümitle koşar Lakin yanında varınca, o kapı da yüzüne kapanır Ve böylece, kapı açılıp kapanma durumu sürüp gider Nihayet, kişiye cennetten reel bir kapı açılır “Haydi gel, bu sefer gir! denilir Fakat adam, yine suratıma kapatılır endişesiyle, bu açık kapıya yanaşmaz (Alaycılığın cezasını, bu şekilde alaya alınarak bulur) Hadisi Şerif (Ramuz) Mü’min mü’minin kardeşidir Hiçbir şekilde ona olan hayırlılığını (yardımsever tavsiyelerini) elden bırakmaz Hadisi Şerif (İbniMace) Tüm işler; hayır olanı da, şer olanı da Allah’tandır Hadis (Taberani) Bana 3 özellik verildi: Saflar halinde cemaatle namaz kılmak Cennet halkına özel olan selamlaşmak Harun Peygamberden başkasına verilmeyen (Amin) kelimesi (Hz Musa dua ettiğinde, Hz Harun “Amin derdi) Hadis En faziletli sadaka, bir müslümanın ilim öğrenip sonradan da onu başkasına öğretmesidir(Darimi)En erdemli sadaka, kötülük düşünen (içinde kin duygusu olan) akrabaya (onun kinini gidermek niyetiyle) verilen sadakadır(Darimi)En faziletli sadaka, malı eksik olanın, kendisinden özveride bulunarak verdiği sadakadır Hadisi Şerif (Ebu Davud) Resulullah ile beraberdik Yer – gök tüm vadiyi tekbir seslerimizle inletip bağıra bağıra dua ediyorduk Resulüllah bize yaklaştı ve şöyle dedi: Ey ahali! Siz yanınızda olmayan uzaktaki birine ya da sağır bir varlığına seslenmiyosunuz Hemen yanı başınızdaki sizi işitene (size sizden yakın olana) yalvarıp yakarıyorsunuz (Duada bu zor ve gürültüye gerek değil) Hadis (Hilye) İki Müslüman birbiri ile karşılaşıp birisi diğerine selamlama verdiğinde Allah’a en fazla şirin olanı, arkadaşına daha fazla güler yüz gösterendir Birbirleri ile açık yüreklilik içinde tokalaştıklarında ise, Allah, onların üstüne birincil elini uzatana 90, diğerinede 10 rahmet elde etmek üzere 100 rahmet indirir Hadisi Şerif (Etken) Cehennem ateşinin sıcaklığı (adam öldürenler için) yetmiş cüz’dür Altmış dokuzu, öldürmeyi emredenin, bir cüz’ü de katilin (tetikçinin) dir Hadis (Taberani) Şüphesiz ben sizin, günah işlemenizden korkmuyorum Dikkat edin! Şükredilmeyen nimetler, öldürücü ve yok edicidir Hadisi Şerif (İbni Asakir) Allah Resulüne: Ya Resulallah! Bana insanların kötülükte en ileri olanlarını söyler misin? diye sordum Allah Resulü: İyileri sor bana! Kötüleri sorma, dedi sonradan da soruma şu cevabı verdi: İnsanların en kötüleri, ilmini kötüye kullanan alimler (üzerine düşen dikkat görevini yapmıyan aydınlar)dır Hadis “Daha vakti var, ilerde yaparım çağrıda bulunmak, şeytanın mü’minlerin kalplerine bıraktığı bir vesvesedir Hadis (Ramuz) Bir kul Kur’hatıra doğru okuyup hatmederse, 60 bin melek, onun için dua eder Hadis (Deylemi) “Mezar, Cennet bahçelerinden bir bahçe, yoksa Cehennem çukurlarından bir çukurdur Hadisi Şerif Methetmek ve övülmekten uzak durun Çünkü o, kişiyi manen boğazlamaktır Hadis (Ramuz) Kişinin demin hayatta (canlı ve sağlıklı) iken servetinden bir dirhemi sadaka olarak vermesi; ölüm ederken yüz dirhemi sadaka olarak dağıtmasından daha sevaplıdır vehayırlıdır Hadisi Şerif (Ebu Davud) Boşboğaz, utanmaz ve cimri olması, kişiye kötülük olarak ona yeter Hadis (Beyhaki) HzPeygamber, bir gün ashabına: İnsanları en çok cehenneme girdiren şey nedir? diye sordu Ashap: Allah ve Resulü bilir ama, dediler Hz Peygamber: İki uzvudur ama, biri ağzı, diğeri ferci (cinsiyet organı), buyurdu Daha Sonra her yerde sordu: İnsanların en çok cennete eriştiren şey nedir? Ashap, benzer cevabı verince, şu açıklamayı yaptı: Bu da iki şeydir: Biri, Allah’tan korkmak, yani takva sahibi olmaktır Diğeri de güzel ahlaka sahip bulunmaktır Hadis (İbni Mace) Cuma günü, bana fazla salavat getirin Çünkü Cuma günü, şahitlerin hazır olduğu bir gündür Yani o günde melekler, (ibadet edenlerin yanına) hazır bulunurlar Sizden biriniz bana salavat getirdiğinde, (bitirinceye kadar) salavatı melekler göre bana sunulur Hadis (İbni Mace) Ey Ademoğlu, Rabbine itaat et fakat, sana akıllı denilsin Ona isyan etme ancak, sana ahil denilmesin Hadis (Ebu Nuaym) İyilik gerçekleştirmek (herkesin harcı değildir) oysa dinine tabi, hareketleri aristokrat ve yumuşak huylu kimselere kolay gelir Hadisi Şerif (Taberani) Siz iffetli (namuslu) olunuz ancak, hanımlarınız da iffetli olsunlar Anne babanıza iyilik ediniz ancak, çocuklarınız da size iyilik etsinler Hadisi Şerif (Taberani) Her şeyin bir hakikatı vardır İmanın hakikatı ise şudur: Kul, başına gelen şeyin her durum ve durumda mutlaka ona gelecek olduğunu bilmelidir Başına gelmeyen şeyin de, hiçbir şekilde kendisine erişmesinin muhtemel olmadığına inanmalıdır Hadis (Ebu Davud) Bir gün bir hurma fidanı dikiyordumResulüllah yanıma geldi Ey Eba Hureyre! Nedir o diktiğin? diye sordu Hurma fidanı dikiyorum ya Resulallah, dedim Sana o diktiğinden daha uğurlu bir dikim işi söyleyeyim mi? dedi Söyle ya Resulallah! dedim Sübhanallah, Elhamdülillah La ilahe illallah, Allahu Ekber, kelimelerini söyle Bunların her biri için, sana Cennet’te bir ağaç dikilir, buyurdu Hadis (Başat, Ebu Hureyre’den) Allah Resülü: Cennet bahçesine uğradığınızda kendinizi besleyiniz, buyurdu Sahabiler: Ya Resulallah, Cennet bahçeleri nerededir? diye sordular Peygamberimiz: Allah’ın anıldığı, zikir mescidleridir, buyurdu(Tirmizi) İbni Abbas’ın rivayetinde:İlim meclisleridir, buyurdu(Taberani) Ebu Hureyre’nin rivayetinde: Mescidlerdir, buyurdu Sahabiler: Beslenmek nedir? diye sordular Resulüllah: Subhanallah, Elhamdülillah ve Allahu Ekber (demek)dir buyurdu(Tirmizi) Hadisi Şerif (Taberani) Kim müsibete uğramış birini avuntu ederse, onun o tasa nedeniyle kazandığı sevap dek sevap kazanır Hadis(İbni Mace) Haya (kötülük işlemekten utanma) örtüsünü yüzünden sıyırıp atan kimsenin arkasından konuşmak gıybet değildir Hadis (Beyhaki) İnanan insan ülfetlidir Kendisi başkalarına kolayca ısındığı, kaynaştığı gibi; başkaları da kendisine derhal ısınır, ünsiyet eder Kendisi ülfet etmiyen ve kendisinede ülfet edilemeyen kimsede hayır yoktur İnsanların en hayırlısı, insanlara en fazla faydası dokunandır Hadisi Şerif (Darekutni) Allah yumuşaktır Yumuşaklığı sever Ve yumuşaklık haline verdiğini, sertlik ve şiddet haline vermez Hadisi Şerif (Ebu Davud) Allah, benden evvel herhangi bir insanın cennete girmesini yasaklamıştır Ancak ben, sağıma baktığımda, beni geçmeye çalışan bir bayan görürüm Bu kadının benimle beraber cennete girmesinin sebebi nedir? diye sorarım O vakit, bana denir ama: Bu, gençliği ve güzelliği uygun bir kadın idi Lakin yanına yetimleri bulunduğu için, onları büyütüp işleri yoluna girinceye değin sabredip evlenmedi Onun bu şefkatli davranışına Allah’ın mükafatı böyle olmuştur Hadis (İmam Şa’rani, Tenbihu’lMuğterrin) Birbirinize aleyhinde gösterişsiz olmanızı, Allah bana vahiyle emretti Pek ama, hiç kimse, kimseye karşısında övünmesin ve hiç kimse, hiç kimseye zulmetmesin Hadis (Müslim) Ashaptan Muğire anlatıyor: Bir gün sarımsak yedim, Allah Resulünün namaz kıldığı yere geldim; baktım ama bir rek’beygir kılmışlar Mescide girdiğimde (bendeki) sarımsak kokusu (etraftan) hissedildi, namazını tamamlayınca, Allah Resulu şöyle buyurdu: Kim bu bitkiden yerse, kokusu kendinden ayrıntılarıyla gitmedikçe bize yaklaşmasın Namazı kılıp Resulullah’ın yanına geldim Bana elini ver! dedim Elini alıp gömleğimin yeninden sokarak ta göğsüme kadar götürdüm Göğsümdeki çarpıntıyı görür görmez, Allah Resulü şöyle buyurdu: Sen sarımsak yemekte haklısın, çünkü özrün var Hadis (Ebu Davud) İki müslüman karşılaşır, birbirlerinin ellerini miktar, tokalaşırlarsa, Allah mutlaka onların bu halde iken yaptıkları dualarını kabul eder Ellerini birbirinden ayırmadan günahlarını affeder Hadis (Ahmed, Bezzar) Birey, birinin yaptığı işten hoşlanırsa, o da onun gibidir Hadisi Şerif (Taberani) hiç kuşkusuz, ben insanların kalbini yarıp bakmakla ve göğüslerini açmakla emrolunmadım Hadis (Buhari) Şeytan (iblis), karargahını denizde kurar Daha Sonra insanları aldatmak için askerlerini bölük bölük onların üzerine gönderir İblisin askerlerinin rütbece en yukarı olanı, fitnesi azami olanıdır Onlardan birisi iblis’e gelir ve “şöyle şöyle yaptım der Şeytan ona, “sen hiçbir şey yapmış sayılmazsın diye karşılık verir Bir diğeri kazanç, “Filan kimsenin karısı ile arasını açıncaya ve aile yuvasını dağıtıncaya kadar yakasını bırakmadımder Şeytan bu askerini kendisine yaklaştırır ve “Sen ne kadar iyi bir askersin diyerek iltifatta bulunur Hadisi Şerif (Müslim) Allah Resülü: Tacirler (bağımsızlık meslek erbabı ve esnaflar), facirlerin (günahkarların) ta kendileridir, buyurdu Ashap: Ey Allah’ın Resulü, Allah alış verişi helal kılmadı mı? Diye sordular Allah’ın Resulü şu cevabı verdi: Evet, fakat onlar sattıkları mallar hakkında konuşurlarken yalan konuşurlar Yalan yere yemin ederler de günaha girerler (Bu yüzden alış verişlerinin bereketi gider Günahlara girerler) Hadis (Ramuz) Şu 6 şeyi devamlı yapacağınıza dair bana söz verin; ben de cenete gireceğinize kefil olayım: Konuştuğunda defalarca dürüst söyleyin Söz verdiğinizde defalarca sözünüzde durun Size güvenildiğinde bu güveni sakın istismar etmeyin Namusunuzu titizlikle koruyun Gözlerinizi haramdan sakının Haramın her türlüsünden çekinin Hadis (Müsned) Uğursuzluk düşüncesine kapılarak kendisini, ihtiyacı olan bir işi yapmaktan alı koyan kimse, Allah’a olan inancı zedeler Hadisi Şerif (Müsned) Kim ilim öğrenmeye çalışırsa, bu onun geçmiş tüm günahlarının silinmesine sebep olur Hadisi Şerif (Tirmizi) Biriniz bir yere girmek istediğinde 3 kere müsade istesin Müsaade edilmezse, geri dönsün Hadis (Müsned) Kim kalbini Allah’a bağlarsa, Allah mü’minlerin kalbinde ona sevgi ve acınacak şey yaratır Hadisi Şerif (Taberani) Kur’hatıra okuyan ve ezberleyenlere hürmet edin Onlara derin saygı eden, bana derin saygı etmiş olur hadis (Deylemi) Alış verişte fazla yemin etmekten sakının Çünkü bu yemin, malı sattırır, lakin (kazancın) bereketini giderir Hadis (Müslim) Biriniz ayakta iken öfkelenirse otursun Öfkesi geçerse ne ala Huysuz halde uzanıp yatsın Hadis (Müsned) Yemeklerinizi topluca yeyiniz ayrı olarak yemeyiniz şüphesiz ki, bir kişinin yiyeceği 2 kişiye yeterİki kişinin yemeği, 56 kişiye yeter şüphesiz ki, bereket topluluktadır Hadis (Bezzar) Tüm inanlar hasedçidir Ancak diliyle onu ifade ve eliyle de gereğini yapmadıkça hased, hasedçiye hasar vermez Hadis (Ebu Nuaym) Kul namaza durduğunda rükua gidinceye dek hayır onun başı üzerine saçılır Rükuda iken secdeye varıncaya kadar, Allah’ın rahmeti onu kaplar Secde ettiğinde ise, Allah’a manen yaklaşır Ve onun rahmet nazarını kendine çevirir Hadisi Şerif (Said bin Masur) Kıyametin derhal yakınında, kan dökülme (yani terör) günleri vardır Hadisi Şerif (Müsned) Zandan sakının Çünkü zan, insanın içinden geçen en yalancı düşüncedir İnsanların bakımlı ve özel hayatını araştırmayın Ayıplarını öğrenmeye çalışmayın Birbirinize karşı menfaat yarışına girmeyin Birbirinizi kıskanmayın Birbirinize karşı kin beslemeyin Birbirinize sırt çevirmeyin Ey Allah’ın kulları! Kardeşler olun! Hadis (Buhari) Birey, hanımının ve çocuklarının rızkını karşılamak için çalışmaya çıkarsa, Allah yolundadır Ihtiyar anne ve babasının bakımını sağlamak için yola çıkarsa, Allah yolundadır Nefsini harama karşısında gözetmek niyetiyle çalışmaya çıkarsa, Allah yolundadır Eğer insanlara şaşaa ve başkalarına öğünmek için yola çıkarsa, Allah yolunda yok, şeytanın yönlendirdiği yoldadır Hadisi Şerif ( Taberani ) Size en basit gelen ve bedene en hafif olan ibdeti haber vereyimmi? Bu susmak ve güzel etik sahibi olmaktır Hadisi şerif (İbni Ebi’dDünya) Rızkı yerin altında arayın Hadisi Şerif Yardıma ihtiyacı olanlara sadaka yaymak vehayır yapmak istediğinde, hemencecik yap(geciktirme) Hadisi Şerif (Müsned) Her şeyin bir yolu vardır Cennetin yolu da ilimdir Hadisi Şerif (Deylemi) Sizi idare edenlere sövmeyiniz Islah olmaları (yanlış kararlarını düzeltmeleri) için, Allah’a dua ediniz Çünkü onların ıslah olmaları, sizin yararınızadır Hadisi Şerif (Taberani) Duaların sonunda Amin demek, alemler Rabbi Allah’ın, mü’min kullarının dillerindeki mührüdür Hadis (İbni Adiyy) Bana eksik sözle çok mana açıklama etme kabiliyeti (cevaimü’lkelim) verildi Hadis (Ebu Ya’la) Yetimlerin malını, onların adına çalıştırın Ta fakat, zekat, onu yeyip eritmesin Hadis (Taberani) La ilahe illallah diyenlere dil uzatmaktan, dışlamaktan uzaktan dur Hiçbir günah yüzünden, onları kafirlikle (din dışılıkla) suçlama etme Hadis ( Taberani) Hiç biriniz ölümün gelmesini istemesin Eğer iyi biri ise, yaşamak olur ya iyiliğini arttırır Eğer fena ise, ola ki tövbe eder Hadisi Şerif (Buhari) İyilik halk aralarında kesintiye uğrayabilir Ama iyiliği yapanla, Allah arasında hiçbir kesinti olmaz Hadisi Şerif Sizden biri, savaşta korunduğu kalkan gibi, oruç da cehennemden koruyucu bir kalkandır Her ayda 3 gün oruç yetişmek güzeldir Hadis (İbni Huzeyme, Sahih) Rahatsızlık bir kamçıdır Allah onunla yer yüzünde kullarını terbiye eder Hadisi Şerif (Camiüssağir) Hz Peygamber: Biriniz hergün Uhud Dağı gibi bir amelde bulunmaktan aciz mi olur? buyurdu Buna kimin gücü yeter ancak? diye soruldu Allah Resulü: Hepinizin gücü yeter buna! Cevabını verdi Nedir o amel? Denildi Allah Resulü şu açıklamayı yaptı: Sübhanallah sözünün sevabı Uhud’dan büyüktür La ilahe illallah sözünün sevabı Uhuddan büyüktür Allahü Ekber sözü de uhuddan büyüktür Hadis (Ramuz) Kişi değiştirmeye zor yetiremiyeceği bir münkeri (sakıncalı eylemi) görünce, Allah’a o eylemi münkir olduğunu yani katiyen hoşlanmadığını bildirmesi, onu kurtarmaya yeter Hadis (Taberani) Sıcak yemekten sakının! Çünkü o, bereketi giderir Soğuk yemeyi nasihat ederimÇünkü onun bereketi daha büyüktür Hadis (Camiüssağir) Biri sana dil uzatır ve sende olmayan bir kusurla seni ayıplarsa, sen sakın onu onda olan kusurla dahi kınama Onu, günahı kendisine, sevabı sana ait olduğu halde terket Kimseye de asla sövme Hadis (Müslim) Allah, niyeti “önce ahiret olana dünyayı da verir Fakat niyeti “sadece dünya olana, ahireti vermez Hadis (İbni Kutsal) Yemeklerinizi biraz soğutarak yeyin ancak, sizin için bereketli kılınsın Hadis (İbni Adiyy) Başlarına üzücü bir hal geldiğinde sabreden; Kendine nimet verildiğinde şükreden; Haksızlığa uğradığında olaya anlayışla yaklaşarak bağışlayıp affeden; Kendi bir adaletsizlik yaptığında özür ve affetme dileyen kimseler İşte onlar güvenli ve dürüst yolu bulanların ta kendileridir Hadisi Şerif (Taberani) Birinizin derme çatma bir elbise giymesi, kendisine güven duyuran bir görünüm vererek bedelini ödeyemeyeceği bir elbise alıp giymesinden daha iyidir Hadisi Şerif (Müsned) Sizden biriniz bir topluluğa vardığında selam versin Ayrılırken de selamlama versin Bu ikinci selam da, birincisi kadar önemlidir Hadis (Ebu Davud, Tirmizi) Sen bir kundura aldığında iyisini al Elbise aldığında da, iyisini al Hadis(Taberani) Günahlarını azaltki, ölüm sana kolay gelsin Hadisi Şerif (Beyhaki) Kıyamete yakın müslümanlar içinde en az bulunacak şey; helal para ile kendisine güvenilecek arkadaştır Hadisi Şerif (İbni Adiyy) Allah İslam Dini için kolaylıktan hoşlanmış; güçlüğü ise çirkin görmüştür Hadis (Taberani) Müşriklerin ölen çocukları Cennette, Cennet ehline hizmet ederler hadis (Taberani) 4 kimse vardır oysa, öldükten daha sonra da sevapları devam eder: Allah rızası için kamuya hizmet ederken ölen kimse; Öğrettiği ilmin gereği yapılan bilgin; Verdiği para ile yapılan yardımsever eser ayakta duran hayır sahibi; Ardında kendisine dua eden uğurlu bir evlat bırakan kimse Hadis (Müsned) Fuhuş yeryüzünde yaygınlaşınca yer sarsıntıları (depremler) olur İdareciler halka acımasızlık ve adaletsizlik yaptıklarında yağmurlar kesilir (Kuraklık ve kıtlık başlar) İslam toplumunda yaşayan gayri müslimlere verilren sözler (taahhütler) yerine getirilmediğinde de düşman, müslümanlara galip gelir Hadisi Şerif (Deylemi) Kıyamet günü, mazlumların kurtuluş günüdür Hadisi Şerif (İbni Ebi’dDünya) Hz Peygamber fazla merhametliydi Birisi kendisine bir şey istemeye gelirse, istenilen şey varsa, mutlaka verirdi Yok ise, olunca verme sözü verirdi Hadisi Şerif (Buhari) Her takva sahibi, Muhammed’in (üzerine rahmet ve selam olsun) ehli beytindendir Hadis (Taberani, Evsat) Biriniz Kur’anı hatmettiğinde şöyle dua etsin: Allah’ım, kabrimde yalnız kaldığımda nefret edilen şey ve yalnızlığımı (Kur’anla) gider Hadis (Deylemi) Ümmetim, merhamete eren, günahları bağışlanan ve tövbesi kabul edilen bir ümmettir Hadisi Şerif (Hakim) Eli Bol, malında olan Allah’ın haklarını ödeyendir Cimri, malındaki Allah’ın haklarını yerine getirmeyen; Rabbinin verdiğinden, Rabbine karşı nekeslik edendir Hadis (Esbehani) Ben oysa hoş ahlakı bitirmek için gönderildim Hadisi Şerif (Beyhaki) Resulüllah, şaşırtıcı, anlaşılması zorlama sözler söylemekten (mü’minleri) menetti Hadis (Ebu Davud) Kim her gece Yasin süresini okursa, ufak günahları bağışlanır Hadis (Beyhaki) İnsanların en aç olanı, ilme istekli kimsedir En tok olanı da, ilme hiçbir açlık ve ilgi duymayandır Hadisi Şerif (Ebu Nuaym) Borcunu azalt fakat hür yaşayasın hadisi şerif (Beyhaki ) Müsade 3 kez istenir Birincisi, işitmeniz içindir İkincisi, sağa sola çeki ahenk vermeniz içindir Üçüncüsü ise, müsaade etmeniz veya geri çevirmeniz içindir Hadis (Darektuni) Şeytan, askerlerinin en şiddetlisini ve en kuvvetlisini, malıyla iyilik yapanlar üzerine gönderir Hadis (Mecmauzzevaid) Kişiyi arkadaşından tanıyın Hadis (İbni Adiyy) Hz Peygamber, aciz (tükenmiş) ve tenbel olmadığını bildiren bir yürüyüşle yürürdü Hadisi Şerif (İbni Asakir) Allah Resulü bir gün ashabına: Cennetliklerin kimler olduğunu size bildireyim mi? diye sordu Bildir ya Resulallah! dediler Irk aralarında hor görülüp hiçe sanılan, iddiasız her mü’mindir ki, o bir hususta Allah’a ant etse, belirlenmiş Allah onun yeminini boş yere çıkarmaz, doğrular Peygamberamiz ashabına her yerde sordu: Size Cehennem ehlini de bildireyim mi? Bildir ya Resulallah, dediler Onlar kocaman vücutlu, acımasız, barbar davranışlı, gururlanarak yürüyen, kibirli kimselerdir Hadis (BuhariMüslim) Allah, Cehennemde cezası en hafif olanlardan birine şöyle der: Eğer yer yüzündeki her imkan (kuvvet ve mal varlığı) senin elinde olsaydı, bu cezadan kurtulmak için, verir miydin? O kişi hiç çekinmeden: verirdim, der Allah şu açıklamayı yapar: Sen dünyada yaşarken, ben senden bu dediğimden daha kolayını, yani bana inanmanı ve hiçbir şeyi müşterek koşmamanı istedim Ama sen ise bana iki taraflı koşmakta direttin Hadis (Tirmizi) Bir kötülük işlediğinde anında tövbe et Rahat günahına gizlice, açıktan işlediğin günahına açık açık pişmanlık et Hadisi Şerif (Tirmizi) Kişinin parmakla gösterilir olması, musibet olarak ona yeter Hadis (Taberani) Kul namaza durduğunda, bütün günahları getirilirBaşı ve omuzları üstüne konulur Rüku ve secdeye gittikçe dökülür, o insandan ayrılır Hadisi Şerif (Taberani) Kul bir günah işler Fakat onunla cennete girer Bu şöyle olur: İşlediği günah devamlı hatırındadır Ondan her hatırladıkça tövbe edip kaçınır Böylece o günah nedeniyle Cennete girer Hadis (İbni Kutsal) Cennette büyük bir köşk vardır İsmi cömertler köşküdür Hadisi Şerif (Taberani) Allah bir kalabalık hakkında hayır dilerse, alimlerini (aydınların) çoğaltır, cahillerini azaltır Böylece ki, bilgin konuştuğunda kendisini destekleyen öyle çok kimse bulur Cahil konuştuğunda ise, sözü bastırılır Allah bir topluluk hakkında şer (kötü son) dilerse, cahillerini çoğaltır, alimlerini azaltır Öyle ki, cahil konuşsa kendisini destekleyen çoğu kimse bulur, alim konuşursa sözü bastırılır Hadisi Şerif (Deylemi) Hz Peygamberin Adba adında bir devesi vardı ama hiç kimsenin devesi onu geçemezdi Bir bedevi, bir binek devesi üstünde gelip onu geçti Bu, müslümanların ağrına gitti Bunun üstüne Allah Resulü durumun farkına vararak şöyle buyurdu: “Allah bir şeyi yükseltti mi, daha sonra mutlaka onu alçaltır Hadis (Buhari, Ebu Davud ve Nesai) Silahla öldürülen nice kimse vardır ama, ne şehiddir ve ne de övülmeye bedel bir kahraman Yatağında eceliyle ölen nice kimseler de vardır oysa, Allah katında şehiddir Hadis (Ebu Nuaym) Allah yolunda ver Verirken ince hesaplara girme Yahut, Allah ta sana inceden inceye hesaplayarak verir Ihtiyaç fazlası malını muhtaçtan esirgeme Yoksa Allah ta sana rahmetini esirger Hadisi Şerif Kendisine aklını uygun kullanım becerisi bahşedilen kimse, kurtuluşa ermiştir Hadisi Şerif (Beyhaki) İyilikller cennetin kapılarından bir kapıdır Fena ölümünü önler Hadisi Şerif (Ebuşşeyh) Allah birinizin kazanç kaynağını bir işe bağlamışsa, geçimini sağlamakta zorlanmadıkça, birey o gelir kapısını terketmesin Hadis (İbni Mace) Geçimini sağlamakla sorumlu olduğu insanları dikkatsizlik etmek, kişiye günah olarak yeter Hadis (Ebu Davud) Mü’min, kulluk elbisesi günahlarla yprandığında, onu pişmanlık iğnesiyle yamayandır Uğurlu birey, tövbesi üstüne ölendir Hadisi Şerif (Bezzar) İnsanlara değer oldukları değeri verin Hadisi Şerif (Müslim) Erkek kadın her mü’minin, cennette bir vekili (temsilcisi) vardır Kur’lahza okuduğu zaman, o vekil ona orada köşkler yapar Tesbih çektiği zaman ağaçlar diker Bunlardan vazgeçtiğinde de, hiçbir şey yapmaz Hadis (Ramuz) Kim ki, eli darda olan borçlusuna, durumu düzelinceye dek zaman tanırsa, Allah da ona günahından tevbe edinceye değin vakit tanır Hadisi Şerif ( Buhari ) Kadere iman, Allah’ın birliği (tevhid) inancı ile irtibatlıdır Hadis (Deylemi) Her şeyin bir anahtarı vardır Cennetin anahtarı da, fakir ve fakirleri hoşlanmak ve onlarla ilgilenmektir Hadisi Şerif (İbni La’l) Hz Peygamber, çocuklara rastladığında, onlara selamlama verirdi Hadisi Şerif (Buhari) Biriniz bir müslüman kardeşinde bir dert gördüğünde, kendisini o derde uğratmadığı için Allah’a şükretsin Lakin bu şükrünü, açıktan yapıp ta ağlamaklı kimseye duyurmasın Hadis (İbni Neccar) Cennete giren, hep nimet görür, sıkıntı çekmez Ne elbisesi eskir; ne de gençliği elden gider Hadis (Müslim) Ben rahmet olarak gönderildim Azap olarak değil(Buhari) Ben, size ihsan edilmiş bir rahmetim Hadisi Şerif (Dominant) şerle(günahla) varan kimseye yazıklar olsun Hadisi Şerif (Deylemi) İnsana dinini yaşamak için yeterli gelecek 4 söz vardır Onlar da şunlardır Ameller (eylemler) niyetlere göredir Kendini ilgilendirmeyen (malayani) şeyleri terketmesi, kişinin hoş (zeki, bilinçli) müslüman olduğunu gösterir Bir mü’min, kendi için istediğini din kardeşi için de istemelidir Bunu yapmadıkça imanda olgunluğa eremez Allah’ın koyduğu helaller bellidir, haramlar da bellidir İkisi arasında şüpheli şeyler vardır (Onları insan açık açık bilemez, ama vicdanı bir kanaat belirler) Hadis (Ebu Davud) Din kardeşine gelen bir dert ve kötülükten dolayı sakın sevinme Daha Sonra Allah, onu rahmetiyle kuşatır da, seni sınav eder (benzer derdi senin başına verir) Hadis (Tirmizi) Içten bir sözü işitip sonradan da onu din kardeşine ulaştırarak hoca, ne hoş bir hediyedir Hadisi Şerif (Taberani) Biriniz, bazı dertlere uğramış bir kişiyi gördüğünde içinden “Beni sana verdiği dertten koruyan, beni sana ve kullarının bir çoğuna gerçekte üstün kılan Allah’a hamdolsun dese, bu söz, kendisine bahşedilen o nimete şükür olur Hadis (Beyhaki) Biriniz bir yolculuğa çıktığında din kardeşlerine(uğrayıp) onlarla vedalaşsınÇünkü Allah, onların yapacakları duayı, onun hakkında bereketli (ve makbul) kılar Hadisi Şerif (Deylemi) Bana 2 çenesi ile 2 bacağı arasını koruma konusunda garanti verene, ben de cenneti garanti veririm Hadisi Şerif (Buhari, Tirmizi) Allah katındaki değerlilik durumunu öğrenmek isteyen kimse, Allah’ın kendisinin yan itaat ve haysiyet durumuna baksın Hadisi Şerif (Darekutni) Böylece fazla günahları olan bir kimse deha olsa, zulme uğrayanın bedduası kabul görür Fasıklığı kendine Hadis (Ramuz) Açıktan günah işleyenleri anlatmaktan neden çekiniyorsunuz? Halk onları ne vakit tanıyacak? Onların kötü eylemlerini anlatın fakat, millet onlardan sakınsınlar, hasar görmekten korunsunlar Hadis (Beyhaki) Cennete fazla ağaç dikin Çünkü onun suyu tatlı, toprağı güzeldir(Yani verimi çokturÇok sevap meyvesi alınır) Cennetin ağaçlarından biri olan La havle ve la kuvvete illa billah cümlesini fazla söyleyin Hadis (Taberani) Dört dua vardır oysa, redde uğramaz: Evine dönene dek hacca gidenin duası Ailesine dönünceye değin savaşa gidenin duası Şifa buluncaya kadar hastanın duası Mü’minin mü’mine gıyabında (yüzüne söylemeden ve haber vermeden) yaptığı dua Bu dualardan en tez kabul edileni, mü’minin mü’mine gıyabında yaptığı duadır Hadis (Deylemi) Ben, insanları hakka çağırıcı ve Allah’ın emirlerini onlara ulaştırıcı olarak gönderildim Hidayet verme, inanları doğru yola çekme konusunda, elimde hiçbir şey yoktur Şeytan da, Allah’ın yasakladığı şeyleri insanlara süslü gösterici olarak yaratılmıştır İnsanları dalalete atma (saptırma) konusunda onun da elinde bir şey yoktur Hadis (İbni Adiyy) En faziletli (üstün) iyilik, kişinin beraber oturup kalktığı kimselere (alıştırma arkadaşlarına) karşı kerim (cömert ve fedakar) olmasıdır (Kazai) Madem Allah var, kesinlikle âhiret vardır Allah (tedbir almakta) yetkisiz (aciz) davranmayı kınar Sen yapmak istediğin işin gereklerini yerine getir Buna rağmen o işi neticelendirmeye gücün yetmezse, şöyle de: Hasbiyallahu ve ni’me’ltemsilci Allah bana yeter O ne güzel vekildir hadis (Ebu Davud) Allah, helal kazanç yolunda kulunu halsiz görmeyi sever Hadisi Şerif ( Deylemi ) Din kardeşi kendisine özür dilemek üzere gelen birey; özür dileyen bunda ister samimi olsun, isterse olmasın; o özrü kabul etsin Böyle yapmazsa, Kevser Havuzunun başında yanıma gelemez Hadisi Şerif (Baskın) Allah dünyada insanlara gaddarlık edenlere, kyamet günü büyük ceza verir Hadisi Şerif (Müslim) Müslümanlar arasında sevgi ve dostluk, atadan evlada miras kalır Hadisi Şerif (Taberani) Birey öfkelendiğinde “Allah’a sığınıyorum derse, öfkesi gider Hadis (İbni Adiyy) Cennette büyük bir köşk vardır İsmi ferah evidirBuraya fakat çocukları sevindirenler girer Hadisi Şerif (ibni Addy) Boğularak ölen şehiddir Yanarak ölen şehiddir Gurbette ölen şehiddir Yılan gibi bir haşeratın sokup zehirlemesinden dolayı ölen şehittir Karın sancısından ölen şehiddir Çöken evin aşağı kalan şehiddir Damdan düşüp ayağı veya boynu kırılarak ölen şehiddir Üstüne taş yuvarlanarak ölen şehiddir Canını korurken öldürülen şehiddir Malını korurken öldürülen şehiddir Din kardeşini savunurken ölen şehiddir Komşusunu savunma uğrunda öldürülen şehiddir İyiliği emredip kötülükten sakındırırken ölen şehiddir Hadis (İbni Asakir) Hiçbir müslüman yoktur fakat, Allah’a dua atsin de, Allah duasına şu 3 halden biri ile cevap vermesin: Birey dua ettiğinde, Allah, onun karşılığını dünyada acilen (peşin) verir Duanın karşılığını ahirete erteler Yaptığı dua kadar, o kuldan bir tasa ve sıkıntıyı giderir Bu sözü işitince sahabiler mutluluk içinde: Öyleyse, bizler çok dua ederiz, dediler Allah Resulü de şu açıklamayı yaptı: Allah’ın kabul etmesi, sizin duanızdan daha çoktur Hadis (Müsned) Sohbet meclisleri ve buluşma yerleri 3 çeşittir: Zararsız toplantı; Karlı görüşme; Zararlı görüşme Hadis (Müsned) Ahirzamanda insanlara parapul gerekecek Ta ama onunla din ve dünyalarını ayakta tutabilsinler Hadisi Şerif ( Taberani ) şüphesiz ki, Allah’ın yeryüzünde (devriye) gezen melekleri vardır Ümmetimin yaptıkları duaları ve gönderdikleri selamları, onlar bana ulaştırırlar Hadisi Şerif Günahlar rızkı azaltmaz Sevaplar da rızkı çoğaltmaz Duayı terketmek ise günahtır Hadis (Mu’cemu’ssağir) İnsanların içinde geğirmekten uzak dur Şüphesiz dünyada en çok tok olanlar, ahirette en uzun açlığı çekeceklerdir Hadis (Tirmizi) Kendisine ikram edilen yemeğe burun kıvırması (beğenmemesi), kişiye kötülük olarak yeter Hadis (İbni Ebiddünya) İslam temizdir Öyle ise temizleninizÇünkü cennete temiz olandan başkası giremez Hadisi Şerif (Taberani) Allah’tan korkması, kişiye ilim olarak; kendini beğenmesi de cehalet olarak yeter Hadis (Beyhaki) İslam ülkesinde yaşamış gayrı müslimlere zulmedildiğinde o devlet, düşmanın eline geçer Hadisi Şerif (Taberani) Adalet sahibinin konuşmaya hakkı vardır Hadisi Şerif (Buhari) Diline sahip ol Evin sana gizli gelmesin Günahların için ağla Hadis (Ukbe bin Amir) Çocuklarınızı şu 3 sevgiyle terbiye ediniz: Peygamberin sevgisi; Onun ehli beytinin sevgisi; Kur’an okumak (sevgisi) Hadis (Deylemi) Günah işlememek suretiyle kendinizi yer yüzünün aleyhinize yapacağı tanıklıktan koruyunuz Çünkü o sizin annenizdir Birey orada hayır ve şer hiçbir şey işleyemez ki, yeryüzü kıyamet gününde üstünde işlenen o eylemi haber vermesin Hadisi Şerif ( Taberani ) Üç kişiyi Allah sevmez 1 harab olmuş, yıkılması laf konusu olan evde konaklayan birey 2 su baskını yolunda konaklayan birey 3 Hayvanını başıboş salıp da sonra onu koruması için Allaha dua eden kişi Hadisi Şerif Dilleriyle söylemedikleri ve eyleme dönüştürmedikleri sürece, Allah, ümmetimin kalbinden geçirdiği negatif düşünceleri bağışlamıştır hadis (İbni Mace) Ademoğlu sabaha çıkıp güne başladığında bütün organları diline yalvararak şöyle derler: Hakkımızda Allah’tan kork Çünkü bizim dürüst yönde ilerlememiz ama seninle mümkündür Sen doğru çizgide olursan, biz de dürüst çizgide oluruz Sen doğru yönden saparsan, biz de saparız Hadis (Tirmizi) İyiliği yap, kötülükten de sakın Yanlarından kalktığında, halkın senin hakkında söylemelerinden hoşlanacağın şeyleri gözet ve onları yerine getir Yanlarından kalktığında halkın senin hakkında söylemelerinden hoşlanmayacağın şeylere ise, uyarı et ve onları yapmaktan da sakın Hadisi Şerif ( Beyhaki ) İki dominant Cehenneme, bir başat de Cennete girer Hakkı haberdar olan ve o adalet üzere hüküm veren egemen cennetliktir Hakkı haberdar olan, lakin o hak ile hükmetmiyerek yargıya acımasızlık karıştıran dominant cehennemliktir Hakkı bilmeden, gerçeği öğrenmeden peşin yargıya varan baskın de yine cehennemliktir Hadis (Etken) Üç birey yolculuğa çıktığında, içlerinden birini başkan seçsinler Hadisi Şerif (Ebu Davud) İnsan yasaklanan şeylere aleyhinde hırslıdır, aç gözlüdür Hadis (Deylemi) Kulun konuşmalarında inşaallah demesi, imanının mükemmelliğindendir Hadis (Taberani) Mü’min mü’minin aynasıdır Mü’min mü’minin kardeşidir Mü’min mü’minin kaybettiği bir şeyini bulursa, onun için korumaya alır Mü’min mü’küçük ardından savunur Hadis (Ebu Davud) Size şerri dokunabilecek fena adamlara rastladığınızda, onlara selamlama veriniz Ta ama, size aleyhinde olan fena düşünce ve düşmanlıkları dinsin Hadis (Beyhaki) Allahın yasakladığı ( kesin ) büyük günahlardan sonradan kulun sakınması gereken en büyük günah: ardında borcunu ödemek için hiçbir mal bırakmadan borçlu olarak ölmesidir hadisi şerif ( Ebu Davut ) Bir alacaklı, borçlusunun yanından ondan hoşnut olarak dönerse; karanın hayvanları, denizin balıkları, o borçlunun mağfireti (bağışlanması) için Allah’a dua ederler Bir borçluda ödemeye gücü yettiği halde, alacaklısını (üzerek) geri çevirse Allah mutlaka ona borcunu geciktirdiği her gün ve her gece için bir günah yazan hadisi şerif (Beyhaki) İçinde çocuk bulunmayan evde, bereket yoktur Hadisi Şerif (Camiüssagir) Kim ama, can boğaza gelmeden (sekerata girmeden) önce Allah’a tövbe ederse, Allah bu pişmanlığı da kabul eder Hadis (Egemen) En üstün ibadet, bıkkınlık derhal sabırla kurtulmayı beklemektir Hadis (Beyhaki) Kişinin mescidin boyunu ve enini dolaşıp da içinde namaz kılmaması kıyamet alametlerindendir Hadis (Taberani) Adamın biri Hz Peygamber’e: Allah dilemedi, ben diledim, demişti Allah Resulü ona şu uyarıyı yaptı: Allah’a müşterek koştun bu sözünle Yalnızca Allah diler (Allah dilemezse hiçbir şey olmaz) Hadis (İbni Abbas) Insanlar aralarında, iyilik ve hayrın anahtarları şerrin ve kötülüğün kilitleri olan kişiler vardır Ahali arasında şerrin anahtarları, hayrın kilitleri olan kişilerde mevcuttur Ne mutlu, Allah’ın iyilik ve hayrın anahtarlarını eline verdiği kimselere! Yazıklar olsun, musibet ve şer anahtarlarını eline alan kişilere! hadis (Ramuz) Resulüllah Efendimiz, hayır yapma hususunda insanların en cömerdi idi En eli açık olduğu ay ise, Ramazan ayı idi Cebrail, her yıl Ramazan ayında Resulüllahla buluşur, ta ayın sonuna kadar Resulüllah ona Kur’hatıra tamamen okuyup dinletirdiCebrail’le buluştuğu vakit, Resulüllah, hayır yapmada esen rüzgardan daha eli bol olurdu hadis (Buhari, Müslim) Bir bedevi Resulullah’a gelerek; Ya Resulullah! Rüyamda başımın koparılıp yuvarlandığını, kendimin de onun peşinden koştuğumu gördüm Bunun tabiri nedir? Diye sordu Resulullah Efendimiz ona şu cevabı verdi: Uyurken, şeytanın seninle oynamasını, halka anlatma Hadisi Şerif (Müslim) Hz Peygamber, yeri geldikçe şu sözü daima tekrarlardı: İslam ve beyaz kıllar, kişiyi kötülükten alı ayarlamak için yeterlidir Hadis (İbni Sa’d) Ebu Rafi’ anlatıyor: Kureyş beni Hz Peygambere (elçi olarak) gönderdiOnu görür görmez kalbime İslam sevgisi düştü Dedim ama: Ey Allah’ın Resulü! Ben bir daha onlara dönmem Şöyle buyurdu: Ben yaptığım anlaşma ve anlaşmaları bozmam ve (bana gelen) elçileri yanımda alıkoymam Acilen sen (Kureyş’e) geri dön, görevini tamamla Sonradan derhal içinde hissettiğini yine hissedersen döner gelirsin Bunun üstüne Kureyş’e geri döndüm Görevimi bitirdim Sonradan bitmiş gelip müslüman oldum Hadis (Ebu Davud) Ülkeler Allah’ın mülkü, kullar Allah’ın kullarıdır Böylece ise, nerede hayrı bulursan oraya yerleş Hadisi Şerif (Müsned) Özür dileyeceğin her işten sakın Hadis (Camiüssağir) Her günün eylemleri, mutlaka mühürlenir Mü’min hastalandığı zaman, melekler şöyle derler: Ey Rabbimiz, Falanca kulunu hastalandırarak iyi eylemlerden sen alı koydun Yüce Allah şöyle buyurur: İyileşinceye veya ölünceye dek, daha önce yaptığı eylemlerin aynısını (her gün yapmış gibi) yazıp mühürleyin Hadis Allah, benim için, ümmetimin hata ile, unutarak ya da zorlama ve tehdid altında işlemiş olduğu günahları bağışlamıştır hadis (İbni Mace) Çocuklarınıza layık verin ve onları efendice edep edin Hadis (İbni Mace) Misvak ağacının kabuğu ile de olsa, karnınızı doyurabileceksiniz, insanlardan bir şey istemeyin,müstağni (ihtiyacı yokmuş gibi) davranın Hadisi Şerif (Taberani) Dünyaya gönül verme (zahid ol) oysa Allah seni sevsin İnsanların elindekine göz dikme oysa, insanlar seni sevsin Hadisi Şerif (İbni Mace) Ağır duyana, laf işittirmek sadakadır Hadisi Şerif (Hatib) Kişinin hatalarının çok olması, yumuşak huyluluğunun beceriksiz bulunması, doğruluk ve hakperestliliğinin eksik olması, gece baştan başa ölü gibi uyuması, gündüzleyin işsiz abes oturması, durağan olması, kesintisiz sızlanması, halinden şikayetçi olması, pinti olması, aç gözlü olması Tüm bunlar, kişiye dininde ve kişiliğinde zayıflık ve kötülük olarak yeter Hadis (Ebu Nuaym) Biriniz namaza durduğunda, rahmet ona yönelip kazanç Hadisi Şerif (Ebu Davud) Mü’minin haysiyet ve onuru; Allah’ın kendisine verdiğine kanaat edip, insanlardan bir şey beklememesidir hadis (Beyhaki) Hizmetçisi (ya da işçisi) ile yemek, tevazudandır Hadis (Deylemi) Ben tebliğci olarak gönderildim Zorlaştırıcı olarak yok Hadisi Şerif (Müslim) İlim öğrenmeye çalışanın rızkına (geçimine) Allah kefildir Hadisi Şerif (Hatib) Yasin suresini Allah’ın rızasını gözeterek okuyan kimsenin geçmiş günahları bağışlanırYasin suresini, ölmek üzere olanlarınızın yanında okuyunuz hadis (Beyhaki) Müslüman din kardeşini gördüğünde yer açması, onun görevidir Hadisi Şerif (Beyhaki) Zekat veren, misafire yemek yediren, felakete uğrayanlara yardımda yer alan kişi, cimrilikten kurtulmuştur Hadis (Taberani) En hayırlısnız başkasının hakkını ( yani üzerindeki borcu ) en güzel şekilde ödeyendir hadisi şerif ( Müslim ) Baba cennetin orta kapısıdır (Tirmizi) Allah kuluna bir nimet verdiğinde kul elhamdulillah derse, bu şükür ve hamd, o nimetten daha hayırlı olur Hadis (Ramuz) Kulun ahirette sevap kefesine ilk konulacak ameli, çoluk çocuğunun geçimi için yaptığı harcamalardır Hadisi Şerif ( Taberani) İnsanlara kötülük yapmaktan uzakta dur Kuşkusuz bu, senin için bir sadakadır Hadis (İbni Ebiddünya) Allahtan başka yardımcısı bulunmayan biçare birine zulmedene Allah, güçlü olarak azap eder Hadisi Şerif (Deylemi) Hz Peygamberi gözetmek için, insanlar itilip kakılmaz, yanından kovulmaz ve dövülmezlerdi hadis (Taberani) Dünya işlerinizi yolunuza koyunuz Ve yarın ölecekmiş gibi de ahiretinize çalışınız Hadis (Deylemi) Kulağın hoşlanmayacağı herşeyden sakın! Hadis (Taberani) Allah kadınlarınz hakkında hayırlı olmanızı tavsiye eder Çünkü onlar, anneleriniz, kızlarınız teyzelerinizdir Hadisi Şerif (Taberani) Allah buyuruyor oysa: “Şüphesiz ben, yer yüzünde yaşayanların isyanlarından dolayı onlara suç oluşturan vermek istediğimde: Evlerim olan mescidleri maddi ve manevi onarıp şenlendirenlere; Sırf benim hoşnut olmam için birbirini çıkarsız sevenlere; Seherlerde lüzum kendilerinin, gerek öteki insanların işledikleri günahlar için Allah’tan (bağışlanma) dileyenlere bakıyorum ve azabımı yeryüzünden (bunlar sebebiyle) çeviriyorum Hadis (Beyhaki) Mü’minler, aralarında, duvarları birbirine takviye veren bir yapı gibidir Hadis (Buhari) Erkek hanımına, bayan da beyine sevgiyle baktıklarında, Cenabı Yargı ta onlara rahmetle bakar Belki erkek, hanımının ellerini ellerine alırsa, her ikisinin de, günahları parmaklarının arasından dökülür gider Hadisi Şerif (Camiüssağir) Hz Peygamber, çocuklara ve aile bireylerine aleyhinde, insanların en merhametlisiydi Hadisi Şerif (İbni Asakir) Suçsuz yere (mazlumen) öldürülen kişinin, Allah katında 5 ödülü vardır Kanının birincil damlası yere düştüğünde günahları bağışlanır Cennetteki yerini görür Keramet (soyluluk) elbisesi giydirilir Büyük korkudan, yani kıyametin korku batmış sıkıntılarından güvencede olur Hadisi Şerif (Ramuz) Kötü arkadaştan sakın! Onunla tanınacağından şüphen olmasın Hadis (İbni Asakir) Herhangi bir kimse ücretini vermemek niyebir şey satın alırsa öldüğü gün alçak olarak ölür Alçak ise cehennemdedir hadisi şerif( Taberani ) Allah bir halk müziği hakkında hayır dilerse, yumuşak huylularını başlarına yönetici yapar Arasında bilginlerin(aydınların) sözü ve hükmü geçer Malı ise, cömertlerine verir Allah bir halk hakkında da şer dilerse, kötülerini (sefihlerini) onlara yönetici yapar Aralarında cahillerin sözü ve hükmü geçerli olur Malı da, cimrilerine verir Hadisi Şerif (Deylemi) Benim ümmetim, merhamete uğramış bir ümmettir Ağirette azap görmeyecektir Onun cezası, oysa dünyada başına gelen ağır imtihanlar, depremler, masum yere öldürülmeler ve farklı alanlara yönlendirilmiş felaketler şeklinde verilir hadisi şerif (Ebu Davud) Ümmetimin sonlarına doğru, mescidlerini süsleyip te kalplerini harabeye çeviren topluluklar görülür Onlar, elbisesine verdiği önemi, dinine vermeyecekDünyalığı yerindeyse, dinlerine ne olduğuna aldırmayacak Hadisi Şerif (Ramuz) Allah, bir mesleği olup mesleğinde maharetli ve uzman olan kulunu sever Hadisi Şerif ( Taberani ) Yoldan insanlara bezginlik ve ızdırap veren şeyleri (çukurları, tümsekleri, yolu işgal eden gereksiz kalabalıkları, pislikleri) gider Çünkü, bu senin için sadakadır Hadisi Şerif (Buhari) Ben tebliğci olarak gönderildim Zorlaştırıcı olarak yok Hadisi Şerif (Müslim) Bir musibet işlediğinde peşinden derhal bir iyilik yap ama, o kötülüğü silsin Hadisi Şerif (Tirmizi) İnsanların gelip geçtiği yollarda (caddelerde) oturmaktan sakınınMutlaka oturacaksanız o süre yolun hakkını verinYolun hakkı ise şunlardır: Harama bakmamak, Yoldan gelip geçen insanlara bezginlik ve ızdırap vermemek, ta’cizde bulunmamak, Verilen selamları almak, İyiliği desteklemek, Kötülükten de sakındırmak Hadis (Ebu Davud) Biriniz bir müslüman kardeşinde bir dert gördüğünde, kendisini o derde uğratmadığı için Allah’a şükretsin Lakin bu şükrünü, açıktan yapıp ta acıklı kimseye duyurmasın Hadis (İbni Neccar) Biriniz kızdığında sussun Hadis (Müsned) Kim Allah ile kendisinin arasını düzeltir, hoş yaparsa; Allah ta onun, insanlarla arasını düzeltir, güzel yaparKim iç dünyasını (kalbini, niyetini) düzeltirse, Allah da onun dışını (davranışlarını) düzeltir Hadisi Şerif (Hakim) “Halk uykudadırlar, ölünce uyanırlar Hadisi Şerif Hak güzeldir Fakat idarecilerde olursa, daha güzeldir Soylu Davranış güzeldir Lakin zenginlerde olursa daha güzeldir Dinde titizlik güzeldirLakin alimlerde olursa daha güzeldirSabır güzeldir Ama fakirlerde olursa daha güzeldirTövbe güzeldirLakin gençlerde olursa daha güzeldirUtanma duygusu (haya) güzeldir Fakat kadınlarda olursa daha güzeldir Hadisi Şerif (Deylemi) Ölümü fazla zikredin Zenginlik hemen ölümü hatırlarsanız, bu (zenginliğin vereceği azgınlık ve şımarıklığı) yıkar Sefalet hemencecik hatırlarsanız, bu, (halinizden şikayeti önler) elinizdekine kanaat etmenize sebep olur Hadis (İbni Ebi’dDünya) Her duyduğunu söylemesi, kişiye günah olarak yeter Hadis (Ebu Davud) Biriniz elinde bir fidan olduğu sırada kıyamet kopacak olsa, onu dikmeye gücü yeterse, diksin Hadisi Şerif (Müsned) Birinizin elbisesi eskidiği gibi, göğsündeki imanı da eskir Pek ise, Allah’tan, kalbinizdeki imanın yenilenmesini isteyiniz Hadisi Şerif (Taberani) Kıyamet gününde Allah, kullarından birini çağırır,huzurunda durdurarak malının hesbını sorduğu gibi, makamının da hesabını sorar Hadisi Şerif (Hatib) Borç almaktan sakının! çünkü o, gecenin kaygısı, gündüzün ise zilletidir Hadisi Şerif ( Beyhaki ) Halk bir şeyi değerinde olduğundan fazla (gözlerinde) yüceltirlerse, Allah onu mutlaka alçaltır Hadisi Şerif (Beyhaki) Cenneti özleyen hayırlara koşar Cehennemden korkan, günahla gelen lezzetlerden kaçar Ölümü bekleyen için, lezzetler önemsizdir Dünyaya zühd ile soğuk bakana, dertler hafif gelir Hadisi Şerif (Beyhaki) 2 melek vardır Biri şiddeti emreder, diğeri yumuşaklığı Her ikisi de haklıdır Şiddeti emreden Cebrail, yumuşaklığı emreden Mikaildir İki peygamber vardır Biri yumuşaklığı emreder, diğeri şiddeti Her ikisi de haklıdır Yumuşaklığı emreden Hz İbrahim, şiddeti emreden Hz Nuh’tur İki arkadaşım vardır Biri yumuşaklığı emreder, diğeri şiddeti Bunlar da haklıdır Yumuşaklığı emreden Ebu Bekir, şiddeti emreden Ömer’dir Hadis (Taberani) Kim (cihad bahanesiyle) bir evde darlık meydana getirir veya bir yolu keser, ya da bir mü’mine ızdırap verirse, onun yaptığı cihad değildir Hadis (Ebu Davud) Kadere iman, vesvese ve üzüntüyü giderir Hadis (Baskın) Aralıksız herkesle tartışma ve münakaşa halinde olman, günah olarak sana kafidir Hadis (Ramuz) Yağmurların çoğalıp bitkilerin (ürünlerin) eksik, Kur’an okuyanların fazla olup dini bilenlerin az, İdarecilerin sayıının artıp, güven duyulanların ise kıt olması kıyametin yaklaştığının delillerindendir Hadisi Şerif (Taberani) Bir zımmiyi (islam topraklarında vatandaş statüsü içinde yaşıyan gayri müslimi ) veya can güvenliği verilmiş (vizeli) bir kafiri öldüren kimse, cennetin kokusunu bile duyamaz Ama cennetin kokusu 40 takvim mesafeden duyulur Hadisi Şerif (Buhari) Sizden daha zenginlerin yanına az girip çıkın Çünkü bu, Allah’ın size verdiği nimetlerini küçümsememeniz için daha uygundur Hadis (Başat) Allah Teala, İbrahim Peygambere şöyle buyurdu: Ey Halilim (Dostum)! Yalnız mü’minlere yok, kafirlere karşısında da güzel ahlaklı ol ancak, iyilerin girdiği yer (cennete) giresin Hadis (Taberani) Mü’küçük gücü yettiği şeye karşısında hareketli ve işine düşkün; gücü yetmediği şeyde ise, “keşke yapabilseydim diye istekli olarak görürsün Hadisi Şerif (Müsned) Kim günah işleyip de pişmanlık eden kimseyi, işlediği o günahtan dolayı kınarsa, kendisi o günahı işlemeden ölmez Hadis (İmam Ahmed) Kuşları yuvalarında kuytu bırakınız Onları ürkütmeyiniz Hadisi Şerif (Ebu Davud) Dünyada garipler 4’tür Zalimin göğsündeki (zihnindeki) emri tutulmayan Kur’lahza; Bir topluluk ortasında bulunup ta içinde namaz kılınmayan cami; Bir evde bulunup ta, kabından çıkarılıp okunmayan Kur’lahza; Kötü huylu halk arasında kalan iyi kalpli kişi Hadis (Deylemi) Dinde fazla gitmekten sakının Çünkü sizden öncekiler, oysa dinde fazla gitmekle yok oldular Hadis i Şerif (Nesei) Kıyamet günü, bütün (gasbedilen) haklar, sahiplerine geri ödenecektirHatta boynuzlu koyundan, boynuzsuz hayvana boynuz vurmasının hakkı bile alınacaktır Hadisi Şerif (Müslim) Kul pişmanlık ettiğinde, Allah onun günahlarını amelleri kaydeden hafaza meleklerine unutturur Benzer şekilde onun günahı işleyen organlarına da unuttururGünahı işlediği yerdeki kabahat, delil ve izlerini de yok eder Ta ancak, Allah’ın huzuruna vardığında günah işlediğine dair, karşısında tanıklık edecek hiçbir şey bulunmasın Hadisi Şerif (İbni Asakir) Benden sonradan bana inanan müslümanlar hakkında şu 3 şeyden korkuyorum: Onları yöneticilik edenlerin zulme sapmalarından Yıldızların (Burçların) yaşamlarına etkisi olduğuna inanmalarından Kaderi inkar etmelerinden Hadis (İbni Asakir) Kişi cennete girdiği süre, Rabbından anne ve babasını ve çocuklarını soracak Allah ona: Onlar senin makam ve derecene ulaşamadılar ki! diye seslenecek O da: Ya Rabbi! Ben hem kendim, keza de onlar için amelde bulundum, diyerek (şefaat edecek) Bunun üzerine onların da ona katılması için Allah emir verecek Hadisi Şerif (Ramuz) Şeytanlar, elbiselerden faydalanırlar Onun için, biriniz elbisesini çıkardığı süre, onu katlasın Çünkü iblis, katlanmış elbiseyi giyemez Hadis (Ramuz) Şu 4 şeyden sakınan Cennete girer: Cana kıymaktan (cinayetten); Haram gelir elde edip yemekten; Zina işlemekten, haram olan cinsel ilişkilere girmekten; Alkol alışkanlığından Hadis (Bezzar) Siz kadınların evinizde konut işlerini yaparken çektiğiniz bezginlik, inşaallah(cephede)Allah yolunda savaşanların sevabına denk sayılır Hadisi Şerif (Ebu Ya’la) Müslüman olsun, Allah’ı inkar eden kafir olsun, her hangi bir kimse bir iyilikte bulunursa mutlaka karşılığını görür Denildi ki: Ey Allah’ın Resulü! Müslümanı anladık, fakat kafirin karşılığı ne olacaktır? O, bir sadaka verirse ya da bir akraba ziyaretinde bulunursa Allah ona dünyada keza mal, keza de cins verir Ahirette (inkarından dolayı uğratılacağı) azabında da azalma olur Hadis (Bezzar) Ahlakı kötü olan nefsine azap (can sıkıntısı)verir Kaygısı (stresi) fazla olanın bedeni hasta olur İnsanlarla sürtüşmeye girenin millet nezdinde onuru gider, kişiliği (saygınlığı) değil olur Hadisi Şerif (Ebu Nuaym) Kim, çocuğu ölmüş bir kadını teselli ederse, cenette ona bir aba (palto) giydirilir Hadis(Tirmizi) Birey (kabrinde) cennetteki derecesinin yükseltildiğini görür Sebebini Rabbine sorar: Ya Rabbi, bu ödüllenme nereden? Ona şöyle cevap verilir: Çocuğunun arkandan senin için Allah’a yaptığı affetme ricası ve dualardan Hadisi Şerif (İbni Mace) Ekmeğe saygı gösterin Çünkü Allah onu kıymetli kılmıştır Kim ekmeğe değerinde verirse, Allah da ona layık verir Hadis (Taberani) Üzüntü ve kaygılarınızı sadakalar vererek gideriniz Ta ama, Allah kötü durumunuzu düzeltsin, düşmanlarınıza karşı da size yardımcı olsun Hadisi şerif (Deylemi) Elbiselerinizi yıkayınız Saçlarınızın fazlalıklarını kesiniz Misvak kullanınız (Diş temizliğine itina gösteriniz) Süsleniniz ve temizleniniz Çünkü İsrailoğulları bunu yapmadıkları için, kadınları (onlardan tiksinip soğumuşlar ve) yasal olmayan ilişkilere yönelmişlerdir Hadis (İbni Asakir) Mü’minlerin ölen ufak çocukları cennette bir dağdadır Kıyamet günü babalarına teslim edilinceye değin bakımlarını İbrahim Peygamber ve hanımı Sare üstüne almıştır Hadis (Müsned) En üstün sadaka, aç bir canlıyı doyurmaktır(Beyhaki)En üstün sadaka, iki kişinin arasını düzeltmektir(Beyhaki) En üstün sadaka, dili (yalan, gıybet, iftiradan) korumaktır(Deylemi)En üstün sadaka, fakire el altından verilen sadakadır Hadisi Şerif (Taberani) Resulüllah bir gün mescide girdi Orada halka biçiminde oturmuş iki gurup Sahabe ile karşılaştı Bunlardan bir grubu Kur’an okuyor ve Allah’a dua ediyordu Diğerleri de, ilim öğreniyorlar ve öğretiyorlardı Resulüllah şöyle buyurdu: “Bunların hepsi hayır üzerindedirler: Şunlar Kur’lahza okuyorlar ve Allah’a dua ediyorlarBunlar da ilim öğreniyorlar Ben de oysa bir muallim (eğitici, yol gösterici) olarak gönderildim Resulüllah bu sözlerinden daha sonra ilim öğrenenlerin yanına oturdu Hadis (İbni Mace) Namaz mü’ufak Allah’a yaklaştıran bir vasıtadır Hadisi Şerif (İbni Adiyy) Müslümanlar karşılaştıklarında, tokalaşır, birbirlerinin hal ve hatırlarını sorarlarsa, Allah onlara bu halde iken 100 rahmet indirir Doksan dokuzu daha güler yüzle ve daha samimi olarak kardeşinin halini ve hatırını sorana, biri de diğerine verilir Hadis (Taberani) Kinden (düşmanlıktan) uzakta durun Zira bu, öldürücüdür Hadis (Ramuz) Allah bana farzları yerine getirmemi emrettiği gibi, insanlarla “müdarayı, yani iyi ve güzel geçinmeyi de emretti Hadis (Deylemi) Hz Peygamber sözlü bahis ve ithama göre ceza vermezdi Ve birinin diğeri aleyhindeki iddiasını delilsiz ve ispatsız kabul etmezdi Hadis (Ebu Nuaym) Allahın en fazla kızdığı kimse, düşmanlıkta aşırı gidendir Hadisi Şerif (Buhari) Meşru dairede eğleniniz ve oynayınz Ben dini yaşantınızda bir kabalığın (yobazlığın) görünmesinden hoşlanmıyorum Hadisi Şerif (Beyhaki) Biriniz elindeki yiyecek parçası yere düştüğünde, kirlenen yerleri (yıkayıp) temizledikten sonradan, yesin Onu, şeytana bırakmasın Çünkü, bereketin yenen şeyin hangi parçasında olduğunu kimse bilemez Hadis (Müslim) Birisi diğerine hıyanet etmediği müddetçe, Ben 2 ortaktan üçüncüsüyüm Biri diğerine ihanet yaptığında, ben aralarından çekilirim Hadis (Ebu Davud) Irk aralarında ara bozma niyeti ile söz götürüp getirmek, insanlara hakaret etmek ve sövmek, kendi ırkını üstün görüp başka milletleri aşağı görmek İşte bu 3 tavır, cehennemdedir Bunlar, bir mü’minin ahlakında yer alamaz Hadis