Sağlıklı bir hamilelik dönemi için anne adaylarının kulak vermesi gereken tavsiyeleri sizler için düzenledik. Sağlıklı beslenmeye uygun beslenme listesi ile formunuzu koruyarak hamileliğinizi sürdürebilirsiniz. İşte hamilelere örnek beslenme listesi:
Sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi için anne adayları kendi rahatlıklarına göre beslenme şekli sergilememeli ve muhakkak doktor kontrolü ile ilerlenmelidir. Hamilelikte aşırı kilo alınımı halinde bebekte doğumla ilgili birtakım beklenmeyen durumlarla karşılaşma riski oldukça fazladır. Hem kolay doğum yapmak için hem de doğum sonrasında hamilelikte alınan kiloları rahatlıkla vermek için ideal kilo değerlerini korumak gerekir. Hamileliğin birinci trimesterında çok fazla kilo alımı görülmez. Alınan kilo en fazla 2 kilo değerinde olmaktadır. Bunu da her gün ekstradan 150-200 kalori ile ortalama 170 gr. az yağlı meyveli yoğurt ile karşılayabilirsiniz. Hamileliğinizde normalden daha az kiloya sahipseniz, hamileliğin 2. ve 3. üç ay evrelerinde düzenli bir şekilde kilo almanız önemlidir. Doktor onayı alarak uyulması önerilen beslenme şekli şu şekildedir:
HAMİLELER İÇİN BESLENME LİSTESİ
Sağlıklı bir hamilelik için bu süreçte alınan kilolar oldukça önemlidir. İşte aldığınız kilonun size ve aynı bedeni paylaştığınız çocuğunuza zarar vermemesi için uygulayabileceğiniz sağlıklı diyet listesi...
Hamilelikte alınan fazla kilolar çocuk gelişimi ve anne sağlığı için büyük önem taşır. Alınan 9-12 kilo normaldir fakat fazlası hareketlerinizi kısıtlar ve doğumdan sonra vermekte zorlanabilirsiniz. Dengeli, yeterli ve düzenli beslenerek hamilelik sürecinde alacağınız kilonun kalıcı olmasını önleyebilirsiniz.
İşte hamileler için sağlıklı diyet listesi:
SABAH: 1 dilim peynir, 2 dilim ekmek, domates, salatalık, 3 adet ceviz, 1 bardak süt
1.ARA ÖĞÜN: 1 bardak süt, 6 adet kuru erik, 2 adet ceviz
2.ARA ÖĞÜN: 1 adet havuç, roka, 1 dilim ekmek
ÖĞLE: Bol roka ve naneli salata, 1 kase çorbası, 1 tabak sebze yemeği
3.ARA ÖĞÜN: 1 kase yoğurt, 1 adet mevsim meyvesi
4.ARA ÖĞÜN: 1 bardak süt, 1 kase leblebi ve kuru üzüm
AKŞAM YEMEĞİ: 1 kase çorba, 1 kase yoğurt, 1 tabak ızgara et ya da tavuk
5.ARA ÖĞÜN: 1 bardak süt, 5 adet kuru erik, 2 adet ceviz
6.ARA ÖĞÜN: 1 adet mevsim meyvesi
HAMİLELİKTE SAĞLIKLI BESLENME İÇİN BUNLARA DİKKAT!
Hamilelik döneminde hem anne adayının hem de bebeğin sağlıklı olabilmesi için beslenme konusunda bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor. Hamilelik sürecinde tüketeceğiniz yanlış bir besin sizi olduğu kadar bebeğinizi de olumsuz etkileyecektir. Peki, anne adayları nasıl beslenmeli?
1- Çiğ veya az pişmiş et, yumurta, deniz ürünleri tüketiminden uzak durulmalıdır. Eğer bu besinler tüketilecekse iyice pişirilmesi gerekir.
2- Çiğ besinler akan suyun altında iyice yıkanmalıdır.
3- Pastörize edilmiş süt ve süt ürünlerinden yapılan peynir ya da yoğurtlar tüketilmelidir.
4- Kaz ciğeri, sosis ve salam gibi yiyecekler tüketilmemelidir.
5- Şekerli besinleri tüketmek annede diyabet riskini arttırır ve bebeği de olumsuz etkiler.
HAMİLELİKTE UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER
Hamilelik döneminde anne adaylarının kendine bakması ve sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Rahat bir hamilelik dönemi ve bebeğinizin gelişimi için tüketmemeniz gereken yiyecekleri sizler için derledik...
İyice piştiğinden emin olmadığınız et, tavuk ve balık ürünleri anne adaylarında toksoplazma riskini arttıracağından dolayı oldukça dikkatli tüketilmelidir. Dışarıda satılan hazır yiyecekler, paketlenmiş ızgara ürünleri, salam ve sucuk tüketilmemelidir.
Uskumru ve kılıç balığı gibi cıva miktarı fazla olan balıklardan uzak durulmalıdır. Peynir, süt ve yoğurt gibi besinlerin yeterince pastörize edilip edilmediğinden emin olunmalıdır.