Son Konu

HPV Virüsü

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

HPV virüsü bir DNA virüsüdür. Vücuda girmesi ve kalması çok çeşitlidir. 100’ün üzerinde tipi vardır. En çok cinsel ilişki ile bulaşır. Erkeklerde peniste kadınlarda vajina içinde yerleşir. Sonra virüs hücre içine girerek hücrenin DNA yapısını bozmaktadır. Bunun sonucu olarak genital siğil veya kondilom denen oluşumlar oluşur. Bu siğiller zamanla çoğalır ve birleşerek karnabahar şeklinde oluşumlar haline dönüşür.

Bu siğiller çıktıktan sonra temas sırasında bulaşır. Uzun zaman tedavi edilmeden kalan siğiller erkeklerde penis veya anüs kanserlerine kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olmaktadırlar.

HPV virüsünün hastalık yapar hale gelmesinde kişinin bağışıklık sisteminin önemi fazladır. Virüs bazı kişilerde uzun yıllar herhangi bir hastalık yapmadan latent halde kalabilir. Fakat bu durum hastalığın yayılmasına engel değildir. Bu tür taşıyıcı kişiler ilişkiye girdiği partnerine virüsü bulaştırabilir. Bu virüs partnerde hastalığa neden olabilir.

HPV Tedavisi


Hastalığın kuluçka süresi HPV virüsünün çeşidine göre ve bulunduğu kişiye göre değişir. Virüsle temastan aylar, yıllar sonra hastalık ortaya çıkabilir. Fakat virüsü olan hastaların çoğunda ilk 6 ay içinde belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

Virüsün bulaşmasında en büyük etken cildin cilde temasıdır. Bu sürtünme sırasında genelde virüs alınır. Tam bir cinsel ilişki olmadan özellikle gençlerin yaptığı sürtünme sırasında virüs bulaştırılabilir. Virüs genelde ciltteki sıyrıklardan, yırtıklardan vücuda girer. Cinsel olarak aktif olan herkes virüsü bulaştırma potansiyeline sahiptir.

Kondilom Tedavisi

Tanı genelde fizik muayene ile konur. Genital bölgede veya anal bölgede ciltten kabarık çeşitli renklerde kitleler görülür. Bazen bunlar çok fazladır ve karnabahar şeklini alabilirler. Bayanların yılda en az 1 kez smear testi yaptırması rahim ağzı kanserinin erken tanısı için çok önemlidir.

Hastalığa neden olan virüsün etkin bir ilacı yoktur. Bakterilere etkili antibiyotikler ne yazık ki virüslere etkili değildir. Virüs vücuda girdiğinde buradan kurtulmanın tek yolu bağışıklık sisteminin kuvvetli tutulmasıdır. Kondilom tedavisinde amaç virüsün neden olduğu siğillerin ortadan kaldırılmasıdır. Bunun için ortaya çıkan siğiller erkenden tedavi edilmeli, yakılmalıdır. HPV enfeksiyonlarında verilen krem ve aşılarında hastalık oluştuktan sonra yararı olmaz. Hemoseksüellerde görülen kondilomlarda anüs çevresi ile birlikte anüs içi de araştırılmalıdır. Çünkü buradaki kondilomlar tedavi edilmezse anüs kanserine yol açabildiği gibi kanama ve kaşıntı gibi yakınmalarla kişiyi çok rahatsız edebilir.

Kondilom tedavisi günümüzde ya elektrokoter ya da radyofrekans yöntemi ile yakılarak yapılmaktadır. Tedavi yaklaşık 6 ay sürer. Hasta her ay gelir ve lokal anestezi altında çıkan kondilomlar tek tek yakılır. Hekim hasta ilişkisi çok önemlidir. Kliniğimizde kondilom tedavisi yapılmaktadır.


 
Üst Alt