Son Konu

Hamilelikte yolculuğa çıkılır mı? Hamilelikte yolculuk ne zaman tehlikeli?

Garfield

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
171,000
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
hamilelikte_yolculuga_cikilir_mi_hamilelikte_yolculuk_ne_zaman_tehlikeli_1659617531_4455.jpg

Hamilelik döneminde gezmeye ve dolaşmak için merakla güzel havaları bekleyen anne adayları, kaçıncı haftalarda seyahat yapabilecekleri merak ediyor. Uzmanlar tarafından açıklanan "hamilelikte yolculuğa çıkılır mı, hamilelikte yolculuk ne zaman tehlikeli?" konularını baz aldığımız hamilelikte seyahate dair tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.



Bir kadının hayatının en kritik ve komplike dönemlerinden biri olan hamilelik sürecinde, acısıyla tatlısıyla evlatlarını kucağına almayı bekleyen anne adayları, arada kafalarını dağıtmak isteyebiliyor. Bu durumda gezmek, dışarı çıkmak, farklı mekan ve yerleri ziyaret etmek isterken, merakla bekledikleri bebeklerine bir zarar gelmesini de istemiyorlar. Özellikle şimdilerde havanın daha da ısınmasıyla, hamilelerinde denize ve suya girme istekleri ile tatil planlamaları yapılıyor. Tatil rotalarını belirleyen yaz hamilelerinin bu endişe ve kaygılarını kenara bırakıp, uzmanlar tarafından rehberlik edilen önerilerle gönül rahatlığıyla tatilini gerçekleştirmek için daha fazla beklemeyin.

1b6vj_1659617547_6814.jpg
hamilelikte tatil


HAMİLELİKTE YOLCULUĞA ÇIKILIR MI?

Her şeyden önce doktor kontrolüne gidilmelidir. Doktorunuzun onay vermesi dahilinde tatile gidebilir ya da uzun yolculuklara çıkabilirsiniz.

Gebeliğin her döneminde riskli ve olağandışı bir durum söz konusu olmadığında seyahat yapılabileceğini belirten uzmanlar, bu konuda doktorlarınızın onayıyla gidilebileceğini belirtti. Hamilelikte seyahatin kaçıncı haftada olduğundan çok , konforlu bir ulaşım aracıyla gitmenizin önemli olduğu belirtildi. Bununla birlikte en rahat edebileceğiniz zaman aralığı ise 14. ve 28. haftalar arası olduğunu açıklayan uzmanlar, bu dönemde ikinci trimester dönemine girildiğini söyledi.

GLPGZ_1659617648_7126.jpg
hamilelik


İkinci trimester döneminde sabah bulantıları geride kalmış, uyku hali kaybolmuş, düşük yapma olasılığı ortadan kalkmıştır. Bu dönemde vücut çocuğa karşı alışkanlık kazanır ve tepki göstermekten vazgeçer. Psikolojik açıdan da alışan anne tarafından en rahat dönemdir. Anne adayı bu dönemde gerek karnıyla, gerek yaptığı işlerle keyif duyar ve büyük haz alır.

MIkYK_1659617766_4404.jpg
hamilelikte uçak seyahati


HAMİLELİKTE SEYAHAT ARAÇLARI SEÇİMİ

• HAVAYOLU İLE SEYAHAT

Bununla birlikte seyahatin hangi araçla yapıldığı da oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Ulaşım aracı olarak ilk tercihlerin uçak olması gerektiğini belirten uzmanlar, bu konuda çalkantısı az ve konforlu olmasının altını çizdi. Uçaklarda basınç ayarı olduğu için hamile bireyler için herhangi bir tehlike barındırmaz. Ancak havayolları genellikle 36. ayını doldurmuş anne adaylarını uçağa alma taraftarı olmamaktadır. 

HAVA YOLLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
  • 28. haftaya kadar anne adayları raporsuz seyahat edebilirken, ama giriş kontrolünden geçerken XRAY cihazına maruz kalmamak için, hamilelik raporu alınabilir ve elle arama istenebilmektedir. 
  • 28. ve 36. aylarda anne adayları uçuş raporuyla seyahat edebilir. Ama bu raporun verilmesi 1 hafta içerisinde seyahat yapmanız gerektiği anlamına gelir. Süre uzadığında rapor geçersiz sayılır.
  • Tatil planınız 28 ve 36. aylarda devam eden hamileliğinizde denk gelmiş ve 1 haftadan daha fazla tatil yapacaksanız, ikinci bir uçuş rapor almanız gerekir.
  • 36. aydan sonra anne adaylarının uçuş raporu olsa da uçağa alınamaz.
3GGXo_1659617675_2301.jpg
hamilelikte araba yolculuğu


• ÖZEL ARAÇ İLE SEYAHAT

Eğer uçakla seyahat edemeyecekse, ikinci sırada kesinlikle özel araç yer almaktadır. Özel araçta anne adayına rahat ve konforlu bir koltuğun oluşturulması yol boyunca hızdan uzak ve tümsek gibi çıkıntılardan dikkat edilerek ilerlenmesi gerekmektedir. Özellikle 11. aydan itibaren arka koltukta oturulması önerilirken, ön koltukta oturulma durumunda ise anne adayının kemerle kendi arasında yastık koyması gerekir. Bunun dışında temel ihtiyaçlarının giderilmiş olması yeterlidir.

ÖZEL ARAÇLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
  • Kesinlikle 2-3 saatte bir mola verilmelidir. 
  • Molalarda kan dolaşımını arttırmak için 10 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır. 
  • Aracın arka koltuğunda oturmalı ya da ön koltukla kemerle kendi arasında yastık koymalıdır. 
  • Yolculuk esnasında bol sıvı ve gıda tüketimi yapılmalıdır. Bu sırada acı ve yağlı, ekşi gıdalardan uzak durulmalıdır. 
  • Kan pıhtılaşma riski ya da durumu olan anne adayları varis çorabı giyerek seyahat etmesi önerilmektedir.
BvymS_1659617804_6643.jpg
hamilelikte otobüsle seyahat


• OTOBÜS YA DA TRENLE SEYAHAT

Eğer hamileyken uçak ya da özel araçla gitme imkanına sahip değilseniz, bu durumda otobüs tercih etmek de doğru olmayacaktır. Hem otobüslerin hijyen bakımından eksik olması hem de çalkantılı bir yolculuk olması sebebiyle uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Trende ise otobüse göre daha konforlu olabilir. Ancak trende de uzun süre hareketsiz kalınacağı için önerilmemektedir. Anne adaylarının sıklıkla kan dolaşımını çalıştırması ve hareket etmesi gerekir. Sık sık molalarda yürüyüş yapılması, bir den fazla yastıkla vücudun desteklenmesi gerekmektedir.

aRW9U_1659617886_3905.JPG
hamilelikte seyahat


HAMİLELİKTE YOLCULUK NE ZAMAN TEHLİKELİ?

Hamilelik döneminde sıkıntısız bir tatil için seyahat etmesi gereken anne adaylarının dikkat etmesi ve önem vermesi gereken belli başlı noktalar mevcuttur. Yukarıda sıraladıklarımızın dışında hiç bir uzman 36. ayını doldurmuş anne adaylarının seyahat etmesi, yolculuğa çıkmasını önermiyor. Bu durumda izin verilmediğini belirten uzmanlar, doğumun az kalmasıyla anne adayının tetiklenip erken doğum yapabilme olasılığı bulunmakta olduğu için izin verilmediğini açıkladı.


 
Üst Alt