morfeus
Yeni Üye
Uzmanların açıklamalarına nazaran bayanların doğurganlığının en yüksek olduğu yaşlar, 20-30 yaş ortası. Bu yaş aralığında gebe kalmak isteyenler öteki yaşlara nazaran daha rahat hamile kalabiliyor. 30 - 34 yaş ortasında ise her 7 bayandan 1'inin hamile kalamama sorunu ile müsabakası ise doğal görülüyor. 35 yaş sonrası gebe kalma oranı ise yumurta olgunlaşma sürecinin bozulması nedeniyle azalıyor. 35 - 40 ortasında bu oran 5 bayandan 1'e düşüyor. Burada münasebetin nizamlı olması da kâfi gelmiyor. 40 yaşından sonra ise oranlar bariz ölçüde azalıyor. Bu manada gebe kalma kararınızın akabinde, gebeliğin oluşması ile ilgili yaş faktörünüzü dikkate almanız gerekiyor.
Hangi durumda bayan doğum uzmanlarına başvurmak gerekir?
Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tülin Kocatepe'nin açıklamalarına nazaran, bayanın yumurtlamasında bir sorun yoksa, tüm şartlar uygunsa, çift 12 ay boyunca sistemli cinsel bağlantıya karşın bayan gebe kalamıyorsa, bu durumda hekim takibine ve gebe kalmayı kolaylaştırıcı ilaçlara muhtaçlık vardır. Bu ilaçlar ovülasyon indiksiyon ismi ile anılır. Yumurtlamayı uyandırmayı gayeler. Yalnızca tabip denetiminde verilmelidir.
Çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisi üzere prosedürlere başvurmadan evvel nizamlı ve vaktinde cinsel bağ ile birlikte 12 ayı geçirmeniz yanlışsız olacaktır. Sanılanın tersine, sağlıklı bir çift için döllenebilirlik oranı bir ayda yalnızca yüzde 25'tir. Yani her cinsel birleşme sonucunda gebe kalmak mümkün değil. Bu nedenle sağlıklı bir çiftte bayan 8-9 ay içerisinde yüzde 85 oranında gebe kalabilir.
Toplum, aile baskısı üzere nedenlerle sağlıklı çiftler de korunmadan alakaya girdikleri 3. ayda, "neden gebelik gerçekleşmiyor?" şikayeti ile doktora başvurabiliyor. Hatta tüp bebek merkezlerine gidebiliyor. Bu durumlarda bayan ve doğum uzmanlarının altını çizdiği en değerli bahis 1 yıllık süreç. Çift, sağlıklıysa, bayanda yumurtlama, erkekte sprem kalitesi ve sayısı ile ilgili rastgele bir sorun yoksa; çift tertipli, olması gerektiği üzere ve olması gereken sıklıkta bağlantıya giriyorsa ve buna karşın 1 yılın sonunda bayan hala gebe kalamıyorsa, o vakit tüp bebek usullerine başvurulabilir.
Bu haberler ilginizi çekebilir:
Gebe kalmayı zorlaştıran hastalıklar var mıdır?
Her 100 bayanın 3'ünde görülen polikistik over sendromu, yumurtlayamama sorununa neden olur. Polikistik over sendromlu bayanlar bu nedenle gebe kalma zorluğu yaşar. Tiroit işlev bozuklukları, hormonal düzensizlikler ve çikolata kistleri de hamile kalmayı olumsuz tesirler. Kronik böbrek hastaları, kalp damar sistemi rahatsızlıkları da gebe kalmayı zorlaştırır.
Erkek sperm kalitesinin de gebe kalmaya tesiri var...
Gebe kalmanın en kolay olduğu günler
Bayanın yumurtlama devrine en yakın 3-4 günlük devir, verimliliğin en yüksek olduğu aralıktır. Âdet döngüsü 28 günde bir olan bayanda yumurtlama âdetin 14. gününde gerçekleşir. Bu manada âdetin başladığı günden sonraki 10-14 gün ortası gebelik bahtının en yüksek olduğu devirdir. Bu süreç âdet döngüsünün uzunluğuna nazaran, bayandan bayana değişebilir. Buna nazaran çocuk sahibi olmaya karar verdiğiniz günden itibaren âdet döngünüzü çok yeterli takip etmeniz, âdet döngünüzün kaç gün olduğunu öğrenmeniz çok değerlidir. Bunun için Papeapp üzere ovülasyon günü hesaplama uygulamalarının takvim uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Bu çeşit uygulamalar, son birkaç ayınızı, âdet döngünüzü hesaplamanıza yardımcı olur. En azından hekim denetimine gittiğinizde âdet döngünüzü rahatlıkla söyleme talihiniz olur. Papeapp üzere uygulamalar her ne kadar PMS devri, ovülasyon devri üzere günleri size gösterse de, yeniden de bir hekim denetimi ile bu günlerin sağlamasını yapmanız gerçek olacaktır.
Gebe kalmak için yanlışsız vakitte ilgiye girin
Yumurtlamanın akabinde yumurtanın döllenebilme mühleti 24-48 saat, spermin dölleyebilme mühleti ise 72 saattir. Bayanlar âdetten 14 gün evvel yumurtlarlar. Gebelik mümkünlüğünün en yüksek olduğu bağ yumurtlamadan evvelki birkaç gün içinde gerçekleşendir. Böylelikle yumurtlama olduğunda spermle müsabaka mümkünlüğü artar. Yumurtlama devrinde 2 günde bir ilgiye girilmesi kafidir. Mümkünlüğü arttırmak için her gün bağlantıya girmenin çiftlere bir yararı olmaz.
Sistemsiz âdet görenler yumurtlama günlerini nasıl hesaplayabilir?
Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tülin Gürel Kocatepe'den aldığımız bilgilere nazaran sistemsiz adet görenlerde yumurtlama sistemsiz olduğu için âdetler de düzensizdir. Yumurtlamayı daha hassas bir formda anlayabilmeleri için eczanelerde satılan eliza yoluyla idrarda LH dediğimiz pik'ini ölçen birtakım kitler bulunur. LH dediğimiz pik'i ölçen bu kitleri temin ederek sistemli idrar tahliliyle kendi kendilerine meskende de yumurtlama günlerini tespit edebilirler. Lakin bu kitlerin de güvenilirliği %100 değildir. Yeniden de bazal beden ısısı ölçümüyle birlikte bu kitlerden yararlanılması çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere kolaylık sağlayabilir.
Bu haber ilginizi çekebilir: Doğal yollardan gebe kalma bahtınızı nasıl artırabilirsiniz?
Sigarayı bırakın!
Hangi rahatsızlık için doktora giderseniz gidin, tümünü öncelikle sorduğu bir soru vardır: Sigara ve alkol kullanıyor musunuz? Kendinize öncelikle bu soruyu sorun. Sigara ne yazık ki yumurtalıklardaki hücreleri etkileyerek genetik anomalilere daha yatkın olmasına yol açıyor. Daha açık bir biçimde söylemek gerekirse, yumurta hücrelerini bozuyor. Sigara ve alkol kullanımı doğal yollardan hamile kalmayı zorlaştırırken, düşükleri de hızlandırıyor. Bu nedenle sigara içiyorsanız gebe kalmaya karar verdikten sonra sigarayı hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor.
Sağlıklı beslenin
Ülkü kilonuzda değilseniz, öncelikli olarak bir bayan doğum uzmanına başvurarak ülkü kilonuza kavuşmanız için uygun bir perhize başlamanız gebe kalma talihinizi artıracaktır. Sağlıklı beslenme, istikrarlı yağ oranı gebe kalma bahtınız artırır. Zira beslenme hem sıhhatiniz hem de doğurganlığınız için kıymetli bir etken. Beslenme kalitenizi artırmak, varsa vitamin ve mineral eksiklerinizi tamamlamak gebe kalmanız için daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlar.
Sıhhat denetimlerinizi yaptırın
Çölyak üzere rahatsızlıklar Türkiye'de her 150-300 şahıstan birinde görülüyor. Glutensiz diyet ile tedavisi mümkün olan bu çeşit rahatsızlıklar gebe kalmayı zorlaştırır. Bu nendenle gebe kalma kararınızın akabinde 12 ay geçmesine karşın, tüm kurallar uygunsa, gerçek vakitte nizamlı cinsel bağlantı üzere aktivitelere karşın hala gebe kalamadıysanız rutin denetimlerinizi yaptırın ve sizi gebe kalmaktan alıkoyan etkenlerin ortadan kaldırılması için tedavilerinize başlayın.
Gebe kalması daha güç olan bayanlar kimlerdir?
Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tülin Kocatepe'nin açıklamalarına nazaran çok kilo, âdet düzensizliği, çok uzun yahut ağrılı âdet periyotları, sivilce problemleri , saç dökülmesi üzere şikayetler bayanın hormonal istikrarında bir sorun olduğuna işaret eder. Diyabet yahut hipertansiyon hastaları, kalp damar sistemi sıkıntıları yahut lupus ismi verile doku hastalıkları da gebe kalmayı zorlaştıran etkenler olarak sıralanır.