Son Konu

Huleyde Binti Kays (r.a)

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Huleyde Binti Kays (ra) Arial,Verdana, Arial, Helvetica, sansserif Arial,Verdana, Arial, Helvetica, sansserif ​ Arial,Verdana, Arial, Helvetica, sansserif 1549032491 1549032491 huleydebintikaysra5c545c306f8edhuleydebintikaysra5c545c306f8ed http:wwwbirizbizsahabilerkadsah46 Huleyde binti Kays radıyallahu anhâ Ensar hanımlarının ilklerinden Kocası ile birlikte Mekke’ye gelerek ikinci Akabe görüşmesinde Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimize biat etme şerefine nâil olan bir hanım sahâbî Ümmü Bişr adıyla da anılır O, Medine’lidir Babası Kays İbni Sâbit’tir Kocası Berâ İbni Ma’rur (ra)’dır Huleyde (ranhâ) akıllı, zekî bir hanımdı Hâdiseleri, hâtıraları zihninde iyi muhafaza ederdi Allah Rasûlüne biat için çıktığı Mekke yolculuğunda kocasının bir hâtırasını şöyle nakleder Yesrib’de İslâm yayılmaya başlayınca bir grub Ensarlı Rasûlullah (sa) efendimizi ziyaret etmeye karar verdiler Berâ İbni Ma’rur ile birlikte ben de kafileye katıldım Yolda namaz kılmaya kalkıldığında Berâ (ra)’ın gönlüne bir his geldi Kendi kendine: “Ben Kâbe’yi arkama elde etmek istemiyorum Ona doğru namaz kılmak istiyorum demeye başladı Ashabtan Ka’b İbni Mâlik, Es’ad İbni Zürâre ve diğer ileri gelenler: “Vallahi, biz Peygamberimizin yalnızca Şam tarafına doğru namaz kıldığını duyduk Ona muhalefet etmek istemiyoruz dediler Berâ (ra) fikrinden vazgeçmedi ve: “Ben Kâbe’ye içten namaz kılacağım dedi Mekke’ye geldiklerinde Berâ (ra) Resûli Ekrem (sa) efendimize yolculukta geçen hâdiseyi nakletti: “Ya Rasûlallah! Ben bu yolculuğa, Allah beni İslâm nimetine kavuşturduktan sonra çıktım Kâbe’yi arkama elde etmek bana ağır geldi Ona içten namaz kılmak gönlüme daha sıcak geldi Bu konuda arkadaşlarım bana tepki gösterdi Bundan nedeniyle içime kararsızlık düştü Sizin görüşünüz nedir? dedi Fahri Kâinat (sa) Berâ İbni Ma’rur (ra)’a gülümseme ederek: “Sen zaten bir kıble üzerindeydin Keşke o konuda sabretseydin buyurdu Berâ (ra) bu yanıt üzerine tekrar Şam tarafına içten dönerek namaz kılmaya başladı Lakin o, Kâbe’ye içten ilk namaz kılan olarak tarihe geçmiş oldu Huleyde (r anhâ)’nın Berâ İbni Ma’rur (ra) ile evliliğinden Bişr adında bir oğlu olmuştu Çocuğunu İslâmî güzelliklerle büyütebilmek için fazla gayret sarfetti Çocuğun eğitimine dikkat etti Onun gönlünün Allah ve Resûlü sevgisiyle dolması için çırpındı Yavrusunun bir İslâm mücâhidi olarak yetişmesini istedi Huleyde binti Kays (r anhâ) oğlunun adından nedeniyle Ümmü Bişr b Berâ diye de anılır oldu Allah ve Resûlüne teslimiyeti bütün olan oğlu Bişr, mertlik ruhuyla kalbi dolu olarak yetişti Genç yaşta o, İslâm’ın bir mücâhidi oldu O, İki Kâinat Güneşi efendimizle birlikte Bedir, Uhud, Hendek ve Hayber savaşlarına katıldı Büyük kahramanlıklar gösterdi Sonunda Hayber’de Fahri Evren (sa) efendimize hediye olarak ikram edilen zehirli kebabtan yiyerek şehadet şerbetini içti Huleyde binti Kays (r anhâ) şehid annesi olmuş ve hayatta yalnız kalmıştı Kocası da hicretten bir ay dek önce vefat etmişti Resûli Ekrem (sa) efendimiz Yesrib’e hicret edince kocasının kabrini göstermek üzere başına geldi ve: “Ya Rasûlallah! Bu biat edenlerin ilki, Kâbe’ye yönelenlerin ilki, malının üçte birini vasiyet edenlerin ilki ve nakîblerden biri olan Berâ İbni Ma’rûr (ra)’ın kabridir dedi Rasûlullah (sa) efendimiz ashabıyla birlikte Berâ (ra)’ın cenâze namazını kıldı ve şöyle dua etti: “Allahım! Ona mağfiret et, ona acı ve ondan memnun ol Huleyde binti Kays (r anhâ) aralıksız Kur’ân okumayı ve ilim meclislerinde bulunmayı severdi Hz Aişe annemiz müslüman hanımlara hadis söylenti ederdi O da bu derslere katılırdı Bir kuşluk vakti Huleyde (r anhâ) Medine sokaklarında Fâtiha sûresini okuyarak yürüyordu Karşısına Hz Ali, İmran İbn Husayn ve Enes İbni Mâlik (r anhüm) çıktı Hz Ali (ra) ona: “Ümmü Bişr! Mırıldandığın nedir? dedi O da: “Fâtiha sûresini okuyordum diye cevap verdi Hz Ali (ra) onun gönlünü güzel edecek, ve yaptığı işin Rabbimizin rızasına vesîle olduğunu bildirecek şu müjdeyi verdi Ben, Resûli Ekrem (sa) efendimizin şöyle dediğini duydum “Fâtihâ sûresi Arşın altındaki hazineden indirilmiştir İmran İbn Husayn (ra) da şöyle dedi: Ben de Rasûlullah (sa)’in şöyle dediğini duydum “Fâtiha ve Âyetü’lKürsî’yi kullar bir evde okusun da o gün onlara insan ve cin gözü dokunsun, bu muhtemel değildir Enes İbni Mâlik (ra)’da Kur’ân’ın en erdemli sûresidir diye duyduğunu söyleyerek onu sevindirmişlerdir Huleyde (r anha) Rasûlullah (sa) efendimiz’in huzurunda sıcacık konuşurdu Birgün “Ya Rasûlallah! Ölüler birbirlerini tanırlar mı? diye sordu Fahri Cihan (sa) efendimiz tebessüm ederek: “A iki eli açık mümkün, iyi ruhlar cennet içinde yeşil kuşlar gibi dolaşırlar Ağaç üzerindeki kuşlar birbirlerini tanıdığı gibi temiz ruhlar da birbirleriyle tanışırlar buyurdu Huleyde binti Kays (r anhâ) Resûli Ekrem (sa) efendimizin rahatsızlığının arttığı son anlarında yapmış olduğu bir ziyaretini kendisi şöyle anlatır: Efendimiz’in yanına vardım Onu sıtma nöbeti geçirirken gördüm Mübarek alnına elimi koydum Şimdiye kadar görmediğim bir ateşle karşılaştım Yüreğim dayanamadı ve: “Ya Rasûlallah! Seni hiçbir kimsenin tutulmadığı bir hastalığa, sıtmaya tutulmuş görüyorum dedim İki Cihan Güneşi Efendimiz de bana: “Bize verilecek ecir ve mükâfat kat kat olduğu gibi, ibtilâlar, musîbetler de böyle kat kat olur buyurdu Sonra “Insanlar benim hastalığıma ne diyor? diye sordu Ben de: “Halk Rasûlullah’taki hastalık “zâtülcenptir diyorlar dedim Bunun üzerine Efendimiz: “Allah, Resûlüne böyle bir hastalık vermiş değildir O yalnızca şeytanın bir vesvesesidir buyurdu Ben her yerde: “Ya Rasûlallah! Sen bu hastalığın niçin ileri geldiğini sanıyorsun? dedim Daha Sonra oğlum Bişr’in âteşli hâli gözümün önüne geldi de; oğlumun ölümünün ama Hayber’de yemiş olduğu zehirli kebabdan ileri geldiğini sanıyorum! dedim İki Âlem Güneşi efendimiz de: “Ey Ümmû Bişr! Ben de bu hastalığımın fakat ondan ileri geldiğini sanıyorum! Hayber’de onunla birlikte tatmış olduğum zehirli etin acısından derhal kalb damarımın koptuğunu duymaktayım buyurdu Huleyde (r anhâ) İki Âlem Güneşi efendimizin çektiği bu ateşli hastalığa dayanamadı ve: “Anam babam sana feda olsun Ya Rasûlallah! diyerek gözyaşları içerisinde huzurundan ayrıldı Huleyde (r anhâ) bütün ömrünü Rasûlullah (sa)’e sadakat, sevgi üzere geçirerek baki aleme göç eyledi Allah kendisinden razı olsun Kabri pürnur, rûhu şâd olsun Rabbimiz bizleri şefaatlerine nâil eylesin Amin  

Üst Alt