Hz Muhammed herkese karşı sevgi ve merhametle doluydu Arkadaşlarını cok sever kendisine duşmanlık edenlere bile merhamet gosterirdiHazreti Muhammed’in yureği şefkat,merhamet ve insan sevgisi ile doluyduİnsanlara sevgi ve şefkatle yaklaşır, duşmanlarına bile beddua etmezdiYaşlılara,cocuklara, yoksullara her zaman sevgi ve şefkat gosterirdiO’nun bu ozelliği hakkında Kuran’da şoyle denmektedir:
And olsun,size kendinizden oyle bir peygamber gelmiştir ki,sizin sıkıntıya uğramanız O’na cok ağır gelirO,size cok duşkun, muminlere karşı cok şefkatlidir, merhametlidiAyet,Peygamberimizin,zorluk ya da ıstırap icinde gorduğu kişiler karşısındaki durumunu sade bir dille anlatırSizi inciten ve size sıkıntı veren her şey Peygamberi incitir Cunku O, sizin ıstırabınızı kendi ıstırabı,sizin gucluklerinizi kendi gucluğu bilir
Hazreti Muhammed,cocukları cok sever,onlara daima ilgi gosterir,onlara şefkat ve merhametle yaklaşırdı Cocuklara değer verir,zaman zaman onlarla şakalaşırdı
Bir gun,bir cocuğun bahcedeki hurmaları taşlayarak duşurduğunu ve yediğini gorduCocuğu cağırdı ve sordu: “Nicin taş atıyorsun?Cocuk; Hurma yemek icin;canım cok hurma yemek istedi diye cevap verdiBunun uzerine Peygamber Efendimiz, “Yavrum!Sakın taş atarak hurmaları duşurme,sadece yere duşenleri al ve ye dedi
Medine’de kıtlık olduğunda ac bir adam,izin almadan kendisine ait olmayan bir bahceye girmiş,birkac hurma yedikten sonra,biraz da torbaya koymuştu
Bahce sahibi onu yakalamış ve ona cok kotu davranmıştıAdam,Peygamber Efendimize gelerek bahce sahibinden yakındıHazreti Muhammed,bahce sahibine; “O,cahildi;sen ona oğretmeliydin O,actı; sen ona merhamet edip onu doyurmalıydın dedi
Bir gun sahabeden bazıları,muşriklerin işkencelerine dayanamayıp Peygamberimize gelir ve O’ndan muşrikler icin beddua etmesini isterlerBunun uzerine,Peygamber Efendimiz:
Ben dunyaya beddua etmek uzere gonderilmedim,ben sadece rahmet olarak gonderildim buyurur
Hazreti Muhammed’in şefkat ve merhameti yalnızca insanlara yonelik değildiO,tum canlılara karşı merhametliydi
O,hayvanlara fazla yuk yuklenmemesini isterdiHayvanların dovulmesini,onları dovuşturerek eğlenilmesini hoş karşılamazdı