Son Konu

Hamilelikte plasenta kanaması! Plasenta kanaması neden olur?

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
hamilelikte_plasenta_kanamasi_plasenta_kanamasi_neden_olur_1613653544_5975.jpg

Hamilelik periyodunda görülen plasenta kanaması anne adaylarının sıklıkla yanıtını araştırdığı hususlardan biridir. Pekala hamilelikte gerçekleşebilen plasenta kanaması neden olur?

Gündelik yaşantı içerisinde bebeğin eşi olarak bilinen 'Plasenta' hamileliğin 3. haftasında bebeğin hareketlerini kısıtlamayacak biçimde ona bağlı oluşan bir organdır. Bu organın mucizevi hikmeti ise sırf hamilelik periyodunda görülmesiyle anne ve fetüs ortasındaki besin alışverişini sağlamasıdır. Anne adaylarının yediklerinin ve oksijenin bebeğe iletilmesini sağlayan plasenta, yapısı itibariyle esnek ve sağlamdır. Fetüsün gereksinimlerini büsbütün karşılamaya yarayan plasenta, bariyer görevi görerek birinci üç ayda meydana gelebilecek enfeksiyonlara karşı bebeği korur. Daha bunun üzere kaç yararı olan plasenta, göbek kordonu ile bebeğin göbeğine bağlanır. Peki Plasenta Previa nedir? Plasenta kanaması neden olur ve ne yapılmalı? Göbek kordonu ne vakit kesilmeli? Göbek bağı saklanmalı mı? Göbek bağı bakımı nasıl yapılmalı? İşte plasenta ve göbek kordonu ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar...

PLASENTA PREVİA NEDİR? PLASENTA PREVİA BELİRTİLERİ...





Bebeğin oksijen almasını ve beslenmesini sağlayan plasentanın olağandışı derecede büyümesi ve yerleşmesi plasenta previa durumunu meydana getirmektedir. Plasenta olağanda rahmin çabucak üzerinde ya da kenarında bulunurken plasenta previa rahmin aşağısında yer alıp, uzunluğu ile rahmin bir bölgesini ya da bütününü kapatması ile kendini gösterir. Hamilelik devrinin ikinci yarısında vajina bölgesinde ağrısız bir biçimde görülen kanamalarla plasenta reviadan şüphelenilebilir. Şayet sigara kullanıyorsanız, çoğul hamile iseniz, 35 yaşından büyükseniz ve en az 1 kez doğum yapmışsanız plasenta revia ile müsabaka riskiniz daha fazladır.

PLASENTA KANAMASI NEDEN OLUR? HAMİLELİK KANAMASINA DİKKAT!

Sağlıklı bir hamilelik periyodunda rahmin üstünde ya da kenarında bulunan plasenta, aşağı kısımda yer aldığı vakit rahmi kapatacağı için plasenta previa durumunu meydana getirir. Hamileliğin son periyotlarına yanlışsız artış gösteren kanamaların asıl sebebi olan plasenta previa yani bebeğin eşinin önde olması, plasentanın erken ayrılması ile sonuçlanır. Kenar bölgelerden ayrılmaya başlayan plasenta beraberinde vajinal kanamayı da oluşturmaktadır. Bu türlü durumlarda kesinlikle hekim denetimine gidilmelidir.

PLASENTA YAPIŞIKLIĞI HAYAT KARARTIYOR!





Doğum esnasında plasentanın rahim duvarına yapışması, çok ölçüde kanamaya sebep olarak anne adayının hayatını riske atıyor. Plasenta previanın görülmesiyle olağan doğumun yapılmaması gerektiğini öne süren uzmanlar, plasenta yapışıklığının erken fark edilmesi ve tedbir alınması ile doğumun gerçekleştirilebileceğini savunuyorlar.

Bu mevzuyla ilgili Prof. Dr. Dursun, plasentanın doğum sonrasında 30 dakika içinde zaten ayrıldığını belirterek, şu açıklamayı yaptı:

"Gebelikte, bebeğin eşinin rahim duvarına yapışması ve ayrılmaması durumu, 500 ile bin doğumda bir görülüyor. Olağan kurallarda bebeğin eşi olağan doğum sonrası yarım saat içinde sezaryen sırasında da plasenta hekim tarafından rahimden kolay bir hareket ile ayrılır. Şayet teşhis konmazsa anne ve bebek açısından doğum sırasında hayati risk taşır. Annenin hayatı tehlikeye girer ve önemli kanama oluşturabilir. Miyom ameliyatı, rahim düzeltme ve iki kere sezaryen doğum geçiren bireyler plasenta yapışması riskiyle karşı karşıya kalabilirler." 



LOTUS DOĞUM NEDİR?

Bebeği plasentadan ayırmadan yapılan doğumlara denir. Lotus doğumda bebeğin göbek kordonu bizatihi kuruyup düşene kadar yani bu müddet ortalama 3 ila 10 gün kadar plasentaya bağlı durmasıdır.
 
Üst Alt