nicebayan
Yeni Üye
İlkyardım Malzemeleri Nasıl Kullanılır
1) Büyük bandaj bezi
Yara üstüne konulan pansuman malzemelerinin uygun tutulmasında kullanılır Ayrıca kırıklarda, bölgenin tespiti ve hareketsizliğini sağlamak için de kullanılır Bunlardan diğer yarayı dış etkilerden gözetmek, kol ve bacaklardaki kanamaları önlemek ve şişlikleri önlemek nedeniyle da kullanılır
2) Üçgen sargı
Yaralı organı sarmak amacıyla kullanılır
3) Steril gazlı bez
Yaralarda pansuman malzemesi olarak kullanılır Oysa ambalajından çıkarılırken yaraya gelecek yüzeyine el sürülmemelidir
4) Hidrofil pamuk
Yara üstüne pansuman malzemesi olarak mikropsuz gazlı bezin üstünü, keza kırıklarda tespit malzemelerinin altını beslemede kullanılır Liflerinin yapışmaması için aracısız olarak açık yara üzerinde kullanılmaz
5) Flaster
Yara üzerine konulan pansuman malzemesinin uygun tutulmasında kullanılır
6) Yara bandı
Ufak yaraların üstünü kapatmak ve yarayı dış etkenlerden korumada kullanılır
7) Turnike
Kol ve bacaklardaki atardamar kanamalarının durdurulmasında kullanılır
8) Çengelli iğne
bandaj bezinin tutturulması amacıyla kulllanılır
9) Makas
bandaj ve pansuman malzemelerinin kesilmesinde kullanılır
10) Plastik örtü
Yaralının altına sermek veya şoktaki hastanın üzerine örtmek için kullanılır
11) İlkyardım kitabı
Farklı Alanlara Yönlendirilmiş ilkyardım uygulamalarının (Yapay teneffüs vb), ilkyardımla ilgili daha fazla bilginin öğrenilmesi ve de hasta ya da yaralıya yardım etmek için kullanılır
12) Buz torbası
Zarar Görmüş ya da da hastanın eğer ateşi varsa ateşini düşürmek için kullanılır bununla beraber vücudun herhangi zedelenen veya bir yere çarpılan bir bölgesinin şişliğini indirmek için de kullanılır
13) Ceset termometresi
Kişinin cisim sıcaklığını denetim eder ve bu kontrole kadar kişinin yaşayıp yaşamıyacağı anlaşılır
14) Ivedi telefon numaraları listesi
Boğucu sargı (turnike) kullanımı Sağlık Durumu Bakanlığı'nın İlkyardım yönetmeliği gereğince yasaklanmıştır Bunun sebebi pek çok olayda boğucu sargının unutulması sonucu insanların uzuvlarını en ince ayrıntısına kadar kaybetmiş olmasıdır *
1) Büyük bandaj bezi
Yara üstüne konulan pansuman malzemelerinin uygun tutulmasında kullanılır Ayrıca kırıklarda, bölgenin tespiti ve hareketsizliğini sağlamak için de kullanılır Bunlardan diğer yarayı dış etkilerden gözetmek, kol ve bacaklardaki kanamaları önlemek ve şişlikleri önlemek nedeniyle da kullanılır
2) Üçgen sargı
Yaralı organı sarmak amacıyla kullanılır
3) Steril gazlı bez
Yaralarda pansuman malzemesi olarak kullanılır Oysa ambalajından çıkarılırken yaraya gelecek yüzeyine el sürülmemelidir
4) Hidrofil pamuk
Yara üstüne pansuman malzemesi olarak mikropsuz gazlı bezin üstünü, keza kırıklarda tespit malzemelerinin altını beslemede kullanılır Liflerinin yapışmaması için aracısız olarak açık yara üzerinde kullanılmaz
5) Flaster
Yara üzerine konulan pansuman malzemesinin uygun tutulmasında kullanılır
6) Yara bandı
Ufak yaraların üstünü kapatmak ve yarayı dış etkenlerden korumada kullanılır
7) Turnike
Kol ve bacaklardaki atardamar kanamalarının durdurulmasında kullanılır
8) Çengelli iğne
bandaj bezinin tutturulması amacıyla kulllanılır
9) Makas
bandaj ve pansuman malzemelerinin kesilmesinde kullanılır
10) Plastik örtü
Yaralının altına sermek veya şoktaki hastanın üzerine örtmek için kullanılır
11) İlkyardım kitabı
Farklı Alanlara Yönlendirilmiş ilkyardım uygulamalarının (Yapay teneffüs vb), ilkyardımla ilgili daha fazla bilginin öğrenilmesi ve de hasta ya da yaralıya yardım etmek için kullanılır
12) Buz torbası
Zarar Görmüş ya da da hastanın eğer ateşi varsa ateşini düşürmek için kullanılır bununla beraber vücudun herhangi zedelenen veya bir yere çarpılan bir bölgesinin şişliğini indirmek için de kullanılır
13) Ceset termometresi
Kişinin cisim sıcaklığını denetim eder ve bu kontrole kadar kişinin yaşayıp yaşamıyacağı anlaşılır
14) Ivedi telefon numaraları listesi
Boğucu sargı (turnike) kullanımı Sağlık Durumu Bakanlığı'nın İlkyardım yönetmeliği gereğince yasaklanmıştır Bunun sebebi pek çok olayda boğucu sargının unutulması sonucu insanların uzuvlarını en ince ayrıntısına kadar kaybetmiş olmasıdır *