1-Stres tipi idrar kaçırma: Stres idrar kaçırma aşağıdaki aktiviteler sırasında idrar kaçırma durumudur; Öksürme, hapşırma veya gülme, Koşma veya sıçrama gibi egzersizler,Alışveriş eşyaları gibi ağır yükleri kaldırma. Bu aktiviteler sırasında idrar torbası içindeki basınç artar ve idrar kaçırma oluşur. İdrar yolunuz veya idrar tutmayı sağlayan kaslarınız artmış mesane basıncına karşı koyamazlar ve idrar kaçırma meydana gelir.
2-Sıkışma tipi idrar kaçırma: Sıkışma tipi idrar kaçırma erteleyemeyeceğiniz aniden sıkışma hissiyle birlikte meydana gelen idrar kaçırma durumudur. Mesane kası kasılır ve siz idrar kaçırmak istemediğiniz halde idrar kaçırırsınız.
3-Karışık tipte idrar kaçırma: Eğer hem sıkışma hem de stres idrar kaçırmadan şikâyetçiyseniz doktorunuz size karışık tipte idrar kaçırma tanısı koyabilir.
Hekime Başvurmadan Önce Hazırlık
İdrar kaçırma durumunu üroloji uzmanınız ile konuşmak belki sizin için rahatsız edici olabilir veya utanç verici olabilir, fakat problemin detayları hakkında bilgilendirmek oldukça önemlidir. Tedavi edilmemiş idrar kaçırma durumu enfeksiyonlara, ciltte kızarıklıklara veya cinsel sorunları beraberinde getirebilir. Ayrıca depresyon, stres, kendine saygının zedelenmesi ve utanmaya neden olabilir. Bu sorunlar kendinizi toplumdan ayırmaya, iş ve sosyal hayatınızın bozulmasına yol açabilir. Sizin hangi tip idrar kaçırmanızın olduğunu ve buna neyin sebep olduğunu hekimin bilmesi gerekecektir. Bu bilgileri size doğru tedaviyi önermesinde yardımcı olacaktır.
Hekimle görüşmeden önce aklınızdaki soruları bir liste şeklinde hazırlamanız size yardımcı olacaktır.
-İdrar kaçırma bende neden oluyor?
-Bu sorunumun kalıcı bir tedavisi var mı?
-Hangi testleri yaptırmam gerekir?
-Hangi tedavi seçeneğini öneriyorsunuz ve bu tedavi yönteminin bana nasıl faydası olacak?
-Eğer tedavi almazsam önümüzdeki aylarda ve yıllarda neler olabilir?
-Eğer tedavi alırsam önümüzdeki aylarda ve yıllarda neler olabilir?
-İlaç tedavisi idrar kaçırmamı düzeltebilir mi?
-İlaç tedavisinin yan etkileri var mı?
-Tedavim için ameliyat olmam gerekir mi?
-Tedavim için hangi ameliyat seçenekleri var?
-Tedavinin sonuçlarını ne kadar zaman sonra görebilirim?
Teşhis Yöntemleri
İdrar kaçırma tedavinin uygun seçimi için tanısı doğru konulması gereken bir sorundur. İdrar kaçırma sorununuzu doktorunuzla konuşmanız sizin için rahatsızlık verici olabilir, fakat bu durumu anlatmak oldukça önemlidir. Doktorunuz şikâyetlerinizin düzelmesi ve tümüyle iyileşmesi için size yardımcı olabilir. Doktorunuzun sizin hangi tip idrar kaçırmanız olduğunu ve buna neyin yol açtığını bilmesi gerekecektir. Bu bilgileri doktorunuza anlatmanız, sizin için en doğru tedaviyi önermesinde yardımcı olacaktır.
Tıbbi Özgeçmiş-Hikaye: Doktorunuz, sizde hangi tip idrar kaçırma olduğunu anlamak için tıbbı özgeçmişinizde idrar kaçırma ile ilgili olabilecek başka hangi rahatsızlıklarınızın olduğunu veya hangi ilaçları aldığınızı öğrenmek isteyecektir.
Hekimin Muhtemelen Sorabileceği Soruları
-Aldığınız ilaçlar
-Sigara içiyor musunuz?
-Ne zaman, ne kadar sıvı alıyorsunuz?
-Kahve ve alkol tüketiminiz ne kadar?
-Daha önceden ameliyat oldunuz mu?
-Dışkılama ile ilgili bir sorununuz var mı?
-Hiç gebe kaldınız mı?
-Menopoza girdiniz mi?
Hekimin idrar kaçırmanızın günlük hayat kalitenizi ne kadar etkilediğini sorabilir.
-Ne sıklıkta tuvalete gidersiniz?
-Ne sıklıkta idrar kaçırırsınız?
-Gülerken, öksürürken veya hapşırırken idrar kaçırır mısınız?
-Gece idrar yapmak için uyanır mısınız?
-Tuvaletiniz geldiği zaman tuvalete yetişmek için aceleyle mi gidersiniz?
-İdrar yaptıktan sonra idrar torbanızın boşalmadığını hisseder misiniz?
-Doktorunuz sizin cinsel yaşantınızla ilgili ve tedavi almak isteyip istemediğinizle ilgili soru sorabilir.
Fizik Muayene: Doktorunuz mesanenizin büyüyüp büyümediğini anlamak için sizin karnınıza fizik muayene yapabilir. Mesaneniz dolu olduğunda doktorunuz stres tipi idrar kaçırma (SUI) olup olmadığını görmek için öksürmenizi isteyecektir. Ayrıca sizin pelvik taban kaslarınızın nasıl çalıştığını anlaması için erkeklerde rektumdan muayene, kadınlarda ise jinekolojik muayene yapması gerekebilecektir
Hasta sorgulama Formları: Hekim, idrar kaçırmanızın hayatınızı ne kadar etkilediğini ve semptomlarınızı anlamak için sizden bir form doldurmanızı isteyecektir. Ayrıca bu formlar tedavi sürecinde de kullanılacak ve semptomlarınızın düzelip düzelmediği konusunda yardımcı olacaktır.
İşeme Günlüğü: Doktorunuz sizden birkaç gün için bir işeme günlüğü doldurmanızı isteyecektir. Bu günlükte bir gün boyunca ne kadar sıvı aldığınız, ne sıklıkta tuvalete gittiğiniz ve ne kadar idrar yaptığınız kaydedilecektir. İşeme günlüğü oldukça önemli olup bu günlük, semptomlarınızı daha iyi bir şekilde anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
İdrar Analizi: İdrarınızın az bir miktarını idrar analizi için vermeniz gerekecektir. İdrar tahlili, idrar yolu enfeksiyonunuzun olup olmadığı konusunda bilgi verecektir.
Kalıntı İdrar Miktarı: İdrar yaptıktan sonra idrar torbasında kalan idrar, artık idrar miktarıdır. İşeme sonrası kalıntı idrar (PVR) olarak da adlandırılır. Bir kateter yardımı ile veya ultrasonografi ile ölçülebilir. Kalıntı, idrar kaçırmayı kötüleştirebilir veya idrar yolu enfeksiyonu gibi başka bir ürolojik sorunun belirtisi olabilir. Kalıntı idrar ölçümü, idrar kaçırmanızın nedenini anlamada doktorunuza yardımcı olabilir.
Ped Testi: Ped testi sırasında hekim sizden sıvı emici bir ped kullanmanızı isteyecektir. Genellikte bu test 1 – 24 saat arasında sürer. Pedin emdiği idrar miktarını tartmanız istenecektir. Doktorunuz bu testin detaylarını size anlatacaktır. Ped testini yapmak her zaman çok kolay değildir ve tümüyle hekimle işbirliği içinde yapılmalıdır.
Ürodinamik Değerlendirme: Ürodinamik inceleme idrar yapma döngünüz hakkında ve idrar torbanızın nasıl kasıldığı hakkında daha fazla bilgi elde etmek için yapılan bir testtir. Sizin idrar kaçırma durumunuzu anlamak için doktorunuzun seçeceği birçok ürodinamik inceleme mevcuttur. Bunlar arasında üroflovmetri ve invaziv ürodinamik testler bulunur. Ürodinamik değerlendirme, idrar kaçırma rutini değerlendirmesi sırasında genellikle yapılmaz.
1-Üroflovmetri: Üroflovmetri elektronik olarak idrar akım hızını ölçen basit bir incelemedir. Hastanelerde veya muayenehanelerde kolaylıkla uygulanabilen bir testtir. Üroflovmetrik incelemede idrarınızı üroflovmetri aletinin haznesine yapmanız gerekir. Bu test idrar torbanızın çıkışında bir tıkanıklık olup olmadığı konusunda doktorunuza bilgi verecektir.
2-İnvaziv ürodinamik testler: Eğer idrar kaçırmanız için cerrahi tedavi yapılacaksa veya bu cerrahi size uygulanan ilk cerrahi işlem değilse invaziv ürodinamik inceleme yapılabilir. Ürodinamik inceleme ayrıca tanınız kesin değilse de uygulanabilir. İnvaziv ürodinamik inceleme sırasında doktorunuz veya hemşire, idrar yolunuza ve makata, karın içi ve idrar torbası basıncını ölçmek için birer kateter yerleştirirler. İnvaziv ürodinami sırasında idrar yoluna yerleştirilen kateterden yavaşça sıvı gönderilerek idrar torbasının doğal olarak dolmasına benzer bir durum oluşturulur. İdrar torbanız dolduğunda idrarınızı üroflovmetriye yaparsınız. Bu testlerin tümüne dolum ve boşaltım sistometrisi denilir.Kateterlerin bağlı bulunduğu ekranda test sonuçlarınız görülecektir. Bazı durumlarda kateterler çıkartılmadan daha kesin tanı konulabilmesi için ikinci bir test yapılması gerekebilmektedir.
Sistoskopi: Bu testte doktorunuz küçük bir kamera aracılığıyla idrar yolunuza ve idrar torbanıza bakabilir. Sistoskopi idrar kaçırmanın başlangıç testleri arasında yer almamaktadır. Bu test idrarda kanama gibi başka semptomlar olduğu zaman gereklidir. Ürodinamik incelemeye benzer biçimde tanıdan şüphe edilmesi halinde yapılabilir.
Görüntüleme: Doktorunuz veya hemşireniz ultrasonografi aracılığıyla idrar yollarınızı inceleyebilir. Bu teknikte yüksek frekanslı sesler vasıtasıyla idrar torbanız veya idrar yollarınızın diğer bölgeleri görülebilir. İdrar yollarının görüntülenmesi idrar kaçırmanın başlangıç testleri arasında yer almamaktadır.
İdrar Kaçırma Tedavisi
İdrar kaçırmanın birçok tedavi yöntemi vardır. Eğer semptomlar sizi etkiliyorsa aile doktorunuzla, pratisyen hekiminizle veya üroloğunuzla görüşmeniz iyi olacaktır. Doktorunuzla idrar kaçırma sorununuzu konuşmak can sıkıcı olabilir, fakat sizin sağlığınız için oldukça önemlidir. Herkesi tedavi eden tek bir yöntem yoktur. Sizin idrar kaçırmanızla ilgili olarak aldığınız önlemler kaçırma sorununuzu ciddi şekilde düzeltebilir ve daha iyi bir hayat kalitesi sağlayabilir. Bu tedbirler hayat tarzı değişiklikleri, mesane ve pelvik taban kas egzersizleridir. Ameliyat ve ilaç tedavileri gibi yöntemler, bu yöntemler işe yaramadığında uygulanabilir. İdrar kaçırma tedavisi idrar kaçırmanın çeşidine, ne kadar şiddetli olduğuna ve neyin sebep olduğuna bağlıdır. İdrar kaçırmayla kendi başına üstesinden gelme tedavileri çoğu zaman ilaç tedavisiyle birleştirilir. Doktorunuz ile birlikte hangi ilaç tedavisinin sizin için en uygun olduğuna karar verebilirsiniz. İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar, muskarinik reseptör antagonistleri , mirabegron ve östrojendir. Diğer ilaçlar arasında desmopressin ve duloksetin yer alır.
1-İdrar Kaçırmanın Kişisel Yönetimi
Hayat Tarzı Değişiklikleri: Günlük diyetinizin idrar kaçırmanız üzerinde etkisi olabilir. Ne zaman, neyi, ne kadar içtiğinize veya yediğinize bakarak idrar kaçırmanızı etkileyen yiyecek ve içecekleri kendiniz saptayabilirsiniz. Diyetteki değişiklikler idrar kaçırma sorununu bir parça düzeltebilir. Gün boyunca çok az veya çok fazla sıvı tüketmek idrar kaçırmanızı etkileyebilir. Doktorunuzla günlük ne kadar sıvı almanız gerektiği konusunda konuşmalısınız. Az sıvı alarak daha az idrar kaçırma uygulaması oldukça basit bir çözümdür. Buna rağmen bazen sıvı azaltılması sizin için tehlikeli olabilir. Çünkü sıvı alımının azaltılması vücudun sıvısız kalmasını, idrar yolu enfeksiyonunu, idrar yolu taşlarını ve kabızlığı beraberinde getirebilir. Kafein, alkol ve yumuşak içecekler idrar kaçırmaya neden olmaz, fakat bazı kişilerde sıkışma hissini ve sık idrara gitmeyi artırır. Bu tür içeceklerden kaçınmanız sizin durumunuzu bir miktar düzeltebilir. Unutulmaması gereken bir nokta da kafeinsiz olarak satılan içeceklerde dahi az bir miktar kafein bulunabildiğidir. Belli bazı gıdalar mesanede tahriş yapabilir. En sık karşılaşılanlar arasında; acı-baharatlı yiyecekler, limon ve ağır kokulu peynirlerin olduğu görülmektedir. İdrar kaçırmanızı daha da kötüleştirdiğini düşündüğünüz içeceklerden kaçınmanız size yardımcı olacaktır. Bunu anlamanın en iyi yolu, farklı yiyecek ve içecekleri denemek ve etkilerini görmektir.Kabızlık ve aşırı kilo alımının idrar kaçırma ile bağlantısı bulunmaktadır. Sağlıklı bir kiloya ve düzenli barsak alışkanlıklarına sahip olmak için, diyetle aldığınız yiyeceklerin dengeli olması, meyve, sebze ve fiberleri içermesi oldukça önemlidir. Kilo verdiğiniz takdirde bazı semptomlarınızda düzelme olduğunu görebilirsiniz.
Mesane Eğitimi: Doktorunuz size mesane eğitimi yapmanızı önerebilir. Mesane eğitiminin ilk aşaması bir işeme günlüğü tutulmasıdır. Bu günlükte ne kadar sıvı içtiğiniz, ne sıklıkta idrar yaptığınız ve ne kadar idrar miktarınız olduğu kaydedilir.Bu bilgiler ışığında doktorunuz size idrar yapma sıklığınız konusunda önerilerde bulunacak ve sizden bunlara uymanızı isteyecektir. Eğer mesane eğitimi başarılı olmuşsa mesaneniz daha fazla idrarı depolayabilecektir.
Pelvik Taban Kas Egzersizler(Kegel)ielvik taban kasları idrar torbanızı ve barsaklarınızı destekler. Bu kaslar yaşla, hastalıkla veya hormonal değişikliklerle birlikte zayıflayabilir. Zayıf pelvik taban kasları ise idrar kaçırmaya neden olabilir. Ayrıca kadınlarda gebelik ve doğum, pelvik taban kaslarını zayıflatabilir. Erkeklerde ise prostat ameliyatları özellikle prostat kanseri ameliyatları ve bilhassa radikal prostatektomi pelvik taban kaslarını zayıflatabilir. Pelvik taban kas egzersizleri ve bu egzersizler için dizayn edilmiş programlar idrar kaçırmayı düzeltebilir. Bu programlar sizin ihtiyacınız çerçevesinde oluşturulan pelvik taban kas egzersizleridir.
Pelvik Taban Kasları egzersizleri için Genel Öneriler: Bu egzersiz genel pelvik taban kas egzersizi direktifleridir. Doktorunuzla size uygun program için konuşun. Her zaman bu egzersizi idrar yaptıktan sonra uygulayın. İlk egzersiz ön pelvik kas tabanını hedef alır. Öncelikle rahat bir pozisyon alın. Bu pozisyon çömelmiş, oturur veya ayakta bir pozisyon olabilir. İdrarınızı tutar gibi kendinizi sıkın ve gevşetin. Bu egzersizi on defa tekrarlayın. Bir sonraki aşamada aynı egzersizi yapın fakat gevşetmeden önce 5 saniye kendinizi kasılı tutun. Bu şekilde 5 saniye tutmanıza uyum sağlamanız birkaç haftanızı alabilir. Pelvik taban kaslarınız bu şekilde daha da kuvvetlenecektir. Sonraki egzersiz arka pelvik kas tabanını hedef alır. Büyük tuvaletinizi tutar gibi kendinizi sıkın ve gevşetin. Bu egzersizi on defaya kadar tekrarlayın. Bir sonraki aşamada aynı egzersizi yapın fakat gevşetmeden önce 5 saniye kendinizi kasılı tutun. Bu egzersizi on defaya kadar tekrarlayın. Bu egzersizler size, her gün tekrarladığınızda faydalı olacaktır. Bu egzersizler kasların güçlenmesi için en az üç ay yapılmalıdır. Şunu da unutmayın ki bu egzersizleri çok fazla yapmak size zarar verebilir. Her egzersiz serisini bir defada 10 tekrardan fazla yapmayın ve her gün üç seriden fazla egzersiz yapmayın.
2-İlaçla Tedavi
Antimuskarinik İlaçlar: Antimuskarinik ilaçlar sıklıkla sıkışma tipindeki idrar kaçırmayı tedavi etmek için kullanılan bir grup ilaçtır. Bu ilaçlar, mesane duvarındaki kası gevşeterek sıkışma tipindeki idrar kaçırmayı kontrol etmeye yardımcı olur. Mesane duvarını kasarak mesanenin boşalmasına neden olan istemsiz sinir iletimlerini engeller. Sonuç olarak ani, kontrol edilemeyen mesane kontraksiyonları daha az sıklıkla görülür. Kaş gevşemesi nedeniyle mesanenin idrar tutabilme kapasitesi de artar. Bu işeme ihtiyacını azaltır.Antimuskarinik ilaçlar, nokturi olarak bilinen geceleri sık idrara çıkma durumunu tedavi etmek için de kullanılabilir. Antimuskarinik ilaçlar stres tipte idrar kaçırma için genellikle etkili değildir, çünkü bu durum genellikle detrusor kasının aşırı aktivitesinden kaynaklanmaz.
Antimuskarinik ilaçların birkaç çeşidi bulunmaktadır:
Oksibutinin
Tolterodin
Darifenasin
Solifenasin
Trospium klorid
Fesoterodin
Propiverin
Antimuskarinik ilaçların çoğu hap olarak alınır. Bazıları günde 1 kez alınır ve 24 saat boyunca etkilidir. Diğerleri günde bir defadan fazla alınır, etkileri hızlı başlar ve kısa sürer. Oksibutinin, krem ve deri üzerine yama uygulama olarak da kullanılabilir. Antimuskarinik ilaçlardan hızlı salınım gösteren formları, sadece belirli zamanlarda, örneğin gece idrar kaçırma olan durumlarda faydalı olabilir. Bunlar ayrıca ilacı sadece seyahat gibi özel durumlarda alarak idrar kaçırmayı yönetmenize yardımcı olabilir. Hızlı salınım gösteren Antimuskarinik ilaçlar yavaş salınımlılara göre daha fazla yan etki gösterir.Antimuskarinik ilaçların yan etkileri genellikle hafiftir. Bunlar ağız ve göz kuruluğu, kabızlık, işeme güçlüğü, bulanık görme, baş dönmesini içerir. Yaşlılıkta hafızada bozulma ve bilinç bulanıklığına neden olabilir. Özellikle oksibutinin bu etkileri olabilir.
Mirabegron: Mirabegron bir Beta-3 reseptor agonistidir. Bu ilaç mesane kasınızı gevşetir, mesanenizin idrar tutabilme kapasitesini artırmaya yardımcı olur. Bu nedenle daha az idrar yapma ihtiyacı hissedersiniz. Mirabegron, Antimuskarinik ilaçlar etkili olmadığı durumlarda bir tedavi seçeneğidir. Ayrıca, Antimuskarinik ilaçların rahatsızlık verici yan etkileri olduğuna ve cerrahi istemediğinizde yardımcı olabilir. Mirabegronun yan etkileri genellikle hafiftir ancak uzun dönem yan etkileri belirsizdir.
Östrojen: Östrojen hormonu kadınlardaki idrar kaçırmada önemli rol oynar. Östrojenin kan akımını iyileştirdiği ve sinir fonksiyonlarını artırdığı bilinmektedir. Ayrıca, üretra ve vajinadaki dokuların gücünü ve esnekliğinin sürdürülmesine de yardımcı olur. Kadınlar yaşlanınca daha az östrojen üretir. Düşük östrojen seviyeleri vajinal kuruluğa neden olabilir, mesane ve üretrayı etkileyebilir. Bu mesane kontrolü ile ilgili problemlere katkıda bulunabilir. Lokal östrojen tedavisi idrar kaçırma yakınması olan ve daha önce menopoza girmiş kadınlarda önerilebilir. Tedavi vajinal krem veya vajinal halka ya da pezer etrafından salınım tarzında uygulanabilir. Vajinal östrojenin Stres idrar kaçırmayı tamamen tedavi ettiğine dair bir kanıt bulunmamaktadır ancak UUI’yı iyileştirebilir. Vajinal krem doğru kullanıldığında genellikle yan etkilere neden olmaz. Vajinal östrojen tedavisinin ideal olarak ne kadar sürdürüleceği bilinmemektedir ve uzun dönem yan etkileri hala araştırılmaktadır.
Desmopressin: Desmopressin böbreğin ürettiği idrar miktarını sınırlar. Bu ilaç gece idrara çıkma ihtiyacını azaltır. Desmopressin sık idrara çıkmayı ve sıkışma semptomlarını iyileştirir, fakat idrar kaçırmayı iyileştirmez ya da tedavi etmez. İlacın uzun süreli kullanımı önerilmez. İlaç tablet, nazal sprey, ağızda eriyen tablet şeklindedir, yatmadan hemen önce alınır. İlaç 4 saat boyunca etkilidir. Desmopressin su tutumu nedeniyle kan sodyum seviyelerinde düşmeye neden olabilir. Bu nedenle genellikle tedavi öncesinde ve tedavi sırasında size kan testi uygulanır. Daha nadir yan etkileri; baş ağrısı, bulantı, ishal ve karın ağrısıdır. Desmopressini nazal sprey şeklinde alırsanız burun tıkanıklığı ya da burun kanaması yaşayabilirsiniz. Bu ilacı kullanmadan önce doktorunuzun bütün tıbbi hikayenizi ve kullandığınız ilaçları öğrenmesini sağlayın.
Duloksetin: Duloksetin orta ve şiddetli idrar kaçırmada iyileşme sağlamak için kullanılabilir fakat kesin tedavi sağlamaz. İlaç sfinkter kasını güçlendirir ve idrar kaçağına neden olan istemsiz sinir sinyallerini azaltır. Sfinkter kasını mesaneden gelen basınca karşı daha dirençli yapar. Duloksetinin etkileri sadece geçicidir. Birçok kişi ilacı kullanırken yan etkilere maruz kalır. En sık yan etkiler; bulantı, kusma, ağız kuruluğu kabızlık yorgunluk ve uyuma güçlüğüdür. Bu tedavi ile ilgili sorularınızı doktorunuzla tartışabilirsiniz.
3- Kadınlar için Cerrahi Tedavi
Bazen kendi kendinize aldığınız ya da doktorunuz tarafından verilen ilaçlar idrar kaçırmanızı iyileştirmez. Eğer stres tipi idrar kaçırma yakınmanız varsa cerrahi tedavi önerebillir. Kadınlarda Stres tipi idrar kaçırma için genel olarak önerilen tedavi seçenekleri: Bütün cerrahilerin amacı idrar kaçırmayı tedavi etmektir. Nasıl yapıldıkları değişiklik göstermektedir. Aşağıdaki kriterlere bağlı olarak doktorunuzla birlikte sizin için uygun olan yaklaşıma karar verebilirsiniz: Yaşınız, İdrar kaçırmanızın şiddeti, Şikayetlerinizin rahatsızlık düzeyi, Genel sağlık durumunuz.
Askı yerleştirilmesi:
Askı yerleştirilmesi, stres tipi idrar kaçırması olan kadınlarda standart cerrahi tedavi yöntemidir. Askılar pelvik taban kaslarına destek sağlar ve üretranın dolu bir mesaneye karşı daha iyi bir direnç göstermesine yardımcı olur. Askılar üretrayı desteklemek için üretranın altına yerleştirilir.Hangi askı çeşidinin önerileceği sizin bireysel durumunuza ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Bu ayrıca değişik askı çeşitlerinden hangilerinin sizin hastanenizde bulunduğuna ve cerrahınızın deneyim durumuna da bağlıdır.
Aşağıdaki özelliklere bağlı olarak değişik tipte askılar bulunur:
-İçerikleri. Askılar sentetik olabilir, insan ya da hayvan dokusu içerebilir.
-Şekilleri. Askılar değişik uzunluk ve kalınlıkta olabilir.
-Dokuya tutunma şekilleri
Ne zaman bir askı operasyonu düşünmeliyim?:Askı yerleştirilmesi stres tipi idrar kaçırma için en çok önerilen tedavi seçeneğidir. Olguların %85-90’ında askılar stres tipi idrar kaçırmayı iyileştirmektedir. Eğer cerrahi başarılı olursa, etki genellikle uzun sürelidir. Eğer karışık tipte idrar kaçırmanız varsa da doktorunuz bu cerrahiyi önerebilir. Bu cerrahi yöntem stres tipi idrar kaçırma şikayetlerini düzeltmeyi hedeflediğinden daha az etkili olabilir.
Askı nasıl yerleştirilir?:Ameliyat için genellikle lokal ya da spinal anestezi uygulanır, ancak bazı vakalarda genel anestezi önerilir. Öncelikle doktorunuz bir kateter yerleştirerek ameliyat boyunca mesanenizin boş kaldığından emin olur.Daha sonra doktorunuz askıyı yerleştirmek için vajinal duvarın önüne kesi yapar. Hamak tarzında bir askı oluşturmak için askının her iki ucu üretranın her iki yanına konumlandırılır. Son olarak askının uçları dokuya tutturulur. Retropubik askılarda uçlar pubik kemiğin hemen üzerinde tutturulur. Transobturator askıda askının uçları kasık etrafındaki dokuya tutturulur.
Ameliyata nasıl hazırlanırım?: Ameliyat öncesi doktorunuz idrar örneği vermenizi isteyerek idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa doktorunuz antibiyotikleri ameliyat öncesinde, ameliyat sırasında ve sonrasında kullanmanızı sağlayacaktır. Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Eğer genel anesteziye ihtiyacınız olacaksa ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza bildirmelisiniz. Bazı ilaçları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır ?: Doktorunuz kateteri genellikle operasyondan 24 saat sonra çıkartır ve iyileşmenizi izler. Genellikle operasyonun ertesi günü hastaneden çıkarsınız. İşemeyle ilgili sıkıntılarınız olursa ya da işedikten sonra mesanede kalan idrar miktarı fazla olursa daha fazla kalabilirsiniz. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Herhangi bir cerrahi sonrası tamamen iyileşmeniz için vücudunuzun zamana ihtiyacı vardır. Yaranın tamamen iyileşmesi 1 ay kadar sürebilir. Bu süre içinde pelvik bölgede ağrı duyabilirsiniz ya da işeme sırasında ağrınız olabilir. Vajinal akıntınız olabilir. Doktorunuz bu şikayetleri giderecek ilaçları size yazacaktır.
Cerrahiden 4-6 hafta sonrası için öneriler: Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için, Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın, Ağır egzersiz yapmayın, Banyo yerine hafif duş alın, Termal banyolar ya da saunadan kaçının, Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın, Cinsel ilişkiden kaçının
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun: -Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa
Avantajları: -Stres tipinde idrar kaçırma tedavisinde yüksek başarı şansı-Uzun vadeli çözüm-Minimal invazif yöntem-Hızlı iyileşme
Dezavantajları: -Mesanenin yaralanma ya da perforasyon riski-Üretranın yaralanma riski-Pelvik bölgedeki damarların ya da barsağın yaralanma riski-Ameliyattan sonra idrarın geçici olarak boşaltılamama riski-İdrar yolu enfeksiyonu riski-Cinsel ilişki sırasında ağrı riski-Askının tıkanma yapma riski-Çok düşük bir ihtimalle askının üretra ya da mesanede aşınma yapma riski
Burch Ameliyatı(Kolposuspansiyon):
Bu cerrahi kadınlarda stres tipte idrar kaçırma tedavisi içindir. Amaç mesane boynunu tekrar konumlandırarak dolu bir mesaneye karşı daha iyi direnç göstermesini sağlamaktır. Karışık tipte idrar kaçırmanız varsa da doktorunuz bu yöntemi önerebilir. Bu cerrahi yöntem SUI şikayetlerini düzeltmeyi hedeflediğinden daha az etkili olabilir.
Kolposüspansiyonu ne zaman düşünmeliyim?: Burch kolposüspansiyon, hafif orta şiddette idrar kaçırması olanlarda askı yerleştirilmesine alternatif bir yöntemdir. Askılar stres tipi idrar kaçırma için en sık tercih edilen tedavi seçeneği olması nedeniyle, sizin için askılar uygun olmadığında kolposüspansiyon önerilebilir.
Burch kolposuspansiyon nasıl uygulanır?: Burch kolposusupansiyonu için genel anestezi alacaksınız. Öncelikle cerrah, mesanenin boş olduğundan emin olmak için kateter yerleştirir. Daha sonra vajinanızın üst kısmı pubik kemiğinizin arkasındaki liagamana destek dikişleriyle tutturulur. Bu, mesane boynunuzu kaldıracaktır. Burch kolposüspansiyon açık cerrahi ya da laposkopik cerrahi yöntemle yapılabilir. Açık cerrahi için cerrah karnınızın alt kısmından pelvik bölgeye direkt olarak erişim sağlamak için bir kesi yapar. Laparoskopik cerrahi için cerrah, karnınıza küçük plastik tüpler yerleştirir. Bu tüpler yardımıyla cerrahide kullanılacak enstrümanlar yerleştirilir. Bu küçük tüplerden bir tanesine kamera yerleştirilmesi, cerrahın video monitöründe yüksek kalitedeki görüntüleri izlemesine olanak sağlar. Laparoskopik ve açık cerrahi SUIolan kadınlarda eşit derecede etkilidir. Genellikle hastanede kalış süresi laparoskopik cerrahi ile daha kısadır.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?: Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz operasyon öncesi operasyon sırasında ve operasyon sonrası antibiyotik verecektir. Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Eğer genel anesteziye ihtiyacınız olacaksa ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza bildirmelisiniz. Bazı ilaçları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelerle dönmek ne kadar zaman alacak?: Doktorunuz kateteri genellikle operasyondan sonra çıkartır ve iyileşmenizi izler. Genellikle operasyondan birkaç gün sonra hastaneden çıkarsınız. İşemeyle ilgili sıkıntılarınız olursa ya da işedikten sonra mesanede kalan idrar miktarı fazla olursa daha uzun kalabilirsiniz. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arası farklılık göstermektedir. Burch Kolposüspansiyonu sonrası tamamen iyileşmeniz 6 hafta kadar sürebilir. İyileşmeniz için vücudunuzun zamana ihtiyacı vardır. Yaranın tamamen iyileşmesi 1 ay kadar sürebilir. Bu süre içinde pelvik bölgede ağrı duyabilirsiniz ya da işeme sırasında ağrınız olabilir. Bu belirtiler ile başa çıkmak için doktorunuzun görüşünü alın.
Cerrahiden 4-6 hafta sonrası için öneriler:-Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın-Cinsel ilişkiden kaçının
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun: -Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa
Avantajları: -Mesane boynunu yeniden konumlandırarak stres tipi idrar kaçırma için yüksek düzeyde tam başarı şansı-Uzun süren etki
Dezavantajları: -Cerrahi sırasında mesane ya da üretranın yaralanma riski-Pelvik bölgedeki barsak ya da kan damarlarının çok düşük ihtimalle yaralanma riski-Geçici olarak idrar boşaltamama riski-Cinsel ilişki sırasında ağrı riski
Artifisyel(Yapay) üriner sfinkter yerleştirilmesi:
Artifisyel üriner sfinkter yerleştirilmesi ya da Artifisyel üriner sfinkter yerleştirilmesi, stres tipi idrar kaçırma için ikinci basamak tedavi seçeneklerinden birisidir. Artifisyel üriner sfinkter yerleştirilmesi, elle kontrol edilebilir pompası yardımıyla üretranız etrafındaki kafın sıkıştırılıp gevşetilmesiyle mesanenizi kontrol etmenizi sağlar. Artifisyel üriner sfinkter yerleştirilmesinin amacı, hapşırma, öksürme, gülme, koşma gibi aktiviteler sırasında idrar kaçırmayı azaltmaktır.Artifisyel üriner sfinkter yerleştirilmesi, üretranın etrafına yerleştirilen şişirilebilir bir kaf, rezervuar ve kafı kontrol eden bir pompadan oluşur.
Ne zaman AÜS yerleştirilmesini düşünmeliyim?:Genellikle AÜS, SUI için uygulanmış olan cerrahiler sonrasında tam ya da kısmi iyileşme sağlanmayan hastalarda endikedir. Diğer tedavi seçeneklerinin başarılı olma ihtimalinin düşük olduğu durumlarda doktorunuz bu tedaviyi önerebilir. Doktor AÜS uygulamak için, herhangi bir kontraendikasyon olmadığından emin olmak için ürodinamik tetkik isteyecektir. Elinizle pompayı kontrol edebiliyor olmalısınız. Cerrahi planlanmadan önce doktor veya hemşire sizinle oturup cihazın nasıl çalıştığını ve nasıl rahatlıkla kullanabileceğinizi tartışacaktır.
AÜS nasıl yerleştirilir?:Yöntem için genellikle genel anestezi uygulanmakla birlikte bazı vakalarda spinal anestezi önerilebilir. Öncelikle doktor mesanenize bir kateter yerleştirerek ameliyat boyunca boş olduğundan emin olur. Doktor, üretranın etrafına kaf yerleştirmek için karın alt bölgesine bir kesi uygular. Daha sonra rezervuarı yerleştirir. Son olarak pompa labiyaya yerleştirilir ve cihazın iki elemanına bağlanır . Birkaç hafta sonra doktor tarafından aktive edilinceye kadar kaf açık halde bırakılır.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?:Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz operasyon öncesinde, operasyon sırasında ve operasyon sonrası antibiyotik verecektir. Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Genel anesteziye hazırlık amacıyla ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuzla konuşmalısınız. Bunları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktorunuz katateri genellikle operasyondan sonra çıkartır ve iyileşmenizi izler. Enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Problem olmadan idrar yapabilir ve işeme sonrası kalan idrar miktarı fazla olmazsa birkaç gün sonra hastaneden çıkarılırsınız. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arası farklılık göstermektedir. Hastaneden çıktıktan sonra tamamen iyileşmek için vücudunuzun hala zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle alt üriner sisteminiz tam olarak iyileşene kadar AÜS aktive edilmeyecektir. Bu, operasyondan haftalar sonra idrar kaçırmaya devam edeceğiniz anlamına gelmektedir. Bu süreçte pelvik bölgede ağrı hissedebilir veya idrar yaparken ağrı duyabilirsiniz. Doktorunuz bu belirtileri gidermek için ilaç yazabilir. Doktor, cihazı aktive etmek için 4-6 hafta sonraya randevu verecektir.
İyileşme döneminde doktorunuz şunları önerebilir:-Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayınCinsel ilişkiden kaçının
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-İdrarda kanama-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa
Avantajları:-Daha önceki cerrahi tedavi başarısız olduğunda iyi bir seçenek-Stres tipte idrar kaçırmada yüksek tedavi başarı şansıŞiddetli idrar kaçırma yakınmanız olsa bile normal işeme sıklığına dönme şansının yüksekliği
Dezavantajları:-Ameliyat sırasında vajina, üretra ve mesanede yaralanma riski-Pelvik bölgedeki barsak ya da kan damarlarının çok düşük ihtimalle yaralanma riski-Cihazın enfeksiyon riski-Cihazın üretra veya mesane boynuna erozyon oluşturma riski-Cihazın mekanik olarak bozulma riski-Cihazı çalıştırabilmek için pompanın elle kontrolünü sağlayacak kabiliyet gerekmektedir-Ameliyattan sonraki 4-6 hafta içinde cihaz aktifleştirilene kadar idrar kaçırmaya devam edeceksiniz
Yer kaplayan ajanlarla Enjeksiyon tedavisi:
Stres tipi idrar kaçırma yakınmanız varsa doktorunuz yer kaplayan ajanlarla tedavi önerebilir. Bunlar, üretranızın duvarına enjekte edilir ve böylelikle üretra sıkıştırılarak dolu bir mesaneye karşı daha iyi direnç gösterebilir. Yer kaplayıcı ajanlar sıvı halde enjekte edilir, daha sonra süngerimsi madde içinde sertleşerek üretral duvarı güçlendirir. Yer kaplayıcı ajanlar sentetik maddelerden ya da sığır kollajeninden oluşabilir. Bu yöntemin etkileri zamanla azalacaktır.
Yer kaplayıcı ajanla enjeksiyonu ne zaman düşünmeliyim?iğer tedaviler için uygun değilseniz ya da daha invazif işlemlerin uygulanmasını istemiyorsanız yer kaplayıcı ajanlarla enjeksiyon önerilebilir.
Yer kaplayıcı ajanlar nasıl enjekte edilir?: Bu yöntem için genellikle lokal anestezi alırsınız. Öncelikle doktor bir kateter yerleştirerek işlem süresince mesanenizin boş olduğundan emin olur. Daha sonra doktor iğneyi üretra duvarına yöneltmek için bir endoskop kullanır. Doktor, yer kaplayan ajanı üretranın her iki tarafına enjekte eder.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?: Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz bulunmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa antibiyotik verecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktor, kateteri genellikle operasyondan kısa bir süre sonra çıkartır. Herhangi bir problem olmadan idrar yapabilir ve işeme sonrası kalan idrar miktarı çok fazla olmazsa klinikten taburcu olabilirsiniz.
Doktorunuz 3-4 hafta için şunları önerebilir:-Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın-Bir ay cinsel ilişkiden kaçının
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı
Avantajları: -Minimal invazif yöntem-Genellikle genel anestezi gerektirmez-Sıklıkla işlem ayaktan gerçekleştirilir (hastanede yatarak değil)-İlerideki muhtemel cerrahiler üzerine olumsuz bir etkisi yoktur
Dezavantajları:-Geçici etki-Üretra duvarında enfeksiyon riski-Geçici idrar birikme riski
4-Erkeklerde cerrahi tedavi:
Erkeklerde stres tipinde idrar kaçırması varsa cerrahi tedavi önerilebilir. Bu yöntemlerin amacı idrar tutabilmenizi sağlamaktır. Aşağıdaki faktörlere bağlı olarak doktorunuz ile birlikte sizin için hangi yöntemin daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz: Yaşınız, İdrar kaçırmanızın ne kadar ciddi olduğu, Semptomlarınızın ne kadar sıkıntı verici olduğu, Genel sağlık durumunuz
Erkeklerde askı yerleştirme:
Askılar pelvik taban kaslarına destek sağlar ve üretranın dolu bir mesane basıncına karşı daha iyi direnç göstermesini sağlar. Askı yerleştirilmesi üretrayı sıkıştırarak ya da mesane boynuna göre pozisyonunu yeniden ayarlayarak SUI’yı tedavi etmeyi amaçlar. Her iki tekniğin de amacı idrar kaçırmayı önlemektir.İki kollu, dört kollu ve ayarlanabilir gibi çeşitli askı tipleri mevcuttur. Askılar sentetik, insan ve hayvan dokusu kaynaklı olabilir. Hangi seçeneğin sizin için en iyi olduğuna doktorunuzla birlikte karar verebilirsiniz.Hangi tip askının sizin için önerileceği, bireysel durumunuza ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Bu ayrıca, hastanenizde hangi tip askıların mevcut olduğuna ve cerrahinizin bu askılar ile ilgili deneyimine de bağlıdır.
Askılar nasıl yerleştirilir?: Bu yöntem için genellikle spinal anestezi, ancak bazı durumlarda genel anestezi önerilebilir. Öncelikle doktor, bir kateter yerleştirerek cerrahi boyunca mesanenizin boş olduğundan emin olur. Doktor, askıyı yerleştirmek için perineye kesi uygular. İki kollu askılarda askının uçları üretranın her iki ucunda hamak tarzında askı oluşturacak şekilde yerleştirilir. Daha sonra askının uçları pubik kemiğin hemen üstündeki ya da kasık etrafındaki dokuya tutturulur. Dört kollu askılarda askının iki ucu kasık etrafına tutturulurken, diğer iki ucu pubik kemik etrafındaki dokuya tutturulur. Ayarlanabilir askılar için doktor, ayarlama yapan cihazı vücuda yerleştirmek için karnınızın altına bir kesi yapar . Birkaç ayarlanabilir sistem mevcuttur. Her askı tipinin kendine özgü özellikleri ve muhtemel komplikasyonları mevcuttur. Doktorunuza size önerdiği askı ile ilgili deneyimlerini sorun.
Askıyı ne zaman düşünmeliyim?: Askılar, prostatektomi sonrası orta ve şiddetli idrar kaçırmanın varlığında önerilebilir. Ayrıca diğer cerrahi tedavilerinin mümkün olmadığında ya da büyük bir cerrahi istemediğinizde de düşünülebilir.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?: Cerrahiden önce, doktorunuz idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa doktorunuz operasyondan önce, operasyon sırasında ve sonrasında size antibiyotik verecektir.Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Eğer genel anestezi uygulanacaksa ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza bildirmelisiniz. Bazı ilaçları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktorunuz kateteri genellikle operasyondan 24 saat sonra çıkartır ve iyileşmenizi izler. Genellikle operasyonun ertesi günü hastaneden çıkarsınız. İşemeyle ilgili sıkıntılarınız olursa ya da işedikten sonra mesanede kalan idrar miktarı fazla olursa daha uzun süre hastanede kalabilirsiniz. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir.Herhangi bir cerrahi sonrası tamamen iyileşmeniz için vücudunuzun zamana ihtiyacı vardır. Yaranın tamamen iyileşmesi 6 haftaya kadar sürebilir. Bu süre içinde pelvik bölgede ağrı duyabilirsiniz ya da işeme sırasında ağrınız olabilir. Doktorunuz bu şikayetleri giderecek ilaçları size yazacaktır. Yaranız kontrol edilecektir. Genellikle emilen ve kaybolan dikişler kullanılır.
Cerrahiden 4-6 hafta sonrası için öneriler:-Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurmalı ya da hastaneye dönmelisiniz:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-İdrarda anlamlı iktarda kan-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa
Avantajları: -Stres tipinde idrar kaçırma tedavisinde yüksek başarı şansı-Uzun vadeli çözüm-Hızlı iyileşme-Daha sonraki muhtemel bir cerrahiyi olumsuz yönde etkilemez
Dezavantajları:-Mesanenin yaralanma ya da perforasyon riski-Pelvik bölgedeki damarların ya da barsağın yaralanma riski-Ameliyattan sonra idrarın geçici olarak boşaltılamama riski-Sıkışma tarzında idrar kaçırma riski-Karında morarma ya da kanama riski-İdrar yolu enfeksiyonu riski-Askının erozyon ya da enfeksiyon riski-İdrar kaçırmanın tekrarlama riski-Askının etkili olmadığı durumlarda başka bir cerrahiye ihtiyaç duyulması riski
Erkekte Yapay kompresyon araçları:
Balonlar olarak da bilinen yapay kompresyon araçları, orta ve şiddetli stres tipinde idrar kaçırmada başlıca tedavi yöntemidir. Mesane boynunun hemen altında üretrayı sıkıştırarak dolu bir mesaneye karşı daha iyi basınç oluşturmasını sağlarlar. Balonların amacı hapşırma, öksürme, koşma veya ağır yük kaldırma gibi aktiviteler sırasında idrar kaçırmayı engellemektir.
Balon yerleştirilmesini ne zaman düşünmeliyim?: Balonlar, orta ve şiddetli idrar kaçırmanın varlığında düşünülebilir. Ayrıca diğer cerrahi tedaviler mümkün olmadığında ya da büyük bir cerrahi istemediğinizde de önerilebilir.
Balonlar nasıl yerleştirilir?: Yapay kompresyon cihazları su tutan bir balon, küçük bir titanyum port ve balon ile portu birbirine bağlayan tüpten oluşur (Şekil. 1). Port, balon içindeki sıvının doktor tarafından ayarlanmasına izin verir. Mininal invazif yöntem ile iki balon üretranın her iki yanına yerleştirilir. Yöntem için genellikle genel anestezi uygulanmakla birlikte, bazı vakalarda spinal anestezi önerilebilir. Öncelikle doktorunuz mesanenize bir kateter yerleştirerek, ameliyat boyunca boş olduğundan emin olur.Doktorunuz perineye bir kesi uygular. Röntgen ışını kılavuzluğunda doktorunuz, ilk balonu prostatın altında üretranın bir yanına yerleştirir. Eğer daha önce radikal prostatektomi geçirdiyseniz doktorunuz balonu mesane boynunun hemen altına yerleştirir. Bu daha sonra üretranın diğer tarafına balon uygulanmasıyla tekrarlanır .Son olarak doktorunuz titanyum portlarını skrotuma yerleştirir ve portları balona bağlar. Bu, balonların hacminin kolaylıkla ayarlanabilmesi için yapılır.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?: Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa doktorunuz operasyon öncesinde, operasyon sırasında ve operasyon sonrasında antibiyotik verecektir. Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Eğer genel anestezi uygulanacaksa ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza bildirmelisiniz. Bazı ilaçları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktorunuz kateteri genellikle operasyondan sonra çıkartır ve iyileşmenizi izler. Genellikle operasyondan birkaç gün sonra hastaneden çıkarsınız. İşemeyle ilgili sıkıntılarınız olursa ya da işedikten sonra mesanede kalan idrar miktarı fazla olursa daha uzun kalabilirsiniz. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Herhangi bir cerrahi sonrası tamamen iyileşmeniz için vücudunuzun zamana ihtiyacı vardır. Yaranın tamamen iyileşmesi 6 hafta kadar sürebilir. Bu süre içinde pelvik bölgede ağrı duyabilirsiniz ya da işeme sırasında ağrınız olabilir. Doktorunuz bu şikayetleri giderecek ilaçları size yazabilir.
Cerrahiden sonraki 4-6 hafta için öneriler:-Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-İdrarda anlamlı miktarda kan-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa
Avantajları:-Balonların hacimleri ayarlanabilir-Stres tipinde idrar kaçırmada yüksek düzeyde iyileşme şansı
Dezavantajları:-Ameliyat sırasında üretra veya mesanede yaralanma riski-Pelvik bölgedeki barsak ya da kan damarlarının çok düşük ihtimalle yaralanma riski-Geçici olarak idrar yapamama riski-Sıkışma tarzında üriner idrar kaçırma riski-Karında kanama ya da morarma riski-İdrar yolu enfeksiyonu riski-Cihazın erozyonu nedeniyle mesane, rektum veya üretrada enfeksiyon riski-İdrar kaçırmanın tekrarlama riski-Cihazın etkili olmadığı durumda başka bir cerrahiye ihtiyaç duyulma riski
Erkekte Artifisyel Üriner Sfinkter yerleştirilmesi:
Artifisyel Üriner Sfinkter yerleştirilmesi, ya da AÜS, stres tip idrar kaçırmada uygulanan bir tedavidir. Artifisyel Üriner Sfinkter yerleştirilmesi, elle kontrol edilebilir pompası yardımıyla üretranız etrafındaki kafın sıkıştırılıp gevşetilmesiyle mesanenizi kontrol etmenizi sağlar. Artifisyel Üriner Sfinkter yerleştirilmesinin amacı, hapşırma, öksürme, koşma veya ağır kaldırma gibi aktiviteler sırasında idrar kaçırmayı azaltmaktır.
Ne zaman AÜS düşünmeliyim?: Genellikle AÜS, ciddi idrar kaçırması halinde veya askı yerleştirilmesi sonrasında tam ya da kısmi iyileşme sağlanamadığında önerilir. AÜS uzun etkiye sahiptir ve hayat kalitenizi iyileştirir.Elinizle pompayı kontrol edebiliyor olmalısınız. Cerrahi planlanmadan önce doktor veya hemşire, cihazın nasıl çalıştığını ve nasıl rahatlıkla kullanabileceğinizi anlatacaktır.Doktorunuz, AÜS uygulamak için herhangi bir kontraendiakasyon olmadığından emin olmak için bazı testler yapacaktır. Bu testlerin bir parçası olarak sistoskopi ve pet testine ihtiyacınız olacak.
Artifisyel Üriner Sfinkter yerleştirilmesi nasıl yerleştirilir?: Yöntem için genellikle spinal anestezi uygulanmakla birlikte, bazı vakalarda genel anestezi önerilebilir. Öncelikle doktorunuz mesanenize bir kateter yerleştirerek ameliyat boyunca boş olduğundan emin olur. Doktor, üretranın etrafına kaf yerleştirmek için perineye bir kesi uygular. Daha sonra rezervuarı ikinci bir kesiden alt karın bölgesine yerleştirir. Son olarak pompa skrotuma yerleştirilir ve cihazın iki elemanına bağlanır (Şekil 1). Birkaç hafta sonra doktorunuz tarafından aktive edilinceye kadar kaf açık halde bırakılır.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?: Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa doktorunuz operasyon öncesinde, operasyon sırasında ve operasyon sonrasında antibiyotik verecektir.Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Genel anestezi uygulanacaksa ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuzla konuşmalısınız. Bunları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktorunuz kateteri genellikle operasyondan sonraki gün çıkartır ve iyileşmenizi izler. Enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Problem olmadan idrar yapabilir ve işeme sonrası kalan idrar miktarı fazla olmazsa birkaç gün sonra hastaneden taburcu edilirsiniz. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Hastaneden çıktıktan sonra tamamen iyileşmek için vücudunuzun hala zamana ihtiyacı vardır. Bunun için alt üriner sisteminiz tam olarak iyileşene kadar AÜS aktive edilmeyecektir. Bu, operasyondan haftalar sonra idrar kaçırmaya devam edeceğiniz anlamına gelmektedir. Bu zaman içinde pelvik bölgede ağrı hissedebilir veya idrar yaparken ağrı duyabilirsiniz. Doktorunuz bu belirtileri gidermek için ilaç yazabilir. Doktor, cihazı aktive etmek için 4-6 hafta sonraya randevu verecektir.
İyileşme döneminde doktorunuz şunları önerebilir:-Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın-Cinsel ilişkiden kaçının-Bisiklete ya da ata binmekten kaçının. AÜS yerleştirilmesinden sonra, bu aktiviteler sırasında yanlışlıkla pompanın aktive edilmesine neden olabilecek kazaları önlemek için, özel olarak dizayn edilmiş oturaklara ihtiyacınız olacaktır
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa-Skrotumda şişlik, ağrı ve kızarıklık fark ederseniz
Avantajları: -Stres tipindeki idrar kaçırmada yüksek başarı şansı-Uzun süreli etki
Dezavantajları: -Ameliyat sırasında üretra, rektum veya mesanenin çok düşük ihtimalle yaralanma riski-Ameliyat sırasında pelvik bölgedeki damarlar ya da barsağın çok düşük ihtimalle yaralanma riski-Ameliyat sonrasında çok düşük ihtimalle geçici idrar yapamama riski-Çok düşük ihtimalle sıkışma tipinde idrar kaçırma riski-Çok düşük ihtimalle stres tip idrar kaçırma riski-Karında morarma veya kanama riski-İdrar yolu enfeksiyonu riski-Cihaza bağlı enfeksiyon riski-AÜS’nin üretraya erozyon riski-Cihazın mekanik olarak bozulma riski-Askı yerleştirilmesinden daha invazif-Cihazı çalıştırabilmek için, pompanın elle kontrolünü sağlayacak yeti gerekmektedir-4-6 hafta sonra cihaz aktifleştirilene kadar idrar kaçırmaya devam edeceksiniz
Erkekte yer kaplayan ajanlarla enjeksiyon tedavisi:
Stres tipinde idrar kaçırma yakınmanız varsa doktorunuz yer kaplayan ajanlarla tedavi önerebilir. Bunlar, üretranızın duvarına enjekte edilir ve böylelikle üretra sıkıştırılarak dolu bir mesaneye karşı daha iyi direnç gösterebilir. Yer kaplayıcı ajanlar sıvı halde enjekte edilir, daha sonra süngerimsi madde içinde sertleşerek üretral duvarı güçlendirir. Yer kaplayıcı ajanlar sentetik maddelerden ya da sığır kolajeninden oluşabilir. Bu yöntemin etkileri zamanla azalacaktır.
Ne zaman yer kaplayıcı ajanla enjeksiyon düşünmeliyim?: Diğer tedaviler için uygun değilseniz ya da bu işlemi tercih ediyorsanız, yer kaplayıcı ajanlarla enjeksiyon önerilebilir.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?:Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa, antibiyotik verecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktor, kateteri genellikle operasyondan kısa bir süre sonra çıkartır. Herhangi bir problem olmadan idrar yapabilir ve işeme sonrası kalan idrar miktarı çok fazla olmazsa klinikten taburcu olabilirsiniz.
Doktorunuz 3-4 hafta için şunları önerebilir: -Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan fazla ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın-Cinsel ilişkiden kaçının
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı
Avantajları: -Minimal invazif yöntem-Genellikle genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz-Sıklıkla ayaktan işlem gerçekleştirilir-İlerideki muhtemel bir cerrahi üzerine olumsuz etkisi yoktur
Dezavantajları: -Geçici etki-Üretra duvarının enfeksiyon riski-Geçici olarak idrar yapamama riski
Yapay kompresyon araçları(Balon yerleştirme):
Balonlar olarak da bilinen yapay kompresyon araçları, orta ve şiddetli stres tipinde idrar kaçırmada (SUI) başlıca tedavi yöntemidir. Mesane boynunun hemen altında üretrayı sıkıştırarak dolu bir mesaneye karşı daha iyi basınç oluşturmasını sağlarlar. Balonların amacı hapşırma, öksürme, koşma veya ağır yük kaldırma gibi aktiviteler sırasında idrar kaçırmayı engellemektir.
Balon yerleştirilmesini ne zaman düşünmeliyim?: Balonlar, orta ve şiddetli idrar kaçırmanın varlığında düşünülebilir. Ayrıca diğer cerrahi tedaviler mümkün olmadığında ya da büyük bir cerrahi istemediğinizde de önerilebilir.
Balonlar nasıl yerleştirilir?: Yapay kompresyon cihazları su tutan bir balon, küçük bir titanyum port ve balon ile portu birbirine bağlayan tüpten oluşur. Port, balon içindeki sıvının doktor tarafından ayarlanmasına izin verir. Mininal invazif yöntem ile iki balon üretranın her iki yanına yerleştirilir.Yöntem için genellikle genel anestezi uygulanmakla birlikte, bazı vakalarda spinal anestezi önerilebilir. Öncelikle doktorunuz mesanenize bir kateter yerleştirerek, ameliyat boyunca boş olduğundan emin olur.Doktorunuz perineye bir kesi uygular. Röntgen ışını kılavuzluğunda doktorunuz, ilk balonu prostatın altında üretranın bir yanına yerleştirir. Eğer daha önce radikal prostatektomi geçirdiyseniz doktorunuz balonu mesane boynunun hemen altına yerleştirir. Bu daha sonra üretranın diğer tarafına balon uygulanmasıyla tekrarlanır Son olarak doktorunuz titanyum portlarını skrotuma yerleştirir ve portları balona bağlar. Bu, balonların hacminin kolaylıkla ayarlanabilmesi için yapılır.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?: Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa doktorunuz operasyon öncesinde, operasyon sırasında ve operasyon sonrasında antibiyotik verecektir. Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Eğer genel anestezi uygulanacaksa ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza bildirmelisiniz. Bazı ilaçları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktorunuz kateteri genellikle operasyondan sonra çıkartır ve iyileşmenizi izler. Genellikle operasyondan birkaç gün sonra hastaneden çıkarsınız. İşemeyle ilgili sıkıntılarınız olursa ya da işedikten sonra mesanede kalan idrar miktarı fazla olursa daha uzun kalabilirsiniz. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir.Herhangi bir cerrahi sonrası tamamen iyileşmeniz için vücudunuzun zamana ihtiyacı vardır. Yaranın tamamen iyileşmesi 6 hafta kadar sürebilir. Bu süre içinde pelvik bölgede ağrı duyabilirsiniz ya da işeme sırasında ağrınız olabilir. Doktorunuz bu şikayetleri giderecek ilaçları size yazabilir.
Cerrahiden sonraki 4-6 hafta için öneriler: -Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-İdrarda anlamlı miktarda kan-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa
Aantajları: -Balonların hacimleri ayarlanabilir-Stres tipinde idrar kaçırmada yüksek düzeyde iyileşme şansı
Dezavantajları: -Ameliyat sırasında üretra veya mesanede yaralanma riski-Pelvik bölgedeki barsak ya da kan damarlarının çok düşük ihtimalle yaralanma riski-Geçici olarak idrar yapamama riski-Sıkışma tarzında üriner idrar kaçırma riski-Karında kanama ya da morarma riski-İdrar yolu enfeksiyonu riski-Cihazın erozyonu nedeniyle mesane, rektum veya üretrada enfeksiyon riski-İdrar kaçırmanın tekrarlama riski-Cihazın etkili olmadığı durumda başka bir cerrahiye ihtiyaç duyulma riski
5-Prostat ameliyatı sonrasında stresten idrar kaçırma
Prostat ameliyatı, stresten idrar kaçırma riskini artırmaktadır. Bunun nedeni prostatın üretrayı çevrelemesi ve dolu mesanenin basıncına karşı direnç oluşmasına yardım etmesidir. Eğer prostatınız kısmen veya tamamen alınmışsa bu sizin üriner sfinkterinizin basınca dayanıklılığını etkiler. Burada prostat ameliyatından sonra oluşan stresten idrar kaçırma tedavi seçenekleri görülmektedir.
En yaygın uygulanan tedaviler:
Pelvik taban egzersizleri
Askı yerleştirilmesi
Yapay kompresyon cihazları (balon yerleştirme)
Artifisyel Üriner Sfinkter İmplantasyonu (AÜS)
5-İkinci Basamak Tedaviler
Bazen idrar tutmaya yardımcı teknikler ya da doktorunuzun yazdığı ilaçlar sıkışma tipi idrar kaçırmanızı iyileştirmeyebilir. Bu durumlarda başka tedavi seçenekleri de mevcuttur. Hangisinin sizin için daha iyi olduğuna doktorunuzla beraber karar verebilirsiniz.
Sıkışma tipi idrar kaçırmanızla ilgili 2. basamak tedavi seçenekleri:
Mesaneye BOTOX( botulinum toksin) enjeksiyonu
Nöromodulasyon olarak da bilinen sinir uyarılması
Mesane hacmini arttıran cerrahiler
Mesane Büyütme Ameliyatı: Semptomlarınız ilaçlarla ve diğer tedavilerle düzelmemişse, mesanenizden ameliyat olabilirsiniz. İşlemin amacı mesane kapasitenizi arttırmaktır. Bu işlemle mesaneniz dolduğunda oluşan basınç azalır ve daha fazla idrarı depolayabilecek hale gelir.Doktorunuz karnınızın alt kısmına bir kesi yapar ve mesane kapasitesini arttırmak için barsaklarınızdan bir yama kullanır. Bu işlem, mesane büyütmesi veya sistoplastisi olarak geçer, günümüzde nadiren gerek duyulur. Eğer bu ameliyat önerilirse, işlemin etkilerini ve yan etkilerini doktorunuzla konuşunuz.
BOTOX Enjeksiyonu: Botulinum toksini ya da bilinen adıyla Botox® genellikle kozmetik cerrahisi amaçlı kullanılır. Sıkışma tipi idrar kaçırma için semptomlara neden olan sinirlerin aktivitesini azaltmak için mesane duvarına enjekte edilir. Bu tedavi ile idrar sıklığında ve sıkışma inkontinansında iyileşme sağlanabilir. Botulinum toksini enjeksiyonu genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Bazen diğer anestezi teknikleri de uygulanabilir. Doktorunuz üretra içerisinden mesaneye girmek için bir çeşit endoskop olan sistoskop kullanır. Ekranda mesanenizin yüksek kaliteli görüntüsünü izlemek için sistoskobun ucunda kamera vardır. Doktorunuz mesane duvarınızdaki farklı alanlara düşük dozlarda botulinum toksin enjekte eder.İşlemin etkisi zamanla geçecektir ve 4-9 ay sonra tedaviyi tekrarlamak gerekebilir. Bazı hastalarda (%10’un altında) botulinum toksini enjeksiyonu sonrası idrar yapmakta güçlük meydana gelebilir ve bu kişiler için kateter ihtiyacı doğabilir. Botulinum toksini enjeksiyonu, üriner sistem enfeksiyonu riskini arttırabilir ve doktorunuz reçetesine antibiyotik yazabilir.
Sinir Uyarımı: Nöromodülasyon olarak da bilinen sinir uyarımı, elektriksel titreşimleri kullanarak mesaneyi kontrol eden sakral sinirleri uyarmak suretiyle tedavi yapılan bir yöntemdir. 2 çeşit sinir uyarımı vardır: Ayak bileği seviyesinde iğne kullanılarak kaval kemiği sinirinin uyarımı yapılır. Kalçaya yerleştirilen bir alet yardımı ile sakral uyarım yapılır .
Tibial Sinir Uyarımı: Tibial sinir uyarımı için doktorunuz ayak bileğinizin yanına elektrik akımı içeren bir iğne yerleştirir. İğne deriden geçer ve tibial sinirini uyarır, bu uyarı bacaktan yukarıya doğru çıkarak sakral sinirleri uyarır. Tedavi süreci yaklaşık olarak 12 seans sürer. Her tedavi seansı haftada bir defa klinikte yapılır ve yarım saat sürer. Etkisi muhtemelen zamanla geçer ve daha fazla tedavi sürecine ihtiyacınız olur.
Sakral sinir uyarımı: Sakral sinir uyarımı işlemi 2 aşamada yapılır. İlk aşamada doktorunuz kuyruk sokumunuzun üst kısmından deriye bir elektrod yerleştirir ve mesanenizin uyarıma cevap verip vermediğini test eder. Eğer cevap varsa, kalçanızdan pelvik kemiğinizin üstüne cerrahi bir işlemle programlanabilir uyarıcı jeneratör konulur. Bu elektrod, jeneratör ile sakral sinir uyarı bölgesi arasında bağlantı sağlar . Cihaz mesaneye ulaşan sinirlerin elektriksel uyarımını kontrol eder. Uyarı değiştiğinde, mesane aşırı aktivitesini baskılar. Sakral sinir uyarımı semptomlarınızı etkili şekilde geriletir. Cerrahi sonrası düşük bir enfeksiyon riski mevcut olup, jeneratör-elektrot konulan alanda geçici bir ağrı hissedebilirsiniz. Zamanla jeneratör veya elektrod yerinden oynayarak rahatsızlığa yol açabilir. Eğer hareket ederse, sistem çalışmayabilir. Birkaç yıl sonra jeneratörün pili bitebilir. Bu durumda pili değiştirmek için tekrar cerrahiye gerek duyulabilir. Doktorunuzla bu riskleri ve ilgili endişelerinizi konuşabilirsiniz.
İdrar kaçırma İle Yaşamak
İdrar kaçırma sizin fiziksel ve ruhsal sağlığınızı etkileyebilen utandırıcı ve tecrit edici bir durum olabilir. Hayatı tehdit edici olmasa da, hayat kaliteniz üzerine genellikle negatif etkisi vardır. İdrar kaçırma sosyal hayatınızı, işinizi ve cinsel hayatınızı etkileyebilir. Fiziksel ve duygusal rahatsızlıklara neden olabilir ve kendinize saygınızın azalmasına yol açabilir. İdrar kaçırma sizi bitkin hissettirebilir. Toplum içinde istenmeyen idrar kaçırma üzücü ve utandırıcı olabilir. Bu evden ayrılma korkusuna neden olabilir, sizi ve sevdiklerinizi hayatın tadını çıkarmaktan alıkoyabilir. İdrar kaçırmanın birçok nedeni vardır. Bazıları tedavi edilebilirken bazıları sadece kontrol edilebilir. Sosyal durumlardan dolayı idrar kaçırma hakkında konuşmak en yakın arkadaşlarınızla dahi zor olabilir. Profesyonel yardım almak; durumunuzu aklınızdan çıkarmanızı ve durumunuzla daha iyi baş etmenizi sağlar.
Nasıl yardım alabilirim?: İdrar kaçırma probleminizle alakalı yardım edebilecek uzmanlaşmış doktor ve hemşireler bulunmaktadır. Onlardan yardım istemekten korkmayınız.
Günlük hayatımda idrar kaçırma ile nasıl baş edebilirim?: Genel yaşam tarzı değişiklikleri semptomlarınızı kontrol etmenizde ve hayat kalitenizi arttırmanızda yardımcı olabilir. Doktorunuzun ya da hemşirenizin öğütlerini dinleyiniz.En yakın tuvaletin nerede olduğunu daima öğrenmeye çalışın. Evin dı?
2-Sıkışma tipi idrar kaçırma: Sıkışma tipi idrar kaçırma erteleyemeyeceğiniz aniden sıkışma hissiyle birlikte meydana gelen idrar kaçırma durumudur. Mesane kası kasılır ve siz idrar kaçırmak istemediğiniz halde idrar kaçırırsınız.
3-Karışık tipte idrar kaçırma: Eğer hem sıkışma hem de stres idrar kaçırmadan şikâyetçiyseniz doktorunuz size karışık tipte idrar kaçırma tanısı koyabilir.
Hekime Başvurmadan Önce Hazırlık
İdrar kaçırma durumunu üroloji uzmanınız ile konuşmak belki sizin için rahatsız edici olabilir veya utanç verici olabilir, fakat problemin detayları hakkında bilgilendirmek oldukça önemlidir. Tedavi edilmemiş idrar kaçırma durumu enfeksiyonlara, ciltte kızarıklıklara veya cinsel sorunları beraberinde getirebilir. Ayrıca depresyon, stres, kendine saygının zedelenmesi ve utanmaya neden olabilir. Bu sorunlar kendinizi toplumdan ayırmaya, iş ve sosyal hayatınızın bozulmasına yol açabilir. Sizin hangi tip idrar kaçırmanızın olduğunu ve buna neyin sebep olduğunu hekimin bilmesi gerekecektir. Bu bilgileri size doğru tedaviyi önermesinde yardımcı olacaktır.
Hekimle görüşmeden önce aklınızdaki soruları bir liste şeklinde hazırlamanız size yardımcı olacaktır.
-İdrar kaçırma bende neden oluyor?
-Bu sorunumun kalıcı bir tedavisi var mı?
-Hangi testleri yaptırmam gerekir?
-Hangi tedavi seçeneğini öneriyorsunuz ve bu tedavi yönteminin bana nasıl faydası olacak?
-Eğer tedavi almazsam önümüzdeki aylarda ve yıllarda neler olabilir?
-Eğer tedavi alırsam önümüzdeki aylarda ve yıllarda neler olabilir?
-İlaç tedavisi idrar kaçırmamı düzeltebilir mi?
-İlaç tedavisinin yan etkileri var mı?
-Tedavim için ameliyat olmam gerekir mi?
-Tedavim için hangi ameliyat seçenekleri var?
-Tedavinin sonuçlarını ne kadar zaman sonra görebilirim?
Teşhis Yöntemleri
İdrar kaçırma tedavinin uygun seçimi için tanısı doğru konulması gereken bir sorundur. İdrar kaçırma sorununuzu doktorunuzla konuşmanız sizin için rahatsızlık verici olabilir, fakat bu durumu anlatmak oldukça önemlidir. Doktorunuz şikâyetlerinizin düzelmesi ve tümüyle iyileşmesi için size yardımcı olabilir. Doktorunuzun sizin hangi tip idrar kaçırmanız olduğunu ve buna neyin yol açtığını bilmesi gerekecektir. Bu bilgileri doktorunuza anlatmanız, sizin için en doğru tedaviyi önermesinde yardımcı olacaktır.
Tıbbi Özgeçmiş-Hikaye: Doktorunuz, sizde hangi tip idrar kaçırma olduğunu anlamak için tıbbı özgeçmişinizde idrar kaçırma ile ilgili olabilecek başka hangi rahatsızlıklarınızın olduğunu veya hangi ilaçları aldığınızı öğrenmek isteyecektir.
Hekimin Muhtemelen Sorabileceği Soruları
-Aldığınız ilaçlar
-Sigara içiyor musunuz?
-Ne zaman, ne kadar sıvı alıyorsunuz?
-Kahve ve alkol tüketiminiz ne kadar?
-Daha önceden ameliyat oldunuz mu?
-Dışkılama ile ilgili bir sorununuz var mı?
-Hiç gebe kaldınız mı?
-Menopoza girdiniz mi?
Hekimin idrar kaçırmanızın günlük hayat kalitenizi ne kadar etkilediğini sorabilir.
-Ne sıklıkta tuvalete gidersiniz?
-Ne sıklıkta idrar kaçırırsınız?
-Gülerken, öksürürken veya hapşırırken idrar kaçırır mısınız?
-Gece idrar yapmak için uyanır mısınız?
-Tuvaletiniz geldiği zaman tuvalete yetişmek için aceleyle mi gidersiniz?
-İdrar yaptıktan sonra idrar torbanızın boşalmadığını hisseder misiniz?
-Doktorunuz sizin cinsel yaşantınızla ilgili ve tedavi almak isteyip istemediğinizle ilgili soru sorabilir.
Fizik Muayene: Doktorunuz mesanenizin büyüyüp büyümediğini anlamak için sizin karnınıza fizik muayene yapabilir. Mesaneniz dolu olduğunda doktorunuz stres tipi idrar kaçırma (SUI) olup olmadığını görmek için öksürmenizi isteyecektir. Ayrıca sizin pelvik taban kaslarınızın nasıl çalıştığını anlaması için erkeklerde rektumdan muayene, kadınlarda ise jinekolojik muayene yapması gerekebilecektir
Hasta sorgulama Formları: Hekim, idrar kaçırmanızın hayatınızı ne kadar etkilediğini ve semptomlarınızı anlamak için sizden bir form doldurmanızı isteyecektir. Ayrıca bu formlar tedavi sürecinde de kullanılacak ve semptomlarınızın düzelip düzelmediği konusunda yardımcı olacaktır.
İşeme Günlüğü: Doktorunuz sizden birkaç gün için bir işeme günlüğü doldurmanızı isteyecektir. Bu günlükte bir gün boyunca ne kadar sıvı aldığınız, ne sıklıkta tuvalete gittiğiniz ve ne kadar idrar yaptığınız kaydedilecektir. İşeme günlüğü oldukça önemli olup bu günlük, semptomlarınızı daha iyi bir şekilde anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
İdrar Analizi: İdrarınızın az bir miktarını idrar analizi için vermeniz gerekecektir. İdrar tahlili, idrar yolu enfeksiyonunuzun olup olmadığı konusunda bilgi verecektir.
Kalıntı İdrar Miktarı: İdrar yaptıktan sonra idrar torbasında kalan idrar, artık idrar miktarıdır. İşeme sonrası kalıntı idrar (PVR) olarak da adlandırılır. Bir kateter yardımı ile veya ultrasonografi ile ölçülebilir. Kalıntı, idrar kaçırmayı kötüleştirebilir veya idrar yolu enfeksiyonu gibi başka bir ürolojik sorunun belirtisi olabilir. Kalıntı idrar ölçümü, idrar kaçırmanızın nedenini anlamada doktorunuza yardımcı olabilir.
Ped Testi: Ped testi sırasında hekim sizden sıvı emici bir ped kullanmanızı isteyecektir. Genellikte bu test 1 – 24 saat arasında sürer. Pedin emdiği idrar miktarını tartmanız istenecektir. Doktorunuz bu testin detaylarını size anlatacaktır. Ped testini yapmak her zaman çok kolay değildir ve tümüyle hekimle işbirliği içinde yapılmalıdır.
Ürodinamik Değerlendirme: Ürodinamik inceleme idrar yapma döngünüz hakkında ve idrar torbanızın nasıl kasıldığı hakkında daha fazla bilgi elde etmek için yapılan bir testtir. Sizin idrar kaçırma durumunuzu anlamak için doktorunuzun seçeceği birçok ürodinamik inceleme mevcuttur. Bunlar arasında üroflovmetri ve invaziv ürodinamik testler bulunur. Ürodinamik değerlendirme, idrar kaçırma rutini değerlendirmesi sırasında genellikle yapılmaz.
1-Üroflovmetri: Üroflovmetri elektronik olarak idrar akım hızını ölçen basit bir incelemedir. Hastanelerde veya muayenehanelerde kolaylıkla uygulanabilen bir testtir. Üroflovmetrik incelemede idrarınızı üroflovmetri aletinin haznesine yapmanız gerekir. Bu test idrar torbanızın çıkışında bir tıkanıklık olup olmadığı konusunda doktorunuza bilgi verecektir.
2-İnvaziv ürodinamik testler: Eğer idrar kaçırmanız için cerrahi tedavi yapılacaksa veya bu cerrahi size uygulanan ilk cerrahi işlem değilse invaziv ürodinamik inceleme yapılabilir. Ürodinamik inceleme ayrıca tanınız kesin değilse de uygulanabilir. İnvaziv ürodinamik inceleme sırasında doktorunuz veya hemşire, idrar yolunuza ve makata, karın içi ve idrar torbası basıncını ölçmek için birer kateter yerleştirirler. İnvaziv ürodinami sırasında idrar yoluna yerleştirilen kateterden yavaşça sıvı gönderilerek idrar torbasının doğal olarak dolmasına benzer bir durum oluşturulur. İdrar torbanız dolduğunda idrarınızı üroflovmetriye yaparsınız. Bu testlerin tümüne dolum ve boşaltım sistometrisi denilir.Kateterlerin bağlı bulunduğu ekranda test sonuçlarınız görülecektir. Bazı durumlarda kateterler çıkartılmadan daha kesin tanı konulabilmesi için ikinci bir test yapılması gerekebilmektedir.
Sistoskopi: Bu testte doktorunuz küçük bir kamera aracılığıyla idrar yolunuza ve idrar torbanıza bakabilir. Sistoskopi idrar kaçırmanın başlangıç testleri arasında yer almamaktadır. Bu test idrarda kanama gibi başka semptomlar olduğu zaman gereklidir. Ürodinamik incelemeye benzer biçimde tanıdan şüphe edilmesi halinde yapılabilir.
Görüntüleme: Doktorunuz veya hemşireniz ultrasonografi aracılığıyla idrar yollarınızı inceleyebilir. Bu teknikte yüksek frekanslı sesler vasıtasıyla idrar torbanız veya idrar yollarınızın diğer bölgeleri görülebilir. İdrar yollarının görüntülenmesi idrar kaçırmanın başlangıç testleri arasında yer almamaktadır.
İdrar Kaçırma Tedavisi
İdrar kaçırmanın birçok tedavi yöntemi vardır. Eğer semptomlar sizi etkiliyorsa aile doktorunuzla, pratisyen hekiminizle veya üroloğunuzla görüşmeniz iyi olacaktır. Doktorunuzla idrar kaçırma sorununuzu konuşmak can sıkıcı olabilir, fakat sizin sağlığınız için oldukça önemlidir. Herkesi tedavi eden tek bir yöntem yoktur. Sizin idrar kaçırmanızla ilgili olarak aldığınız önlemler kaçırma sorununuzu ciddi şekilde düzeltebilir ve daha iyi bir hayat kalitesi sağlayabilir. Bu tedbirler hayat tarzı değişiklikleri, mesane ve pelvik taban kas egzersizleridir. Ameliyat ve ilaç tedavileri gibi yöntemler, bu yöntemler işe yaramadığında uygulanabilir. İdrar kaçırma tedavisi idrar kaçırmanın çeşidine, ne kadar şiddetli olduğuna ve neyin sebep olduğuna bağlıdır. İdrar kaçırmayla kendi başına üstesinden gelme tedavileri çoğu zaman ilaç tedavisiyle birleştirilir. Doktorunuz ile birlikte hangi ilaç tedavisinin sizin için en uygun olduğuna karar verebilirsiniz. İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar, muskarinik reseptör antagonistleri , mirabegron ve östrojendir. Diğer ilaçlar arasında desmopressin ve duloksetin yer alır.
1-İdrar Kaçırmanın Kişisel Yönetimi
Hayat Tarzı Değişiklikleri: Günlük diyetinizin idrar kaçırmanız üzerinde etkisi olabilir. Ne zaman, neyi, ne kadar içtiğinize veya yediğinize bakarak idrar kaçırmanızı etkileyen yiyecek ve içecekleri kendiniz saptayabilirsiniz. Diyetteki değişiklikler idrar kaçırma sorununu bir parça düzeltebilir. Gün boyunca çok az veya çok fazla sıvı tüketmek idrar kaçırmanızı etkileyebilir. Doktorunuzla günlük ne kadar sıvı almanız gerektiği konusunda konuşmalısınız. Az sıvı alarak daha az idrar kaçırma uygulaması oldukça basit bir çözümdür. Buna rağmen bazen sıvı azaltılması sizin için tehlikeli olabilir. Çünkü sıvı alımının azaltılması vücudun sıvısız kalmasını, idrar yolu enfeksiyonunu, idrar yolu taşlarını ve kabızlığı beraberinde getirebilir. Kafein, alkol ve yumuşak içecekler idrar kaçırmaya neden olmaz, fakat bazı kişilerde sıkışma hissini ve sık idrara gitmeyi artırır. Bu tür içeceklerden kaçınmanız sizin durumunuzu bir miktar düzeltebilir. Unutulmaması gereken bir nokta da kafeinsiz olarak satılan içeceklerde dahi az bir miktar kafein bulunabildiğidir. Belli bazı gıdalar mesanede tahriş yapabilir. En sık karşılaşılanlar arasında; acı-baharatlı yiyecekler, limon ve ağır kokulu peynirlerin olduğu görülmektedir. İdrar kaçırmanızı daha da kötüleştirdiğini düşündüğünüz içeceklerden kaçınmanız size yardımcı olacaktır. Bunu anlamanın en iyi yolu, farklı yiyecek ve içecekleri denemek ve etkilerini görmektir.Kabızlık ve aşırı kilo alımının idrar kaçırma ile bağlantısı bulunmaktadır. Sağlıklı bir kiloya ve düzenli barsak alışkanlıklarına sahip olmak için, diyetle aldığınız yiyeceklerin dengeli olması, meyve, sebze ve fiberleri içermesi oldukça önemlidir. Kilo verdiğiniz takdirde bazı semptomlarınızda düzelme olduğunu görebilirsiniz.
Mesane Eğitimi: Doktorunuz size mesane eğitimi yapmanızı önerebilir. Mesane eğitiminin ilk aşaması bir işeme günlüğü tutulmasıdır. Bu günlükte ne kadar sıvı içtiğiniz, ne sıklıkta idrar yaptığınız ve ne kadar idrar miktarınız olduğu kaydedilir.Bu bilgiler ışığında doktorunuz size idrar yapma sıklığınız konusunda önerilerde bulunacak ve sizden bunlara uymanızı isteyecektir. Eğer mesane eğitimi başarılı olmuşsa mesaneniz daha fazla idrarı depolayabilecektir.
Pelvik Taban Kas Egzersizler(Kegel)ielvik taban kasları idrar torbanızı ve barsaklarınızı destekler. Bu kaslar yaşla, hastalıkla veya hormonal değişikliklerle birlikte zayıflayabilir. Zayıf pelvik taban kasları ise idrar kaçırmaya neden olabilir. Ayrıca kadınlarda gebelik ve doğum, pelvik taban kaslarını zayıflatabilir. Erkeklerde ise prostat ameliyatları özellikle prostat kanseri ameliyatları ve bilhassa radikal prostatektomi pelvik taban kaslarını zayıflatabilir. Pelvik taban kas egzersizleri ve bu egzersizler için dizayn edilmiş programlar idrar kaçırmayı düzeltebilir. Bu programlar sizin ihtiyacınız çerçevesinde oluşturulan pelvik taban kas egzersizleridir.
Pelvik Taban Kasları egzersizleri için Genel Öneriler: Bu egzersiz genel pelvik taban kas egzersizi direktifleridir. Doktorunuzla size uygun program için konuşun. Her zaman bu egzersizi idrar yaptıktan sonra uygulayın. İlk egzersiz ön pelvik kas tabanını hedef alır. Öncelikle rahat bir pozisyon alın. Bu pozisyon çömelmiş, oturur veya ayakta bir pozisyon olabilir. İdrarınızı tutar gibi kendinizi sıkın ve gevşetin. Bu egzersizi on defa tekrarlayın. Bir sonraki aşamada aynı egzersizi yapın fakat gevşetmeden önce 5 saniye kendinizi kasılı tutun. Bu şekilde 5 saniye tutmanıza uyum sağlamanız birkaç haftanızı alabilir. Pelvik taban kaslarınız bu şekilde daha da kuvvetlenecektir. Sonraki egzersiz arka pelvik kas tabanını hedef alır. Büyük tuvaletinizi tutar gibi kendinizi sıkın ve gevşetin. Bu egzersizi on defaya kadar tekrarlayın. Bir sonraki aşamada aynı egzersizi yapın fakat gevşetmeden önce 5 saniye kendinizi kasılı tutun. Bu egzersizi on defaya kadar tekrarlayın. Bu egzersizler size, her gün tekrarladığınızda faydalı olacaktır. Bu egzersizler kasların güçlenmesi için en az üç ay yapılmalıdır. Şunu da unutmayın ki bu egzersizleri çok fazla yapmak size zarar verebilir. Her egzersiz serisini bir defada 10 tekrardan fazla yapmayın ve her gün üç seriden fazla egzersiz yapmayın.
2-İlaçla Tedavi
Antimuskarinik İlaçlar: Antimuskarinik ilaçlar sıklıkla sıkışma tipindeki idrar kaçırmayı tedavi etmek için kullanılan bir grup ilaçtır. Bu ilaçlar, mesane duvarındaki kası gevşeterek sıkışma tipindeki idrar kaçırmayı kontrol etmeye yardımcı olur. Mesane duvarını kasarak mesanenin boşalmasına neden olan istemsiz sinir iletimlerini engeller. Sonuç olarak ani, kontrol edilemeyen mesane kontraksiyonları daha az sıklıkla görülür. Kaş gevşemesi nedeniyle mesanenin idrar tutabilme kapasitesi de artar. Bu işeme ihtiyacını azaltır.Antimuskarinik ilaçlar, nokturi olarak bilinen geceleri sık idrara çıkma durumunu tedavi etmek için de kullanılabilir. Antimuskarinik ilaçlar stres tipte idrar kaçırma için genellikle etkili değildir, çünkü bu durum genellikle detrusor kasının aşırı aktivitesinden kaynaklanmaz.
Antimuskarinik ilaçların birkaç çeşidi bulunmaktadır:
Oksibutinin
Tolterodin
Darifenasin
Solifenasin
Trospium klorid
Fesoterodin
Propiverin
Antimuskarinik ilaçların çoğu hap olarak alınır. Bazıları günde 1 kez alınır ve 24 saat boyunca etkilidir. Diğerleri günde bir defadan fazla alınır, etkileri hızlı başlar ve kısa sürer. Oksibutinin, krem ve deri üzerine yama uygulama olarak da kullanılabilir. Antimuskarinik ilaçlardan hızlı salınım gösteren formları, sadece belirli zamanlarda, örneğin gece idrar kaçırma olan durumlarda faydalı olabilir. Bunlar ayrıca ilacı sadece seyahat gibi özel durumlarda alarak idrar kaçırmayı yönetmenize yardımcı olabilir. Hızlı salınım gösteren Antimuskarinik ilaçlar yavaş salınımlılara göre daha fazla yan etki gösterir.Antimuskarinik ilaçların yan etkileri genellikle hafiftir. Bunlar ağız ve göz kuruluğu, kabızlık, işeme güçlüğü, bulanık görme, baş dönmesini içerir. Yaşlılıkta hafızada bozulma ve bilinç bulanıklığına neden olabilir. Özellikle oksibutinin bu etkileri olabilir.
Mirabegron: Mirabegron bir Beta-3 reseptor agonistidir. Bu ilaç mesane kasınızı gevşetir, mesanenizin idrar tutabilme kapasitesini artırmaya yardımcı olur. Bu nedenle daha az idrar yapma ihtiyacı hissedersiniz. Mirabegron, Antimuskarinik ilaçlar etkili olmadığı durumlarda bir tedavi seçeneğidir. Ayrıca, Antimuskarinik ilaçların rahatsızlık verici yan etkileri olduğuna ve cerrahi istemediğinizde yardımcı olabilir. Mirabegronun yan etkileri genellikle hafiftir ancak uzun dönem yan etkileri belirsizdir.
Östrojen: Östrojen hormonu kadınlardaki idrar kaçırmada önemli rol oynar. Östrojenin kan akımını iyileştirdiği ve sinir fonksiyonlarını artırdığı bilinmektedir. Ayrıca, üretra ve vajinadaki dokuların gücünü ve esnekliğinin sürdürülmesine de yardımcı olur. Kadınlar yaşlanınca daha az östrojen üretir. Düşük östrojen seviyeleri vajinal kuruluğa neden olabilir, mesane ve üretrayı etkileyebilir. Bu mesane kontrolü ile ilgili problemlere katkıda bulunabilir. Lokal östrojen tedavisi idrar kaçırma yakınması olan ve daha önce menopoza girmiş kadınlarda önerilebilir. Tedavi vajinal krem veya vajinal halka ya da pezer etrafından salınım tarzında uygulanabilir. Vajinal östrojenin Stres idrar kaçırmayı tamamen tedavi ettiğine dair bir kanıt bulunmamaktadır ancak UUI’yı iyileştirebilir. Vajinal krem doğru kullanıldığında genellikle yan etkilere neden olmaz. Vajinal östrojen tedavisinin ideal olarak ne kadar sürdürüleceği bilinmemektedir ve uzun dönem yan etkileri hala araştırılmaktadır.
Desmopressin: Desmopressin böbreğin ürettiği idrar miktarını sınırlar. Bu ilaç gece idrara çıkma ihtiyacını azaltır. Desmopressin sık idrara çıkmayı ve sıkışma semptomlarını iyileştirir, fakat idrar kaçırmayı iyileştirmez ya da tedavi etmez. İlacın uzun süreli kullanımı önerilmez. İlaç tablet, nazal sprey, ağızda eriyen tablet şeklindedir, yatmadan hemen önce alınır. İlaç 4 saat boyunca etkilidir. Desmopressin su tutumu nedeniyle kan sodyum seviyelerinde düşmeye neden olabilir. Bu nedenle genellikle tedavi öncesinde ve tedavi sırasında size kan testi uygulanır. Daha nadir yan etkileri; baş ağrısı, bulantı, ishal ve karın ağrısıdır. Desmopressini nazal sprey şeklinde alırsanız burun tıkanıklığı ya da burun kanaması yaşayabilirsiniz. Bu ilacı kullanmadan önce doktorunuzun bütün tıbbi hikayenizi ve kullandığınız ilaçları öğrenmesini sağlayın.
Duloksetin: Duloksetin orta ve şiddetli idrar kaçırmada iyileşme sağlamak için kullanılabilir fakat kesin tedavi sağlamaz. İlaç sfinkter kasını güçlendirir ve idrar kaçağına neden olan istemsiz sinir sinyallerini azaltır. Sfinkter kasını mesaneden gelen basınca karşı daha dirençli yapar. Duloksetinin etkileri sadece geçicidir. Birçok kişi ilacı kullanırken yan etkilere maruz kalır. En sık yan etkiler; bulantı, kusma, ağız kuruluğu kabızlık yorgunluk ve uyuma güçlüğüdür. Bu tedavi ile ilgili sorularınızı doktorunuzla tartışabilirsiniz.
3- Kadınlar için Cerrahi Tedavi
Bazen kendi kendinize aldığınız ya da doktorunuz tarafından verilen ilaçlar idrar kaçırmanızı iyileştirmez. Eğer stres tipi idrar kaçırma yakınmanız varsa cerrahi tedavi önerebillir. Kadınlarda Stres tipi idrar kaçırma için genel olarak önerilen tedavi seçenekleri: Bütün cerrahilerin amacı idrar kaçırmayı tedavi etmektir. Nasıl yapıldıkları değişiklik göstermektedir. Aşağıdaki kriterlere bağlı olarak doktorunuzla birlikte sizin için uygun olan yaklaşıma karar verebilirsiniz: Yaşınız, İdrar kaçırmanızın şiddeti, Şikayetlerinizin rahatsızlık düzeyi, Genel sağlık durumunuz.
Askı yerleştirilmesi:
Askı yerleştirilmesi, stres tipi idrar kaçırması olan kadınlarda standart cerrahi tedavi yöntemidir. Askılar pelvik taban kaslarına destek sağlar ve üretranın dolu bir mesaneye karşı daha iyi bir direnç göstermesine yardımcı olur. Askılar üretrayı desteklemek için üretranın altına yerleştirilir.Hangi askı çeşidinin önerileceği sizin bireysel durumunuza ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Bu ayrıca değişik askı çeşitlerinden hangilerinin sizin hastanenizde bulunduğuna ve cerrahınızın deneyim durumuna da bağlıdır.
Aşağıdaki özelliklere bağlı olarak değişik tipte askılar bulunur:
-İçerikleri. Askılar sentetik olabilir, insan ya da hayvan dokusu içerebilir.
-Şekilleri. Askılar değişik uzunluk ve kalınlıkta olabilir.
-Dokuya tutunma şekilleri
Ne zaman bir askı operasyonu düşünmeliyim?:Askı yerleştirilmesi stres tipi idrar kaçırma için en çok önerilen tedavi seçeneğidir. Olguların %85-90’ında askılar stres tipi idrar kaçırmayı iyileştirmektedir. Eğer cerrahi başarılı olursa, etki genellikle uzun sürelidir. Eğer karışık tipte idrar kaçırmanız varsa da doktorunuz bu cerrahiyi önerebilir. Bu cerrahi yöntem stres tipi idrar kaçırma şikayetlerini düzeltmeyi hedeflediğinden daha az etkili olabilir.
Askı nasıl yerleştirilir?:Ameliyat için genellikle lokal ya da spinal anestezi uygulanır, ancak bazı vakalarda genel anestezi önerilir. Öncelikle doktorunuz bir kateter yerleştirerek ameliyat boyunca mesanenizin boş kaldığından emin olur.Daha sonra doktorunuz askıyı yerleştirmek için vajinal duvarın önüne kesi yapar. Hamak tarzında bir askı oluşturmak için askının her iki ucu üretranın her iki yanına konumlandırılır. Son olarak askının uçları dokuya tutturulur. Retropubik askılarda uçlar pubik kemiğin hemen üzerinde tutturulur. Transobturator askıda askının uçları kasık etrafındaki dokuya tutturulur.
Ameliyata nasıl hazırlanırım?: Ameliyat öncesi doktorunuz idrar örneği vermenizi isteyerek idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa doktorunuz antibiyotikleri ameliyat öncesinde, ameliyat sırasında ve sonrasında kullanmanızı sağlayacaktır. Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Eğer genel anesteziye ihtiyacınız olacaksa ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza bildirmelisiniz. Bazı ilaçları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır ?: Doktorunuz kateteri genellikle operasyondan 24 saat sonra çıkartır ve iyileşmenizi izler. Genellikle operasyonun ertesi günü hastaneden çıkarsınız. İşemeyle ilgili sıkıntılarınız olursa ya da işedikten sonra mesanede kalan idrar miktarı fazla olursa daha fazla kalabilirsiniz. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Herhangi bir cerrahi sonrası tamamen iyileşmeniz için vücudunuzun zamana ihtiyacı vardır. Yaranın tamamen iyileşmesi 1 ay kadar sürebilir. Bu süre içinde pelvik bölgede ağrı duyabilirsiniz ya da işeme sırasında ağrınız olabilir. Vajinal akıntınız olabilir. Doktorunuz bu şikayetleri giderecek ilaçları size yazacaktır.
Cerrahiden 4-6 hafta sonrası için öneriler: Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için, Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın, Ağır egzersiz yapmayın, Banyo yerine hafif duş alın, Termal banyolar ya da saunadan kaçının, Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın, Cinsel ilişkiden kaçının
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun: -Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa
Avantajları: -Stres tipinde idrar kaçırma tedavisinde yüksek başarı şansı-Uzun vadeli çözüm-Minimal invazif yöntem-Hızlı iyileşme
Dezavantajları: -Mesanenin yaralanma ya da perforasyon riski-Üretranın yaralanma riski-Pelvik bölgedeki damarların ya da barsağın yaralanma riski-Ameliyattan sonra idrarın geçici olarak boşaltılamama riski-İdrar yolu enfeksiyonu riski-Cinsel ilişki sırasında ağrı riski-Askının tıkanma yapma riski-Çok düşük bir ihtimalle askının üretra ya da mesanede aşınma yapma riski
Burch Ameliyatı(Kolposuspansiyon):
Bu cerrahi kadınlarda stres tipte idrar kaçırma tedavisi içindir. Amaç mesane boynunu tekrar konumlandırarak dolu bir mesaneye karşı daha iyi direnç göstermesini sağlamaktır. Karışık tipte idrar kaçırmanız varsa da doktorunuz bu yöntemi önerebilir. Bu cerrahi yöntem SUI şikayetlerini düzeltmeyi hedeflediğinden daha az etkili olabilir.
Kolposüspansiyonu ne zaman düşünmeliyim?: Burch kolposüspansiyon, hafif orta şiddette idrar kaçırması olanlarda askı yerleştirilmesine alternatif bir yöntemdir. Askılar stres tipi idrar kaçırma için en sık tercih edilen tedavi seçeneği olması nedeniyle, sizin için askılar uygun olmadığında kolposüspansiyon önerilebilir.
Burch kolposuspansiyon nasıl uygulanır?: Burch kolposusupansiyonu için genel anestezi alacaksınız. Öncelikle cerrah, mesanenin boş olduğundan emin olmak için kateter yerleştirir. Daha sonra vajinanızın üst kısmı pubik kemiğinizin arkasındaki liagamana destek dikişleriyle tutturulur. Bu, mesane boynunuzu kaldıracaktır. Burch kolposüspansiyon açık cerrahi ya da laposkopik cerrahi yöntemle yapılabilir. Açık cerrahi için cerrah karnınızın alt kısmından pelvik bölgeye direkt olarak erişim sağlamak için bir kesi yapar. Laparoskopik cerrahi için cerrah, karnınıza küçük plastik tüpler yerleştirir. Bu tüpler yardımıyla cerrahide kullanılacak enstrümanlar yerleştirilir. Bu küçük tüplerden bir tanesine kamera yerleştirilmesi, cerrahın video monitöründe yüksek kalitedeki görüntüleri izlemesine olanak sağlar. Laparoskopik ve açık cerrahi SUIolan kadınlarda eşit derecede etkilidir. Genellikle hastanede kalış süresi laparoskopik cerrahi ile daha kısadır.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?: Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz operasyon öncesi operasyon sırasında ve operasyon sonrası antibiyotik verecektir. Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Eğer genel anesteziye ihtiyacınız olacaksa ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza bildirmelisiniz. Bazı ilaçları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelerle dönmek ne kadar zaman alacak?: Doktorunuz kateteri genellikle operasyondan sonra çıkartır ve iyileşmenizi izler. Genellikle operasyondan birkaç gün sonra hastaneden çıkarsınız. İşemeyle ilgili sıkıntılarınız olursa ya da işedikten sonra mesanede kalan idrar miktarı fazla olursa daha uzun kalabilirsiniz. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arası farklılık göstermektedir. Burch Kolposüspansiyonu sonrası tamamen iyileşmeniz 6 hafta kadar sürebilir. İyileşmeniz için vücudunuzun zamana ihtiyacı vardır. Yaranın tamamen iyileşmesi 1 ay kadar sürebilir. Bu süre içinde pelvik bölgede ağrı duyabilirsiniz ya da işeme sırasında ağrınız olabilir. Bu belirtiler ile başa çıkmak için doktorunuzun görüşünü alın.
Cerrahiden 4-6 hafta sonrası için öneriler:-Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın-Cinsel ilişkiden kaçının
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun: -Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa
Avantajları: -Mesane boynunu yeniden konumlandırarak stres tipi idrar kaçırma için yüksek düzeyde tam başarı şansı-Uzun süren etki
Dezavantajları: -Cerrahi sırasında mesane ya da üretranın yaralanma riski-Pelvik bölgedeki barsak ya da kan damarlarının çok düşük ihtimalle yaralanma riski-Geçici olarak idrar boşaltamama riski-Cinsel ilişki sırasında ağrı riski
Artifisyel(Yapay) üriner sfinkter yerleştirilmesi:
Artifisyel üriner sfinkter yerleştirilmesi ya da Artifisyel üriner sfinkter yerleştirilmesi, stres tipi idrar kaçırma için ikinci basamak tedavi seçeneklerinden birisidir. Artifisyel üriner sfinkter yerleştirilmesi, elle kontrol edilebilir pompası yardımıyla üretranız etrafındaki kafın sıkıştırılıp gevşetilmesiyle mesanenizi kontrol etmenizi sağlar. Artifisyel üriner sfinkter yerleştirilmesinin amacı, hapşırma, öksürme, gülme, koşma gibi aktiviteler sırasında idrar kaçırmayı azaltmaktır.Artifisyel üriner sfinkter yerleştirilmesi, üretranın etrafına yerleştirilen şişirilebilir bir kaf, rezervuar ve kafı kontrol eden bir pompadan oluşur.
Ne zaman AÜS yerleştirilmesini düşünmeliyim?:Genellikle AÜS, SUI için uygulanmış olan cerrahiler sonrasında tam ya da kısmi iyileşme sağlanmayan hastalarda endikedir. Diğer tedavi seçeneklerinin başarılı olma ihtimalinin düşük olduğu durumlarda doktorunuz bu tedaviyi önerebilir. Doktor AÜS uygulamak için, herhangi bir kontraendikasyon olmadığından emin olmak için ürodinamik tetkik isteyecektir. Elinizle pompayı kontrol edebiliyor olmalısınız. Cerrahi planlanmadan önce doktor veya hemşire sizinle oturup cihazın nasıl çalıştığını ve nasıl rahatlıkla kullanabileceğinizi tartışacaktır.
AÜS nasıl yerleştirilir?:Yöntem için genellikle genel anestezi uygulanmakla birlikte bazı vakalarda spinal anestezi önerilebilir. Öncelikle doktor mesanenize bir kateter yerleştirerek ameliyat boyunca boş olduğundan emin olur. Doktor, üretranın etrafına kaf yerleştirmek için karın alt bölgesine bir kesi uygular. Daha sonra rezervuarı yerleştirir. Son olarak pompa labiyaya yerleştirilir ve cihazın iki elemanına bağlanır . Birkaç hafta sonra doktor tarafından aktive edilinceye kadar kaf açık halde bırakılır.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?:Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz operasyon öncesinde, operasyon sırasında ve operasyon sonrası antibiyotik verecektir. Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Genel anesteziye hazırlık amacıyla ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuzla konuşmalısınız. Bunları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktorunuz katateri genellikle operasyondan sonra çıkartır ve iyileşmenizi izler. Enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Problem olmadan idrar yapabilir ve işeme sonrası kalan idrar miktarı fazla olmazsa birkaç gün sonra hastaneden çıkarılırsınız. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arası farklılık göstermektedir. Hastaneden çıktıktan sonra tamamen iyileşmek için vücudunuzun hala zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle alt üriner sisteminiz tam olarak iyileşene kadar AÜS aktive edilmeyecektir. Bu, operasyondan haftalar sonra idrar kaçırmaya devam edeceğiniz anlamına gelmektedir. Bu süreçte pelvik bölgede ağrı hissedebilir veya idrar yaparken ağrı duyabilirsiniz. Doktorunuz bu belirtileri gidermek için ilaç yazabilir. Doktor, cihazı aktive etmek için 4-6 hafta sonraya randevu verecektir.
İyileşme döneminde doktorunuz şunları önerebilir:-Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayınCinsel ilişkiden kaçının
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-İdrarda kanama-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa
Avantajları:-Daha önceki cerrahi tedavi başarısız olduğunda iyi bir seçenek-Stres tipte idrar kaçırmada yüksek tedavi başarı şansıŞiddetli idrar kaçırma yakınmanız olsa bile normal işeme sıklığına dönme şansının yüksekliği
Dezavantajları:-Ameliyat sırasında vajina, üretra ve mesanede yaralanma riski-Pelvik bölgedeki barsak ya da kan damarlarının çok düşük ihtimalle yaralanma riski-Cihazın enfeksiyon riski-Cihazın üretra veya mesane boynuna erozyon oluşturma riski-Cihazın mekanik olarak bozulma riski-Cihazı çalıştırabilmek için pompanın elle kontrolünü sağlayacak kabiliyet gerekmektedir-Ameliyattan sonraki 4-6 hafta içinde cihaz aktifleştirilene kadar idrar kaçırmaya devam edeceksiniz
Yer kaplayan ajanlarla Enjeksiyon tedavisi:
Stres tipi idrar kaçırma yakınmanız varsa doktorunuz yer kaplayan ajanlarla tedavi önerebilir. Bunlar, üretranızın duvarına enjekte edilir ve böylelikle üretra sıkıştırılarak dolu bir mesaneye karşı daha iyi direnç gösterebilir. Yer kaplayıcı ajanlar sıvı halde enjekte edilir, daha sonra süngerimsi madde içinde sertleşerek üretral duvarı güçlendirir. Yer kaplayıcı ajanlar sentetik maddelerden ya da sığır kollajeninden oluşabilir. Bu yöntemin etkileri zamanla azalacaktır.
Yer kaplayıcı ajanla enjeksiyonu ne zaman düşünmeliyim?iğer tedaviler için uygun değilseniz ya da daha invazif işlemlerin uygulanmasını istemiyorsanız yer kaplayıcı ajanlarla enjeksiyon önerilebilir.
Yer kaplayıcı ajanlar nasıl enjekte edilir?: Bu yöntem için genellikle lokal anestezi alırsınız. Öncelikle doktor bir kateter yerleştirerek işlem süresince mesanenizin boş olduğundan emin olur. Daha sonra doktor iğneyi üretra duvarına yöneltmek için bir endoskop kullanır. Doktor, yer kaplayan ajanı üretranın her iki tarafına enjekte eder.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?: Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz bulunmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa antibiyotik verecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktor, kateteri genellikle operasyondan kısa bir süre sonra çıkartır. Herhangi bir problem olmadan idrar yapabilir ve işeme sonrası kalan idrar miktarı çok fazla olmazsa klinikten taburcu olabilirsiniz.
Doktorunuz 3-4 hafta için şunları önerebilir:-Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın-Bir ay cinsel ilişkiden kaçının
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı
Avantajları: -Minimal invazif yöntem-Genellikle genel anestezi gerektirmez-Sıklıkla işlem ayaktan gerçekleştirilir (hastanede yatarak değil)-İlerideki muhtemel cerrahiler üzerine olumsuz bir etkisi yoktur
Dezavantajları:-Geçici etki-Üretra duvarında enfeksiyon riski-Geçici idrar birikme riski
4-Erkeklerde cerrahi tedavi:
Erkeklerde stres tipinde idrar kaçırması varsa cerrahi tedavi önerilebilir. Bu yöntemlerin amacı idrar tutabilmenizi sağlamaktır. Aşağıdaki faktörlere bağlı olarak doktorunuz ile birlikte sizin için hangi yöntemin daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz: Yaşınız, İdrar kaçırmanızın ne kadar ciddi olduğu, Semptomlarınızın ne kadar sıkıntı verici olduğu, Genel sağlık durumunuz
Erkeklerde askı yerleştirme:
Askılar pelvik taban kaslarına destek sağlar ve üretranın dolu bir mesane basıncına karşı daha iyi direnç göstermesini sağlar. Askı yerleştirilmesi üretrayı sıkıştırarak ya da mesane boynuna göre pozisyonunu yeniden ayarlayarak SUI’yı tedavi etmeyi amaçlar. Her iki tekniğin de amacı idrar kaçırmayı önlemektir.İki kollu, dört kollu ve ayarlanabilir gibi çeşitli askı tipleri mevcuttur. Askılar sentetik, insan ve hayvan dokusu kaynaklı olabilir. Hangi seçeneğin sizin için en iyi olduğuna doktorunuzla birlikte karar verebilirsiniz.Hangi tip askının sizin için önerileceği, bireysel durumunuza ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Bu ayrıca, hastanenizde hangi tip askıların mevcut olduğuna ve cerrahinizin bu askılar ile ilgili deneyimine de bağlıdır.
Askılar nasıl yerleştirilir?: Bu yöntem için genellikle spinal anestezi, ancak bazı durumlarda genel anestezi önerilebilir. Öncelikle doktor, bir kateter yerleştirerek cerrahi boyunca mesanenizin boş olduğundan emin olur. Doktor, askıyı yerleştirmek için perineye kesi uygular. İki kollu askılarda askının uçları üretranın her iki ucunda hamak tarzında askı oluşturacak şekilde yerleştirilir. Daha sonra askının uçları pubik kemiğin hemen üstündeki ya da kasık etrafındaki dokuya tutturulur. Dört kollu askılarda askının iki ucu kasık etrafına tutturulurken, diğer iki ucu pubik kemik etrafındaki dokuya tutturulur. Ayarlanabilir askılar için doktor, ayarlama yapan cihazı vücuda yerleştirmek için karnınızın altına bir kesi yapar . Birkaç ayarlanabilir sistem mevcuttur. Her askı tipinin kendine özgü özellikleri ve muhtemel komplikasyonları mevcuttur. Doktorunuza size önerdiği askı ile ilgili deneyimlerini sorun.
Askıyı ne zaman düşünmeliyim?: Askılar, prostatektomi sonrası orta ve şiddetli idrar kaçırmanın varlığında önerilebilir. Ayrıca diğer cerrahi tedavilerinin mümkün olmadığında ya da büyük bir cerrahi istemediğinizde de düşünülebilir.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?: Cerrahiden önce, doktorunuz idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa doktorunuz operasyondan önce, operasyon sırasında ve sonrasında size antibiyotik verecektir.Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Eğer genel anestezi uygulanacaksa ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza bildirmelisiniz. Bazı ilaçları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktorunuz kateteri genellikle operasyondan 24 saat sonra çıkartır ve iyileşmenizi izler. Genellikle operasyonun ertesi günü hastaneden çıkarsınız. İşemeyle ilgili sıkıntılarınız olursa ya da işedikten sonra mesanede kalan idrar miktarı fazla olursa daha uzun süre hastanede kalabilirsiniz. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir.Herhangi bir cerrahi sonrası tamamen iyileşmeniz için vücudunuzun zamana ihtiyacı vardır. Yaranın tamamen iyileşmesi 6 haftaya kadar sürebilir. Bu süre içinde pelvik bölgede ağrı duyabilirsiniz ya da işeme sırasında ağrınız olabilir. Doktorunuz bu şikayetleri giderecek ilaçları size yazacaktır. Yaranız kontrol edilecektir. Genellikle emilen ve kaybolan dikişler kullanılır.
Cerrahiden 4-6 hafta sonrası için öneriler:-Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurmalı ya da hastaneye dönmelisiniz:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-İdrarda anlamlı iktarda kan-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa
Avantajları: -Stres tipinde idrar kaçırma tedavisinde yüksek başarı şansı-Uzun vadeli çözüm-Hızlı iyileşme-Daha sonraki muhtemel bir cerrahiyi olumsuz yönde etkilemez
Dezavantajları:-Mesanenin yaralanma ya da perforasyon riski-Pelvik bölgedeki damarların ya da barsağın yaralanma riski-Ameliyattan sonra idrarın geçici olarak boşaltılamama riski-Sıkışma tarzında idrar kaçırma riski-Karında morarma ya da kanama riski-İdrar yolu enfeksiyonu riski-Askının erozyon ya da enfeksiyon riski-İdrar kaçırmanın tekrarlama riski-Askının etkili olmadığı durumlarda başka bir cerrahiye ihtiyaç duyulması riski
Erkekte Yapay kompresyon araçları:
Balonlar olarak da bilinen yapay kompresyon araçları, orta ve şiddetli stres tipinde idrar kaçırmada başlıca tedavi yöntemidir. Mesane boynunun hemen altında üretrayı sıkıştırarak dolu bir mesaneye karşı daha iyi basınç oluşturmasını sağlarlar. Balonların amacı hapşırma, öksürme, koşma veya ağır yük kaldırma gibi aktiviteler sırasında idrar kaçırmayı engellemektir.
Balon yerleştirilmesini ne zaman düşünmeliyim?: Balonlar, orta ve şiddetli idrar kaçırmanın varlığında düşünülebilir. Ayrıca diğer cerrahi tedaviler mümkün olmadığında ya da büyük bir cerrahi istemediğinizde de önerilebilir.
Balonlar nasıl yerleştirilir?: Yapay kompresyon cihazları su tutan bir balon, küçük bir titanyum port ve balon ile portu birbirine bağlayan tüpten oluşur (Şekil. 1). Port, balon içindeki sıvının doktor tarafından ayarlanmasına izin verir. Mininal invazif yöntem ile iki balon üretranın her iki yanına yerleştirilir. Yöntem için genellikle genel anestezi uygulanmakla birlikte, bazı vakalarda spinal anestezi önerilebilir. Öncelikle doktorunuz mesanenize bir kateter yerleştirerek, ameliyat boyunca boş olduğundan emin olur.Doktorunuz perineye bir kesi uygular. Röntgen ışını kılavuzluğunda doktorunuz, ilk balonu prostatın altında üretranın bir yanına yerleştirir. Eğer daha önce radikal prostatektomi geçirdiyseniz doktorunuz balonu mesane boynunun hemen altına yerleştirir. Bu daha sonra üretranın diğer tarafına balon uygulanmasıyla tekrarlanır .Son olarak doktorunuz titanyum portlarını skrotuma yerleştirir ve portları balona bağlar. Bu, balonların hacminin kolaylıkla ayarlanabilmesi için yapılır.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?: Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa doktorunuz operasyon öncesinde, operasyon sırasında ve operasyon sonrasında antibiyotik verecektir. Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Eğer genel anestezi uygulanacaksa ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza bildirmelisiniz. Bazı ilaçları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktorunuz kateteri genellikle operasyondan sonra çıkartır ve iyileşmenizi izler. Genellikle operasyondan birkaç gün sonra hastaneden çıkarsınız. İşemeyle ilgili sıkıntılarınız olursa ya da işedikten sonra mesanede kalan idrar miktarı fazla olursa daha uzun kalabilirsiniz. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Herhangi bir cerrahi sonrası tamamen iyileşmeniz için vücudunuzun zamana ihtiyacı vardır. Yaranın tamamen iyileşmesi 6 hafta kadar sürebilir. Bu süre içinde pelvik bölgede ağrı duyabilirsiniz ya da işeme sırasında ağrınız olabilir. Doktorunuz bu şikayetleri giderecek ilaçları size yazabilir.
Cerrahiden sonraki 4-6 hafta için öneriler:-Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-İdrarda anlamlı miktarda kan-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa
Avantajları:-Balonların hacimleri ayarlanabilir-Stres tipinde idrar kaçırmada yüksek düzeyde iyileşme şansı
Dezavantajları:-Ameliyat sırasında üretra veya mesanede yaralanma riski-Pelvik bölgedeki barsak ya da kan damarlarının çok düşük ihtimalle yaralanma riski-Geçici olarak idrar yapamama riski-Sıkışma tarzında üriner idrar kaçırma riski-Karında kanama ya da morarma riski-İdrar yolu enfeksiyonu riski-Cihazın erozyonu nedeniyle mesane, rektum veya üretrada enfeksiyon riski-İdrar kaçırmanın tekrarlama riski-Cihazın etkili olmadığı durumda başka bir cerrahiye ihtiyaç duyulma riski
Erkekte Artifisyel Üriner Sfinkter yerleştirilmesi:
Artifisyel Üriner Sfinkter yerleştirilmesi, ya da AÜS, stres tip idrar kaçırmada uygulanan bir tedavidir. Artifisyel Üriner Sfinkter yerleştirilmesi, elle kontrol edilebilir pompası yardımıyla üretranız etrafındaki kafın sıkıştırılıp gevşetilmesiyle mesanenizi kontrol etmenizi sağlar. Artifisyel Üriner Sfinkter yerleştirilmesinin amacı, hapşırma, öksürme, koşma veya ağır kaldırma gibi aktiviteler sırasında idrar kaçırmayı azaltmaktır.
Ne zaman AÜS düşünmeliyim?: Genellikle AÜS, ciddi idrar kaçırması halinde veya askı yerleştirilmesi sonrasında tam ya da kısmi iyileşme sağlanamadığında önerilir. AÜS uzun etkiye sahiptir ve hayat kalitenizi iyileştirir.Elinizle pompayı kontrol edebiliyor olmalısınız. Cerrahi planlanmadan önce doktor veya hemşire, cihazın nasıl çalıştığını ve nasıl rahatlıkla kullanabileceğinizi anlatacaktır.Doktorunuz, AÜS uygulamak için herhangi bir kontraendiakasyon olmadığından emin olmak için bazı testler yapacaktır. Bu testlerin bir parçası olarak sistoskopi ve pet testine ihtiyacınız olacak.
Artifisyel Üriner Sfinkter yerleştirilmesi nasıl yerleştirilir?: Yöntem için genellikle spinal anestezi uygulanmakla birlikte, bazı vakalarda genel anestezi önerilebilir. Öncelikle doktorunuz mesanenize bir kateter yerleştirerek ameliyat boyunca boş olduğundan emin olur. Doktor, üretranın etrafına kaf yerleştirmek için perineye bir kesi uygular. Daha sonra rezervuarı ikinci bir kesiden alt karın bölgesine yerleştirir. Son olarak pompa skrotuma yerleştirilir ve cihazın iki elemanına bağlanır (Şekil 1). Birkaç hafta sonra doktorunuz tarafından aktive edilinceye kadar kaf açık halde bırakılır.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?: Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa doktorunuz operasyon öncesinde, operasyon sırasında ve operasyon sonrasında antibiyotik verecektir.Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Genel anestezi uygulanacaksa ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuzla konuşmalısınız. Bunları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktorunuz kateteri genellikle operasyondan sonraki gün çıkartır ve iyileşmenizi izler. Enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Problem olmadan idrar yapabilir ve işeme sonrası kalan idrar miktarı fazla olmazsa birkaç gün sonra hastaneden taburcu edilirsiniz. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Hastaneden çıktıktan sonra tamamen iyileşmek için vücudunuzun hala zamana ihtiyacı vardır. Bunun için alt üriner sisteminiz tam olarak iyileşene kadar AÜS aktive edilmeyecektir. Bu, operasyondan haftalar sonra idrar kaçırmaya devam edeceğiniz anlamına gelmektedir. Bu zaman içinde pelvik bölgede ağrı hissedebilir veya idrar yaparken ağrı duyabilirsiniz. Doktorunuz bu belirtileri gidermek için ilaç yazabilir. Doktor, cihazı aktive etmek için 4-6 hafta sonraya randevu verecektir.
İyileşme döneminde doktorunuz şunları önerebilir:-Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın-Cinsel ilişkiden kaçının-Bisiklete ya da ata binmekten kaçının. AÜS yerleştirilmesinden sonra, bu aktiviteler sırasında yanlışlıkla pompanın aktive edilmesine neden olabilecek kazaları önlemek için, özel olarak dizayn edilmiş oturaklara ihtiyacınız olacaktır
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa-Skrotumda şişlik, ağrı ve kızarıklık fark ederseniz
Avantajları: -Stres tipindeki idrar kaçırmada yüksek başarı şansı-Uzun süreli etki
Dezavantajları: -Ameliyat sırasında üretra, rektum veya mesanenin çok düşük ihtimalle yaralanma riski-Ameliyat sırasında pelvik bölgedeki damarlar ya da barsağın çok düşük ihtimalle yaralanma riski-Ameliyat sonrasında çok düşük ihtimalle geçici idrar yapamama riski-Çok düşük ihtimalle sıkışma tipinde idrar kaçırma riski-Çok düşük ihtimalle stres tip idrar kaçırma riski-Karında morarma veya kanama riski-İdrar yolu enfeksiyonu riski-Cihaza bağlı enfeksiyon riski-AÜS’nin üretraya erozyon riski-Cihazın mekanik olarak bozulma riski-Askı yerleştirilmesinden daha invazif-Cihazı çalıştırabilmek için, pompanın elle kontrolünü sağlayacak yeti gerekmektedir-4-6 hafta sonra cihaz aktifleştirilene kadar idrar kaçırmaya devam edeceksiniz
Erkekte yer kaplayan ajanlarla enjeksiyon tedavisi:
Stres tipinde idrar kaçırma yakınmanız varsa doktorunuz yer kaplayan ajanlarla tedavi önerebilir. Bunlar, üretranızın duvarına enjekte edilir ve böylelikle üretra sıkıştırılarak dolu bir mesaneye karşı daha iyi direnç gösterebilir. Yer kaplayıcı ajanlar sıvı halde enjekte edilir, daha sonra süngerimsi madde içinde sertleşerek üretral duvarı güçlendirir. Yer kaplayıcı ajanlar sentetik maddelerden ya da sığır kolajeninden oluşabilir. Bu yöntemin etkileri zamanla azalacaktır.
Ne zaman yer kaplayıcı ajanla enjeksiyon düşünmeliyim?: Diğer tedaviler için uygun değilseniz ya da bu işlemi tercih ediyorsanız, yer kaplayıcı ajanlarla enjeksiyon önerilebilir.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?:Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa, antibiyotik verecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktor, kateteri genellikle operasyondan kısa bir süre sonra çıkartır. Herhangi bir problem olmadan idrar yapabilir ve işeme sonrası kalan idrar miktarı çok fazla olmazsa klinikten taburcu olabilirsiniz.
Doktorunuz 3-4 hafta için şunları önerebilir: -Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan fazla ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın-Cinsel ilişkiden kaçının
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı
Avantajları: -Minimal invazif yöntem-Genellikle genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz-Sıklıkla ayaktan işlem gerçekleştirilir-İlerideki muhtemel bir cerrahi üzerine olumsuz etkisi yoktur
Dezavantajları: -Geçici etki-Üretra duvarının enfeksiyon riski-Geçici olarak idrar yapamama riski
Yapay kompresyon araçları(Balon yerleştirme):
Balonlar olarak da bilinen yapay kompresyon araçları, orta ve şiddetli stres tipinde idrar kaçırmada (SUI) başlıca tedavi yöntemidir. Mesane boynunun hemen altında üretrayı sıkıştırarak dolu bir mesaneye karşı daha iyi basınç oluşturmasını sağlarlar. Balonların amacı hapşırma, öksürme, koşma veya ağır yük kaldırma gibi aktiviteler sırasında idrar kaçırmayı engellemektir.
Balon yerleştirilmesini ne zaman düşünmeliyim?: Balonlar, orta ve şiddetli idrar kaçırmanın varlığında düşünülebilir. Ayrıca diğer cerrahi tedaviler mümkün olmadığında ya da büyük bir cerrahi istemediğinizde de önerilebilir.
Balonlar nasıl yerleştirilir?: Yapay kompresyon cihazları su tutan bir balon, küçük bir titanyum port ve balon ile portu birbirine bağlayan tüpten oluşur. Port, balon içindeki sıvının doktor tarafından ayarlanmasına izin verir. Mininal invazif yöntem ile iki balon üretranın her iki yanına yerleştirilir.Yöntem için genellikle genel anestezi uygulanmakla birlikte, bazı vakalarda spinal anestezi önerilebilir. Öncelikle doktorunuz mesanenize bir kateter yerleştirerek, ameliyat boyunca boş olduğundan emin olur.Doktorunuz perineye bir kesi uygular. Röntgen ışını kılavuzluğunda doktorunuz, ilk balonu prostatın altında üretranın bir yanına yerleştirir. Eğer daha önce radikal prostatektomi geçirdiyseniz doktorunuz balonu mesane boynunun hemen altına yerleştirir. Bu daha sonra üretranın diğer tarafına balon uygulanmasıyla tekrarlanır Son olarak doktorunuz titanyum portlarını skrotuma yerleştirir ve portları balona bağlar. Bu, balonların hacminin kolaylıkla ayarlanabilmesi için yapılır.
Bu yönteme nasıl hazırlanırım?: Cerrahi öncesi doktor, idrar yolu enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için idrar örneği isteyecektir. Eğer enfeksiyonunuz varsa doktorunuz operasyon öncesinde, operasyon sırasında ve operasyon sonrasında antibiyotik verecektir. Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Eğer genel anestezi uygulanacaksa ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi, su ve sigara içmeyi bırakmalısınız. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza bildirmelisiniz. Bazı ilaçları cerrahiden birkaç gün önce bırakmanız gerekebilir. Tekrar başlayacağınız zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Günlük aktivitelere dönmem ne kadar zaman alır?: Doktorunuz kateteri genellikle operasyondan sonra çıkartır ve iyileşmenizi izler. Genellikle operasyondan birkaç gün sonra hastaneden çıkarsınız. İşemeyle ilgili sıkıntılarınız olursa ya da işedikten sonra mesanede kalan idrar miktarı fazla olursa daha uzun kalabilirsiniz. Önerilen hastanede kalış süreleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir.Herhangi bir cerrahi sonrası tamamen iyileşmeniz için vücudunuzun zamana ihtiyacı vardır. Yaranın tamamen iyileşmesi 6 hafta kadar sürebilir. Bu süre içinde pelvik bölgede ağrı duyabilirsiniz ya da işeme sırasında ağrınız olabilir. Doktorunuz bu şikayetleri giderecek ilaçları size yazabilir.
Cerrahiden sonraki 4-6 hafta için öneriler: -Her gün 1-2 litre sıvı tüketin, özellikle su için-Beş kilogramdan ağır yük kaldırmayın-Ağır egzersiz yapmayın-Banyo yerine hafif duş alın-Termal banyolar ya da saunadan kaçının-Kabızlığı önleyecek şekilde diyetinizi ayarlayın
Aşağıdaki durumlarda bir an önce doktorunuza başvurun:-Ateşiniz çıkarsa-İdrar yapamazsanız-Aşırı miktarda kan kaybı ya da ağrı-İdrarda anlamlı miktarda kan-Yaradan kan ya da şeffaf sıvı gelirse veya ağrırsa
Aantajları: -Balonların hacimleri ayarlanabilir-Stres tipinde idrar kaçırmada yüksek düzeyde iyileşme şansı
Dezavantajları: -Ameliyat sırasında üretra veya mesanede yaralanma riski-Pelvik bölgedeki barsak ya da kan damarlarının çok düşük ihtimalle yaralanma riski-Geçici olarak idrar yapamama riski-Sıkışma tarzında üriner idrar kaçırma riski-Karında kanama ya da morarma riski-İdrar yolu enfeksiyonu riski-Cihazın erozyonu nedeniyle mesane, rektum veya üretrada enfeksiyon riski-İdrar kaçırmanın tekrarlama riski-Cihazın etkili olmadığı durumda başka bir cerrahiye ihtiyaç duyulma riski
5-Prostat ameliyatı sonrasında stresten idrar kaçırma
Prostat ameliyatı, stresten idrar kaçırma riskini artırmaktadır. Bunun nedeni prostatın üretrayı çevrelemesi ve dolu mesanenin basıncına karşı direnç oluşmasına yardım etmesidir. Eğer prostatınız kısmen veya tamamen alınmışsa bu sizin üriner sfinkterinizin basınca dayanıklılığını etkiler. Burada prostat ameliyatından sonra oluşan stresten idrar kaçırma tedavi seçenekleri görülmektedir.
En yaygın uygulanan tedaviler:
Pelvik taban egzersizleri
Askı yerleştirilmesi
Yapay kompresyon cihazları (balon yerleştirme)
Artifisyel Üriner Sfinkter İmplantasyonu (AÜS)
5-İkinci Basamak Tedaviler
Bazen idrar tutmaya yardımcı teknikler ya da doktorunuzun yazdığı ilaçlar sıkışma tipi idrar kaçırmanızı iyileştirmeyebilir. Bu durumlarda başka tedavi seçenekleri de mevcuttur. Hangisinin sizin için daha iyi olduğuna doktorunuzla beraber karar verebilirsiniz.
Sıkışma tipi idrar kaçırmanızla ilgili 2. basamak tedavi seçenekleri:
Mesaneye BOTOX( botulinum toksin) enjeksiyonu
Nöromodulasyon olarak da bilinen sinir uyarılması
Mesane hacmini arttıran cerrahiler
Mesane Büyütme Ameliyatı: Semptomlarınız ilaçlarla ve diğer tedavilerle düzelmemişse, mesanenizden ameliyat olabilirsiniz. İşlemin amacı mesane kapasitenizi arttırmaktır. Bu işlemle mesaneniz dolduğunda oluşan basınç azalır ve daha fazla idrarı depolayabilecek hale gelir.Doktorunuz karnınızın alt kısmına bir kesi yapar ve mesane kapasitesini arttırmak için barsaklarınızdan bir yama kullanır. Bu işlem, mesane büyütmesi veya sistoplastisi olarak geçer, günümüzde nadiren gerek duyulur. Eğer bu ameliyat önerilirse, işlemin etkilerini ve yan etkilerini doktorunuzla konuşunuz.
BOTOX Enjeksiyonu: Botulinum toksini ya da bilinen adıyla Botox® genellikle kozmetik cerrahisi amaçlı kullanılır. Sıkışma tipi idrar kaçırma için semptomlara neden olan sinirlerin aktivitesini azaltmak için mesane duvarına enjekte edilir. Bu tedavi ile idrar sıklığında ve sıkışma inkontinansında iyileşme sağlanabilir. Botulinum toksini enjeksiyonu genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Bazen diğer anestezi teknikleri de uygulanabilir. Doktorunuz üretra içerisinden mesaneye girmek için bir çeşit endoskop olan sistoskop kullanır. Ekranda mesanenizin yüksek kaliteli görüntüsünü izlemek için sistoskobun ucunda kamera vardır. Doktorunuz mesane duvarınızdaki farklı alanlara düşük dozlarda botulinum toksin enjekte eder.İşlemin etkisi zamanla geçecektir ve 4-9 ay sonra tedaviyi tekrarlamak gerekebilir. Bazı hastalarda (%10’un altında) botulinum toksini enjeksiyonu sonrası idrar yapmakta güçlük meydana gelebilir ve bu kişiler için kateter ihtiyacı doğabilir. Botulinum toksini enjeksiyonu, üriner sistem enfeksiyonu riskini arttırabilir ve doktorunuz reçetesine antibiyotik yazabilir.
Sinir Uyarımı: Nöromodülasyon olarak da bilinen sinir uyarımı, elektriksel titreşimleri kullanarak mesaneyi kontrol eden sakral sinirleri uyarmak suretiyle tedavi yapılan bir yöntemdir. 2 çeşit sinir uyarımı vardır: Ayak bileği seviyesinde iğne kullanılarak kaval kemiği sinirinin uyarımı yapılır. Kalçaya yerleştirilen bir alet yardımı ile sakral uyarım yapılır .
Tibial Sinir Uyarımı: Tibial sinir uyarımı için doktorunuz ayak bileğinizin yanına elektrik akımı içeren bir iğne yerleştirir. İğne deriden geçer ve tibial sinirini uyarır, bu uyarı bacaktan yukarıya doğru çıkarak sakral sinirleri uyarır. Tedavi süreci yaklaşık olarak 12 seans sürer. Her tedavi seansı haftada bir defa klinikte yapılır ve yarım saat sürer. Etkisi muhtemelen zamanla geçer ve daha fazla tedavi sürecine ihtiyacınız olur.
Sakral sinir uyarımı: Sakral sinir uyarımı işlemi 2 aşamada yapılır. İlk aşamada doktorunuz kuyruk sokumunuzun üst kısmından deriye bir elektrod yerleştirir ve mesanenizin uyarıma cevap verip vermediğini test eder. Eğer cevap varsa, kalçanızdan pelvik kemiğinizin üstüne cerrahi bir işlemle programlanabilir uyarıcı jeneratör konulur. Bu elektrod, jeneratör ile sakral sinir uyarı bölgesi arasında bağlantı sağlar . Cihaz mesaneye ulaşan sinirlerin elektriksel uyarımını kontrol eder. Uyarı değiştiğinde, mesane aşırı aktivitesini baskılar. Sakral sinir uyarımı semptomlarınızı etkili şekilde geriletir. Cerrahi sonrası düşük bir enfeksiyon riski mevcut olup, jeneratör-elektrot konulan alanda geçici bir ağrı hissedebilirsiniz. Zamanla jeneratör veya elektrod yerinden oynayarak rahatsızlığa yol açabilir. Eğer hareket ederse, sistem çalışmayabilir. Birkaç yıl sonra jeneratörün pili bitebilir. Bu durumda pili değiştirmek için tekrar cerrahiye gerek duyulabilir. Doktorunuzla bu riskleri ve ilgili endişelerinizi konuşabilirsiniz.
İdrar kaçırma İle Yaşamak
İdrar kaçırma sizin fiziksel ve ruhsal sağlığınızı etkileyebilen utandırıcı ve tecrit edici bir durum olabilir. Hayatı tehdit edici olmasa da, hayat kaliteniz üzerine genellikle negatif etkisi vardır. İdrar kaçırma sosyal hayatınızı, işinizi ve cinsel hayatınızı etkileyebilir. Fiziksel ve duygusal rahatsızlıklara neden olabilir ve kendinize saygınızın azalmasına yol açabilir. İdrar kaçırma sizi bitkin hissettirebilir. Toplum içinde istenmeyen idrar kaçırma üzücü ve utandırıcı olabilir. Bu evden ayrılma korkusuna neden olabilir, sizi ve sevdiklerinizi hayatın tadını çıkarmaktan alıkoyabilir. İdrar kaçırmanın birçok nedeni vardır. Bazıları tedavi edilebilirken bazıları sadece kontrol edilebilir. Sosyal durumlardan dolayı idrar kaçırma hakkında konuşmak en yakın arkadaşlarınızla dahi zor olabilir. Profesyonel yardım almak; durumunuzu aklınızdan çıkarmanızı ve durumunuzla daha iyi baş etmenizi sağlar.
Nasıl yardım alabilirim?: İdrar kaçırma probleminizle alakalı yardım edebilecek uzmanlaşmış doktor ve hemşireler bulunmaktadır. Onlardan yardım istemekten korkmayınız.
Günlük hayatımda idrar kaçırma ile nasıl baş edebilirim?: Genel yaşam tarzı değişiklikleri semptomlarınızı kontrol etmenizde ve hayat kalitenizi arttırmanızda yardımcı olabilir. Doktorunuzun ya da hemşirenizin öğütlerini dinleyiniz.En yakın tuvaletin nerede olduğunu daima öğrenmeye çalışın. Evin dı?