Hamilelik süreci anne adaylarının en tedirgin olduğu 9 aylık süreçlerden biridir. Bu süreçte yaşanan her durumu kontrol etmek isteyen anne adayları yaşadıkları bazı ani olaylar için bilgilendirme haber yazıyoruz. Bunlardan biri de nişan gelmesidir. Nişan gelmesi, hem anne hem bebek sağlığını korumak için olan doğal bir durumdur. Hamilelikte nişan gelmesi nedir? Nişan gelmesi belirtileri nelerdir?
Doğum başlamadan önce gelen mukus akıntısına nişan gelmesi denir. Servikste biriken bu mukus rahim içini, vajinayı ve bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor. Gebeliğin ilk zamanlarından itibaren oluşan ve giderek artan bu mukus yapısına halk arasında nişan gelmesi denir. Doğumun yaklaşmasıyla serviks bölgesindeki kaslar gevşer. Serviks bölgesi rahim ağzı kısmıdır. Bu kısım gevşedikçe bebek aşağı doğru iner. Gevşeyen serviksten önce bu mukus gelir. Hamilelik sürecinde bu yerde tıkaç görevi görerek virüs ve bakteri benzeri şeylerin rahime çıkmasına ya da bebeğe ulaşmasını engeller.
HAMİLELİKTE NİŞAN GELMESİ NEDİR?
Hafifi katımsı kıvamında olan yapıya denir. Bu yapı anne adayının rahim ağzının gevşediğinin kanıtıdır. Rahim ağzını kapatan bu mukus yapısı sorunsuz bir gebelik süreci sağlar. Vajina aracılığıyla atılan bu mukus yapısını gören anne adayları tedirgin olur. Ancak bu kötü bir şey değil aksi halde sağlıklı bir süreçtir. Rahim ağzının açıldığının ve rahat bir doğum olabileceğini gösterir. Kişinin vücut yapısına göre rengi değişir. Açık sarı koyu sarı, kahve rengi ya da kırmızı olabilir. Adet sancısı gibi bir ağrıyla gelmez ya tuvalette ya da iç çamaşırında fark edilebilir. Bu yapıyı gördükten sonra bir hekime başvurmak gerekir. Tehlikeli değil fakat sürecin kişide nasıl olduğunu anlamak için uzman kontrolü yapılmasında fayda var. Çünkü bazen 36. haftada genellikle gelen bu mukus yapısı ardından sancı kasılma ya da su gelmemesi doğumun yaklaştığını ancak henüz gerçekleşmeyeceğini gösterir. Bu durumlarda uzmanlar genellikle anne adaylarına egzersizler yürüyüşler tavsiye eder. Doğum sancıları kasılmalarını tetiklemesi yaşanmasını kolaylaştırmak için.
NİŞAN GELMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sancı ya da kasılma olmadan görülen mukus çok ciddi belirtiler göstermez. Ancak 36. haftaya giren anne adayının her an yaşayacağı bir durumdur. Vajina akıntısına benzer bir yapıya sahiptir ancak biraz daha fazla akar. Nişan gelmesi doğuma günler kalaysa doğumun gerçekleşebileceğine ancak bir kaç hafta önceyse doğumun yaklaştığını gösterir. Örneğin doğuma 1 ay kalak bu mukus yapısıyla karşılaşan anne adaylarının hekimlerine haber vermesi gerekir. Hangi zamanda olursa olsun anne adaylarının fiziksel ve psikolojik olarak rahat olmaları bebeğin sağlığı açısından altın kuraldır.
HAMİLELİKTE NİŞAN KAÇ DEFA GELEBİLİR?
Bu süreç kişiden kişiye değişir. Bazı anne adaylarında tek seferde geldikten sonra doğum gerçekleşir. Ancak bazılarında gebelik boyunca vajina akıntısı şeklinde akar. Vücut yapısındaki değişime göre bazı anne adaylarında ise doğum suyunun gelmesi yani doğumun gerçekleştiği anda birden akar. Bu süreçler kesin bilinmediği için anne adaylarının ihmal etmeden doktorlarına başvurmaları gerekir.