Son Konu

Hamilelik döneminde dişlerle ilgili cıkabilecek problemler

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
1554.jpg
1554.jpg
20 Yaş Dişleri: Bunlar yıllarca mesele çıkarmadan durabilir. Şayet etrafında dişeti cebi olan, gömük yada yarı gömük yahut üstü azık artıklarıyla kaplı çürümeye başlamış bir 20 yaş dişiniz varsa, gebe kalmadan evvel bundan kurtulmak gerekir. Zira çıkaracağı mesele umumide şiddetli bir ağrı ve iltihaptır. Bunu çözmenin yolu da antibiyotik, röntgen ve birden fazla hengam da çekimden makbul.

Çürük Dişler: Ufak tefek çürükler 3 ila 6.ay arası rahatlıkla yapılabilir. Size az da olsa rahatsızlık veren çürük dişiniz varsa kesinlikle hamilelik öncesinde tedavinizi yaptırınız.

Diş etleri: Şayet ağrılı, şiş, kanamalı diş etleriniz varsa bilin ki gebe kaldığınızda bu semptomlar şiddetlenecektir. Şayet önemli bir dişeti illetine sahipseniz kesinlikle bunu tümü ile denetim altına almadan gebe kalmayın. Aksi taktirde erken tevellüt ve düşük yüklü bebek riski ile karşılaşabilirsiniz. Hiçbir sorununuz yoksa bile âlâ bir diştaşı aklığı yapılmalı, hijyen eğitimi verilerek nasıl fırçalamanız gerektiği öğretilmelidir.

Gebe kaldıktan sonra 3 ayda bir diş tabibine denetime gitmeyi unutmayın

HAMİLELİK PERIYODUNDA HATUNLARIN DİŞ VE AĞIZ YAPISINDA NE ÜZERE DEĞİŞİKLİKLER VE BOZULMALAR OLUR?

Gebe hatunlar östrogen ve progesteron seviyelerindeki ani artış sebebiyle dişeti iltihaplarına eğilimlidir. Şayet dişlerdeki besin artıkları tamamı ile temizlenmezse basitçe gingivitis (basit dişeti iltihabı) oluşabilir. Dişetleri şişkin al ve kanamalıdır. Bunun hiç oluşmamasını sağlamak , gerçek ve aktif bir biçimde diş fırçalamak ve diş ipi tasarrufuyla mümkündür.

Hamilelik devrinde dişeti tümörleri de oluşabilir. Bunlar zararsızdır ve hamilelik bittikten kısa bir vade sonra yok olurlar.

Sabah bulantıları olan ve sık sık kusan gebelerde ağız içindeki asit ortam dişlerde aşınma, hassasiyet ve çürüğe eğilime sebep olabilir. Bundan da faal ve akıllıca fırçalama ile kurtulmak mümkündür. Ancak kusmanın derhal gerisinden ağızdaki ortamın asitliği maksimuma ulaştığından bu sırada dişleri fırçalamak mine yüzeyinde aşınmalara sebep olur.Yapılması münasip olan kusmadan sonra ağzı bol su ile çalkalayıp 20-30 dk bekledikten sonra dişleri fırçalamaktır.

Gebenin daima diş fırçalamaktan midesi bulanıyorsa su ile bol bol çalkalayarak ağzından asidi uzaklaştırmasının bile büyük yararı vardır.

Halk arasında bebek gebenin dişlerindeki kalsiyumu alır diye bir inanış vardır. Meğer ana besinlerle gereğince kalsiyum alıyorsa hiçbir mesele olmaz. Ehliyetsiz alıyorsa o devir öncelikle bebeğin muhtaçlığı karşılanacaktır. Gereken kalsiyum dişlerden değil gebe bayanın kemiklerinden sağlanır. Şayet dişleriniz hamilelik esnasında süratle çürüyorsa sakın bebeğinizi suçlamayın,bu kalsiyumunun çekilmesinden değil gayrikâfi ağız bakımından kaynaklanır. Yalnızca dişlerinizi biraz daha ihtimamla fırçalayın ve diş doktorunuza denetime gidin.

HAMİLELİK BOYUNCA DİŞ SIHHATI FARKLI PERİYODLARA (DÖNEMLERE) AYRILIR MI?

Birinci üç aylık(I.Periyod) evre bebeğin oluşumunun en hassas ve süratle gerçekleştiği evredir. Bu periyotta mecbur kalmadıkça gebelere tedavi uygulamak istemeyiz. Birebir vakitte bu periyot diş eti sıhhatinin bozulduğu ve kanamaların çoğaldığı devirdir. Bu periyotta diştaşı aklığı yapılıp, hijyen eğitimi ile uygun bir fırçalama öğretmek kıymetlidir.

II.periyod (3-6ay) röntgen ve diş çekimi dahil her türlü sürecin yapılabildiği periyottur. Şayet bir sorununuz varsa ve bu periyotta ihmal ederseniz hamileliğiniz düzgünce ilerlediğinde meydana gelecek kuvvetli bir ağrı erken doğuma bile sebep olabilir. Gebe kalmadan evvel denetime gidemediyseniz 3-6 aylık periyotta kesinlikle diş doktorunuzun denetiminden geçiniz.

HAMİLELİK DEVRINDE DİŞ APSESİ, ÇÜRÜK VS. ÇIKMASI HALİNDE NELER YAPILMALIDIR?

Bunlara yönelik tedavi hamileliğin 3-6 ayı arasında rahatlıkla yapılabilir. 1-3 ay arasında bir mesele çıkarsa ve birkaç ay beklemek mümkün değilse müdahale edilir. Yoksa muvakkat tedavilerle 2. periyoda kadar beklenir. 6-9 ay arasında da yeniden çok şiddetli bir ağrı yoksa yalın tahlillerle tevellüt sonrasına kadar gebenin rahat etmesi sağlanır.

Gerçek olan hamileliğin her devrinde hastanın bayan veladet kompetanıyla görüşerek ve tedavinin güçlük aşamasına nazaran insana hususî karar vermektir. Burada anlatmak istediğimiz olağanda tercih ettiğimiz tedavi prosedürüdür. Gebenin sıhhat ve ruhsal durumu düzgünse (düşük , erken tevellüt riski, haddinden fazla dehşet , panik atak yoksa ) her devirde diş çekilebilir, apse tedavi edilebilir, dolgu yapılabilir. Zira ağrının yaratacağı gerilim bebek için daha zararlı olabilir.

BEBEK BEKLEYENLERDE ÇÜRÜKTEN KORUNMA

Hormonal değişiklikler nedeniyle daha hassas hale gelmiş diş ve diş etlerinin bu devirde büyük bir ihtimama gereksinimi vardır. Dişler üzerinde oluşmuş olan plağın tam olarak uzaklaştırılması gereklidir. Tıpkı devirde tükürük akışı yavaşladığından ,dişleri ve dişetlerini yıkama özelliği azalacaktır. Münhasıran hamileliğin birinci aylarında ki bulantı ve kusmalar da tükürüğü daha asidik hale getirerek çürüğe eğilimi arttırır. Sık sık dişlerin fırçalanması ve ağızın bol su ile çalkalanması tükürükteki bu negatif tesirleri azaltmaya yetecektir.

GEBE İKEN ANTİBİYOTİK KULLANDIM, BEBEĞİMİN DİŞLERİNE ZARAR VERMİŞ OLABİLİR Mİ?

Hamilelik periyodunda bilinçsiz antibiyotik tasarrufu diş problerinden çok daha değerli hasarlara sebep olabilir. Hamileliğiniz müddetince katiyen hekiminize istişareden ilaç almayınız. Mahsusen birinci 3 ay çok hassastır. Dişlerde yapı ve renk bozukluklarına sebep olduğu bilinen tek bir antibiyotik vardır ,"Tetrasiklinler". Bu küme antibiyotikler artık mecburî olmadıkça gebelerde kullanılmamaktadır.

HAMİLELİĞİM ESNASINDA DİŞ RÖNTGENİ ÇEKTİREBİLİRMİYİM?

Şayet teşhis için gerekliyse 1-2 taneyi geçmemek koşulu ile çekilebilir. Diş hekimliğinde kullanılan röntgenin dozu çok düşüktür ,bunun yanında röntgen ışınının uygulandığı alan bebekten epey uzaktadır. Yinede bu süreç esnasında karnın kurşun önlük ile örtülmesi unutulmamalıdır.

BEBEĞİMİN DİŞLERİNİN SIHHATI İÇİN HAMİLELİĞİMDE NE YAPABİLİRİM?

Istikrarlı beslenme, sağlıklı olma, ilaçlardan mümkün olduğunca uzak durma dışında direkt yapılabilecek pek bir şey yoktur. Her şey otomatik olarak gelişir. Bebeğin dişlerinin gelişimi için gerekli kalsiyum fosfor ve vesair mineraller validenin kan dolaşımından alınır ve ananın hakikaten beğenilmeyen beslenmesi dışında hiçbir şey bebeğin diş yapıcı hücrelerinin bu temel minerallerle olağan dokuları prodüksiyonunu etkileyemez.

Florürün diş gelişiminde kıymetli olduğunu biliyoruz ancak doğmamış bir bebeğin dişlerine ananın diyeti ya da florür içeren haplarla daha ziyade florür eklemek mümkün değildir. Yani gebe bayanların extra florür almalarının hiçbir yararı yoktur.

Hamileliğiniz müddetince bebeğinizin dişleri için kaçınabileceğiniz birkaç şey vardır.

Enfeksiyonlardan uzak durun. Bir virüs yahut enfeksiyon nedeniyle ateşiniz yükselirse kan dolaşımınızdaki kalsiyum ve fosfor tuzlarının hassas istikrarı bozulabilir. Buda bebeğinizin o devirde oluşan diş yapısının kalitesini ve ölçüsünü bozabilir.

Hekiminiz tarafından bile verilse mümkün olduğunca tetrasiklin içeren antibiyotik kullanmayınız. Tetrasiklin oluşmakta olan süt ve daimi dişleri lekelendirir ve sürdüklerinde renklerinin bozuk olmasına sebep olur. Artık hekimler bu antibiyotiği pek kullanmamaktadırlar.

Düzgün beslenin. Bu her açıdan olduğu üzere evladınızın diş sıhhati açısından da çok kıymetlidir.
Değerli olan bir diğer nokta ise ,anne adayının erken veladet yapması durumunda evladın dişlerinin de bundan etkilenmesidir. Bunun nedeni dişlerin doğuma yakın vakitte mineralize olan nahiyelerinin tamamlanamaması ve çürüğe karşı daha dayanıksız olmasıdır. Erken doğan bebeklerin dişleri daha ziyade dikkate gereksinim duyar. Vaktinde doğan çocuklarda ise çürüğe daha az rastlanmaktadır.

 
Üst Alt