Son Konu

Hakim-İ Tirmizi Kimdir Kısaca

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Hakimİ Tirmizi Hayatı

Hakimİ Tirmizi Biyografisi

Buyuk hadis imamı Sofiyyei aliyyenin buyuklerinden, ma'rifet sahiblerinin en ileri gelenlerinden, ilmi ile amel eden alimlerdendi

İsmi Muhammed bin Ali bin Hasan bin Bişr, kunyesi EbU Abdullah'tır Hakim lakabıyla tanındı Tirmiz'de doğdu Doğum tarihi bilinmemektedir

Hakimi Tirmizi kucuk yaşta tahsil hayatına başladı Babasından teşvik ve destek gordu Doğduğu şehir olan Tirmiz'de Kuteybe bin Said, Salih bin Abdullah Tirmizi, Salih bin Muhammed esSa'di, Hasan bin Omer bin Şakik, Yahya bin MUsa, Utbe bin Abdullah Mervezi, İbad bin YakUb Ravagani, Muhammed bin AliŞakik, Sufyan binVeki', YakUb bin Şeybe, YakUb bin Devreki ve başkalarından hadisi şerif oğrendi

Hakimi Tirmizi yirmi yedi yaşındayken hac ibadeti icin Mekkei mukerremeye gitti Bu yolculuğunu kendisi şoyle anlatır: Bir zaman gonlumdeKabei muazzamayı ziyaret arzusu uyandı Aşkla yola cıktım Irak ve Basra'ya uğradım Mekke'de hac zamanına kadar kaldım Kabe'de Multezem denilen yerde sabahlara kadar dua ile meşgUl oldum Sonra dualarımın kabUl edildiğini anladım Kalbime, luzumsuz şeylerden sıyrılma arzusu doğdu Rabbime, beni ıslah etmesini, dunyalık şeylerden uzaklaştırmasını ve bir de Kur'anı kerimi ezberlemeyi nasib etmesini istedimBunun uzerine Hakimi Tirmizi, daha Mekke'de iken Kur'anı kerimi ezberlemeye başladı ve Tirmiz'e donuşunde de kısa bir sure icinde ezberini tamamladı

Hakimi Tirmizi ilmi calışmaları yanında manevi ilimlerde de ustun bir dereceye kavuştu EbU Turab Nahşebi, İbni Cela gibi velilerle sohbet edip onlardan istifade etti Feyz ve bereketlerine kavuştu Kendisinden de cok kimseler istifade ettiler Ebu'lHasan Ali elKadi, Ebu'lHuseyin Muhammed Yahya bin MensUr, EbU Ali NişabUri ve başkaları kendisinden ilim oğrenip hadisi şerif rivayetinde bulundular

Sunneti seniyyeye tam uyan, ilmiyle amil, ummeti Muhammed'in buyuklerinden bir zat olan Hakimi Tirmizi, zamanın evliyasından idi Velayet s'ahiblerinden olan Hakimi Tirmizi, herkesin dili ile oğulmuş, medh edilmiştir İnce ma'naları acıklama ve izah hususunda bir ustad, hadis ilminde ise sika (sağlam guvenilir) bir alimdi Sozleri kamil, hilmi (yumuşaklığı) pek ziyade, şefkati cok ve ahlakı pek guzeldi Peygamberimizin (sav) mubarek ahlakı onda gurulurdu MeşhUr KeşfulmahcUb kitabının sahibi Hucvuri: Hakimi Tirmizi cok buyuk, mubarek bir zattır Benim yanımda oyle bir kıymeti vardır ki, kalbim tamamen ona bağlanmıştır Benim ustadım onun icin; Muhammed bin Ali, tek olan iri bir inci'dir Cihanda eşi az bulunurbuyurdudemiştir Cok kıymetli ve ma'nalı sozlerinden dolayı Hakimi evliya (velilerin hikmetli soz soyleyenlerinden) ismi verilmişti

932 (H320) senesi NişabUr'da şehid edildi

Üst Alt