Son Konu

İdrar Köpürmesi-Köpüklü İdrar Yapma

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

İdrar Köpürmesi Nedir?

Bilhassa erkeklerde ve bayanlarda idrar yaparken idrarın fazlaca köpürmesi ve baloncuklar oluşturması çoğunlukla (%70) olağan sağlıklı insanlarda rastlanan bir durum olması yanında kimi önemli hastalıkların da habercisi olabilir. İdrar olağanda açık sarı renkte ve kendine has hafif kokuludur. Sağlıklı insanlarda idrar yaparken köpürmesi ve baloncuk oluşması daha çok idrarın sert bir biçimde pisuvara çarpması, kullanılan birtakım ilaçlardan, alınan besinlerden ve tüketilen su ölçüsü ile bağlıdır. Ayrıyeten pisuvardaki deterjan ve sabun artıkları da birebir duruma sebebiyet verebilir. İdrar köpürmesi şikayeti olan (yaklaşık %30’u) hastalarda ek olarak sık idrar yapma isteği, idrar rengi ve kokusunda değişiklik, ve idrar dışındaki birtakım sistemik şikayetler de varsa kimi önemli hastalıkların habercisi olabilir. İdrarda köpüklenme şikayeti uzun müddettir varsa ve buna bilhassa ödem(ellerde ve ayaklarda şişme), halsizlik-yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı,bulantı-kusma, idrar renginde değişme, idrar çıkma sıklığında artma üzere belirtiler eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden bir ürologa yahut bir sıhhat kuruluşunun başvurmakta fayda var. Kolay bir idrar testi bir çok ipucu verebilmektedir. İdrarda kan görülmesi birçok ürolojik kanserin(Böbrek, mesane ve prostat kanseri vs) birinci belirtisi olabilir.

Hastalıklardan kaynaklanan idrar köpürmesinin nedenleri:


1-Az su içmek(Susuzluk): Günlük böbreklerin atması gereken solüt yükün ve metabolik artıkların daha az ölçü idrarla atılması daha ağır bir idrar çıkarılmasına neden olur. Bu ağır içerik nedeniyle idrar yaparken köpüklenmeye ve baloncuk oluşmasına neden olur. susuzluğun giderilmesi ve alınan sıvı ölçüsünü artırılması ile bu imaj kaybolabilir.

2-Böbrek hastalığı ve böbrek yetmezliği: Böbrek süzme süreci yaparken üre-kreatinin üzere birtakım atıkları atarken kimi atılmaması gereken protein üzere unsurları bedende fiyat. Protein üzere kimi kıymetli hususların bedende kalması hayati derecede değerlidir. Lakin her iki böbrekte böbreklerde yetmezlik yahut hastalık varsa protein üzere hayati hususları bedende tutamaz ve idrar ile birlikte atılır. Buna proteinüri yahut ölçüsüne bağlı olarak nefrotik sendrom denir ve idrar içeriğinde olağandan fazla bulunan protein yüzey tansiyonunu azaltması nedeniyle idrarda köpürme baloncuk oluşmasına neden olur. Bu durum böbrek yetmezliğinin birinci bulgusu olabilir. Böbrek yetmezliğinde proteinüri dışında ağızda bozuk tat hissi,mide bulantısı ve kusma, nefes darlığı, ödem, halsizlik ve yorgunluk, idrar sıklığında artma, kaşıntı görülebilir.

3-Şeker Hastalığı: Olağanda idrar içeriğinde şeker bulunmaz, lakin şeker hastalarında(Dİyabet) kan şekeri(glukoz) 180 mg/dl’nin üstünde olursa idrarda şeker çıkmaya başlar ve idrar şeker yoğunluğuna bağlı olarak idrar yaparken idrar köpürmesine ve baloncuklar oluşmasına neden olabilir. Bu durum daha çok şeker hastalığın erken belirtisi olabilir.Bunu yanında şeker hastalarında ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrar gitme,kilo kaybı, halsizlik ve yorgunluk görülebilir.

4- İdrar yolları Enfeksiyonu:Köpüklü idrar ile birlikte idrar yaparken yanma ve ağrı eşlik ediyorsa idrar yolu enfeksiyonu(iltihap) olabilir. bol su ve uygun antibiyotik ile tahlil sağlanabilir.

5- Retrograd Ejakülasyon: Meni boşaltırken meni dışarı olmazda mesaneye kaçması retrograd ejakülasyon denilmektedir. Bu durum meni ile karışık idrara neden olur bu da idrar yaparken köpürmeye be çok sayıda baloncuk oluşmasına neden olabilir. Retrograd ejakülasyona, omurga yaralanmaları, prostat ameliyatları, şeker hastalığı ve kimi ilaçlar neden olabilmektedir.

6-Hamilelik:Gebe bayanların idrarında hormon içeriği ve öteki unsurların yoğunluğu nedeniyle idrar yaparken köpüklenme ve baloncuk oluşumu görülebilir, fakat buna eşlik eden diğer bulgular varsa araştırmak gerekir.

7-Stress: Gerilimin insan bedenine hakim olduğu durumlarda idrar içeriğinde bulunan ağır gerilim hormon atıkları da idrar yaparken köpürmeye ve baloncuk oluşumuna neden olabilmektedir

8-Diğer Nedenler: Hepatitler, AIDS, kimi ilaçlar( romatizma ilaçları), kimi romatizmal hastalıklar, kan kanseri(multibl miyeloma, lösemi vs) üzere durumlarda idrarda köpürme ve baloncuk oluşumu görülebilmektedir.


 
Üst Alt