Eskiler "afakanlar" bastı diye kullandıkları tabir Osmanlıda "hafakanlar" adından bir hastalık olduğunu biliyor muydunuz? Peki, "Hafakanlar bastı" nedir? Sizler için hafakanlar kelimesine dair bilinmeyenleri araştırdık. İşte hafakanlara dair bilinmesi gerekenler...
Hafakan kelime kökü itibariyle Arapça'dan gelir. "Kalp çarpıntısı, hızı ya da kalp titremesi" anlamına geliyor. Yıllardır "afakan" diye kullandığımız bu tabir aslında Osmanlıca tıp kitaplarında "hafakan" diye geçmektedir. Osmanlı yazmalarında rastlanan bu rahatsızlık kalp hastalıklarının genelini kapsamaktadır. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen kalp çarpıntısı yani hafakan hastalığı, aşırı sinirli ve kansız kişilerde korku, heyecan, çok fazla kahve ve çay tüketimine bağlı olarak ortaya çıkar.
Osmanlı'da ruhsal hastalıklar olarak kabul edilen bu rahatsızlığın çeşitli tedavi yöntemleri vardır.
HAFAKAN HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
- Göğüs ağrıları
- Vücut ısısının aniden değişmesi
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Sinir krizi geçirme
- Aşırı terleme
- Eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterir.
HAFAKANLAR BASTI TEDAVİSİ
Bu hastalığın tedavisinde Osmanlı zamanında reyhan bitkisinin kullanıldığı biliniyor. Reyhan ve limon karıştırılarak hazırlanan içecekle hasta rahatlatılmaya çalışılırmış. Bir diğer kullanılan bitki ise naneymiş. Nane de içerdiği çözücü ve rahatlatıcı madde sayesinde kan düzeyini dengeleyerek kalp çarpıntısını önlemiş olur.