Son Konu

ibretlik iki hikaye

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
ibretlik iki hikaye &quotilahi yargı 1 &quotAdamın birisi Hz Musa'ya (as) gelerek: Ya Musa, ne olur dua et de hayvanların dilinden anlayayım Bundan kendime dersler çıkarır, iyi insan olurum, dedi Hz Musa (as): Git işine bak, bu halin senin için daha hayırlıdır, kaldıramayacağın bir yükün altına girmeye çalışma, diye yanıt verdi Lakin adam dinlemedi ve ısrar etti Ya Musa, ne olur hiç değilse kapımdaki köpekle horozun dilinden anlayayım diyordu Sonunda Hz Musa dua etti ve adam sevinerek evine gitti Ertesi sabah, hizmetçisi sofrayı kurarken bir parça ekmek fırlayıp düştü Horoz koşup anında kaptı Köpek: Be horoz, yaptığın dürüst mu? Sen buğday da, arpa da yiyebilirsin Bense ekmekten başka bir şey yiyemiyorum Ne için benim rızkımı kapıyorsundiyerek horoza kızdı Horoz: Haklısın ama tasalanma, yarın bizim efendinin eşeği ölecek, sen de bu nedenle bir hoş karnını doyurursun, dedi Adam bunu duyunca hemencecik eşeğini sattı Ertesi gün, ne konuşacaklar diye köpekle horozu dinlemeye koyuldu Köpek horoza sitem ediyor: Hani eşek ölecekti, ben de karnımı doyuracaktım Horoz: Eşek öldü lakin başka yerde öldü Ama hiç merak etme yarın at ölecek, o zamanbüyü daha k bir ziyafete konacaksın, dedi Adam hemencecik atını da sattı Hayvanların dilini anlayabilmenin onun için çok karlı olduğunu düşünüyordu Ertesi gün köpekle horozu dinlemeye gitti Köpek horoza sitem ediyor, yalan söylemeye başladığından şüpheleniyordu Horoz: Ben yalan söylemedim At ölecekti, sahibimiz sattı Ama sen merak etme yarın sahibimizin en çok değerinde verdiği kölesi ölecek, o süre onun hayrına yemekler verilecek, hepimiz doyacağız dedi Bunu duyan adam kölesini de sattı Ertesi gün yeniden aynı konuşmalara kulak kabartmak için gitti Bu sefer köpek çok kızgındı Günlerdir yalanlarla avutulduğunu söylüyordu Horoz: Ben yalancı değilim ve yalan söylemem, diye itiraz etti Köle de öldü, ama diğer yerde Çünkü sahibimiz onu da sattı Ama hiç iyi etmedi Zira ilkin kaza eşeğe gelecekti, bu nedenle sahibimiz kaza ve beladan kurtulacaktı Onu sattı, ata geldi Atı sattı, köleye geldi Köleyi de sattı, şu anda bela kendisine gelecek Sıra onda, yarın sahibimiz ölecek, bu nedenle doyacağız dedi Bunu duyan adam akılsız başını dövmeye başladı fakat iş işten geçmişti Irk başlarına gelen istemedikleri bir şeyi hayra yormalı, onun daha büyük bir belayı def ettiğini, belalara kalkan olduğunu düşünmelidirler Evet, perdenin ardından neler olduğu ve hadiselerin hikmeti her zaman bilinmeyebilir İnsan çoğu kez sadaka vererek belaları def etmelidir Her şeyin sadakası vardır Servetin, ilmin, iyi niyetin, sıhhatin, kuvvetin, zamanın &quotilahi hak2 &quotBİr GÜn Hz: Musa İbadetİnİ Bİtİrdİkten Daha Sonra Bİr AĞacin Altina oturur Hemencecik Yakinnindakİ ÇeŞmeyİ Seyrederken Atli Bİr SavaŞÇinin ÇeŞmeye GeldİĞİnİ GÖrÜr ŞavaŞÇi Su İÇmek İÇİn EĞİldİĞİnde Boynundakİ Altin Kesesİ islanmasin dİye Çikarir ÇeŞme BaŞina Birakir suyunu İÇtİkten Daha Sonra Altin Kesesİnİ Unutur Ve Yoluna Devem Eder hemencecik Arkasindan Hoplaya Ziplaya Bİr Çocuk Gelirtam Su İÇeÇekken altin Kesesİn Ayrım Eder Ve HİÇ DÜŞÜNMEDEN Alirve UzaklaŞir ÇocuĞun Arkasindan Çok YaŞli Bİr Ihtiyar İnleyerek Su İÇmeye Gelir sırası gelmişken Altin Kesesİnİ Su BaŞinda Unutan SavaŞÇi Keseyİ Elde Etmek İÇİn ÇeŞmeye Doğru YaklaŞir Fakat ÇeŞme BaŞinda HİÇ Bİr Şey Bulamaz yanindakİ YaŞli Adamin BoĞazina Sarilir Ve Altin Kesesİnİ Vermesİnİ İster Ihtiyar Ne Değin Ben Almadim Dese De SavaŞÇiyi İkna Edemez En Ince Ayrıntısına Kadar Sİnİrlenen SavaŞÇi Kilicini Çeker Ve YaŞli Adami Orcikta ÖldÜrÜr olan Bİtenİ görebilen Musa ''ey Rabbİm Bu Nasil Bİr Adalettİr''der Ben hİÇ bİr Şey Bİlmİyİyorum senİn İŞİne Sual Olmaz Fakat Ben Anlamadim Der bu İsyana Benzer AÇiklikta FAKAT SÖzlere KarŞilik Rab ŞÖyle Seslenİr ''ey Musa Ben Sana Benİm İŞlerİmİ Anlayacak Kadar Akil Vermedİm KI sen Benİm Hakkimda Açıklama Yapiyorsun lakin Kalbİnİn YatiŞmasi İÇİn Gerçek Şudur ŞavaŞÇi O UFAK ÇocuĞun Babasinin Malini YaĞmalamiŞti Ölen Ihtiyar İse GenÇlİĞİnde Fazla Zinde Bİr Adamdi Ama Bİr HİÇ uĞruna bİr KÖylÜyÜ ÖldÜrmÜŞtÜ O İhtİyari ÖldÜren SavaŞÇi İŞte O KÖylÜnÜn oĞludur'' ey Benİm dikkatsiz Kulum Şu Anda Tövbe Et ÇÜnkİ Benİm Adaletİm İŞte Bu kadar aÇiktir  

Üst Alt