Yaz aylarının gelmesiyle beraber tatil planlayan ailelerde bebek bekleyenler için bazı endişeler vardır. Denizden ya da havuzdan kaynaklanabilecek enfeksiyon riskinin hamileler için sakıncalı olunabileceği gibi düşünceler hakimdir. Peki hamilelikte denize girilir mi? Hamilelikte termal havuza mı yoksa denize mi girilmeli? Hamilelikte yüzme pozisyonları ve faydaları...
Doğanın yeşillendiği, etrafında rengarenk çiçekler açtığı yaz mevsiminde çoğu kişi kendini sakin deniz kenarlarına atmaktan geri koyamaz. Yoğun geçen iş temposundan sıkılıp ailesi ile güzel bir yaz tatili yapmayı planlayan çiftlerin kimileri tatil beldesi olarak deniz yerlerini tercih ederken kimileri doğa ile baş başa olabilecekleri Karadeniz Bölgesine seyahat ederler. Bunaltıcı sıcaklardan kurtulup kendiniz buz gibi sulara bırakmak isteyen aileler, muhafazalar korunaklı yazlıklarda ya da daha çok topluma açık yerlerdeki kalabalık mekanlarda tatillerini yapabilir. Tatil planları yapıldıktan sonra ister sonradan öğrenilen ister bilinçli olarak hamileyken gidilmesinin kafa karıştırdığı bazı noktalar olabilmektedir. Enfeksiyon kapma riskine karşılık hamilelikte denize ya da havuza girmenin bebek için sakıncalı olup olmadığı merak edilmektedir. Peki yaz tatili planlayan hamilelerin bilmesi gerekenler neler? Hamilelikte denize girilebilir mi? Hamileler için en sağlıklısı havuz mu denizi mi? Hamilelikte yüzme pozisyonları...
HAMİLELİĞİN İLK ÜÇ AYINDA DENİZE GİRİLİR Mİ?
Hamilelik döneminin 1. trimesterında anne adayının ruhsal ve bedensel sağlığı açısından yüzme oldukça faydalıdır. Suyun desteği ve kaldırma gücünün etkisi ile rahimdeki bebek de bu durumdan faydalanabilecektir. Hamilelik döneminde denize girildiğinde vücutta farklı reaksiyonlar görülmüyorsa, doktorun tetkinlerinde bebeğin gelişiminde herhangi bir anormallik gözükmüyorsa hamilelik boyunca yüzmenin riski yok demektir.
HAMİLELİKTE YÜZMENİN FAYDALARI:
Hamilelik dönemindeki ilk aylarda mide bulantısı ve kusma sorunlarındaki şikayetlerin azalmasında etkilidir.
Sırt ve bel ağrılarının oluşumunu önler, kasların kuvvetlenmesini ve vücudun daha çevik olmasına yardımcı olur.
Psikolojik anlamda büyük bir rahatlık sağlar, stresi önler.
Uykusuzluğu ortadan kaldırır ve aşırı kilo almayı engeller. Lohusalıkta daha kolay toparlanmanızı sağlar.
Hamilelikte tansiyon yükselmesi ile ilgili sorunları önler.
HAMİLELİKTE DENİZE Mİ HAVUZA MI GİRİLMELİ? HAMİLELER İÇİN TERMAL HAVUZ ZARARLI MI?
Uzmanlar, hamilelerin havuza göre denize girmelerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyor. Özellikle herkesin günü birlik olarak girdiği kalabalık olan havuzlar, hijyensiz olması açısından uygun değildir. Çünkü havuzlarda enfeksiyon faktörlerinin bulunma ihtimali daha fazladır. Havuzları dezenfekte etmek amacıyla bazı maddeler koyulmaktadır. Bu maddeler yeterince dezenfekte edilmiş ise hamileye sakıncası olmaz fakat aşırı miktarda kullanılırsa zarar verebilir. Ayrıca düşük riski bulunan hamileler kesinlikle doktor onayı almalıdır.
Çünkü havuzların içerisindeki bazı bakteriler düşük ihtimalini arttırabilir. Hamilelikte kramp girmesi durumu sıklıkla görüldüğü için yalnız başınıza denize girmemek ve derine gitmemek dikkat etmeniz gereken durumlardandır.
HAMİLELİKTE YÜZME POZİSYONLARI NASIL OLMALI?
Sıcak havaların artış göstermesiyle beraber hem yetişkinler hem de çocuklar için tatil sezonu başlamış demektir. Peki sıcak havalara dayanamayan anne adayları ne yapmalı? Denizde ya da havuzda hangi dönemlerde ne kadar kalmalı? İşte cevabı...
BİRİNCİ TRİMESTER:
Hamileliğin ilk üç ayı için ideal süre günde 30 dakika kadardır. Anne adayının sabahleyin yüzmesi, sabah yaşanacak olan mide bulantısını önler ve enerjik olmasını sağlar.
İKİNCİ TRİMESTER:
Hamilelik döneminin ikinci üç ayında anne adayıyla beraber bebeğinde vücut ağırlığı artacaktır. Bu süre zarfında yüzme biraz azaltılmalıdır. Yüzerken de uygun bir mayo giyerek sırt üstü yüzülmelidir. Böylelikle bel ve sırt ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.
ÜÇÜNCÜ TRİMESTER:
Bu dönemde stres atmak ve sırt ağrılarından kurtulmak için en yöntem kurbağalamadır. Eğer anne adayı yüzerken şnorkel takarsa, yüzerken boyun bölgesinde gerginlik olmaz.