Son Konu

Hareketli protezler

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kısmi yada tüm dişlerin kaybedilmiş olduğu durumlarda , kimseye kişisel hazırlanıp, fonksiyon,konuşma ve estetik muhtaçlığını insana geri kazandıran ,takıp çıkarılabilen restorasyonlardır. Günümüzde artık dişsizlik meselesi implant üstü sabit protezlerle çok daha konforlu bir halde çözülür olmuşsa da , implant uygulanamayan nadir durumlarda bireyler için tek tahlildir. Her ne kadar estetik , konuşma yeteneği ve yemek yiyebilme manasında kişinin muhtaçlıklarını büyük orantıda giderebilse de ne yazık ki sabit dişler kadar konforlu olamamaktadırlar. Protezlerin hareketli yani hasta tarafından takılıp, çıkarılabilir olması sebebiyle hasta tarafından uygulanacak bakım ve arilik hem protezin hem hastanın sıhhati açısından çok değerlidir.

TOTAL PROTEZLER

Kişinin tüm doğal dişlerini, kaybetmiş olduğu durumlarda ,kişiden alınan ölçü ve bu ölçü üzerinden hazırlanan model yardımıyla , fabrikasyon dişler kullanılarak yapılan protezlerdir. Bu noktada bireyden alınan ölçü sırasında çok ihtimamlı ve dikkatli davranılması, ayrıyeten kullanılacak dişlerin kimseye has ve doğal dişlere en yakın sertlikte ve kalitede seçilmesi kişinin proteze adaptasyonu bakımından çok ehemmiyet taşımaktadır. Dikkatli ve ince bir çalışmayla bireye istek ettiği estetik ve fonksiyon geri kazandırılabilir, lakin proteze adapte olabilmek için devir gerektiği de muhakkaktır. Bu da protezlerin takılmasından itibaren nizamlı doktor denetimleri , protezlerin paklığına itina gösterilmesi ve güzel bir ağız hijyeniyle mümkün olabilir.

KISIMLI PROTEZLER

Hareketli kısımlı protezler , ağızda mevcut olan dişlerin korunması suretiyle hazırlanan protezlerdir. Kişinin bu protezlerle fonksiyon yapabilmesi, konuşması ve estetik muhtaçlığının giderilmesi için protezin tutuculuğunun âlâ olması, istikrarlı olması ve ağızdaki doğal dişlerle armoni içersinde olması gerekir. Bu nedenle kullanılacak dişlerin seçimi ve doğal dişlerle entegrasyonlu bir diş diziminin gerçekleştirilmesi kadar protezle , ağızdaki dişler arasındaki , ilişkiyi ve geçişi sağlayan tutucu modüllerin tasarımı , hali ve konumu çok değerlidir. Zira bu tutucu modüller, hastanın protezini kolaylıkla takıp çıkarabilmesini sağlayacak, lakin destek dişlere haddinden fazla kuvvet uygulamayacak, çiğneme esnasında, protezin oynamamasını sağlayabilecek başkaca estetiği de bozmayacak halde tasarlanmalıdır.

Kısımlı protezlerde de tam protezlerde olduğu üzere çok hassas bir çalışma , bireyin proteze adaptasyonu için çok gerekli olup, protezlerin arilik ve bakımına dikkat edilmesi kişinin ve protezlerin sıhhati açısından çok değerlidir.

 
Üst Alt