Hamilelikte Diş Kaybı Olur mu?
Hamileliğin diş çürümesine yol açtığı mülahazası külliyen yanlıştır. Bu periyotta dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenleri şunlardır:
• Bebek beklenen devirde şiddetli yeme isteği vardır. Beslenmeden sonra diş fırçalama ihmal edilir.
• Birinci aylarda görülen kusmalardan sonra diş bakımının ihmal edilmesi.
• Gebelik hormonlarının (östrojen, progestron) tesiri ile dişetlerinde kanama ve büyüme olabilir. Kanama nedeniyle diş fırçalamaktan kaçınma meselelerin artmasına neden olabilir.
Hamilelikte Diş Tedavisi Yapılabilir mi?
Hamileliğin birinci ve son üç ayında acil olmayan gerilimli tedaviler yapılmamalıdır. Ama tedavi edilmediğinde hastaya daha çok zarar verebilecek ağız diş dertleri tedavi edilmelidir.
2. üç aylık devirde birinci üç ayda ertelenen tedaviler yapılabilir.
Son üç ayda, tedavi için gerekli olan oturma konumlarının rahatsız olması ve koltukta uzun müddet oturamama nedeniyle acil olmayan tedaviler veladet sonrasına ertelenmelidir.
Hamilelik Sırasında Ekstra Bir Ağız-Diş Bakımı Gerekir mi?
Hormonal değişiklikler ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklik nedeni ile olağan günlük bakım ihtimamla sürdürülmelidir. Bilhassa kusma olursa ağızdaki asidin yok edilebilmesi için karbonatlı gargaralar tavsiye edilir. Hormonal nedenlerle büyüyen diş etleri doğumdan sonra çoğunlukla eski haline döner. Hamilelik sırasında diş etlerine müdahale edilmemelidir.
Hamilelikte Lokal Anestezi Yapılabilir mi?
Hamilelik esnasında diş tedavilerinde kullanılan lokal anesteziklerin rastgele bir yan tesiri bildirilmemiştir. Anestezi yapılmadan uygulanan tedaviler anestezik unsurun verebileceği zarardan çok daha fazlasını verir. Örneğin; Gerilim anestezik unsurlarda bulunan adrenalinden çok daha ziyadesinin salgılanmasına neden olur.
Hamilelikte Diş Röntgeni Çekilebilir mi?
Diş hekimliğinde kullanılan röntgen makinelerinde radyasyon çok düşük seviyededir. Ama gebelerde çok mecburî olmadıkça röntgen çekiminden kaçınılmalıdır. Şayet acil bir tedavi için katiyen röntgen sineması çekilmesi gerekiyorsa, anaya hususî kollayıcı önlük giydirilmeli ve düşük doz uygulanmalıdır.
Hamilelikte Antibiyotik Kullanılabilir mi?
Hamilelikte, plasentaya ve bebeğe geçmeyen yahut zarar vermeyen antibiyotikler seçilmelidir. Tetrasiklin öbeği antibiyotikler "tetrasiklin renklenmesi’ne" neden olurlar. 8 yaşına kadar kullanılmamalıdır.
Hamilelik Gingivitisi Nedir?
Hamilelik sırasında hormonal değişikliklere bağlı olarak diş etlerinde şişlikler ve kızarıklıklar olabilir. Diş eti nispeten hassastır ve kolaylıkla kanar. Hamilelik gingivitisi çoklukla hamileliğin 2.ayında başlayıp 8.ayında en üst seviyeye çıkar. Doğumdan sonra tabiatıyla düzgünleşir.
Günlük sistemli ağız diş bakımının aksatılması hamilelik gingivitisini doğumdan sonra tabip müdahalesini gerektirecek boyutta ciddileştirebilir.
Hamilelikte başkaca diş eti büyümelerinin tahrişi ile “hamilelik tümörü” denilen iltihabi büyümeler gelişebilir. Ekseriyetle kendi haline bırakılmakla birlikte, hastaya rahatsızlık veriyorsa, çiğneme, fırçalama ve öteki ağız bakımlarını engelliyorsa, tedavi edilmelidir.
Ergenlik çağına giren kız evlatlarında da hormonal değişikliklere bağlı olarak diş etinde misal değişiklikler olabilir. Hamilelik gingivitisinde olduğu üzere zaten güzelleşir.
Bebeğin Diş Sıhhati İçin Alınması Gereken Tedbirler Var mıdır?
Bebeğin diş gelişimi ana karnında başlar. Bu devirde ana hem kendi sıhhati hem de bebeğinin diş gelişimi için istikrarlı beslenmeye dikkat etmelidir.
Diş sıhhati için protein, A vitamini (et, süt, yumurta, sarı zerzevat ve meyveler) C vitamini (narenciye, domates, çilek), D vitamini (et, süt, yumurta, balık) ve kalsiyumdan (süt ve süt eserleri, yeşil yapraklı sebzeler) varlıklı besinlerin gereğince alınması gerekir.
Bayanlarda ağız diş bakımı, hormonal açıdan büyük değişiklikler gösterdiği puberte, bebek emzirme, hamilelik, mensturasyon ve menapoz, devirlerinde daha itinayla yapılmalıdır.
Diş çürüklerinin daha çok valideden kız evlatlarına geçtiği bilinmektedir.