Son Konu

Hamilelikte bel ve sırt ağrısı nasıl geçer? Hamilelikte bel ve sırt ağrısına en iyi gelen yöntemler

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
3FZks_1578477255_1187.png

Hamilelik periyodunda doğuma yakın vakitlerde giderek artan şiddetli bel ve sırt ağrıları ana adaylarını kimi devir dayanılmaz bir kasvete sokabilmektedir. Hamilelikte görülen bel ve sırt ağrılarını en aza indirgeyecek tahlilleri haberin detayından öğrenebilirsiniz. Hamilelikte bel ve sırt ağrıları nasıl makbul? Hamilelikte bel ağrısı nedenleri neler? Hamilelikte bel ve sırt ağrısı için hangi egzersizler yapılır? Hamilelikte bel ağrısı için doğal tahliller hangileri? Hamilelikte sırt ve bel ağrısı yaşayanlar...

Her bayanın farklı süreç bir yaşadığı hamilelik devrinde gerek bedensel gerek ruhsal değişiklikler vardır. Hamileliğin 1.trimesterından yani birinci üç ayından son trimesterındaki son üç aya kadar görülecek olan değişiklikler kimi hengam ana adaylarını çetine sokmaktadır. Başlangıçta eşlik edecek mide bulantıları, bitkinlik, baş ağrısı, aşerme üzere durumlarında dışında bebeğin ana karnında büyümesine bağlı olarak oluşabilecek basınçlar gebelerde birtakım ağrılara neden olmaktadır. Hamilelikte görülen kasık ağrısı, karın ağrısı, bel ve sırt ağrıları ana adaylarını en çok zorlayan durumlardandır. Vücudun yük merkezi aydan aya değişeceği için kas ve iskelet yapısı zayıf olan bir vücutta bel ve sırt ağrısı üzere ortopedik dertler ortaya çıkabilir. Bu üzere problemlerin önüne geçmek için hamilelik öncesinde ve sırasında makul egzersiz hareketlerini tercih etmek hayli iş görecektir. Münhasıran de hamileliğin son aylarında en çok rastlanan bel ve sırt ağrıları için öğüt niteliğinde tavsiyeler...



HAMİLELİKTE BEL AĞRISI NEDEN OLUR? HAMİLELİKTE BEL AĞRISI SEBEPLERİ

8Q7xn_1578477305_104.png

Hamilelik devrinde görülen bel ağrıları umumide leğen kemiği muhitinde ya da beldeki kas ve eklemlerin gerilmesi/gevşemesi olarak ortaya çıkar. Yapılan çalışmalarda ortaya çıkan haberlere nazaran, bel çukuru besbelli olarak çokça olan kimselerin hamilelikte daha çok bel ağrısına maruz kaldığı ortaya çıkmaktadır. Şayet kısa vade içerisinde kilo artışında fazlalık görülüyorsa bu da bel ağrısını tetikleyen bir gayrı etmenlerdendir. Rahim içerisinde bebeğin büyümesi karın ve sırt tarafında dengesizliğe sebep olarak basınca yol açabilir.

Kalçanın ya da etraf kemiklerindeki yumuşama yahut kırılmaya bağlı görülebilecek kas zorlanmaları da bel kesiminde ağrıları tetikleyebilmektedir.



HAMİLELİKTE BELE VURAN SANCI NEYİN İŞARETİ, TEHLİKELİ Mİ?

RfV1L_1578477356_1539.jpg

Hamilelik devrinde ana adaylarının sıklıkla yakındıkları durumdan birisi de bel ağrılarıdır. Bu ağrıların görülmesinin bir başka asıl nedenlerinden biri de kilo alımından kaynaklanır. Hamilelik periyodunda fark edilir raddede kilo artışı görülür ve bu durum hatunun yük noktasının değişmesine neden olur. Yalnız kilo artışından kaynaklanmayan bel ağrılarının rahim kasılmasından kaynaklanmadığından emin olmakta son nokta kıymetli.

Rahim kasılmasından ötürü bel ağrısı görülüyorsa, bu bir erken veladet sinyali olabilir. Baskın olarak tek bir tarafınızda ağrı varsa, denetime gitmeyi ihmal etmemekte yarar var. Dr. Steve Behram, belin alt taraflarına ağrı esnasında 10 dakikayı geçmeyecek kadar kısa müddetlerle sıcaklık ya da buz pratiğini tavsiye ediyor. Ayrıyeten rahatlama ve masaj terapileri de yapılabiliyor. Behram, gebeleri bel ağrılarından kurtulmaları için ilaç kullanmalarını iyi bulmadığını da belirtti.



HAMİLELİKTE BEL AĞRISI NE DEVIR BAŞLAR?

EaZle_1578477413_3296.jpg

Hamilelik şikayetleri arasında olan bel ağrısı çoğunlukla orta devirlerde yani 4-6 aylar arasında yavaştan kendini göstermeye başlar. Bel ağrısını tetikleyebilecek durumların bu aylarda yoğunluk göstermesi en yaygın belirtiler arasındandır. Bu belirtiler ise şunlardır:

-Rahmin ağırlaşması ve vücudun yük merkezinin değişmesi
-Kilo alma,
-Hamilelikten ötürü duruş bozuklukları,
-Hamilelikte a
rtan hormonlara bağlı olarak bel eklemlerinde gevşeme olması.

Orta periyotta kendini gösteren bu belirtiler hamileliğin sonlarına hakikat çok daha ziyade görüleceği için bel ağrıları şiddetlenecek ve daha ağır hissedilecektir.



HAMİLELİKTE BEL AĞRILARI NASIL MAKBUL? BEL AĞRISINI ÖNLEMENİN YOLLARI NELER?

61PWp_1578477122_9044.jpg

Hamileliğin sonlarına sahih bebeğin ağırlaşmasıyla birlikte vücudun tartı istikrarı değişeceğinden bel ve sırt ağrılarının görülmesi olağandır. Ayakta kalındığında daha da şiddetlenen bu ağrılarda yapılması gereken birinci müdahale uzanmaktır. Ağrılı kısmın nazikçe ovulması, ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır.

1- Oturuyorsanız her 20 dakikada bir ayağa kalkın ve birkaç adım atın.

2- Belinize destek sağlayarak oturma halinizi düzeltin.

3- Bölgeye bir şey düşürdüğünüzde eğilerek almak konumuna hafif çömelerek alın.

4- Nasıl rahat ediyorsanız o biçimde uyuyun.

5- Uyurken yatağınızdan birden kalkmayın.

6- Düz yolda koşmak mekanına yürüyüş yapın.

7- Her gün duruş egzersizleri yapın.

BEL AĞRISINDAN KURTULMAK İÇİN EN TESIRLI KÜR TANIMLARI:

kc3o2_1578477560_476.png

En sık görülen rahatsızlık olan bel ağrısının yüklü sebebi bel fıtığı ise teşhisi konan bireylerin ilaç tedavisi, fizik tedavi ve cerrahi müdahale üzere seçenekleri var. Ancak tüm bunların yanı sıra birde alternatif tıp yani doğal tahlil metotları denenebilir. Hekiminizden onay almadan katiyetle uygulamamanız kürler şayet sizin ve bebeğiniz için sakıncalı olmayacaksa tüketilebilecek şifalı kürler ile rahatlamanız mümkün.

İşte bel ağrısına uygun gelecek şifalı bitki kürleri...

REZENE KÜR TANIMI:

1 bardak kaynamış suya 5 gram rezene tohumu atılıp demlenmesi beklenilir. Günde 2 bardağı aşmamak kaydıyla tüketilebilir.

DEFNE YAPRAĞI KÜR TANIMI:

5 dakika kadar 10 gram defne yaprağı kaynatılır. Bu kürde gün içerisinde 2 bardağı aşmadan tüketilmesi önerilir.

TAZE KOZALAK KÜR TANIMI:

4 -5 gram kozalağı yıkadıktan sonra bir bardak suda kaynatın. İsteğe bağlı olarak içerisine şeker yada bal ekleyerek günde yalnız bir bardak tüketebilirsiniz.

NOT: HEKIMINIZE SORMADAN DENEMEYİNİZ!

HAMİLELİKTE BEL AĞRISINA YETERLI GELEN EGZERSİZ HAREKETİ

euSJ8_1578477077_7749.jpg

ganse_1578477098_9444.jpg

Hamilelikte bel ağrıları için Cat/Cow hareketi dört ayak biçiminde yani ellerin ve dizlerin üzerinde yapılan bir harekettir. Cat hareketinde kedi omurgası üzere dört ayak biçimine gelene kadar eller omzun; dizler de kalçanın altında  yukarı sahih yuvarlanmalıdır. Eller alanı iterken omurga mümkün hayli yuvarlak ve yukarı tarafa, bakışlar da göbek deliğine akıllıca olmalıdır. Cow da ise; dört ayak biçiminde cat yaptıktan sonra sırt düz, bel boşluğu artmadan bakışlar zıdda bakmalıdır. Hareketler yavaş ve hissederek yapılmalıdır.

HAMİLELİKTE BEL AĞRISI EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Hamilelik öncesinde ya da bir evvelki hamilelik evresinde görülen bel ağrıları muhtemelen tekrardan kendini gösterecektir. Esnek değilseniz, zayıf sırt ve karın kaslarınız varsa bel ağrısı kümesinde yüksek risk altındasınız. İkiz ya da üçüz hamileliklerde bel ağrısı yaşama ihtimali de artacaktır.

HAMİLELİKTE SIRT AĞRISI NEDEN OLUR? HAMİLELİKTE SIRT AĞRILARI NASIL MAKBUL?

Hamilelikte % 60 orantısında görülen sırt ağrılarının altında yatan en temel etken, fizyolojik ve hormonal bakımdan bayanların bel ve pelvis yerinde görülen hormonal farklılıklardır. Gebe bayanlarda postür duruşunu düzeltilmesi hakkında malumat vermek değerlidir. Gebe kalacak ana adayı en az 6 ay evvelce tertipli olarak fizikî aktivite yapmaya başlamalıdır.

Karın kaslarını ayrıyeten sırt kesiminde konum alan ve sırtı kalçaya bağlayan kasları kuvvetlendirmek gerekmektedir. Böylelikle hamilelik periyodunu daha rahat ve ağrısız geçirebilirsiniz.
 
Üst Alt