Son Konu

Hız Sabitleyici ile İlgili Merak Edilen Tüm Sorular

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Hız Sabitleyici ile İlgili Merak Edilen Tüm Sorular​

Araçlar gelişen teknoloji ile birlikte bizlere birçok farklı imkân sunuyor. Her geçen gün araç kullanmak daha kolay bir hale gelmekte. Araçların daha az eforla kullanılması her zaman konforu üst seviyeye çıkarmakta. Ancak insanlarda ortaya çıkarabildiği dikkat kaybı sebebiyle bazı sürücüler bu donanımlara tepkili.
Hız sabitleyiciler çok uzun süredir bizlerle birlikte olan ve her dönemde tartışılmaya devam eden donanımlardan bir tanesi. Hız sabitleyici bulunduran araçların değeri her zaman biraz da olsa yüksek oluyor. Bu donanımları bulundurmasına rağmen kullanmayı tercih etmeyen de çok sayıda kullanıcı mevcut. Bu tartışmalar devam ederken hız sabitleyicilerine dair aklınızdaki soru işaretlerinin tamamını ortadan kaldırılıyoruz.

Hız Sabitleyici Nedir?​

Bilindiği üzere aracın hızı sürücünün gaz pedalına verdiği tepki ile belirlenmektedir. Her ne kadar aracın performans olarak pedala yapılan müdahalelere ne kadar cevap verdiği önemli olsa da pedala basmaya devam edildiği sürece hızda bir artış yaşanır. Hızın sürekli olarak aynı seviyede tutulması için pedala devamlı olarak belirli bir düzeyde basılması gerekir. Bu işi sürücülerin yerine yapan donanım hız sabitleyici olarak isimlendirilmektedir.
Hız sabitleyiciler istenen zaman aktif edilebilen, istenen zamanda da devre dışı kalan yapılardır. Devreye sokulduğu anda gaz pedalı donanım tarafından devralınır. Sürücünün pedala basmaya devam etmesine gerek olmaz. Hız sabitleyiciye anlık olarak kaydedilen hızda sürekli olarak devam edilir. İstenen anda sabitleyicinin devre dışı kalması mümkün olacaktır.

Hız Sabitleyici ile İlgili Merak Edilen Tüm Sorular

Hız Sabitleyici Sonradan Takılır mı?​

Hız sabitleyicilerin ortaya çıkardığı konfor birçok sürücüyü cezbediyor. Özellikle uzun yolları fazlaca aşındıran kişilerin bu teknolojiye âşık olduğunu söylemek zor değil. Sürücüler için böylesine önemli olan bu donanım yeni model araçların büyük bir kısmında mevcut. Ancak araçların paketlerinde maliyetin azaltılması adına bu donanımın kullanılmadığı araçlar da hala üretiliyor.
Sürücüler aldıkları araçların mevcut paketlerinde hız sabitleyici yoksa bunu sonradan taktırmayı düşünebilir. Çünkü bu donanımlar sonradan motora eklenebilen yapıdadırlar. Markaların sahip oldukları motorun özelliklerine göre hız sabitleyicinin yapısında da küçük değişiklikler yaşanır. Kendi araç modellerine uygun sabitleyicileri belirleyen kişiler rahatlıkla bu donanımı araçlarına ekleyebilirler.

Hız Sabitleyicinin Avantajları Neler?​

Hız sabitleyicinin en önemli avantajı sürücüye sunduğu konfordur. Nasıl ki manuel araçlar sıkışık trafikte sürekli olarak vites değişimi sebebiyle ayak bileklerinde zorlanmaya sebep oluyorsa hız sabitleyici bulunmayan araçlar da uzun süreli sürüşlerde sorun ortaya çıkarır. Hız sabitleyicilerin kullanımı ile birlikte ayakların dinlenmesi mümkün olduğundan sürüş konforuna direkt olarak etki eder.
Hız sabitleyicinin ikinci avantajı yakıt tasarrufudur. Aracın sürekli olarak aynı hızda ilerliyor olması motorun yorulmamasını ve daha düşük seviyede yakıt tüketmesini sağlar. Araştırmalar hız sabitleyicilerin %25’e yakın yakıt tasarrufu sağladığını ortaya koymaktadır.
Hızın sabitlenmesi radar cezalarının da önüne geçebilen bir durumdur. Sürücüler farkında olmadan yoldaki maksimum hızı aşabilirler. Böyle durumda ciddi para cezaları gelecektir. Maksimum hıza yakın bir düzeyde sabitlenen araçlarda böyle bir sorun ortaya çıkmaz.

Hız Sabitleyicinin Dezavantajları Neler?​

Araçlarda bulunan birçok donanım gibi hız sabitleyiciler de belli başlı dezavantajlara sahiptir. İlk akla gelen olumsuzluğu sürücülerde ortaya çıkardığı tembelliktir. Sürücüler ayaklarını da minimum seviyede kullanmaya başladığında vücudun uykusu daha kolay gelir. Özellikle uzun yollarda sürücüler için son derece tehlikelidir.
Sürücüler gazdan ayağını çektiği için aracın tepkisini hissedemez hale gelirler. Sürekli olarak aynı hızda gitmek artık hızın algılanamamasına yol açmaktadır. Bu sebeple araç sollama ya da viraja girme aşamasında hız analizleri doğru bir şekilde yapılamayabilir. Her ne kadar hız sabitleyici frene basılması ile devreden çıksa da bazı tehlikeler oluşabilir.

Hız Sabitleyici Nasıl Kullanılır?​

Hız sabitleyicilerin kullanımı son derece basittir. Araç içerisinde yer alan tuşlar ile hız sabitleyici kontrolü sağlanmaktadır. Bu tuşlar genellikle direksiyon üzerinde olurken bazı araçlarda konsol kısmında da yer alabilmektedir. Sonradan taktırılan araçlarda sabitleyici içim özel bir kısım da araca eklenebilir.
Araç ilk olarak sabitlenmek istenen hıza getirilmelidir. İstenen hıza ulaşıldığında sabitleyiciyi aktif hale getiren tuşa basılır ve pedaldan ayak çekilir. Böylece artık araç belirlenen hızda hareket etmeye devam eder. Hız sabitleyicilerde “+” ve “-“ tuşları da yer almaktadır. Bu tuşlar ile birlikte hız arttırılıp azaltılabilir. Bazı araçlarda belirli bir hızın hafızaya alınması da mümkündür. Tuşa basılarak aracın hafızada yer alan hıza ulaşması ve orada sabitlenmesi sağlanabilir.

Hız Sabitleyici Yakıt Tasarrufu Sağlar mı?​

Hız sabitleyicilerin faydaları söz konusu olduğunda her zaman konfor ön plana çıkar. Birçok kişi aracın sürekli olarak aynı hızda gitmesinin yakıt tasarrufu konusunda bir katkı sağlamadığını düşünür. Ancak aracın uzun yolda daha düşük yakıt harcamasının sebebi dur-kalk işlemlerinin yaşanmaması ve devamlı olarak aracın uygun devirde gitmesidir.
Hız sabitleyicinin olmadığı durumlara sürücüler aracı sabit bir hızda tutmakta zorlanırlar. Özel bir çaba göstermezlerse aracın hızında küçük de olsa değişimler yaşanacak ve araç yüksek devirlere çıkabilecektir. Ancak hız sabitleyici kullanımı aracı sürekli olarak aynı düzeyde tutarak %25 yakıt tasarrufu sağlar. Sabitleyiciler için ödenen ücretler bir süre sonra kendisini geri ödemeyi başaracaktır.

Hız Sabitleyici ile İlgili Merak Edilen Tüm Sorular

Hız Sabitleyici Kaza Riskini Arttırır mı?​

Hız sabitleyicilere gelen en büyük eleştiri sürücülerde dikkat dağınıklığına sebep olmasıdır. Bu da dolaylı olarak kaza riskini arttıran bir durumdur. Sürücülerin uyuklama ihtimali artabilir. Böylece kazalara davetiye çıkarılmış olur. Bunun yanı sıra hız sabitleyicinin nasıl kullanılacağını bilmeyen kişiler deneme yaparken panik yaparak kazalara sebep olabilirler. Bütün bunlar bu donanımın kaza riskini arttırdığına yönelik işaretlerdir.
Diğer bir yandan ele alındığında hız sabitleyiciler frene basıldığı anda devreden çıkan sistemlerdir. İstenirse tuş kontrol kısmından da devre dışı bırakılabilir. Rahatlıkla devreden çıkabildiği için sürücülere tepki açısından bir dezavantaj sunmaz. Hız sabitleyicilere alışan herkes rahatlıkla araçlarını bu formda kullanacak ve kazalardan uzak kalmayı başaracaktır. Doğru bir şekilde kullanıldığında son derece faydalı bir donanım olarak karşımıza çıkar.

Hız Sabitleyici Fiyatları Ne Kadar?​

Hız sabitleyicilerin sonradan araca dâhil edilebildiğini belirtmiştik. Bu ürünlerin fiyat olarak da çok yüksek seviyede olmayışı önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor. Araca sonradan takılan bu donanımın 2022 senesindeki fiyatları 250 TL ile 1000 TL arasında değişmekte. Marka ve modele göre bu fiyatların üzerine çıkan birkaç ürün olabilir. Ancak genel olarak bu fiyat aralığında alışverişi tamamlamak mümkün.
Hız sabitleyicilerin satın alım işleminin ardından montaj işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Sürücüler genelde bu donanımı kendileri ekleyemezler. Bu sebeple de özel yerlerde ücret karşılığı montajın yaptırılması aşamasında montaj ücretlerinin de göz önünde bulundurulması gerekli olacaktır.
Her ne olursa olsun hız sabitleyici uzun vadede harcanan ücreti geri kazandırmayı başaran bir üründür. Bu konforu yaşamak isteyen kişiler alışverişlerinde ne kadar yüksek bir ücret öderse ödesin uzun yola çıktıkları her anda ödedikleri ücreti geri kazanmaya başlayacaklardır. Sürücülerin araçlarının yeni ya da eski oluşuna bakmadan bu donanıma yönelmesinin sebebi de budur. Ayrıca aracın değerini de yükselten ve satışta etkin olan bir donanımdır.
 
Üst Alt