Son Konu

İdeal İnternet Hızı Kaç Mbps Olmalı?

elektronikci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,387
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Internet-Hizi.jpg

“İnternet suratı kaç Mbps olmalı” sorusu, artık günümüzün bir gereksinimi haline gelen interneti kullanan herkesin lisanında. Kullanım tecrübesini direkt etkileyen internet suratı, altyapı, donanım ve kullanıcı tipine nazaran değişebiliyor. Pekala sizin için ülkü sürat ne olmalı?

İnternet müracaatları öncesi, altyapı sorgulaması yaparak altyapınızın desteklediği teknolojileri ve suratları tespit etmelisiniz. Bunun akabinde ise size uygun tarifeyi seçmelisiniz.

Örneğin meskende internet kullanımında Görüntü on Demand (VoD / YouTube, Netflix, Exxen, Disney+ gibi) platformlarının kaliteli bir görsel performans için talep ettiği irtibat suratını karşılamanız bir oldukça kıymetli. Kelam konusu suratın karşılanamaması görüntü kalitesini düşürmenin yanı sıra eş vakitli olarak taşınabilir cihazlarınızdaki ilişki kapasitesinin de azalmasına neden olabilir. Çoklu vazifeler esnasında standart bir web sitesini açarken bile zorluk çekebilirsiniz.

internet-hizi.jpg


Öte yandan internet kontağınızı çevrim içi platformlardan yüksek hacimli dokümanlar, multimedya belgeleri ve oyunlar indirmek (Steam, Origin, Epic Games üzere platformlardan) için de kullanabilirsiniz. Bu durumda mevcut ilişki suratınızın indirme (download) ve yükleme (upload) suratını da etkileyebileceğini unutmayın.

İndirme suratı farklı araçlarla internet protokolü üzerindeki rastgele bir belgeyi elektronik aygıtınıza kaydetme kabiliyeti ve buna bağlı formda ortaya çıkan müddet olarak tanımlanıyor. Yükleme suratı ise sizin çeşitli platformlara yükleyeceğiniz evrakları gönderme suratınız manasına geliyor. Ayrıyeten yükleme suratınız ve bant genişliğiniz, indirme suratınız ve bant genişliğinizden hep daha küçüktür.

Tüm bunların dışında, bilhassa oyun tutkunları ve e-spor profesyonelleri için ping müddetini düşürmek de büyük değer arz ediyor. Öncelikle internet suratının ünitesi olan Mbps ile başlayalım.

Mbps nedir?


Birçok kullanıcı, Speedtest üzere test sitelerinde çıkan yahut internet servis sağlayıcıların paketlerinde belirtilen Mbps yahut Gbps cinsinden bedeli, saniyede indirebilecekleri MB cinsinden data olarak yorumluyor. Fakat durum çok daha farklı.

Öncelikle Mbps terimini ele alalım. Örneğin 100 Mbps bir download suratı sunan paketi satın aldınız ve kayıpsız kullanabiliyorsunuz. Bu paha aslında saniyede yaklaşık 12.5 MB bilgi indirebileceğimiz manasına gelmekte. Yani indirme suratında dikkate almamız gereken bedel MB/s yahut MBps olacak. B harfinin büyük yahut küçük yazılması, birçok şeyi değiştiriyor.

Bu kıymete ise, test sonucunda ortaya çıkan Mbps pahasını 8’e bölerek ulaşabiliriz. Bunun sebebi de, her bir Byte datanın 8 bit ile oluşmasıdır.

1000-mbps-internet.jpg


Mbps biçiminde yazılan paha ise, Mb(Megabit)ps(her saniyede) manasına geliyor. Yani bu paha bize Byte cinsinde değil, bit cinsinde sonuç gösteriyor. MBps yazdığımızda ise MB(Megabyte)ps(her saniyede) manasına geliyor. MBps formunda kullanım çok yaygın olmasa da aklımızda olmasında fayda var. Biraz evvel bahsettiğimiz MB/s terimi ise çok daha yaygın olarak kullanılan bir terim. Bu da MB(Megabyte)/s(saniye) olarak açıklanabilir.

Gbps ise, saniyedeki Gigabit data indirme süratimiz. 1 Gigabit, 1024 Mbps’e eşittir.

Türkiye’de Gbps suratlara erişebilmek pek mümkün değil. Mümkün olsa bile fahiş fiyatlarla karşılaşılıyor ya da yalnızca kurumsal abonelere sağlanıyor. Fakat TurkNet, GigaFiber ismini verdiği hizmetle 1024 Mbps yani 1 Gbps interneti 139.90 TL’ye kullanıcılarla buluşturuyor.

İnternet altyapısının internet suratına etkisi


Öncelikle internet altyapısının ne olduğundan başlayalım. Günümüzde internet, kilometrelerce telefon sınırı ve fiber optik kablolar ile konutlarımıza kadar ulaşıyor. Bu kablolar, milyonlarca kişisel kullanıcıyı ve işletmeyi sunucular aracılığıyla birbirine bağlayarak, kullanılan kablolama çeşitlerine bağlı olarak değişen süratlerde data iletiyor.

Yani internet altyapısı, internetin belirli bölgelere ya da adreslere ulaşması için kullanılan sistemler bütünüdür. Bu sistemin bölgelere ya da adreslere ulaşması için bakır ya da fiber optik kablolar kullanılır. Bakır altyapı ekseriyetle DSL olarak isimlendirilir ve aşikâr iletkenler ile pozisyona ulaşır. Fiber optik altyapıda ise cam kablolar kullanılır.

Bu yüzden bulunduğunuz bölgenin altyapı teknolojisi internet suratınızı belirleyen en kıymetli etkendir.

Altyapınızı değerlendirebilmek için internet altyapı sorgulaması yapmanız gerekir. Altyapınız ne kadar süratli ise bulunduğunuz bölgenin teknolojisi o kadar güzel demektir.

Adresinizde ADSL, VDSL yahut fiber altyapılardan biri olabilir. Altyapınızın desteklediği teknoloji hangisi ise kullanacağınız internetin suratı buna nazaran değişir.

Neden altyapı her yerde yok?

VDSL portları muhakkak santrallere ve saha dolaplarına kurulmuştur. Şu an Türkiye’nin 81 vilayetinde VDSL olmakla birlikte, VDSL kullanılıp kullanılamaması bağlı bulunan santrale bağlıdır. Örneğin İstanbul Türkiye’nin en büyük ili olmasına karşın VDSL portları şimdi birçok ilçede yoktur. VDSL yatırımları talep ve muhtaçlığa nazaran yerleşik operatör tarafından yapılmaya devam etmektedir.
fiber-optik-kablo.jpg
Örnek bir fiber optik kablo ve ışık ileten cam yapısı.
Bu çalışmalarla birlikte her geçen gün VDSL ve fiber altyapılar yaygınlaşmaya devam ediyor. Ayrıyeten TurkNet’in, mevcut internet paketinizi iptal ettirmeden ve mevcut portunuzu kaybetmeden operatör değişikliği hizmeti sunduğunu belirtelim.

Hangi operatör ne kadar sürat vadediyor?


Birçok operatörün fiber hizmeti, daha evvel yüksek suratlar sunmasına karşın günümüzde birçok konut ve apartmanda 100 Mbps ile sonlu kalıyor. Bahtınız yüksekse 200 Mbps suratı destekleyen (eğer binada 200 Mbps dağılım destekleyen sonlandırma aygıtı varsa) paketleri alabiliyorsunuz. Lakin 200 Mbps paket yeniden büyük uğraşlarla satın alınabiliyor, eski müşterilere sunulmuyor.

Bu şirketler ortasında TurkNet ise GigaFiber olarak isimlendirdiği fiber altyapı ile işletmeler dışında konutlara de 1000 Mbps’ye kadar sürat sunuyor. Ayrıca özel yapılandırılmış altyapısı sayesinde bu sürat upload yani yükleme suratlarına da yansıyor. 1000 Mbps suratı destekleyen modem de paketin içinde kullanıcılara fiyatsız olarak veriliyor. Üstelik GigaFiber dahil tüm altyapılarda TurkNet internet hizmetini 139.90 TL’ye sunuyor.

TurkNet, 1000 Mbps’ye kadar sürate çıkan paketlerinin dışında Özgür İrtibat Fiber 100 paketiyle de öne çıkıyor. Yerleşik operatörün fiber altyapısında bulunan müşterilere 100 Mbps’e kadar download sunulan hizmetle birlikte fiber altyapıda hizmet alarak; sınırsız, taahhütsüz, yüksek performanslı internetinizin tadını çıkartabilirsiniz.

Size ne lazım?

Adresinizde hizmet veren internet servis sağlayıcının sunduğu altyapı ile alabileceğiniz suratı belirlemek için, kelam konusu şirketin altyapı sorgulama sayfasından altyapınızı sorgulamalısınız. Buradan çıkan sonuca nazaran kullanacağınız tarifeyi seçebilirsiniz. Lakin bu seçimi gereksiniminize nazaran yapmanız, daha sağlıklı olacaktır.

16 Mbps ile ne yapılabilir?

Klasikleşen “16 Mbps internet suratı nasıl?” sorusuna evrak indirme suratı ve yayın açmak için internet suratı kavramları üzerinden yanıt vermek pekala mümkün:
  • 16 Mbps vasıtasıyla 4 ve 8 Mbps ile yaptığınız her şeyi yapabilir ve bunlara ek olarak daha yüksek süratte belge indirme ve daha yüksek süratte evrak yükleme süreçleri yapabilirsiniz.
  • VoD uygulamalarından standart çözünürlüğü karşılayan akıcı bir görsel performans elde edebilirsiniz.
  • 1080p YouTube görüntülerinin yüklenme müddeti de kıymetli ölçüde kısalabilir.
24 Mbps ile ne yapılabilir?

“24 Mbps internet suratı nasıl?” sorusunun yanı sıra “35 Mbps internet suratı nasıl?” sorusunu merkeze alan kullanıcı aramalarını da kapsayan ilgili temas suratı, “ortalama” diyebileceğimiz bir internet suratını temsil ediyor.
  • Önceki ilişki suratlarının yanı sıra 24 Mbps aracılığıyla daha yüksek süratte indirme ve yükleme süreçleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • VoD uygulamalarında Full HD manzara kalitesine erişebilirsiniz.
  • YouTube görüntülerini biraz önbellek yapmasını bekleyerek UHD (3840 x 2160 piksel) çözünürlükte izleyebilirsiniz.
50 Mbps ile ne yapılabilir?

Hızlı evrak indirme tecrübesi yaşamak, YouTube donma sorunu ile hiç uğraşmamak ve online oyun oynamak için internet suratı dendiğinde akla gelen iki eşsiz alternatiften birine mi sahip olmak istiyorsunuz? O hâlde 50 Mbps internet suratı tam size nazaran:
  • Çok sık ve büyük hacimli belgeleri indirmek için tercih etmeniz gereken temel irtibat suratı 50 Mbps’dir.
  • Bunun dışında kesintisiz çevrim içi oyun serüvenleri yaşamanızı sağladığı üzere, başka irtibat suratlarının sunduğu her şeyi eksiksiz biçimde destekleyebilir.
100 Mbps ile ne yapılabilir?

100 Mbps ile neler yapılmaz ki? Öncelikle Netflix internet suratı için azamî performansı 100 Mbps ile elde edebilirsiniz. “100 Mbps internet suratı ile neler yapılır?” sorusunun karşılığı ise temel formda çevrim içi ortamdaki tüm dijital süreçler olarak verilebilir.

İndirme suratını, internet suratınız üzerinden 8 bit = 1 byte ilişkisiyle hesaplayabilirsiniz. Bu durumda 72 Mbps internet suratı 9 MB/s indirme suratına, 100 Mbps internet suratı da 12.5 MB/s indirme suratına tekabül edecektir. Kelam konusu indirme suratlarının internet tecrübesini son derece fonksiyonel formda desteklediğinin altını çizmekte fayda var.

1000 Mbps yani 1 Gbps ile ne yapılabilir?

1000 Mbps, üstteki indirme suratı sürecine nazaran saniyede 125 MB bilgi indirebileceğiniz internet suratı manasına gelmekte. Bu indirme suratı birçok kişi için bir şey söz etmese de, günümüzde hala kullanılan mekanik sabit disklerin bile birden fazla vakit yetişemediği bir suratı tabir ediyor.

Türkiye’de ekseriyetle kurumsal firmalara sunulan bu sürat, TurkNet’in GigaFiber ismini verdiği, kendi fiber altyapısıyla sunduğu hizmetle ferdi kullanıcılar tarafından da kullanılabiliyor. 100 Mbps bile internet için özgürlük manası taşırken, 1000 Mbps ile yapılabilecekleri kestirim edebilirsiniz. Dakikalar içinde oyun indirmek, hiçbir bekleme olmadan 8K görüntü izlemek, tıpkı anda birçok kullanıcının (kullanılan modem ve router âlâ ise) problemsiz bir halde internete bağlanması üzere birçok avantaj mevcut.

Nedir bu GigaFiber?

Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısıyla kullanıma açtığı GigaFiber hizmetini 139.90 TL’ye sunuyor. Üstelik vaat edilen 1000 Mbps’e kadar olan sürat sırf download yani indirme suratında değil, upload yani yükleme suratında da kullanıcıların hizmetine sunuyor.

GigaFiber hizmeti, TurkNet’in başka hizmetlerinde olduğu üzere taahhütsüz bir hizmet ve farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin bir kısmı da TurkNet tarafından karşılanıyor. Adresinizde TurkNet Gigafiber varsa, siz de çabucak TurkNet’li olmak için müracaatınızı iletebilirsiniz.

Bağımsız kuruluşlara nazaran Türkiye’nin sürat performans birincisi TurkNet

Farklı bağımsız kuruluşların yaptığı çalışmalara nazaran Türkiye’de sürat konusunda birinci ve en kaliteli internet ilişkisini TurkNet’liler kullanıyor. Dünyanın en yaygın kullanılan iki sürat testi platform olan nPerf ve Speedtest’in yayımladığı raporlara nazaran TurkNet, Türkiye’nin sürat birincisi oldu.

İnternet sürat testi platformu nPerf’ün 2021 yılı sabit genişbant internet raporuna nazaran tüm alt kategori değerlendirmelerinde yılın sürat birincisi TurkNet oldu. 1 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2021 ortasında kullanıcıların yaptığı sürat testi sonuçlarına nazaran TurkNet ortalama 45.13 Mb/s ile download (indirme) suratlarında açık orta başkan oldu. TurkNet, 14.88 Mb/s ile upload (yükleme) suratlarında ve 24.31 ms ile gecikme müddetlerinde de birinci sırada yer aldı.

Aynı anda birçok aygıtla internete bağlanma, canlı görüntü yayını yapma, online oyun oynama, 4K çözünürlüğünde sinema izleme üzere yüksek ilişki kapasitesi gerektiren kullanımlarda TurkNet’in 1000 Mbps’e varan hizmeti fark yaratıyor.

Bağımsız sürat testi platformu Speedtest’in, Speedtest Intelligence bilgilerine nazaran de 2021 yılının 4. çeyreğinde Türkiye’nin en süratli internetini TurkNet sundu.

Speedtest, yüksek suratların değerli olduğunu fakat âlâ bir tecrübe için temasın da dengeli olması gerektiğini belirtiyor. Bu noktada ortaya çıkan Tutarlılık Puanı, internet servis sağlayıcıların Speedtest.net’in kriterlerine ne kadar ahenk gösterdiğini ortaya koyuyor. Burada da TurkNet’in rakiplerinden açık bir farkla önde olduğu görülüyor.

2021’de Steam ve Netflix’e en süratli TurkNet’liler bağlandı

Dünyadaki en büyük internet trafiğini elinde tutan Google, Facebook, Netflix ve Steam üzere devlerle yaptığı “peering” mutabakatları sayesinde, TurkNet’liler ana internet trafiğine girmeden tanınan internet servislerine süratlice erişebiliyor.

Korona periyoduyla birlikte konutta daha fazla vakit geçiren kullanıcılar için dijital dizi-film platformlarının ehemmiyeti daha da arttı. Yerli platformlarla birlikte Netflix ve Amazon Prime üzere iki dev marka da Türkiye’deki izleyicilere 4K çözünürlüğünde çarpıcı içerikler sunuyor. Tüm bu içerikleri Ultra HD kalitesinde izlemek için kullanıcıların düzgün bir ilişki hizmetine sahip olması gerekiyor.

2021 yılında Türkiye’den Netflix’e en süratli bağlanan kullanıcılar TurkNet’liler oldu. Tıpkı vakitte tanınan oyun platformu Steam’e de en süratli bağlanan kullanıcılar yeniden TurkNet’liler.

TurkNet’e mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden geçebilirsiniz

Müşteriler internet sitesindeki müracaat adımlarını uygulayarak yahut telefon üzerinden müracaat prosedürünü kullanarak TurkNet’e geçişleri için birinci adımı atıyor. Akabinde TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut internet servis sağlayıcı operatörlerindeki cayma bedelleri TurkNet GigaFiber’de 480 TL’ye kadar, başka altyapılarda 240TL’ye kadar TurkNet tarafından ödeniyor.

Diğer operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. Birinci olarak müracaatınızı yapıyorsunuz, akabinde kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği evraklarını imzalamanız kâfi. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe karşılık verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de, daha evvel anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile misal ilerliyor. Abonelik başvurusu süreçlerine geçmeden evvel altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz sürat ölçüsüne göz atabilirsiniz. Şayet Kablonet, Superonline yahut Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği süreçleri yapılamamaktadır.

Aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları

Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. Birinci olarak abonelik süreçleriniz sıfır bir aboneliğe nazaran çok daha kısa sürüyor. Aslında halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.

Artı olarak sıfır aboneliklerde olan suram hizmeti fiyatını ödemezsiniz. Yeni bir suram yapılmayacağı için bu türlü bir hizmete gereksiniminiz olmaz.

TurkNet altyapı sorgulama süreci nasıl yapılır?

Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi suratı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını ve desteklediği azamî suratı görebilirsiniz.

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki formda çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki teknikle altyapı sorgulama süreçleri şu formda;

TurkNet Adres ile Altyapı Sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, üstte da belirttiğimiz üzere hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Fakat günümüzde birçok müşteri artık sabit telefon sınırı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama süreci ise şu biçimde;

turknet-altyapi-sorgulama.jpg


Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra vilayet, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama süreci bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;

turknet-altyapi-sorgulama-sonucu.jpg


Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar dayanak sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. Bu sürat, sabit altyapıda tüm servis sağlayıcılardan alabileceğiniz azamî suratı gösteriyor. İster DSL ister Fiber altyapıda olun, TurkNet internet hizmetini tek fiyatla 139,90 TL’ye sunuyor. Ayrıyeten sunulan suratı meskeninizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de değerli olduğunu belirtelim.

TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İrtibat 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan varsayımı sürate ve altyapı çeşidine nazaran değişiklik gösterecek. Çabucak aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıyeten 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor. Ayrıyeten bize sunulan VDSL tarifesinde, diğer internet servis sağlayıcı operatörlerden geçmemiz durumunda 240 TL’lik cayma bedeli karşılandığını görüyoruz.

Sabit Telefon Numarası ile Altyapı Sorgulama


Bu süreç için de tekrar altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.

Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Altyapımızın desteklediği suratı öğrendiğimize nazaran, üç etaplı müracaat sürecine geçebiliriz. Bu müracaat sürecinde sizden istenecek bilgiler ise şu biçimde;

İlk olarak kimlik bilgileriniz ve hizmet alacağınız yerin açık adres bilgilerini hazırda bulundurmanız gerekiyor. Ayrıyeten mevcut aboneliğinize ilişkin hizmet numaranızı sizden isteyecektir. Kimi operatörlerde bu hizmet numarası “devre numarası” yahut “xDSL numarası” olarak da isimlendirilebiliyor.

Hizmet numaranız 17, 18 yahut 88 ile başlayan 10 haneli numaradır. Hizmet numaranıza, mukaveleniz ya da faturanızın sağ tarafındaki hizmet numarası kısmından ve turkiye.gov.tr (e-devlet)’ye giriş yaparak “sabit çizgi sorgulama” kısmından ulaşabilirsiniz. Ayrıyeten bu bilgiyi hizmet aldığınız operatörden de “Hizmet (xDSL) numaramı öğrenmek istiyorum.” diyerek talep edebilirsiniz.

İlk evre: Müracaat sonrası evrakları hazırlama

TurkNet, ortalama 5 gün içinde internet ilişkinizi sağlıyor. İnternet sitesi üzerinde yer alan abonelik müracaat sayfası veya 0850 288 80 81 numaralı telefon üzerinden birinci müracaatınızı yapın. Müşteri olarak sizin yapmanız gereken tek süreç ise kimlik evrakınızın her iki yüzünü de fotoğraflayıp Online Süreç Merkezi veya TurkNet Taşınabilir Uygulaması‘na yüklemek.

İkinci basamak: Çizginizin TurkNet’e geçiş işlemi

TurkNet, birinci kademeyi tamamladıktan sonra mevcut internet servis sağlayıcınız ile olan süreçlere geçiş yapıyor. Burada abonelik iptali üzere rastgele bir süreç yapmanıza gerek kalmadan TurkNet’e geçişiniz sağlanıyor. Ayrıyeten mevcut operatörünüzdeki size ayrılan port da korunarak tekrar TurkNet ile kullanımınıza ayrılıyor.

Servis sağlayıcı değişikliği talebinizi eski servis sağlayıcınıza sizi hiç uğraştırmadan kapınıza gelerek sizden alacağı dokümanlarla iş buyruğu olarak TurkNet gönderiyor. TurkNet talebi ilettikten sonra servis sağlayıcınız geçiş için onay veriyor. Bu süreç ile birlikte hizmetiniz taşınır ve kullanmaya başlayana kadar da fatura ödemezsiniz.

Üçüncü ve son kademe: İnternetinizin faal edilmesi

İnternetiniz faal olmadan fatura ödemeye başlamazsınız. Geçiş süreçleriniz tamamlandıktan sonra TurkNet size yeni modem şifrenizi SMS olarak bildiriyor. Bu noktada modeminizi yine kurmanız gerektiği için bu bahiste size hem online içeriklerle hem de telefon üzerinden takviye oluyorlar. Sıkıntısız bir biçimde internetiniz etkin olduktan sonra TurkNet dünyasına girişiniz tescillenmiş olur. Artık taahhütsüz ve birinci ay beğenmezseniz paranız %100 iade garantili internet hizmetinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

TurkNet başvurusu nasıl yapılır?

İlk etapta da bahsettiğimiz üzere müracaat süreçlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon çizgisi. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden süreçlerini gerçekleştirebiliyor.

4 adımda online müracaat süreci ise şu halde;

1- İrtibat Bilgileriniz

TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online müracaat formunun birinci adımında bağlantı bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıyeten ferdî data aydınlatma formunu ve datalarınızın işlenmesini onayladığınız adım da bu kademede.

turknet-basvuru-formu-iletisim-bilgileri.jpg


2- Adres Bilgileriniz


Online müracaat formunun ikinci kademesinde varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.

turknet-basvuru-formu-adres-bilgileri.jpg
İnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz kâfi olacaktır. Ayrıyeten farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 480 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki kademeye geçebilirsiniz.

3- Tercihler


Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki kademede, altyapınızın desteklediği azamî surattaki tarifeyi görebilirsiniz.

Üçüncü evre penceresinde, üstte da belirttiğimiz üzere tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Sürat Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği azamî suratı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber suratları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans eseri modemi avantajlı ödeme sistemleri ile satın alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve inançlı internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu etaplar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.

4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri

Online müracaat sürecinin dördüncü ve son etabı kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu kademede kimlik evrakınızın bilgileri ve fatura için ödeme metodu bilgileriniz isteniyor. Fakat tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu fiyatlandırma kartınızdan alınıyor ve o evrede öteki bir ödeme alınmıyor.

Tebrikler! Artık siz de TurkNet’lisiniz ve apayrı bir internet tecrübesini keşfetmeye hazırsınız.
 
Üst Alt