Son Konu

Hamilelikte namaz nasıl kılınır? Oturarak namaz kılınır mı? Hamileyken namaz kılmak...

tekin

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,708
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
hamilelikte_namaz_nasil_kilinir_oturarak_namaz_kilinir_mi_hamileyken_namaz_kilmak_1592301752_7641.jpg

Anne karnındaki bebeğin hissettireceği baskıdan dolayı namaz kılmakta güçlük çeken hamileler olabilir. ''Zorlaştırmayınız, kolaylaştırınız'' buyuran dinimizde bu gibi durumlarda nasıl namaz kılınabileceğini sizlere derledik. Hamileliği boyunca namaz kılmaya devam eden hamilelerin bebeklerindeki bu etkileri haberin detayında. Hamilelikte namaz kılmanın bebeğe faydaları neler? Hamilelikte oturarak namaz kılınır mı?

Allah (c.c)'un insanoğluna bahşettiği en güzel mucizelerden biri olarak karşımıza çıkan hamilelik süreci, bebeğin yaratılışı ile beraber başlı başına bir mucize kaynağıdır. Hiçbir şey yok iken rahme düşen sudan, yaratılan insanın durumu için ''O insan, [rahme] akıtılan meninin içinden bir nutfe (sperm) değil miydi?'' (Kıyamet 37) ayet-i kerimesi Kuran-ı Kerim'de geçmektedir. Anne-baba olmanın hayalini kuran çiftlerin bebek müjdesini almaları ile beraber yapabilecekleri en güzel şey, uzun zamandır beklenen ya da plansız gerçekleşen bu isteklerinin şükrünü yerine getirmektir. Beklentinin sadece Allah (c.c)'dan olduğu bebek mucizesinde sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi için dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlar vardır. Anne karnındaki bebeğin gelişimine yönelik birçok fiziksel farklılıkların yaşanacağı hamilelikte bebeğin büyümesi sonucu karna baskı artar. Özellikle de hamileliğin son zamanlarına doğru anne adaylarında artan bel ve sırt ağrısı kimilerinde eğilip kalkmadan dolayı namaz kılmayı zorlaştırabilir. Peki dinimiz bu konuda ne söylüyor? Namaz kılmakta zorlanan hamileler için namaz kılınış şekli...





HAMİLELİKTE NAMAZ KILMANIN BEBEĞE FAYDALARI! HAMİLELİKTE NAMAZ KILMAK DOĞUMU KOLAYLAŞTIRIR MI?

IjL5W_1592301845_0539.jpg

Hamilelik dönemindeki anne adaylarının namaz kılma durumları ile ilgili etkileri araştıran bir grubun elde ettiği verilerde şu gerçek öne sürülmektedir: Hamile kadının kaslarının güçlü ve aktif olması, kan dolaşımı ile basıncı sağlamada iki ayağın üzerine gelen ağırlığı namaz hareketleri ile azaltarak fayda sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıyeten hamilelik egzersizi niteliğinde olan namaz ibadeti kolay doğum için de oldukça etkilidir. Ölüm hariç her koşulda kılmamız gereken namaz için yüce Allah (c.c) şöyle zikredilmektedir:

‘Senin ümmetine beş vakit namazı farz kıldım ve onları, vaktinde  ve hakkını vererek kılanları cennete koyacağımı kendi katımda  vaad ettim. Namazları düzenli kılmayanlar için ise katımda böyle bir vaad yoktur.’ " (Ebû Dâvûd, Salât, 9)



HAMİLELİKTE OTURARAK NAMAZ KILINIR MI? HAMİLELİKTE NAMAZ...

Or6D9_1592301898_6191.jpg

Bebek bekleyen kadınların hamilelik döneminde namaz kılarken yapacağı rüku ve secde, kendisine ya da bebeğe zarar verecekse namaz kılma şeklinde bazı noktalara dikkat etmelidir. Hastalığından sebep namazda ruku ve secde yapamayan kimse oturduğu yerden kolayına geldiği şekilde, örneğin bağdaş kurup ya da ayaklarını yana/ öne doğru uzatıp oturur vaziyette iken namazını kılabilir.

Ayaklarını kıbleye ya da yana uzattığı takdirde de oturamayan kimse ayakta ya da tabure, sandalye, sedir gibi yerlerde namazını kılabileceği öne sürülmektedir. Öyle ki Efendimiz (SAV), basuru olan birinin namaz kılma şekli ile ilgili; “Durabilirsen ayakta, gücün yetmezse oturarak ona da gücün yetmezse yan üstü uzanarak kıl” (Ebû Dâvûd, Salât, 181) buyurdu. Bu durumda olan kişi namazını imâ ile yani başını rükûda biraz, secdede de rükûdan biraz daha fazla eğer. Bununla beraber, vücudun başıyla eğilmesiyle de îmâ gerçekleşmiş olur.

Ayakta durulabiliyorsa ama rüku ve secde yapılamıyorsa ayakta ya da oturarak ima ile namaz kılınabilir fakat oturarak îmâ etmek daha iyidir. Başı ile îmâ yapamayan kişi için Hanefîlere göre namaz kazaya bırakılır; gözleri, kaşları ya da kalbiyle îmâ halinde namaz kılınamaz.

Hamilelik dönemindeki bir kadının farz namazları dışındaki nafile namazları oturarak kılmasında dinen hiçbir sakınca yoktur. Farz namazlarda da başı dönüyorsa, ayakta durduğunda sıkıntı çekiyorsa ya da mide bulanıyorsa hasta statüsüne girdiğinden oturarak da kılabilirler.



 
Üst Alt