Hareketli dokuların (yumuşak damak, küçük dil, dil kökü) hava yolunu kısmen ya da tamamen kapayarak neden olduğu Horlama ve Uyku Apnesi hastalığının her safhasında etkili sonuç alınabilen, cerrahiye alternatif tek uygulamadır.
Üst ve alt arka solunum yolunun boyutlarını arttırmak ve tıkanma potansiyelini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır.
- Horlama Protezi
Bu döngüyü engelleyerek, dokuların tahrişine son vermek, dokuların eski haline dönmesine yardımcı olmak ve hava yolunu açmak; yani horlama ve uyku apnesini tedavi etmek mümkündür.
Horlama Protezi sayesinde alt çene, uyku süresince biraz önde ve biraz açık konumlandırılır. Aynı zamanda alt çeneye bağlı olan dil ve boğaz kasları (hastayı rahatsız etmeyecek şekilde) gergin tutulmuş olur.
Böylece zorunlu ve kaçınılmaz olarak geniogloussus kası üzerinde sürekli bir egzersiz etkisi yaratılarak kasın yitirmiş olduğu tonus (güç) ve fonksiyonunun geri kazanımı amaçlanır. Apareyin aktive ettiği ikinci kas palatoglossustur, dolayısıyla yumuşak damak öne çekilmiş olur.
Horlama Protezi'nde dili öne çekmek, hyoid kemiğini yukarı-öne doğru yükseltmek ve üst solunum yolunun boyutlarını arttırmak temel amaçtır. Bu sırada dil tabanını yükselttiği için tıkanma veya daralma ortadan kaldırılır.
Bunun yanında, hava kanalının hacimi arttığı için, içinden geçen havanın hızı düşer ve yumuşak dokuların titreşmesi de önlenmiş olur.
Gerginliklerini kaybetmiş olan kaslar tekrar eski güçlerine ulaşır ve solunum yolundaki tıkanma ortadan kalkar.
Horlama Protezi'nde, tedavinin başarısı için çok önemli kriterler olan aparey dizaynına ait özellikler (protezin tutuculuğu, çeneler arası açıklık ve uzaklık miktarı, alt çenenin daha önde konumlandırılma miktarı ve ön hava yolu genişliği vs.), her hasta için bireysel olarak hesaplanarak gerçekleştirilir. Prefabrik ve hazır bir ürünün uyumlandırılmasından oluşmaz.
Horlama Protezi, her gün geceleri (uykuda) 6 saat süreyle takılmak şartıyla, hastanın ve hastalığın durumuna göre 4-12 ay kadar kullanılır. Bu yöntem ile hiçbir kalıcı olumsuz etki olmaksızın, Horlama ve Uyku Apnesi hastalığı kalıcı olarak tedavi edilebilir.
Horlama protezlerinin riskleri ve faydaları diğer tedavi yöntemleriyle kıyaslanmayacak derecede olumludur. Hastalığın, yumuşak damağa yönelik cerrahi müdahaleden 1 yıl sonra tekrar etme ihtimali varken, Horlama Protezi'nde başarı oranı %95’dir.
- Horlama Protezi Avantajları
- Hastalığın her aşamasında uygulanabilir olması
- Cerrahi müdahale içermeden uygulanması
- Cerrahi müdahaleyi reddeden veya cerrahi müdahele yapılamayan hastalarda alternatif bir tedavi seçeneği olması
- Diğer tedavilere göre iyileşme belirtilerin daha çabuk görülmesi
- Etkinliğinin kanıtlanmış olması
- Çok kısa sürede hazırlanması
- Tedavi maliyetinin düşük olması
- Hastalar tarafından kolayca tolere edilmesi
- Başarı oranının %95 olması
Uyku Hastalıkları Birliği Uygulama Standartları Komitesi, uyku apnesi ve horlama tedavisinde horlama protezlerinin kullanımının, uygun olacağını bildirmiştir.
- Horlama Protezi
1- Protez geceleri mi takılıyor, rahatsızlık veriyor mu?
Evet, sadece geceleri uyurken kullanılıyor, en az 6 saat takılıyor. Rahatsızlık vermiyor aksine gece uyurken horlamayı ve tıkanmayı engellediği için kişi daha rahat nefes alıyor ve daha konforlu uyuyor.
2- Ne kadar sürede tedavi olunuyor?
Tedavi süresi hastalığın şiddetine ve hastanın özelliklerine (kilo, yaş, sistemik rahatsızlıklar, cinsiyet vb) göre değişmekle beraber ortalama 4-12 ay arasındadır. İyileşme, protezin kullanımı sırasında düzenli kontroller ile takip edilir; zamanı gelince uygulama bitirilir.
3- Protez boğaza kadar mı uzanıyor?
Hayır, sadece diş lerden destek alınıyor. Bundan dolayı kullanımı rahattır.
4- Kullanımı rahat mıdır? Takılıp çıkartılması zor mudur?
Bireyin kendi ağız yapısına göre hazırlandığı için kullanımı rahattır, bir gözlük ne kadar rahatsızlık veriyorsa protezde o kadar rahatsızlık verir. Kullanımı gözlüğü takıp çıkarmak kadar basittir.
5- Gece protez ağzımdayken ağızım açık mı kalacak, ağız kuruluğu yapar mı?
Hayır, dudaklar protez ağızdayken kapanacaktır. Ayrıca vücuttaki oksijen miktarı yükseleceği için tükürük salgısı normale dönecek ve ağız kuruluğu olmayacaktır.
6- Protez ne kadar sürede etki edecek?
Kullanılmaya başladığı ilk geceden itibaren etki göstermeye başlıyacaktır. Horlama ve tıkanmaların sayısı ilk geceden itibaren azalacaktır (çoğu zaman tamamen kesilir) ve ana etkiler 3-4 hafta içinde gözlenir.
7- Protez malzeme olarak sert midir?
Tedavi etkinliğin artması için sert malzemeden imal edilmiştir. Fakat protezin sert malzemeden yapılması protezin kullanımı açısından güçlük yaratmaz.
8- Tam diş sizlik durumunda ya da ağızdaki herhangi bir protez varlığında da horlama protezi uygulanabilir mi?
Horlama protezi bireye özgü yapıldığı için yukarıda sayılan tüm durumlarda kolaylıkla ve sağlıkla uygulanır.
9- Protez aşırı kilolu hastalarda veya aşırı kilolu kişilerde tedavi ediciliğe sahip midir?
Evet, aşırı kilolu hastalarda da tedavi edici etkinliğe sahiptir. Fakat kilo verilebildikçe daha etkili ve çok daha kısa sürede iyileşme gerçekleşmektedir. Hastaların mevcut kilolarından daha fazla kilo almamaları da önemlidir.
10- Alt çenenin üst çeneye göre daha geri pozisyonda konumlandığı (retrognathia: alt çene gelişim geriliği) durumlarda etkili midir?
Alt çenenin üst çeneye göre daha geri ve küçük kaldığı, üst çenenin alt çeneyi daha çok örttüğü durumlarda da protez uygulanabilir.
Sonuç olarak horlama bir hastalıktır ve bu hastalık sadece çevreyi rahatsız edici olan sosyal boyutu dışında kişinin kendi sağlığı açısından da ciddi riskler taşımaktadır.
Horlayan kişiler bu durumdan utanmamalı ve tedavi yolunda adım atmalıdır. Nefes durmaları başlayıp da ciddi sağlık problemlerinin ilk bulguları ortaya çıkmış olan kişiler hastalık daha da ilerlemeden hemen bir Kulak Burun Boğaz muayenesinden geçmelidirler.
Unutmayın!
- Horlama ve Uyku Apnesi Ciddi Bir Sorundur.
- Horlama ve Uyku Apnesi nefes almanın tehlikeli biçimde kesilmesidir.
- Horlama ve Uyku Apnesi komik değildir, umutsuz hiç değildir.