Bir kaza ya da hayatı tehlikeye duşuren bir durumda, sağlık gorevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da kazazedenin durumunun kotuleşmesini onlemek icin, ilac kullanılmadan yapılan uygulamalara ilkyardım denir
Kaza hastalık, yangın, deprem vb tehlikeli ve ani durumlarda hastaya kesin tedavi oncesi, olay yerinde uygulanan ilk ve ivedi işlem, sıhhi imdatİşte Turk Dil Kurumu ilk yardım kelimesini boyle tanımlıyor Hayat kurtarmaya ya da olası tehlikeleri en aza indirgemeye yonelik bu işlemin oneminin geniş kitleler tarafından bilinmesi gerekiyor Ozellikle ulkemizde trafik kazaları ve doğal afetler gibi ongorulemeyen ani kazalar sıklıkla meydana geldiğinden ilk yardım eğitimi daha cok onem kazanıyor
Oncelikle, ilk yardım eğitimlerine daha geniş katılımlar sağlanması gerektiğinin en onemli nokta olduğunu belirtelim Ulkemizde cok az sayıda kişi, acil mudahale gerektiren durumlarda neler yapılabileceğini biliyor Coğu kişi gerek surucu belgesi eğitimlerinde gerekse diğer eğitimlerde ilk yardım oğrenmiş olmasına rağmen, ulkemizde yaşanan kaza oranı sıklıklarını goz onunde bulundurduğumuzda, bilincli ve kuralları iyi ozumsemiş kişi sayısının yetersiz kaldığını goruyoruz
İlk yardım konusunda dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise, ilk yardım uygulamalarının bu konuda gerekli eğitimi almış kişilerce yapılması gerektiği
İşte bu iki noktaya, ilk yardımın daha geniş kitleler tarafından oğrenilmesi ve ilk yardım yapan kişilerin bilincsiz uygulamalardan kacınması noktalarına uyulduğu takdirde ilk yardımın onemi daha iyi kavranabilecek Bu sayede bircok kişiye doğru mudahaleler yapılıp cidd