Son Konu

Hafta hafta gebelik: 1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır? 1. hafta hamilelik gelişimi

klimaci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
151,968
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
hafta_hafta_gebelik_1_haftalik_hamilelik_nasil_anlasilir_1_hafta_hamilelik_gelisimi_1588941547_0224.jpg

Hamile olduğunuzu öğrendiniz ve bundan sonraki süreçte sizi ve bebeğinizi nelerin beklediğini merak mı ediyorsunuz? Öyleyse bu haberimiz tam da size göre! Hafta hafta bebek gelişimi nasıl ilerler? Hamileliğin ilk haftasında neler olur? Hamilelik hesaplaması neye göre yapılır? Yasemin.com editörlerinden Ebrar Albayrak'ın özel olarak hazırladığı hamilelik gelişiminde ilk hafta yazısı:

İman edenler için hikmet dolu bir ayeti kerime olan ''...Onun ilmi olmaksızın hiçbir meyve kabuğundan ayrılmaz, hiçbir dişi gebe kalamaz ve doğuramaz'' (Sure 41, Ayet-47) ifadesi, Allah (c.c) dışında hiç kimsenin bir dişiyi hamile bırakma yetkisinin olmadığını apaçık göstermektedir. Evrende sivrisinek kadar dahi olsa en küçük varlıktan en büyük varlığa kadar koskoca Kainat'ı yaratan Allah (c.c)'un yaratma sıfatı günümüzde 'Tekvin' sözcüğü ile karşımıza çıkmaktadır. Öyle ki Kuran-ı Kerimde geçen "Allah, hareket eden her canlıyı bir çeşit sudan yaratmıştır. Onlardan kimi karnı üstünde sürünür, kimi iki ayaküstünde yürür, kimi dört ayaküstünde yürür. Allah dilediğini dilediği şekilde yaratır. Allah’ın kudreti muhakkak her şeye yeter." (Nur, 24/45) ayetinde Allah'ın istediğini dilediği şekilde yarattı ifade edilmektedir. Bu anlamda söyleyebileceğimiz önemli bir husus ise; hamile kalmak isteyen ancak tıbbi yöntem olarak ne yapılırsa yapılsın bu isteklerine kavuşamayanların uğradığı hayal kırıklıkları ile ilgilidir. Gerek dünyevi gerek ahiret isteklerimiz için dua kapılarının her zaman açık olduğu unutulmamalı ve Allah'a içten bir şekilde dua edebilmektir önemli olan. 'Olabilir ki siz, bir şeyden hoşlanmazsınız; oysaki o sizin için bir hayırdır. Yine olabilir ki, siz bir şeyi seversiniz, oysaki o sizin için bir kötülüktür. Allah bilir, siz bilmezsiniz.' (Bakara Suresi/216) ayetinden anlaşılacağı gibi hayırlı bir bebek için belkide doğru zaman bekleniyordur ya da Allah sizi böyle imtihan etmek istemiştir. Sabır ve dua ile imtihanı kazanıp hamile kaldığınızda ise yaşadığınız mutluluğun tarifini edemeyeceğinizi şimdiden tahmin edebiliyoruz. Peki bundan sonra neler olacak? Bebek mucizesi sonrasında sizi ve rahminize düşen o miniğin gelişimlerini gelin hep beraber inceleyelim...



HAMİLELİĞİN 1. HAFTASINDA BEBEĞİNİZ NEYE BENZİYOR?

xGRSW_1588941936_0987.jpg

Uzun zamandır olmasını arzu ettiğiniz bir durumun gerçekleşmesi ile ne kadar heyecanlı ve mutlu olduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Yeni hamile kalan anne adaylarına özel olarak tasarlanan hamilelik uygulamalarında bebeğinizin gelişimini an ve an takip edebilirsiniz. Bu gibi uygulamalarda anne adaylarının en keyif aldığı şey ise rahmindeki bebeğin neye benzediğidir. Ancak üzgünüz ki hamileliğin ilk haftasında iseniz henüz bir şekli yoktur. Kadın Doğum Uzmanları, hamileliğin 1. haftasını fetal yaşı belirlemek için hesaplasa bile biyolojik açıdan baktığımızda esas hamileliğin ve bebeğin şekillenmeye başlayacağı aralık 3. haftadan sonradır.



AvKAv_1588940578_7676.jpg

Bu durumun nedeni ise son adet tarihinin ilk günü hamileliğin başlangıcı olarak sayılmasından kaynaklanmaktadır. Eşiniz ile ilişkiye girdiğiniz zamanda yumurta ve sperm hücresi adetin 10-14. gün aralığında döllenme olayını gerçekleştireceği için gerçek hamilelik 3. haftadan sonra başlamaktadır. 

HAMİLELİĞİN İLK BELİRTİLERİ! HAMİLELİK BELİRTİLERİ İLK HAFTADA NASIL ANLAŞILIR? BU BELİRTİLER VARSA...

X6AFm_1588940672_5197.jpg

Fiziksel ve ruhsal değişimlerin yoğun yaşanacağı hamilelik sürecinin ilk evrelerindeyseniz, siz fark etmeden bedeninizdeki oluşabilecek bazı belirtilere birlikte bakalım! Hamilelik dönemindeki kadınlara baktığımızda ilk haftalarında en sık yaşanan bazı belirtiler şunlardır:

HAMİLELİĞİN 1. HAFTA BELİRTİLERİ:

-Adet tarihinde gecikme,

-Mide bulantısı ya da kusma,

-Yiyeceklerden iğrenme ya da aşerme,

-Halsizlik, bitkinlik, uyku durumları,

-Devamlı idrara çıkma,

-Göğüslerde aşırı hassasiyet ve bazı değişimler,

-Kokulara karşı olduğundan fazla duyarlılık.

Genel itibariyle hamilelerde görülen belirtiler bu şekilde olsa da her kadın vücudunun farklı ve duygularının değişken olacağı unutulmamalıdır.

HAFTA HAFTA GEBELİK GELİŞİMİ: 40 HAFTADA HAMİLELİK...

HAMİLELİKTE 1. HAFTA GELİŞİMİ ( 0-6 GÜN) 

uk0Mn_1588940796_9215.jpg

Hamilelik gerçekleşecekse bugün regl döneminizin son kanamaları görülecektir. Henüz hamile kalınmadıysa ancak bu ay bebek oluşumu görülecekse son döllenme tarihinin değil son adet kanamasının görüldüğü bu hafta hamileliğinizin ilk haftası sayılacaktır. Bu durum hamile kalma tarihi ile doğru bilinen yanlışlara en güzel cevaptır. Hamilelik müjdesi alındığı zaman anne adayları en son ne zaman ilişkiye girdiler ise o zamanı hamileliğin başlangıcı zannetse de asıl gerçek son adet kanamasının ilk günüdür. Dolayısıyla hamileliğin ilk haftası için adet dönemi tarihinin önemi çok büyüktür.

Bu ilk hafta içerisinde döllenmeye aday yumurtalar büyüyüp olgunlaşacak. İçlerinden bir tane şanslı yumurta 2 hafta sonra sperm hücresi ile döllenme işlemini gerçekleştirecektir.

PmHRF_1588941051_9069.jpg

Kadın vücudunda folikül isminde bulunan birimlerde korunan yumurtalar, çevresinde özelleşmiş hücrelerle çevrilidir. Bu hücreler progesteron ve östrojen hormonu olarak isimlendirilen kadınlık hormonlarının üretildiği yerlerdir. Foliküldeki hücre yumaklarından 6-8 tanesi hızla büyür. Folikülün etrafını saran bu özel hücreler de kana günlük olarak östrojen salgılar. Belirli bir kan miktarına karıştığında beyin yumurtlaması gerektiğinin sinyallerini alır. Beyin sinyalleri alır iken rahmin iç tabakasında bebek için yuva hazırlanır.
 
Üst Alt