Son Konu

halk edebiyatı şairleri kimler ve eserleri

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Halk Edebiyatının Onemli Şairleri

Gocebe(Gezgin) Şairler

Bir yere bağlı kalmadan gezerler Genellikle eğitim gormedikleri icin, Divan Edebiyatı'ndan etkilenmezler Dilleri sadedir Hece olcusune bağlıdırlar Geleneksel şiir anlayışını surdururler

Yeniceri Şairler

Osmanlılar zamanında askerlik, hayat boyu suren bir meslekti Orduda gorev arasında şairler yetişmiştir Bunlar, katıldıkları savaşlarla ilgili yiğitlik şiirleriyle dikkati cekerler Dil, anlatım, olcu bakımından, gocebe şairler gibi geleneksel şiir anlayışına bağlıdırlar

Koylu Şairler

Hayatları koylerde, kasabalarda gecer Buyuk kentlerle ilgileri olmadığı icin, kent kulturunden, Divan Edebiyatı'ndan etkilenmeden, halk şiiri geleneklerine bağlı kalmışlardır

Kentli Şairler

Genellikle Divan Edebiyatı'nın etkisinde kalırlar Hem Halk, hem de Divan Edebiyatı tarzında şiirler soylerler Dillerinde Arapca ve Farsca sozcuklerin oranı yuksektir Hece olcusuyle birlikte aruza da yer verirler

Tasavvuf (Tekke ) Şairleri

Tekkelerde yetiştikleri, din ve tasavvuf konusunda eğitim gordukleri icin, dilleri, gocebe, yeniceri ve koylu şairlere gore bazen daha ağırdır Zaman zaman Divan Edebiyatı'nın dil, anlatım, bicim, olcu ozelliklerini taşıyan şiirler soylerler Orneğin Yunus Emre bile, aruz olcusu ve mesnevi duzeniyle Risaletu'nNushiyye adlı bir eser vermiştir

Üst Alt