Son Konu

İlaçlar ve ağız sağlığımız

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Vitaminler, minerallar ve bitkisel karışımların da içinde bölge aldığı pek çok ilacın ağız sıhhati üzerinde olumsuz tesirleri vardır.

Bu nedenle diş doktorunuza tıbbi hikayenizi ve kullanıyor olduğunuz ilaçları eksiksiz aktarmanız teşhisinizin gerçek yapılması açısından değerlidir.

İlaçların en sık görülen yan tesirlerinden biri “kuru ağız sendromu”dur. Antihistaminikler, dekonjestanlar, yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar, kas gevşeticiler, üriner inkontinensi önleyici ilaçlar, Parkinson illeti için kullanılan ilaçlar, antidepresanları ve pek çoklarını da içine alan epeyce geniş bir ilaç yelpazesi bu sendroma yol açar. Kuru ağız sendromu ne yazık ki beraberinde de öteki illetlerini da getirir. Tükürük akışının azalması ile birlikte ağız ortamımız çürüklere ve ikincil enfeksiyonlara (Candida v.b.) daha açık hale gelir. Münhasıran Candida enfeksiyonları astım hastalarında daha sık görülmekte olup, inhaler tatbikinden sonra ağzın bol suyla çalkalanması ile önemli biçimde önlenebilmektedir.

Kuru ağız sendromu ile bir arada hastalarda en sık gelişen gayri bir hastalık ise çürüktür. Bunun en değerli nedeni münhasıran likit alınan ve çiğnenen pek çok ilacın içeriğinde konum alan şekerdir. Vitaminler, efervesan tabletler, antiasit ve antifungal tabletler bunlara örnek olarak verilebilir. Çocuklarda ise birçok ilacın şurup formunda alınmasından ötürü bu çok daha sık rastlanan bir olgudur. Bu nedenle bilhassa çocuklarda şurup sonrası kesinlikle su içilmesinin sağlanması gerekmektedir.

Aşağıda kimi ilaçların ağız sıhhatine olan tesirleri özetlenmiştir.

Antibiyotikler

Gebelik periyodunda kullanılan tetrasiklin kümesi antibiyotikler, kullanan anaların bebeklerinde gri-sarımtrak bir renge neden olurlar.
Antidepresanlar

Kuru ağız sendromu, diş gıcırdatma, denetimsiz lisan hareketi, diş hassasiyeti, çene ağrısı, diş eti kanaması, şekere karşı iştah ve buna bağlı çürük gelişimi üzere yan tesirleri vardır.
Sigara bıraktıcı ilaçlar

Kesin olmamakla bir arada kuru ağız sendromunu tetiklediği düşünülmektedir. Nikotin bantlarının ise tat alma bozukluklarına yol açtığı bilinmektedir.

Kemoterapi ilaçları

Yanan ağız sendromu, ağrı, büyümüş lisan hissi, dudak kuruluğu üzere yan tesirleri vardır.


Ağrı kesiciler

Metalik tat, tat almada bozukluk, kuru ağız sendromu üzere tesirleri vardır.

Diüretikler

Ağız içerisinde beyaz ülserasyon ve çizgilere neden olabilirler.

Biofosfatlar

Bilhassa osteoporoz tedavisinde kullanılanlar çenede osteonekroz başlamasına neden olabilirler.

Kalsiyum kanal blokerleri

Diş eti büyümesine sebep olurlar.

İmmun sistemi baskılayıcı ilaçlar

Diş eti büyümesine neden olurlar.

Oral kontraseptifler

Birtakım ağız içi yumuşak doku reaksiyonlarına neden olabilirler.

 
Üst Alt