Son Konu

Herpes virüsü nedir

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Herpes simpleks virüsü (HSV) çok yaygın ve bulaşıcı bir enfeksiyondur. HSV’nin iki yaygın tipi herpes simpleks tip-1 (HSV-1) ve tip-2 (HSV-2)!dir. HSV-2 umumiyetle acı veren kabarcıklarla yüz ve ağzı tesirler. HSV-2 yahut jenital herpes de belin altında emsal kabarcıklara yol açar. Antikor üretimine neden olan HSV’ye maruz kalma, şaşırtıcı formda birçok çocukluk devri ve yetişkin nüfusta yüzde 50-100'e ulaşır.

Her ne kadar çoğumuz HSV-1’e maruz kalmış olsak da, bu durum hastalık semptomlarının rastgele bir devirde görüleceği manasına gelmez. HSV-1’e maruz kalanların yüzde 40’ına kadar tekrarlayan herpes geçireceği kestirim edilmektedir. Tekrarlayan herpes (HSV-1) uçuk ve dudak uçuğu diye tanımladığımız uçuktan sorumludur. Virüs ekseriyetle dudak etrafındaki deriyi tesirler, gelgelelim lisanı, damağı yahut dişetini de etkileyebilir. Tekrarlayan herpeste, HSV-1 virüsü trigeminal hudut kökünde vücudun bağışıklık sisteminden saklanır. Trigeminal had kökü, ağız ve yüz kısımlarına duyu ve hareketi sağlayan hudutları içeren ve dimağda olan hudut dokusu demetidir. Tekrarlayan herpes güneş ışığına maruz kalma, ateş, enfeksiyon, menstrüel döngü, duygusal gerilim, travma yahut hamilelik nedeniyle tetiklenebilir.

Tekrarlayan herpesi olan birçok kişi semptomların nasıl başladığını âlâ bilir. Kabarcıklar görülmeden birkaç saat yahut bir yahut iki gün evvel, umumiyetle karıncalanma yahut yanma duygusu olur. Daha sonra iki yahut dört gün boyunca uçuk yahut veziküller görülür ve bunlar süratle çatlar. Daha sonra 8 ila 11 gün sürecek olan kabuk yahut yara oluşur. Kabuk enfekte olmadığı sürece umumiyetle skarlaşma görülmez, lakin kabuklar tasavvura kadar kişi hâlâ illeti bulaştırabilir. Herpes başlangıcında iseniz, diş doktorunuzu kesinlikle bilgilendiriniz.

HSV-1 uçuklarının güzel olmayan manzarasının yanında, ağız-jenital temas yoluyla HSV-1 enfeksiyonunun üreme organlarına yayılma riski de vardır. Misal biçimde, birebir seksüel maruz kalma durumunda jenital herpes de ağza yayılabilir. HSV-2 virüsü ile enfekte olmuş gebe bir bayan veladet sırasında virüse yakalanarak doğmamış evladını yüksek risk altına sokmaktadır ve ekseriyetle tevellüdün sezaryenle yapılması tavsiye edilir.

Bu aşamada HSV-1 yahut HSV-2 için rastgele bir tedavi yoktur. Tekrarlayan herpese yol açan HSV-1; antiviral ilaç acyclovir yahut Zovirax®’ın topikal yahut ağızdan alımı ile tedavi edilebilir. Tekrarlayan enfeksiyonun birinci işaretleri görüldüğünde verilirse, acyclovir’in en başarılı sonuçları verdiği ve acıyı, raddeyi ve vadeyi makul bir seviyeye getirdiği düşünülmektedir.

 
Üst Alt