Son Konu

Hangi sıklıkla çocuğumu çocuk diş hekimi muayenesine götürmeliyim?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Amerikan Çocuk Diş Hekimleri Derneği (AAPD) ve Türkiye Çocuk Diş Hekimleri Derneği (TPD), bütün çocuklar için kontrol muayene süresini en az yılda iki defa olarak tavsiye etmektedir. Fakat kötü ağız hijyeni olan, özel sendrom veya hastalıklara sahip olan ve çürük yönünden yüksek risk grubunda olan çocuklarda kontrol sayısı artabilir. Ama unutulmamalı ki, Çocuk diş hekiminiz sizin çocuğunuz için doğru olan kontrol sıklığını size en iyi açıklayacak kişidir.

Neden çocuğumun çürüğü olmadığı halde Çocuk Diş Hekimine götürmem gerekli?

Düzenli diş hekimi randevusu çocuğunuzun dişlerinin çürüksüz kalmasına yardımcı olur. Diş temizliği (fırçalama vb.), dişlerin üzerinde organize olup dişeti rahatsızlıklarına ve diş çürüklerine neden olan artıkları uzaklaştırır. Flor tedavisi, minenin içerisinde bulunan flor içeriğini yenileyerek dişlerin güçlenmesini ve dişlerde çürük oluşmamasını sağlar. Hijyen talimatları, çocuğunuzun diş fırçalama ve diş ipi kullanma yeteneğini geliştirir ve bu sayede temiz dişler ve sağlıklı diş etlerine sahip olmasını sağlar.

Diş çürüğü diş hekimi kontrolü için tek neden değildir. Çocuk diş hekimi, çocuklarınızın gelişimi hakkında gerekli bilgileri sizin kontrol randevularınızda aktarabilir. Örneğin, çocuğunuz ideal diş sağlığı için lokal flor uygulamasına, diyet değişikliğine ve fissür koruyucu dolgularına (çürük aşısı da denilebilir) ihtiyacı olabilir. Çocuk diş hekimi ortodontik rahatsızlıkları tanımlayabilir ve bu konunun aciliyeti hakkında size yardımcı olabilir.

Çocuk Diş hekimi muayenesinde neler gerçekleşir?

Çocuk Diş hekimi, çocuğunuzun medikal ve dental hikayesini değerlendirir. O, kibarca ve eğlenceli şekilde çocuğunuzun dişlerini, ağız dokularını ve çenelerini muayene eder. Dişlerin yüzeyleri temizlenir ve lokal flor uygulaması yapılır (uygun şartlar varsa).

İlk muayenede Çocuk Diş Hekimi ilk sadece sizinle (ebeveynlerle) konuşmaz, çoğunlukla çocukla onun anlayacağı şekilde konuşarak, resimlerle ve örneklerle ona neler yapacağı hakkında bilgi verir. Bu işlemlerden sonra aileye bilgi verir ve çocuklar her zaman ön plandadır. Çocuk, sağlıklı gülüş ve dişler yönünden motive edilir.

Her randevuda X-ray’lar (Röntgen) alınması gerekli mi?

Hayır. Çocuk Diş Hekimi, TPD ve AAPD tavsiyelerine göre, çocuğunuzun ağız ve diş sağlığına fayda sağlayacağını düşündüğünde alabilir. Örneğin, röntgen çocuğunuzun diş çürüklerini teşhis edilerek doğru tedavinin gerçekleştirilmesini ve anormalliklerinin teşhis edilmesini destekler. Veya, ortodontik tedavinin teşhis ve planlaması hakkında bilgi verecektir. Çocuk Diş hekiminiz, size röntgenin gerekliliği hakkında gerekli bilgileri verecektir.

Çocuğumun iyi bir ağız hijyenine sahip olmasına nasıl yardımcı olabilirim?

Aşağıdaki basamaklar çocuğunuzun çürüksüz jenerasyonun bir parçası olmasına yardımcı olacaktır;

  1. Abur-cubur yiyeceklerin sıklığı düzenlenmesi (kontrolü elinizde tutmanız gerekli)

  2. Flor içerikli diş macunlarıyla günde iki kere efektif fırçalama

  3. Günde bir defa diş ipi kullanmak

  4. Düzenli diş hekimi kontrol muayenesini takip etmek

  5. Düzenli flor içeren su, gıdalar ve ürünler alıp almadığını takip etmek (Ülkemizde birçok kişi bu tarz ürünlere rahatlıkla ulaşmaktadır.)

 
Üst Alt