Son Konu

Hareket kabiliyetini artırıyor, ağrıyı ortadan kaldırıyor

dadaş

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,364
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Fizyoterapi uygulamaları, hayat kalitesini yükseltmede tesirli oluyor

Fiziksel işlevi değerlendirmeye, düzgünleştirmeye ve sürdürmeye yönelik bir sıhhat mesleği olan fizyoterapi kişinin pek çok sebepten kaynaklanan sıkıntılarını ortadan kaldırarak hayat kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Uzmanlar, ağrıyı azaltan ya da ortadan kaldıran fizyoterapi uygulamalarının ameliyat ihtiyacını azalttığını, hareket kabiliyetini geliştirdiğini, inme sonrası ortaya çıkan fonksiyon ve hareket kayıplarının tekrar kazanılmasına katkı sağladığını söyledi.

Dünya Fizyoterapi Konfederasyonuna üye olan tüm ülkelerde 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü olarak kutlanıyor. Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu, 1996 yılında konfederasyonun resmi olarak birinci toplantı günü olan 8 Eylül’ü Dünya Fizyoterapi Günü olarak kabul etmiştir.

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kısım Lideri Prof. Dr. Deniz Demirci, 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü hasebiyle yaptığı açıklamada fizyoterapinin ehemmiyetine ait değerlendirmede bulundu.

Fizyoterapinin fizikî işlevi değerlendirmeye, düzgünleştirmeye ve sürdürmeye yönelik bir sıhhat mesleği olduğunu kaydeden Prof. Dr. Deniz Demirci, “Fizyoterapi, kas-iskelet sistemi, nörolojik ve kardiyopulmoner meseleleri olan bireylerin tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında kapsamlı değerlendirmeleri, kıymetlendirme bulgularını ve uygulanan müdahalelerini ve bu müdahalelerin sonuçlarının değerlendirilmesini içerir.” dedi.

Fizyoterapistler hayat kalitesini yükseltmeyi hedefliyor

Fizyoterapinin, sıhhatin ve refahın geliştirilmesi ve insan hareketlerindeki bozuklukların yahut fonksiyon bozukluklarının önlenmesi, tedavisi yahut rehabilitasyonu ile ilgilendiğini söz eden Prof. Dr. Deniz Demirci, “Hareket bozuklukları, doğuştan gelen deformite, hastalık, travma, yanlış kullanım, kullanmama yahut rastgele bir sakatlıktan kaynaklanabilecek duygusal yahut fizikî yoksunluktan kaynaklanabilir. Hareket bozuklukları, işlevsel aktivitelerin gerçekleştirilmesindeki zorluklarla bağlı olduğundan, fizyoterapinin birincil maksadı sıklıkla hastalara olağan işlevin onarımında yahut azamî potansiyellerine ulaşmalarında yardımcı olmaktır. Bu hedefe ulaşmak için fizyoterapistler ağrıyı azaltmayı, dengeyi uygunlaştırmayı, kas gücünü ve motor denetimini uygunlaştırmayı, kardiyovasküler uygunluğu geliştirmeyi, teneffüs işlevini güzelleştirmeyi yahut eklem aralığını artırmayı hedeflemektedir.” diye konuştu.

Kişiselleştirilmiş plan oluşturulur

Fizyoterapistlerin, azamî ömür kalitesini hedefleyerek hem bireylerin hem de genel toplumun sıhhat ve iyiliğini teşvik ettiklerini söz eden Prof. Dr. Deniz Demirci, şunları söyledi:

“Bir fizyoterapist hastaya odaklanır ve şahsileştirilmiş bir plan oluşturmak için ömür üslubunu inceler. Sıhhat yahut tıbbi faktörler, sosyo-ekonomik gerilimler ve ömür usulü faktörleri nedeniyle hareket davranışlarını değiştirme riski taşıyan bireylerde bozuklukların, işlevsel kısıtlamaların ve sakatlıkların önlenmesini sağlar. Bozukluklar, fonksiyonel kısıtlamalar ve sakatlıklardan kaynaklanan hareket davranışları değişmiş bireylerde ve birey kümelerinde, hareket için gerekli olan beden sistemlerinin bütünlüğünü tekrar sağlamak, fonksiyonu ve güzelleşmeyi en üst seviyeye çıkarmak, hayat kalitesini artırmak ile yükümlüdür.”

Fizyoterapi süreci pekçok yarara sebep oluyor

Prof. Dr. Deniz Demirci, fizyoterapist ve fizyoterapi sürecinden yarar sağlanabilecek durumları da şöyle sıraladı:

Ağrıyı azaltır yahut ortadan kaldırır: Terapötik antrenmanlar ve eklem ve yumuşak doku mobilizasyonu üzere manuel terapi teknikleri yahut ultrason, bantlama yahut elektrik stimülasyonu üzere tedaviler, ağrıyı hafifletmeye ve ağrıyı azaltmak için kas ve eklem işlevlerini eski haline getirmeye yardımcı olabilir.

Ameliyat ihtiyacını azaltır: Fizik tedavi, ağrıyı gidermeye yahut bir yaralanmayı güzelleştirmeye yardımcı oluyorsa, birtakım durumlarda ameliyat gerekmeyebilir. Ameliyatın gerekli olduğu durumlarda da ameliyat öncesi fizyoterapiden faydalanmak mümkündür. Bu ameliyat sonrası düzgünleşme sürecini de hızlandırır. Fizyoterapi, ameliyat sonrası toparlanma sürecine de dayanak sağlar.

Hareket kabiliyetini geliştirir: Fizyoterapi ayakta durmada, yürümede yahut hareket etmekte zorluk yaşayan her yaştan beşere yardımcı olabilir. Germe ve kuvvetlendirme antrenmanları ile birlikte hareket kabiliyetini geri kazanmaya yardımcı olur. Fizyoterapistler, bireyleri baston, koltuk değneği yahut öbür rastgele bir yardımcı aygıtla en uygun biçimde mobilize edebilir. Şahsa özel planmış ömür kalitesini artıran müdahaleler uygular.

İnme sonrası fizyoterapi: İnme sonrası bir dereceye kadar fonksiyon ve hareket kaybetmek yaygın görülür. Fizyoterapi, bedenin zayıflamış kısımlarını kuvvetlendirmeye, yürüyüş ve dengeyi güzelleştirmeye yardımcı olur. Fizyoterapistler ayrıyeten inme hastalarının meskende daha bağımsız olabilmeleri için yatakta transfer ve hareket etme hünerlerini geliştirebilir ve tuvalet, banyo, giyinme ve öteki günlük ömür aktiviteleri için bakım yüklerini azaltabilirler.


Spor yaralanmalarında fizyoterapi: Fizyoterapistler, farklı spor kısımlarında yaralanma risklerinin belirlenmesi konusunda rol oynar. Yaralanma sonrası spora inançlı bir biçimde geri dönmeyi sağlamak için uygun düzgünleşme yahut yaralanmayı önlemek için idman programları tasarlayabilirler.


Dengeyi geliştirir ve düşmeleri önler: Fizyoterapistler şahısları düşme riski açısından kıymetlendirir. Düşme riski yüksekse, terapistler dengeyi inançlı ve dikkatli bir halde zorlayan idmanlar önerecektir. Terapistler ayrıyeten daha inançlı yürümeye yardımcı olmak için uyumu geliştirmeye yönelik antrenmanlarla yardımcı olur. İstikrar sorunu olan kişinin vestibüler sistemindeki bir meseleden kaynaklandığında, fizyoterapistler uygun vestibüler fonksiyonu süratle geri getirebilen ve baş dönmesi yahut vertigo semptomlarını azaltan yahut ortadan kaldıran rehabilitasyon programı düzenleyebilir.

Diyabet ve vasküler durumu yönetir: Genel diyabet idare planının bir kesimi olarak antrenman, kan şekerini tesirli bir formda denetim etmeye yardımcı olabilir. Ek olarak, diyabetli bireylerin ayaklarında ve bacaklarında duyu ile ilgili problemler olabilir. Fizyoterapistler, ileride daha fazla sorun yaşamamak için bu hastalara uygun ayak bakımı sağlamaya ve eğitmeye yardımcı rehabilitasyon programı planlayabilir.

Yaşlanmanın beraberinde gelebilecek problemleri azaltır: Bireyler yaşlandıkça artrit yahut osteoporoz gelişebilir yahut eklem replasmanına muhtaçlık duyabilirler. Fizyoterapistler, hastaların eklem replasmanından kurtulmalarına ve artritik yahut osteoporotik durumları konservatif olarak yönetmelerine yardımcı olabilir.


Kalp ve akciğer hastalıklarını yönetir: Bireyler kalp ile ilgili rahatsızlıklardan sonra kardiyak rehabilitasyon alabilirler. Pulmoner sorunlar için fizyoterapi, kuvvetlendirme, kondisyon ve nefes idmanları yoluyla ömür kalitesini güzelleştirebilir ve hastaların akciğerlerindeki sekresyonu temizlemesine yardımcı olabilir.


Kadın sıhhati ve öbür meseleleri azaltır: Fizyoterapistler, bayan sıhhati ve bağırsak inkontinansı, göğüs kanseri, kabızlık, fibromiyalji, lenfödem, erkek pelvik sıhhati, pelvik ağrı ve idrar kaçırma üzere sorunlar ile ilgili özel rehabilitasyonu programı planlayabilirler.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
 
Üst Alt