Son Konu

HDMI 2.1 Monitör Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

klimaci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
151,968
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
HDMI.jpg

HDMI lisansından sorumlu kuruluş, üreticilerin etkinleştirilen özelliklerin listesini açık bir şekilde belirttikleri sürece HDMI 2.0 monitörlerini HDMI 2.1 olarak etiketlemelerinde bir sorun olmadığını söyledi. Yeni standart eski cihazlarla geriye dönük uyumluluğu korumak zorunda olduğundan, HDMI 2.0 özellikleri artık HDMI 2.1 standardının “teknik olarak” bir parçası niteliğinde.

Peki bu ne anlama geliyor? Artık HDMI 2.1 destekli monitör alırken ürünleri daha yakından ve dikkatli şekilde izlemek gerekecek. HDMI lisanslama kuruluşu, HDMI 2.1 özelliklerinin isteğe bağlı olduğunu iddia ediyor ve hangi özellikleri desteklemeyi planladıklarını bildirmek üreticilerin kendi sorumluluğunda. Başka bir deyişle monitörde HDMI 2.1 etiketi olması, oyuncuların beklediği HDMI 2.1 özelliklerinin tamamını desteklediği anlamına gelmiyor.

Sorun ilk olarak Xiaomi’nin Çin’de piyasaya sürülen 24,5 inç 240 Hz monitöründe görüldü. Şirket pazarlama materyallerinde HDMI 2.1 ibaresini aşırı bir şekilde kullanmıyor, ancak bu standart ürünün teknik özelliklerinde yıldız simgesiyle açıkça belirtiliyor. Monitörler yalnızca orijinal HDMI 2.0 özelliklerinin bir parçası olan TMDS sinyal protokolünü destekliyor ve daha yüksek bant genişliği elde etmek için gerekli olan FRL’yi (Sabit Hız Bağlantısı) desteklemiyor. Sonuç olarak daha yüksek çözünürlüklerde daha yüksek yenileme hızlarına ulaşmak mümkün değil.

HDMI-2.1-vs-HDMI-2.0.jpg


Konu hakkında HDMI 2.1 özelliklerinin bu şekilde kullanımına nasıl izin verildiğinin bir açıklaması için HDMI Lisanslama Yönetimi’ne ulaşıldı. Görünüşe göre HDMI 2.0 standardı artık mevcut değil ve üreticilerin bunun yerine HDMI 2.1 etiketine başvurması gerekiyor. Yani tüm monitörler artık HDMI 2.1 olarak etiketlenebiliyor ve hangi özelliklerin gerçekten desteklendiği açık bir şekilde vurgulanması gerekiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu da müşterilerin işini iyice zorlaştıracak.

Ana endişe ise farklı bir sinyalleme yönteminin bant genişliğinde sınırlamalara neden olması. HDMI 2.1, oyuncular için oldukça önemli olan birçok önemli teknolojiyi beraberinde getirdi. Değişken Yenileme Hızı (Variable Refresh Rate), Otomatik Düşük Gecikme Modu (Auto Low Latency Mod-ALLM) ve Gelişmiş Gelişmiş Ses Dönüş Kanalı (Enhanced Audio Return Channel-eARC) gibi teknolojiler ise bahsedilmesi gereken en önemli teknolojiler arasında yer alıyor. Bazı yeni monitörler ve televizyonlar, HDMI 2.1 desteğiyle birlikte bu özellikleri sunmaya başladı.

‘Sahte HDMI 2.1’ sorunu henüz yaygın değil ve markaların monitörlerini nasıl pazarlayacağını zaman gösterecek. Bu noktada HDMI 2.1 destekli monitör satın alırken tüm detaylara dikkat etmenizde fayda var.
  1. HDMI 2.0 artık mevcut değil ve cihazlar artık referans alınmadığından v2.0 etiketiyle görünmeyecek.
  2. HDMI 2.0’ın özellikleri artık 2.1’in bir alt kümesi niteliğinde.
  3. HDMI 2.1 ile ilişkili tüm yeni yetenekler ve özellikler isteğe bağlı. Buna FRL, daha yüksek bant genişlikleri, VRR, ALLM ve diğer her şey dahil.
  4. Bir cihazın 2.1’e uygun olduğu iddia ediliyorsa, üretici “karışıklık olmaması” için cihazın hangi özellikleri desteklediğini açıkça belirtmeli.
 
Üst Alt