Son Konu

Helaya Girerken ve Çıkarken Okunacak Dua

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Enes bin Malik (r.a)dan rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem defi hacete (helaya, büyük veya küçük abdest ihtiyacına) girerlerken, şöyle dua buyurmuşlardır.
Helaya Girerken Okunacak Dua

Arapça Okunuşu:“Allâhumme innî eûzu bike minel hubsi vel habâisi”
Manası:“Allah’ım pislikten ve pis şeylerden sana sığınırım,” derlerdi. (Buharî, Deavât, 54)

Heladan Çıkarken Dua

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem biz ümmetine şöyle buyurmuşlardır. Sizden biriniz heladan çıkarken.

Heladan Çıkarken Okunacak Dua

Arapça Okunuşu:“Elhamdülillâhillezî ezhebe annî mâ yü’zînî ve emseke aleyye mâ yenfeunî”
Manası:“Benden bana eza veren şeyi gideren ve bana yarayacak şeyi bende tutan Allah’a hamd olsun.” desin.(İbn Mâce, el-Ezkâr, 28)

Bilindiği üzere İslam dininde Helaya girerken ve çıkarken okunacak dua konusu bir adap konusudur. Bu nedenle bir başka konu olan konusunda daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Bir Müslüman Hela İhtiyacından Dolayı Dahi Sevap Kazanabilmektedir

Peygamber Efendimizin hadis i şeriflerinde de belirtildiği üzere bir Müslümanın her hali hayırdır, yani kendisi için bir kazançtır. Peki, bu nasıl olmaktadır. Konumuzdan da yola çıkacak olur isek Hela ihtiyacından dolayı bir Müslüman sevap kazanabilir. Bu ise kişinin niyeti ve fiilini gerçekleştirme şekli ile alakalıdır. Örneğin hela ihtiyacını görecek bir kimse gelişi güzel bir şekilde defni hacet ihtiyacını görür ise belki edepsiz bir şekilde yaptığı taktirde üzerine bulaşan necasetten dolayı ibadetleri tehlikeye girer ve hadis i şeriflerde de belirtildiği üzere kabir azabına da duçar olabilmektedir.

Fakat bir kimse Efendimizin sünneti üzerine yukarıda zikrettiğimiz dualar ile hela adabı ile defni hacetini görür ise İslam dinin adabına ve dolayısı ile Efendimizin de sünnetine tabi olduğundan dolayı sevap kazanmaktadır. Özetle, bir Müslüman niyetini ve amelini sağlam tutar ise defni hacetini dahi kendi için sevaba bir vesile edebilir.
 
Üst Alt