Son Konu

Honor Router 3 inceleme

makaleci

Yeni Üye
Tepkime
0
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
116356_640.jpg

Honor Router 3
konutta internet konusunda, bilhassa Wi-fi tarafında sorun yaşayan kullanıcılar için tahlil üreten bir aygıt. Bu yazıda sizi teknik tabirlere boğmaktan çok direk olarak kendi tecrübem üzerinden örnekler ile bu router özelliklerini anlatmaya çalışacağım. Ama öncelikle aygıtın özelliklerine geçmeden evvel Router aygıtlardan kısaca bahsedelim. Zira birçok kullanıcı Modem ve Router ortasında baş karışıklığı yaşayabiliyor.

Router nedir?

Çoğumuzun meskeninde olduğu üzere internete bağlandığımız aygıtları modem olarak isimlendiriyoruz. Router ise başta da belirttiğim üzere modemin kâfi olmadığı anlarda hem kablolu hem de kablosuz tahliller için devreye giriyor. Çoklu ağ ortasında ilişkiyi sağladığı üzere bir nevi yönlendirici vazifesi üstleniyor diyebiliriz. Honor Router 3 ise hem bu özelliği hem de içerisinde barındırdığı farklı özellikler ile öne çıkan bir aygıt. Öncelikle fiyatına baktığımızda Wi-fi 6 tahlili için en ulaşılabilir modellerden biri olduğunu görüyoruz. 

Honor Router 3 incelemesi

Aygıtın dizaynına baktığımızda bir modem boyutunda olmasına rağmen daha ince bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Aygıtın üst yüzeyinde bir senkron tuşu, ön kısmında ise bildirim ışığı bulunuyor. Art tarafına baktığımızda ise güç girişi ve reset yuvası dışında bir adet WAN, üç adet LAN girişi görüyoruz. Router'ın suramı da hayli kolay. Modeminizden çıkan Ethernet kablosunu WAN girişine takıyorsunuz ve güç girişini de yaptıktan sonra irtibatınızı sağlayabiliyorsunuz. 

Daha sonra ister bağlayacağınız bilgisayarınızdan, isterseniz de Wi-fi ağına bağlanarak cep telefonunuzdan ağ ayarlarını yalnızca birkaç adımda yapmak mümkün. Ben mesela meskendeki modemin Wi-fi özelliğini kapatıp, bu dağılımı direk Honor Router 3 ile yaptım. Tabi birazdan da bahsedeceğim üzere test sırasında ikisini birden kullandığım vakitler da oldu. 

Çift bantlı bir yönlendirici olan Honor Router 3, Wi-fi ağını sahip olduğu dört anteni ile birlikte yayıyor. Bu hususta âlâ bir performans sergilediğini de söylemem gerek. Örneğin ben konutumda farklı bir markanın klasik bir modemini kullanıyorum. Hani servis sağlayıcılarının vermiş olduğu modemlerden bir tanesi. Antensiz bir modem ve konutumun hali uzunlamasına olduğu için Wi-fi sorunu çektiğimi söylemem gerekiyor. Modem art odada, çalışma odamda olduğu için meskenin başka köşesindeki salonda genelde internet çok düşük bir süratte geliyor ve birçok vakit kopuyor. 

Bir menzil arttırıcı kullanmama karşın kopmalarla ve sürat düşüklüğü ile karşılaşabiliyorum. Hem kendi modemimi hem de test ettiğim Honor Router 3 modelini bu menzil arttırıcıya bağlayarak birtakım testler yaptım. Yakın uzaklıkta zati âlâ bir performans gösteren Honor Router 3, menzil arttırıcı kullandığım uzun uzaklıkta de hem kopmaları engelledi hem de daha yeterli bir sürat sunmayı başardı. Aşağıdan da görebileceğiniz üzere olağan temasımda wi-fi üzerinden 18.1 Gbps sürat alıyorken, Honor Router 3 bağladığımda ise bu sürat 26.3 Gbps suratına kadar çıktı.

Kullanım tecrübesinden sonra biraz da modemin teknik özelliklerinden bahsedelim. Wi-fi 6 özelliği bulunan Honor Router 3, 2.4 Ghz irtibatta 574 MBit, 5 Ghz irtibatta ise 2.402 Mbit'lik bir randıman sunabiliyor. Tabi bu suratlara ulaşabilmek için standart modemlerden ışıkta masimum kapasitesi daha yüksek bir aygıt kullanmanız gerekiyor. 

Router arayüzü de epeyce sade bir halde tasarlanmış. Buradan hem irtibatlar ortasındaki ayarlamaları hem de Wi-fi düzenlemelerini yapabiliyorsunuz. Olağan temaslar dışında konuk girişleri, yönlendirme ayarlamaları ya da MAC adresi engelleme üzere standart süreçleri bu arayüzden yapmak mümkün. 

Sonuç olarak belirttiğim üzere Honor Router 3
, Wi-fi 6 dayanağı ile şu anda piyasada bulunan en uygun yönlendiricilerden bir tanesi. Tabi ki fiyatını göz önüne aldığımızda kapsama alanının aşikâr bir oranda kaldığını söylememiz gerekiyor. Lakin benim üzere bir menzil arttırıcı kullanıyorsanız ya da kutu üzere bir konutunuz varsa kâfi bir alanı kapsadığını da söylemem gerekiyor. Şayet Wi-fi 6 takviyeli bir yönlendirici arıyorsanız ve uygun fiyatlı olmasını istiyorsanız Honor Router 3 modeline göz atabilirsiniz.

Üst Alt