Huzursuz Bacak Sendromu
Çoğunlukla orta ve ileri yaşlarda başlayan yaşam boyu süren bir bozukluktur. Belirtileri istirahatte iken bacaklarda ürperti, üzerinde birşeyler geziyor hissi, yanma, ağrı, karıncalanma, kramp, bıçak kesiyor ya da ısı artışı gibi duyusal hislerdir. Bu hislerin azaltılması amacı ile hasta bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı duyar. Bazen bu belirtiler kollarda ve gövde de hissedilmektedir.
Geceleri ve yatakta belirtiler arttığından çoğu zaman uykusuzluk eşlik eder.
Huzursuz bacak hastalığı bazen de belli durum ya da hastalıklarla birlikte ya da onlar nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bunlar; Demir eksikliği, folat eksikliği, polinöropati, Parkinson, diabet, antidepresan türü ilaç kullanımı… gibi sayılabilir.
Tedavisinde dopamin arttıran ilaçlar kullanılır. Genellikle tedaviye yanıt hızlıdır.
Esansiyel tremor (iyi huylu titreme)
Esansiyel tremor, el titremesi hareket bozuklukları polikliniklerine en sık başvurma nedenidir. 20’li yaşlardan, ileri yaşlara kadar ortaya çıkabilir. Ailesel geçiş özelliği sıktır. Hastalar ellerini kullanırken, örneğin su, çorba gibi sıvı gıdaları tüketirken, ince işleri yaparken, yazı yazarken rahatsız olurlar. Heyecanlanınca, sinirlenince artar.
Hastalar Parkinson hastası olduklarından endişe edebilirler. Ancak bu hastalık genellikle 2 taraflı ve hareketle olur. Parkinson ise genellikle tek taraflı ve istirahatte olur.
Kesin tedavisi olmamakla birlikte günlük yaşamı etkileyen esansiyel tremorlar, ilaç tedavileriyle kontrol altına alınır.