İlk yardım, sağlık problemi yaşayan kişiye, acil sağlık ekiplerinin bölgeye ulaşacağı ana kadar, durumunun daha da kötüleşmesini engellemek için yapılan ilaçsız müdahaledir İlk yardımın temel amacı hastanın sağlık durumunun daha kötüleşmemesini amaçlasa da bazı acil durumlarda hayatın devam ettirilmesini sağlamak ve yapılan müdahale ile hastalık sonrasındaki rehabilitasyon sürecini kolaylaştırmak ve hızlandırmak da mümkün olacaktır
Acil bir durumda, ilk yardım usullerini bilen birinin müdahalesi gerekmektedir Bunun için müdahaleyi yapacak kişi, önce kendisini sonra da hastayı sakinleştirmeye çalışmalıdır Hastanın etrafındaki gereksiz kalabalığı uzaklaştırmalı, çevre güvenliğini aldırmalı ve 112 Acil Servisin aranmasını sağlamalıdır Bu esnada hastanın durumuna göre gereken ilk yardım usullerine de başlamalıdır
Birçok acil durum veya farklı kazalar yaşanabileceği için bunları teker teker anlatmak pek de mümkün değildir Hastaya ilaç verilmemesi ve boyun zedelenmesine karşın, gereksiz taşımalar yapılmaması çok önemlidir Bununla birlikte, herhangi bir acil durumda ilk yardım usulleri uygulanacaksa yapılması gerekenlerin önceliği solunum ile ilgili hususlardır
Yaşanan olayın ve heyecanın etkisi ile genelde yaşanan durum, dilin soluk borusunu kapatması ya da ağız içi kanamalar nedeniyle yaşanan solunum problemleridir Hastanın hayati fonksiyonları açısından en önemli olay, soluk yolunun kapalı olmasının engellenmesidir Soluk yolu mutlaka hızlı bir şekilde açılmalı ve hastanın etrafı açılarak solunumunun düzelmesi mümkün kılınmalıdır Solunum yanında diğer bir hayati faktör ise kan dolaşımıdır Kan dolaşımının düzenlenmesi için kanayan nokta varsa baskı uygulanarak kanamanın durdurulması ve hastanın sert bir zeminde yatırılması sağlanmalıdır