Son Konu

Hayvanlar Aleminin Sınıflandırılması

adanali

Yeni Üye
Katılım
20 Eki 2019
Mesajlar
11,158
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Konum
Adana
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Hayvanları omurgalı ve omurgasızlar olarak iki alem içinde sınıflandırma yaparız, bunların yanında omurgasızdan omurgalıya geçiş sınıfını oluşturan kordalılar bulunur.

Omurgasızlar

Genelde dış iskelete sahiptirler ve açık dolaşım sistemi gözlemlenir. Kemik ve kıkırdak bulundurmazlar. Sinir sistemi olanlarda bu sistem karın bölgesinde yapılanmıştır.

Altı sınıf bulunur:

1.Süngerler:
İğnemsi iç iskeleti vardır ve bu iskelet kalsiyum karbonattan oluşmuştur. Doku, organ gibi özel yapılara sahip değillerdir. Eşeyli ve eşeysiz şekilde( tomurcuklanma) çoğalabilirler. Vücutlarında tek bir açıklık bulunur. Suda yaşarlar.

2.Sölenterler: Tatlı suda ve denizde yaşarlar. Dokulaşma olmakla beraber sinirsel özellik ilk olarak bu canlıda başlamıştır, difüz denilen basit sinir sistemine sahiplerdir. Bunlar daha çok sinir telleri gibi olup değerlendirme yapamazlar bu yüzden uyarılara tüm vücut cevap verir. Bundan dolayı enerji tüketimleri fazladır. Eşeyli ve eşeysiz çoğalabilirler. Hidra, denizanası, mercan örnektir.

3.Solucanlar: Genelde hermafrodit çoğalırlar ve basit de olsa protonefredium denilen boşaltım organına sahiplerdir. Bununla fazla suyu dışarı atarak su dengesini sağlarlar. Halkalı, yassı ve yuvarlak olmak üzere üçe ayrılırlar.

4.Yumuşakçalar: Özellikle karada yaşayanlarında vücut yüzeylerinin oldukça yumuşak olmasından dolayı kalsiyum karbonat hücreleri bir arada tutar. Suda yaşayanların suyu vakumlama özelliği bulunur. Hidrostatik iskelete sahiptirler ve vücudun alt yüzeyinde çizgili kas özelliği vardır. Eşeyli çoğalırlar.

5.Eklem Bacaklılar: Bu canlılardan itibaren hayvan vücudu; baş, gövde ve üyeler olmak üzere üçe ayrılır. Büyük çoğunluğunda kitinden oluşan dış iskelet vardır. Eşeyli çoğalırlar.

6.Derisi Dikenliler: Vücut yüzeyi sert bir tabakayla örtülüdür, re jenerasyonla çoğalıp suda yaşarlar. Açık kan dolaşımına sahiplerdir, denizyıldızı örnektir.

Kordalılar

Özellikleri omurgalılar için de geçerli olup vücut yüzeyleri deriyle kaplıdır, sırt kısmında boydan boya uzanan sinir sistemi, notokord, böbrek, kapalı kan dolaşımı, solunum pigmenti bulundururlar. Eşeyli çoğalırlar.

Omurgalılar

1.Balıklar:
Dış döllenme dış gelişim vardır. Soğukkanlıdırlar. Yavru bakımları yoktur.

2.Kurbağalar: Hem suda hem karada yaşayabilirler. Dış döllenme dış gelişim vardır. Yavru bakımları ve yumurtalarının dış kabuğu yoktur. Larva halinde çıkıp suda yaşarken metamorfoza uğrarlar.

3.Sürüngenler: Bunlardan itibaren gelişmiş hayvanlarda yavru bakımı vardır. Derileri keratinleşerek pul haline dönmüştür. Akciğer solunumu yaparlar.

4.Kuşlar: İç döllenme dış gelişim vardır, kuluçkaya yatarlar. Akciğer solunumu yaparlar, kemiklerinin içi boştur. Besinlerini yağ olarak depo ederler. Diayfram zarları vardır.

5.Memeliler: Gagalı, keseli ve plesantalı olarak üç alt başlığı vardır. Kılları, akciğer kılcalları, diyafram kasları bulunur. İç döllenme iç gelişme vardır ve çoğu sütle beslenir. İnsanlar da bu sınıfa dâhildir.
 
Üst Alt