DİYANET VAKFI MEALİ
30-Hatırla ki Rabbin meleklere: Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım, dedi. Onlar: Bizler hamdinle seni tesbih ve seni takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek birini mi yaratacaksın? dediler. Allah da onlara: Sizin bilemiyeceğinizi herhalde ben bilirim, dedi.
YAŞAR NURİ ÖZTÜRK MEALİ
30-Bir zamanlar Rabbin meleklere: "Ben, yeryüzünde bir halife atayacağım." demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: "Orada bozgunculuk etmekte olan, kan döken birini mi atayacaksın? Oysaki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsayıp yüceltiyoruz." Allah şöyle dedi: "Şu bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."
Yukarıdaki ayetin iki çeşit meali var.Birinci mealde Adem ilk yaratılan insan, ikinci mealde ise Adem ilk atanan insan.
Bu ayet araştırılmış bir ayet ve ayet aslında gelecek zaman kipinde yazılmamış bir ayettir.Ayrıca ayette geçen " Cailun " kelimesi yaratmak değil, atamak, seçmek anlamlarında kullanılan bir kelimedir.Kur'an'da ilk yaratma anlamında kullanılan kelime " halk=halk etmek=yaratmak " kelimesidir.
Bakara 30 da niçin ilk yaratma olarak anlatılmıştır yıllarca, çünkü Tevrat'a göre Adem ilk yaratılandır.Nisa suresinde de Adem olarak kabul gören özel isim olmayan bir kelime vardır...:
DİYANET VAKFI MEALİ
1-Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının. Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'tan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir.
Bu ayetteki " min nefsin vahidetin " kelimesi " Adem " olarak kabul görmüş ve yıllarca da öyle sunulmuş, öyle anlatılmıştır, kaldı ki bazı meallerde halen parantez içerisinde " Adem " yazar.Oysa ki bu kelime bir özel isim falan değildir.Bu kelime " hayat bulan can " anlamında bir kelimedir.
Buradan hareketle Adem aslında, Bakara 30 aslında ikinci anlamındaki gibi " atanan " biridir.Bunu destekleyen yani atamaların olduğunu, seçimlerin olduğunu destekleyen başka ayetler de vardır, örneğin...:
DİYANET VAKFI MEALİ
213-İnsanlar bir tek ümmet idi. Sonra Allah, müjdeleyici ve uyarıcı olarak peygamberleri gönderdi. İnsanlar arasında, anlaşmazlığa düştükleri hususlarda hüküm vermeleri için, onlarla beraber hak yolu gösteren kitapları da gönderdi. Ancak kendilerine kitap verilenler, apaçık deliller geldikten sonra, aralarındaki kıskançlıktan ötürü dinde anlaşmazlığa düştüler. Bunun üzerine Allah iman edenlere, üzerinde ihtilafa düştükleri gerçeği izniyle gösterdi. Allah dilediğini doğru yola iletir.
Sözün özü Adem ilk insan DEĞİLDİR.
Tevrat'a göre Adem İLK İNSAN,
İncil'e göre Adem İLK İNSAN,
Kur'an'a göre Adem İLK İNSAN DEĞİLDİR...!
Tabi şu anki islam anlayışı tam olarak böyle kabul edemez, çünkü dini inanç anlayışı tamamen yıkılır.Dini ranta çevirenlerin, dinden makam, para, saygı kazananların da istemeyeceği birşeydir bu.