1990 yılında fırlatılan Hubble uzay teleskobu o günden bu yana evrenin sırlarını bizimle paylaşıyor. İlk günden beri çarpıcı görüntüler ortaya koyan Hubble, 24 Nisan itibariyle 32. yaşını kutluyor. NASA, Hubble’ın doğum günü için, son dönemde teleskobun görüntülediği ve keşfettiği bazı gök cisimleri de dahil olmak üzere özel bir video yayınladı.
Hubble uzay teleskobu tarafından çekilen görüntüler oldukça etkileyici
Paylaşılan videoda, görülen en büyük kuyruklu yıldızın boyutlarının ölçülmesi, Jüpiter‘in Büyük Kırmızı Noktasını oluşturan fırtınanın nasıl hızlandığı, Satürn‘ün atmosfer şeritlerinin renk değiştirmesi de dahil olmak üzere Jüpiter ve Satürn’deki havanın gözlemlenmesi gibi oldukça etkileyici görüntüler yer alıyor.
Buna ek olarak, Jüpiter’in iki uydusu Ganymede ve Europa üzerinde yapılan çalışma, atmosferlerinde su buharı olduğunu gösterdi. Hubble ayrıca Samanyolu’nda ürkütücü yıldız CW Leonis‘i görüntüledi, PDS 70b gezegeninin ultraviyole görüntüsünü aldı ve galaksimizin kalbine yakın genişleyen bir gaz balonunu bizlere sundu.
Galaksinin daha da ötesine geçen Hubble, yıldızları yok etmek yerine oluşumuna yardım ediyormuş gibi görünen bir kara delik tespit etti. Aynalı bir çift galaksinin gizemini çözen uzay teleskobu bizden yaklaşık 13 milyar yıl uzaklıkta olan şimdiye kadar görülen en uzak yıldızı tespit etmeyi başardı.
Bakalım Hubble teleskobu ilerleyen yıllarda bize ne gibi görüntüler sunacak? Siz Hubble uzay teleskobu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.