Hemoroid (=Basur) , toplumda sanıldığının aksine çok sık görülen ve kişinin iş, sosyal, aile hayatını kısaca yaşam konforunu tümüyle etkileyen bir hastalıktır. Her 10 kişiden 7’si hayatının değişik dönemlerinde değişik biçimlerde ve değişik şiddette hemoroide ait sıkıntılar yaşayabilmektedir. Ancak ne yazık ki hemoroid sorunu olan hastalar doktora başvurup tedavi olmak yerine ya kendi kendilerine tedavi seçenekleri araştırarak ya da sağdan soldan duydukları kimi tümüyle yanlış uygulamalarla bu hastalıktan kurtulmak bir yana daha da artan yakınmalarla hayatlarını zehir etmektedir.
Hemoroid her yaşta herkesde görülebilir. En yoğun görüldüğü dönem 25-60 yaş arası yani üretken çağdır. Çoğunlukla hemoroid hastalarının kabızlık sorunu olduğunu görmekteyiz. Kabızlık yani geç ve güç dışkılama alışkanlığı, tuvalette uzun zaman geçirme, dışkının oldukça kuru ve sert çıkarılması gibi nedenler hemoroid hastalığının oluşmasındaki temel etkenlerdir. Kabızlık dışında ; şişmanlık, gebelik, iş gereği sürekli ayakta veya sürekli oturarak çalışma, ağırlık kaldırmayı gerektiren iş ve sporlar, aşırı alkol tüketimi bazı ilaçlar ve hastalıklar da hemoroidin diğer sık rastlanan nedenleri arasındadır.
Hemoroidi olan hastaların genellikle en sık görülen yakınması makattan kanamadır. Dışkılama sırasında , öncesinde veya sonrasında anüsten kanama görülür. Bu kanama damla damla olabileceği gibi su torbası iğne ile delinmiş gibi fışkırır tarzda da olabilir. Kan taze kan şeklinde olup parlak kırmızı renktedir. Kanama bazen az bazen fazla olabileceği gibi 1 hafta 10 gün kanayıp sonra 1 ay hiç kanama olmayabilir de. Kanama dışında dışkılamada makatta ortaya çıkan memeler, makatta ağrı, akıntı, kaşıntı hemoroid olduğunu düşündüren diğer semptomlardır.
Hemoroid tanısı bu konuda deneyimli bir cerrahın sadece muayenesi ile çoğu zaman mümkün olur. Ancak bir grup hastada hastanın yakınmaları muayenedeki bulgular ile örtüşmüyorsa, veya makattan kanaması olan hastanın ailesinde bağırsak kanseri öyküsü varsa bu gibi durumlarda muayeneye ek olarak endoskopik inceleme de (kolonoskopi) yapılır.
Makat bölgesinde kanama , ağrı, şişlik , gb hemoroid benzeri yakınmalara yol açan ve sıklıkla hemoroidle karışabilecek hastalıklar da vardır. Bunlar makatta çatlak (anal fissür), anal fistül, makatta apse, kondilom ve kanserdir. Bu nedenle hastaların yakınmalarına bakarak bir doktora muayene olmadan kendi kendilerine teşhis koyup kendince yöntemlerle tedavi olmaya çalışmaları sonuçta pek de altından kalkılamayacak ağır sonuçlara yol açabilir.
Hemoroid tedavisi mümkün bir hastalıktır. Günümüzde hemoroid tedavisi için ilaç tedavisinden, boğma yöntemine, laser tedavisinden Longo yöntemine çok sayıda alternatifimiz mevcuttur. Burada esas olan hangi hastaya hangi yöntemin uygulanacağına isabetli karar vermektir.