Son Konu

HALI NASIL TEMİZLENİR?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Halı nasıl temizlenir? Halı demek hem toz hem bakteri hem de alerjik hastalıklar için mükemmel bir saklanma yeridir. Halıların tüylerinin dip kısımlarına mikro organizmalar saklanır ve bu saklanan mikro organizmalar bilhassa sürekli halının üzerinde oynayan çocuklar için çok büyük bir risk taşır.

Bu yüzden halı almak istediğiniz zaman özellikle pamuk ya da yün halılar almayı tercih edebilirsiniz. Çünkü hem yün hem de pamuklu halılar kolay kolay leke tutmaz ve çok dayanıklılardır. Ancak yün ya da pamuklu halı alacağınız zaman ithal halı yerine yerli halıları tercih etmeye çalışın. Eğer isterseniz hasır halılarda aynı şekilde dayanıklı ve leke tutmayan özelliğe sahiptir.

Aldığınız halı ya da kilim eğer polyester ya da naylon veya lateks ile poliüreten ya da vinil türünden malzemelerden yapıldı ise bu halınızda ya da kiliminizde plastik katkı maddesi var demektir. Bu da bu doğal olmayan malzemelerin doğal malzemelere göre çok daha fazla toz çekip lekeyi daha fazla tutması demektir. Bu yüzden de özellikle duvardan duvara olan halı seçerken doğal malzemeden yapılan halıları seçmeye özen gösterin.

Kimyasal madde içermeyen halı almak istiyorsanız o zaman doğal ipekler ile dokunmuş olan özellikle yerli halıları seçebilirsiniz. Bu halılar diğer halılar gibi kimyasal katkı maddesi içermeyecektir.

Endüstriyel halılarda hem dayanıklı boyalar hem halının dayanıklılığını arttıran maddeler hem yangın önleyen maddeler hem çok değişik kimyasal ve ilaçlamalar bulunur. Bu yüzden de bu halıları kullanmaya başladıktan sonraki 3 ay içerisinde evinizin içerisi saydığımız kimyasallar yüzünden tamamen zehirlenmeye başlar.

Halı Temizliği Püf Noktaları​

Halı temizlemek için marketlerden almış olduğunuz halı şampuanlarının hemen hemen hepsi leke çıkarıcı çözücüler barındırır. Bu leke çözücü maddelere perkloretilen adı verilir. Bu maddenin bilinen en önemli özelliği ise kanserojen madde içermesidir. Bu yüzden sürekli olarak halı şampuanı kullanan kişilerde baş dönmesi, sersemleme, mide bulantısı, uyum bozukluğu, iştah kaybı ve titreme gibi durumlar görülebilir. Eğer çok sık ve sürekli olarak halı şampuanı ile temizlik yaparsanız bu belirtilerin yanı sıra merkezi sinir sisteminiz ve karaciğeriniz zarar görebilir.

Eğer perkloretilen maddesi yok ise o zaman mutlaka etanol ya da amonyak maddelerinden biri mutlaka vardır. Ve bu maddelerde insan sağlığı için uzun süreli kullanımda zararlıdır.

Halılarınızı yıkadıktan sonra halı şampuanı içerisinde bulunan bu kimyasal ve tehlikeli maddelerde çocuklarınız halı üzerinde gezdiği müddetçe ayak yabanlarına oradan da tüm vücutlarına geçer ve çocuklarınızın sağlığı siz fark etmeden riske girer. Bu nedenle halı temizlerken daima doğal temizlik malzemelerinden yararlanmanız gerekir.

Kötü Kokulardan Kurtulun​

Halıdaki kötü kokulardan kurtulmak için 1 fincan kadar karbonat, 1 fincan kadar boraks, yarım fincan mısır unu ve 10 damla kadar da limon özünden yararlanabilirsiniz. Tüm bu malzemeleri ilk önce karıştırın ve sonra da hiçbir pütür kalmayana dek malzemeleri çok iyi bir şekilde ezin. Daha sonra karışımın hepsini halınızın üzerine güzelce serpin ve 1 saat kadar bu şekilde halınızı bekletin. 1 saat sonra halınızı elektrik süpürgesi ile iyice süpürün.

bir diğer yolu da 2 avuç kadar karbonatı alıp halınıza iyice serpmek ve 2 saat kadar halınızı bu şekilde beklettikten sonra halınızı elektrik süpürgesi ile süpürmektir.

Eğer hızlı bir halı silme yöntemi istiyorsanız o zaman biraz arap sabunu temiz ve sıcak suda köpürtün ve sadece köpüğü kullanarak temiz bir bez ile halınızı silin. Daha sonra sirkeli su hazırlayın ve halınızın sadece tüylerini bu su ile hafifçe silin. Silme işlemini tüylerin yattığı yöne doğru yapmayı ihmal etmeyin.

Halıdaki küf ve mantarı temizlemek için yarım su bardağı kadar karbonat ile yine aynı miktardaki boraksı karıştırıp bu karışımı halınıza iyice serpin. Yaklaşık 2 saat sonra halınızı süpürün. Bu sayede halıdaki mantar ile küflerden kurtulmuş olacaksınız.

Bildiğiniz üzere sirke tek başına dahi mükemmel bir leke temizleyicidir. Bu yüzden halılarınızı ister derin temizlerken isterseniz de yüzeysel temizlerken sirkeye güvenebilirsiniz. Bunun için halınızın lekeli bölgesine sirke dökün ve hafifçe sildikten sonra halınızı temiz su ile durulayın.

Eğer evde halıda emekleyen bebeğiniz var ise o zaman halınızı kesinlikle ile temizlemeyin. Onun yerine sirke ya da eğer kış ayı ise kar kullanın. Çünkü bildiğimiz kar hem mikropları öldürür hem de antiseptik özelliğe sahiptir.

Eğer sıvı bir temizleyici kullanıyorsanız o zaman bu sıvı ile halınızı çok fazla bir şekilde ıslatmamaya özen gösterin. Çünkü eğer halının taban kısmı ıslanır ise bu sefer mikroplar ve lekeler halının taban kısmında gizlenebilirler.

Halının üzerinde iz haline gelmiş olan koltuk ya da mobilyaların ayak izlerini yok etmek için hemen izlerin üzerine tuz serpin. Bu şekilde tuzun halının üzerinde 7 saat kadar beklemesine izin verin. 7 saat sonra izlerin olduğu bölgeler kabaracak ve eski halini alacaktır.

Halı Nasıl Temizlenir?​

yarım kilo kadar mısır nişastası, 1 yemek kaşığı kadar arap sabunu, 1 litre kadar sıcak su ve 1 fincan kadar da elma sirkesine ihtiyacınız var.

İlk önce mısır nişastasının tamamını halınızın üzerine iyice serpiştirin. Daha sonra halınızı birazcık silkeleyin ve mısır nişastasının halınızın tüylerine işlemesini sağlayın. Bu şekilde mısır nişastasını halınızın üzerinde en az 30 dakika kadar bekletin ve sonrasında halınızı elektrik süpürgesi ile iyice süpürün. Bu işlem sayesinde halınızın dibine birikmiş olan tüm tozları ve kirleri derinlemesine bir şekilde süpürge ile çekmiş olacaksınız.

Halınızı mısır nişastası ile süpürdükten sonra halınızın renginin açıldığını görebileceksiniz. Bu işlem sonrasında hemen arap sabununu temiz ve sıcak su yardımı ile iyice köpürtün ve hemen bu köpükleri halınızın üzerine sürüp halınızı iyice silin. Eğer halınızı bir defa da elma sirkesi yardımı ile iyice silin. Sirke kokusundan endişe etmeyin çünkü sirke ile halınızı temizledikten sonra halınızın mükemmel bir şekilde temizlendiğinden emin olacaksınız.

karbonat ya da tuzu kullanabilirsiniz. Tuzu ya da karbonatı halınıza serptikten sonra bir süre bekleyin ve sonrasında halınızı elektrik süpürgesi yardımı ile süpürün.

Halıya yapışan sakızı temizlemek için hemen halınızın üzerine buz koyun ve buzun sakızı çıkarması için biraz bekleyin.

Nene Kokulu Halı Temizliği​

Nane kokulu halı temizliği için 1 bardak kadar temiz suya, yarım fincan kadar arap sabununa ve 10 damla kadar da nane özüne ihtiyacınız var.

İlk önce malzemelerin hepsini güzel bir şekilde karıştırın. Daha sonra temiz ve nemlendirilmiş bir sünger ile bölgeyi karışımın köpüğü ile iyice silin. Halınız tamamen kuruduktan sonra elektrik süpürgesi ile halınızı iyice süpürün.

Lavanta Kokulu Halı Temizliği​

Bu muhteşem temizleme işlemi için 2 fincan kadar karbonat, yarım fincan kadar sabun rendesi, 20 damla kadar lavanta özü, 4 fincan kadar ılık su ve 1 fincan kadar da sirkeye ihtiyacınız var.

Temizleme işlemine hemen başlamayın. İlk önce halınızı çok iyi bir şekilde fırçalayın. Bu sayede halınızın dip kısımlarına işlemiş olan toz ile kirlerin tamamen ortaya çıkmasını sağlayacaksınız. Daha sonra halınızı elektrik süpürgesi ile çok iyi bir şekilde süpürün. Sonrasında hem karbonat hem de sabun rendesini temiz bir kabın içerisinde çok iyi bir şekilde karıştırın. Eğer pütürlü kalıntılar varsa bu kalıntıları iyice ezmeyi ihmal etmeyin ve sonrasında karışımı halınıza iyice serpin. Sonrasında temiz ve ılık su ile birde sirkeyi bir kabın içinde iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı kullanarak temiz bir sünger ya da bez ile halınızı hafifçe silin. Bu şekilde halınızı en az 1 saat kadar bekletin ve yeniden halınızı elektrik süpürgesi ile süpürün.
 
Üst Alt