Son Konu

HTS Kaydı Nedir?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

HTS Kaydı Nedir?​

HTS kısaltmasının açılımı ‘Historical Traffic Search’ şeklindedir. Türkçe açılımı ise ‘Arama trafiği kayıtları’ olarak şeklindedir. Peki bu HTS kaydı nedir? HTS kayıtları, kişilerin , ve yazılı iletişimlerini kayıt altına alan bir sistemdir. Sistem, bütün verileri ayrıntılı bir biçimde kayıt altına alır. Bu kayıt, dijital suçlarda yer alır. Suçu işleyen kişinin her türlü iletişim bilgileri ortaya çıkarılır. Ancak çoğunlukla arama kayıtları inceleme altında olur.



HTS kayıtları, bilgilerin kolay anlaşılmasını sağlama amacı gütmez. Her şeyden önce bu kayıtlar teknik bilgileri barındırır. Bu kayıtlar, hukuki davalarda oldukça sağlam bir yardımcıdır. Çünkü bilgilerin hepsi toplanır ve ifade kayıtlarıyla eşleştirilerek bütün çelişkileri ve itirafları ortaya çıkarır.

Böylelikle HTS kaydı nedir sorusuna yanıt vermiş olduk. HTS kayıtları çoğunlukla arama kayıtlarını kapsar demiştik. Peki arama kayıtlarında hangi bilgiler yer alır? Şimdi sizlere HTS kayıtlarının içeriği nedir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

HTS Kayıtlarının İçeriği Nedir?​

Kanun gereği GSM operatörleri tarafından tutulan HTS kayıtları, Bilgi Teknolojileri Kurumu’na (BTK) iletilir. Hakimin kararına göre de bu bilgiler BTK’dan istenir ve inceleme altına alınabilir. HTS kayıtları, oldukça ayrıntılı şekilde işlenir. Ancak istenilen bilgiler az orandaysa, bu oranda bir bilgi aktarımı yapılır. Biz, tüm ayrıntılarıyla bir inceleme yapalım.

  • Aramayı gerçekleştiren kişinin telefon numarası (A kişisi)
  • Aramanın yapıldığı kişi (B kişisi)
  • Görüşmeyi yapan kişilerin adı ve soyadı
  • Görüşmeyi gerçekleştiren kişilerin T.C. kimlik numarası
  • Gerçekleşen aramanın tarihi ve saati
  • Görüşmenin uzunluğu
  • Aramayı gerçekleştiren kişilerin telefonlarının bağlı olduğu baz istasyonu adresleri
  • Aramanın ücretinden sorumlu telefon numarası
  • Telefon santralinin ya da kaydı tutan ekibin kimlikleri
  • Kayıt tanımlamasındaki sıra numarası
  • Arama yönlendirmesindeki ve ücretlendirilmesindeki ek rakamlar
  • Arama düzeni ve sonuçları
  • Aramanın santrale girerken izlediği rota
  • Aramanın santralden ayrılış rotası
  • İletişim çeşidi (Arama, mesaj vb.)
  • Sesli aramadaki herhangi bir durum (Çağrının oluşması, sürme durumu, aramanın bitmesi, çağrının meşgul yanıtı alması, ödemeli arama tercihi, servis dışı uyarısı)
  • Yaşanan arızalar
Daha önce de belirttiğimiz gibi, istenilen bilgi az veya belli oranda olduğunda bu kadar detaylı bir aktarım söz konusu olmuyor. Aktarılan bilgiler; ad-soyad, numara, konuşma süresi, ileti tipi, T.C. kimlik numarası ve baz istasyon adresiyle sınırlıdır.

HTS Kaydı

HTS kayıtlarının ortaya çıkarılması, incelenmesi ve rapor haline getirilmesi önemli ve yüksek oranda bilgi gerektiren bir durumdur. Bazı dosyaların HTS verileri, oldukça detaylı ve uzun olabiliyor. Dolayısıyla, bu verileri manuel şekilde oluşturmak çok zordur. Bunun için günlerce uğraşmak gerekir. Bu uğraş sonrası hatalı bir rapor çıkartıldıysa sonuç pek verimli olmaz. Bu durumda devreye HTS analiz programı giriyor.

HTS Analiz Programı​

Teknolojinin gelişimiyle birlikte birçok alanda pratiklik oluştu. Bu sayede insanlar, çoğu işlerini daha kısa sürede ve hatasız bir biçimde gerçekleştirdiler. Dikkat ve kontrol gerektiren uzun soluklu işlerde teknoloji, adeta bir yardımcı role sahip oldu. Bu yardımlardan biri de HTS kayıtlarında oldu. HTS analiz programı sayesinde kayıt raporları daha pratik yollarla işlendi.

Bazı yüzlerce satır içeren HTS kayıtları, HTS analiz programı sayesinde birkaç dakika içinde hazır hale geliyor. Bu program, bir sürü kişiyi/kişilerin konuştuğu numaraları ve baz istasyon adreslerini çok kısa sürede ortaya çıkarıyor. Programda kafa karıştırıcı bir düzen yerine daha kolay ve sade bir görüntü yer almaktadır.

Bu programda güvenliği de oldukça özenlidir. Sistem, bilgisayar üzerinde çalışırken güvenli bir konumdadır ve bilgilerin paylaşılmaması konusunda dikkatlidir. BTK’dan gelen verilerde değişim yapmadan bu program üzerinde analiz raporu yapmak mümkündür. Analiz programı, sadece HTS kayıtlarının oluşturulması için kurulmuş bir programdır.

HTS kayıtları ortaya çıkarılırken, aramayı yapan kişinin baz istasyon adresi de kayıt içeriğini oluşturuyor demiştik. Bu durumda, baz istasyon analizi hakkında da bilgi vermemiz gerekiyor. Yazımızın devamında sizler için bu konuya değineceğiz.

Baz İstasyon Analizi Nedir?​

Baz istasyonları, cep telefonuyla iletişim kurmayı sağlamak için kurulmuştur. Bu durumda baz istasyonlarının kapsama alanı dışındaki bölgelerde cep telefonuyla iletişim kurmak mümkün olmuyor. Dolayısıyla bu istasyonlar büyük önem taşıyorlar.

HTS kayıtlarında yer alan baz istasyonu, ses veya veri aktarımı anında kişinin hangi baz noktasından yararlandığının bilgisini içerir. Baz istasyonlarının önemi, bazı davalarda oldukça büyüktür. Örneğin, şüpheli kişi suç işlemeden önce kimseyle konuşmadığını iddia ediyor. Bunun doğru olup olmadığını anlamak için baz bilgilerine bakılır. Suç öncesi, şüphelinin biriyle görüştüğünü kanıtlayan bir bilgiye ulaşım sağlanırsa, bu bilgi kanıt niteliği taşır.

Baz İstasyonu

Bir başka örnek verelim. Şüpheli, 5 gün önce Ankara şehrinde olduğunu söylüyor. Ancak, şüphelinin 5 gün önce Ankara’da yer alan baz istasyonuyla herhangi bir temasının olmaması aksi bir kanıttır. Ancak, şüphelinin Ankara’dayken telefonu kapalıysa kanıt çürümüş olur. Dolayısıyla HTS kayıtlarını oluşturan kişilerin ve programların iyi olması gerekiyor.

Baz istasyon analiziyle ilgili bilgiyi verirken ‘şüpheli’ sözcüğüne yer verdik. Buradan, HTS kayıtlarının hangi durumda raporlandığıyla ilgili bir merak yaşamış olabilirsiniz. Peki HTS kayıtları gerçekten hangi durumlarda alınır? Şimdi bu soruyu yanıtlayalım.

HTS Kayıtları Hangi Durumlarda İstenir?​

Başkasına ait HTS kayıtlarına ulaşmak için, o kişinin anayasada yer alan suçlardan birini işlemiş olması gerekir. Çünkü, bu suçlardan herhangi birine sahip olmayan kişinin HTS kayıtlarına erişim sağlamak mümkün değildir. Bu kayıtlara yalnızca mahkeme kararı ile erişim sağlanabilir.

Buna ek olarak, sizi arayan kişilerin kim olduğunu öğrenmek istediğinizde ise savcılığa şikayette bulunmanız gerekiyor. Avukat yardımıyla bu işlemlerde uygulayacağınız adımları hızlandırabilirsiniz. HTS kaydını oluşturmak için hukuki bir dayanak gerekiyor demiştik. Bu dayanağı özetleyelim.

HTS Kaydının Hukuki Dayanağı​

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135. maddesi ile Anayasanın 22. maddesi, HTS kaydının kanıt olarak kullanılabileceğini yasal hale getirmiştir. CMK’nın 135. maddesine göre bir suç sonucu yapılan soruşturma ve yargılama sürecinde, kişinin suç işlediğine dair somut kanıtlara dayanan güçlü şüphe nedenlerinin var olduğu durumda, elde yeterli delil bulunamama durumu olabiliyor.

Bu durumda Cumhuriyet savcısının kararıyla şüphelinin ya da sanığın telefon konuşmaları dinlenebilir, kayıt altına alınabilir ve sinyal bilgileri incelemeye girebilir. Bu durum doğrultusunda şüpheli kişilerin, belli kurallar ve şartlar çerçevesinde iletişim bilgileri ve detayları inceleme altına alınabiliyor.

Kendinize ait olmayan kişilerin HTS kayıtlarına ulaşmak için epey uğraşmanız gerekiyor. Bu da sistemin ne kadar güvenli işlediğini gösteriyor. Ancak, her zaman başka kişilerin arama bilgilerini öğrenmek istemeyebiliriz. Kimi zaman kendi numaramız üzerinden yapılan görüşmelerin de HTS kayıtlarına ulaşmak isteyebiliriz. Bunun için uygulayacağınız yöntemler hakkında kısa bir bilgi verelim.

Kendinize Ait Numaranın HTS Kaydına Nasıl Ulaşabilirsiniz?​

Kendinize ait bir numaranın HTS kaydına ulaşım sağlamak için uygulayacağınız adım, başkasına ait numaranın HTS kaydına ulaşmaktan biraz daha farklı oluyor. Kayıtlara ulaşmak için öncelikle talepte bulunmanız gerekiyor. Bunun için ise operatör şirketinize başvuru yapmanız gerekiyor. Online işlemlerle bu kayıtlara ulaşmanız mümkün olabiliyor.

Tabii operatör firmanızın vereceği bilgiler eksiksiz ve sınırsız olmayacaktır. Örneğin, sizi gizli numaradan arayan kişiler olduysa firma bu kişilerin numaralarını kayıt raporunda göstermeyecektir. Bunun yanında, istediğiniz HTS kayıtları ne kadar eski döneme aitse bu kayıtlara ulaşmanız o kadar zor olacaktır. Bunun çözümü için mahkeme sürecine girmeyi tercih edebilirsiniz.

HTS kaydını kullanmış olduğunuz operatörden almanız için uygulayacağınız adımlar var demiştik. Bu adımlar, operatörden operatöre farklılık gösterdiği için her şirkete ayrı ayrı yer vermemiz gerekiyor. Şimdi bu bilgileri inceleyelim.

Turkcell’de HTS Kaydına Ulaşma​

Turkcell hizmetlerinden faydalanabilmek için operatörünüzün sitesine veya uygulamasına giriş yapmanız gerekiyor. Eğer Turkcell şifreniz yoksa telefonunuzun SMS bölümüne girin. Daha sonra, ‘sifre’ yazıp 2222’ye gönderin. Turkcell şifrenizi edinip operatörünüzün sayfasına girdikten sonra sitenin en altında yer alan ‘İşlem Merkezi’ bölümüne girmeniz gerekiyor.

Bu bölüme yönlendirildiğinizde Turkcell şifrenizi gireceksiniz. Şifre işleminden sonra ise ‘İşlem Merkezi’ sayfasının sol tarafında yer alan ‘TL İşlemlerim’ ve ‘Kullanım Detayı’ bölümlerinden 3 ayla sınırlı olmak şartıyla HTS kaydınıza erişebilirsiniz.

Vodafone’da HTS Kaydına Ulaşma​

Bu operatörde de online işlemleri kullanmanız gerekiyor. İnternet şifreniz yoksa ‘s’ yazıp 7000’e göndererek şifre alabilirsiniz. Bu şifreyle sisteme girdikten sonra Online Self Servis’te ‘Raporlar ve Analizler’ bölümünün altındaki ‘Raporlar’ menüsü üzerinden ‘Hat bazında kullanım raporu’ seçeneğine tıklamanız gerekiyor.

Bu seçenekle dilediğiniz aylar arasındaki kullanım detayınızın HTS kaydını isteyebilirsiniz. Eğer 1000 satırın üzerinde HTS kaydınız varsa toplu talep yapmanız gerekecektir. Bu durumda, ‘Raporlar ve Analizler’ menüsünün altında yer alan ‘Raporlar’ seçeneğinden toplu rapor talebinde bulunabilirsiniz.



Türk Telekom’da HTS Kaydına Ulaşma​

Türk Telekom üzerinden HTS kaydına ulaşmak için de diğer operatörler gibi online işlemlere giriş yapmanız ve ilgili menüye girip HTS raporunuzu talep etmeniz gerekiyor. Online işlemlere giriş yapmak için internet şifresine sahip olmalısınız. Bunun için telefonunuzun arama bölümüne ‘*952#’ yazıp arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır.

Operatörlerden alacağınız HTS raporları sınırlı bilgiye sahip olacaktır. Bu raporda; gelen ve iletilen mesajlar, internet kullanım detayları ve aramaların baz istasyon adresleriyle ilgili bilgiler yer almaz. Yalnızca gelen ve giden aramaların tarihleri yer alır. Ayrıca, telefon numaraları bilgileri de şifreli biçimde yer alır. Yani, telefon numarasının ilk 6 ya da 7 hanesini görebilirsiniz.

Sonuç​

Bu içeriğimizde HTS kaydı nedir sorusunun yanıtını vermeye çalıştık. Daha sonra HTS kayıt içerikleriyle ilgili bilgi verdik. Bunun yanında, HTS analiz programı ve baz istasyon analizi hakkında da bilgi vererek konumuzu detaylandırdık. HTS kaydının hukuki dayanağına da yer verdik.

HTS kayıtları, her zaman talep edebileceğiniz bir kayıt değildir. Bunun için HTS kaydını istediğiniz kişinin, anayasada belirlenen suçlardan birine sahip olması gerekiyor. Kişi, bu suçlardan birine sahipse olay mahkemeye gidiyor ve HTS kayıtları inceleme altına giriyor.

HTS kayıtları, iletişimin tespit kararı kapsamında iki ay için geçerlidir. İki ay bitene kadar şüpheli ve sanığın geçmişe ait iletişim bilgileri, süre sınırı olmadan incelenecektir. HTS kayıtları, olayın ve davanın durumuna bağlı olarak 7 ile 30 gün içerisinde çıkartılıp yetkili birimlere iletilir.

Son olarak, kendinize ait numaranın HTS kayıtlarına ulaşmanın yollarını anlatmaya çalıştık. Sizler de HTS kaydıyla ilgili sorularınızı ve düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
 
Üst Alt