Son Konu

Hamilelikte Kabızlık Tehlikeli mi?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
42
Puanları
48
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kabızlık pek çok kadının hamileliği süresince yaşadığı çok yaygın bir semptom.

Bazı kadınlar kabızlığı hamileliğin erken dönemlerinde yaşıyorken, bazı kadınlar sonraki dönemlere kadar etkilenmiyorlar.

Sebepleri


Hamilelikte kabızlığın sebebi hangi aşamada ortaya çıktığına göre değişiklik gösterebilir. Muhtemel sebepler şöyle:

Hormonlar: Erken dönemde yaşanan hormon düzeyleri değişimleri bağırsakların yavaşlamalarına dolayısıyla dışkının bağırsaklar boyunca yavaşlamasına sebep olur. Bu gecikme dışkıdaki suyun daha fazla emilmesine sebep olarak onun katı ve geçişi zor hale gelmesine sebep olur.
Prenatal vitaminler: Prenatal vitaminler arasında demir bulunur ve bu temel mineral hamilelikte bazen eksik hale gelir. Demirin kendisi ise kabızlık ve siyah, sert dışkılara sebep olur.
Rahim baskısı: Geç hamilelik döneminde, büyüyen rahim bağırsaklara baskı yapar ve dışkının bağırsaklardan geçişini daha zor hale getirir.
Düzensiz bağırsak hareketlerine ek olarak, kabızlık şişkinliğe, mide rahatsızlıklarına ve çıkartması zor sert, kuru dışkılara sebep olabilir. Ayrıca tüm dışkının çıkmadığı hissini de oluşturabilir.

Kabızlık özellikle hamilelik döneminde rahatsızlık verici olabilir.

Ev Çözümleri


Hamilelikte kadınlar kabızlığı genelde kolay, güvenli çözümler ile hafifletebilirler:

Lifler: Lif takviyeleri almak veya meyve, sebze ve tam tahıllar gibi bol lifli gıdalar tüketmek dışkı miktarını arttırır ve bağırsaklarda geçişlerini sağlar. Yetişkinler her gün 28-34 gram lif tüketmeliler.
Sıvı: Yeterince su içmek dışkıyı yumuşak ve geçişi kolay hale getirmek için önemli. Eğer suyun yardımı olmuyorsa, sulu çorbalar, çaylar ve doğal tatlı meyve ile sebze sularını beslenmenize ekleyebilirsiniz.
Aktivite: Aktif olmak dışkının bağırsaklarda hareket etmesini sağlar. Doktor onaylı düzenli spor, kabızlığın hafiflemesini sağlayabilir. Eğer spor bir öncelik değilse veya imkan yoksa her gün hafif bir yürüyüş yapın.
Probiyotikler: Bağırsaklarda milyonlarca sağlıklı bakteri yaşar ve bunlar bağırsakların düzgün çalışmasını sağlarlar. Probiyotikler sağlıklı bağırsak bakterilerinin yeniden çoğalmasını sağlarlar ve bu da normal ve düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Probiyotikler bakımından zengin gıdalar arasında yoğurt, turşu gibi seçenekler var.
Diğer Tedaviler
Eğer yukarıdaki ev çözümleri işe yaramıyorsa, doktorunuzla seçeneklerinizi konuşabilirsiniz.

Demir bakımından zengin olan prenatal vitaminler alan kadınlar için daha az demir içeren bir vitamini doktor önerebilir.

Hamilelikte kabızlık için öncelikli tıbbi tedavi laksatif adı verilen tuvalete çıkmayı kolaylaştıran ilaçlardır.

Hafif laksatifleri kullanmak genelde güvenli ancak uyarıcı laksatiflerden kaçınmaya çalışın çünkü bunlar rahim kasılmalarını da uyarabilirler.

Pek çok laksatifi reçetesiz olarak almak mümkün olsa da, hangisinin güvenilir olduğunu doktora sormak gerek. Bu ilaçların bazılarının hamilelikte kullanımları hakkında sınırlı bilgi var.

Kadınlar genelde aşağıdaki laksatifleri hamilelikte güvenle kullanabiliyorlar:

Hacim Değiştirenler


Hacim değiştiren laksatifler, lifleri taklit ederek dışkıya hacim eklerler ve böylece daha fazla su emmesini sağlarlar. Bu sayede dışkı daha geniş, yumuşak ve çıkarması kolay hale gelir.

Bu tip laksatifler bazen kramp ve rahatsızlığa sebep olabilirler ve bu nedenle en düşük dozda başlamak ve bol bol su içmek gerek.

Yumuşatıcılar
Yumuşatıcılar dışkıya su eklerler ve böylece daha yumuşak ve geçişi kolay hale gelmesini sağlarlar.

Kayganlaştırıcılar
Kayganlaştırıcı laksatifler dışkıya kaygan bir kabuk sağlarlar veya bağırsakların daha kaygan olmasını sağlayarak dışkının bedenden atılmasını kolaylaştırırlar.

Gliserin takviyesi kayganlaştırıcı laksatiflerden birisi. Fakat özellikle bunları kullanmadan önce özellikle hamilelikte öncelikle bir sağlık uzmanı ile görüşmelisiniz.

Ozmotik Laksatifler
Bağırsaklara daha fazla su çeken bu laksatifler dışkıyı yumuşatırlar. Ayrıca bağırsakların daha fazla kasılmasını sağlayarak dışkıyı hareket ettirirler. Bu tip laksatifler karında kramp ve şişkinliklere sebep olabilirler.

Komplikasyonlar
Çoğu vakada hamilelikte kabızlık kısa vadelidir ve pek bir tedavi gerekmeden geçer. Nadiren de olsa uzun süren kabızlık dışkının içeride kalmasına sebep olabilir ve doktorun alması gerekebilir.

Belli laksatif ilaçların kullanımının sürekli olması, bağırsakların dışkıyı bağırsaklardan nasıl iteceklerini unutmalarına sebep olur.

Bu ilaçlar aynı zamanda bazı insanlarda elektrolit veya sıvı dengesizliklerine de sebep olabilirler. Bu tip sorunlar genelde diyabet veya böbrek hastalıkları gibi başka sağlık problemleri olan insanları etkiler.

Laksatif türleri ve onları ne sıklıkla almanız gerektiği konusunda en iyisi doktorunuzla konuşmak.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Hamile kadınların herhangi bir ilaç almadan önce doktorları ile konuşmaları hayati. Bunlar laksatif de olabilirler başka kabızlık çözümleri de olabilirler.

Eğer aşağıdakiler dahil olmak üzere ek belirtiler görürseniz doktora görünmeniz önerilir:

bulantı
mide ağrısı
kusma
1-2 haftadan uzun süren kabızlık
rektumdan kanama
laksatif kullandıktan sonra rahatlama olmaması
Her zaman tavsiye edildiği üzere, doktorunuza sahip olduğunuz tüm belirti ve endişeleri belirtmelisiniz.
 
Üst Alt